Last news in Fakti

22 Януари, 2023 04:12 3 087 28

22 януари 1873 г.: Султанът потвърждава смъртната присъда на Васил Левски

  • васил левски-
  • смъртна присъда-
  • султан-
  • абдул азис

Любопитен факт е, че в Русе пазят вагона на Абдул Азис

22 януари 1873 г.: Султанът потвърждава смъртната присъда на Васил Левски - 1
Снимка: Архив

На 22 януари 1873 г. султан Абдул Азис потвърждава смъртната присъда на Васил Левски. Той е 32-ият султан на Османската империя. Наследява брат си Абдул Меджид на 25 юни 1861 г., припомня dariknews.bg.

През 1867 г. предприема пътуване до Великобритания, Франция и Австро-Унгария, през 1869 г. присъства на откриването на Суецкия канал. През неговото управление е разрешен българския черковен въпрос. На 27 февруари 1870 г. султан Абдул Азис подписва ферман за учредяването на самостоятелна българска църковна йерархия под формата на Българска екзархия, полунезависима от Цариградската гръцка патриаршия.

През май 1875 г. Абдул Азис обявява финансовия банкрут на Османската империя. Свален е с преврат и е детрониран на 30 май 1876 г. заради неуспехи в управлението, Априлското въстание и убийството на консулите в Солун.

Любопитен факт е, че в Русе пазят вагона на Абдул Азис. Луксозното возило е перлата на Националния музей на транспорта. Луксозният вагон „Султание” е построен в Брюксел през 1866 г. специално за посещението на султан Абдул Азис в България. Височайшата турска особа пристига в Русе една година по-късно, за да открие първата жп линия у нас, свързваща крайдунавския град с Варна. Именно тази линия била липсващата връзка между Европа и Цариград.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    7 9 Отговор
    Безродниците на рундьо бързат да цъкат плюсове, то ест че им харесва това...
  • 2 невий

    25 14 Отговор
    Ами османците са избили всички достойни хора , които са се занимавали с политика , защото са обичали България , а не за лично забогатяване . Левски , Ботев , Бенковски , войводите , хайдутите , опълченците от Руско-Турската война и много други знайни и незнаайни имена загинали за България в бой или заради предателство . И така ни е тръгнало още след Освобождението , да нямаме политици , които да се борят за България....османците затриха до крак тази порода политици.

    Коментиран от #12, #17

  • 3 Това е всъщност султанът освободител

    21 10 Отговор
    На българите. Освобождава ги от гръцкото духовно робство.

    Коментиран от #4

  • 4 невий

    18 18 Отговор

    До коментар #3 от "Това е всъщност султанът освободител":

    10г. сса се борили българите за българска църква и султанът се е съгласил , заради “ Великите сили“, които са го натиснали да даде някакви права на “раята“ в империята си , за да възпрат Русия да тръгне още тогава с армията си срещу Османската империя. Ако не са били западните държави да спират Русия , 100г. по-рано щяхме да сме свободни

    Коментиран от #5, #10, #22

  • 5 Учи си историята

    23 4 Отговор

    До коментар #4 от "невий":

    За да не си толкова невеж и да те ползват като стадо! Кой ли подстрекава османците срещу Русия и то два пъти, откъдето и Крим става руски? Кои са интригантите, които и сега забъркаха толкова интриги? Глупостите не са ти в полза!

    Коментиран от #7

  • 6 Еппаая

    29 2 Отговор
    И цялата статия е за султана Азис ....не за Левски... Алоо
  • 7 невий

    9 7 Отговор

    До коментар #5 от "Учи си историята":

    Вземи и ти прочети , коя година Екатерина Велика е искала да воюва с Османската империя и защо се е отказала Една от причините да воюва са били християните в Османската империя.

    Коментиран от #9, #14

  • 8 Леля Гошо

    12 1 Отговор
    Венциславе неподострен, статията за присъдата ли е или за вагона?
  • 9 на твойта катка

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "невий":

    и подариха табун жребци и тя се успокои 😆

    Коментиран от #11

  • 10 Всъщност точно русия е против

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "невий":

    Отделянето на българската църква като самостоятелна и екзархията не е дело на великите сили, а плод на усилията на българският народ. Българите в ОИ са имали права като всички имперски поданици, само правото да имат собствена църква не им е било позволявано от гръцките духовници. Чатать надо больше, а пить менше!!!

    Коментиран от #13

  • 11 невий

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "на твойта катка":

    Колкото и да се кекерчиш тук и наливаш вода в мелницата на краварите ....не става . Краварите “братя“ няма да ни станат ,а те и не искат , все едно да искат да са братя с индианците . На теб , ако тии плащат заплата за да ги рекламираш , те тези пари си ги избиват от икономиката на държавата ни, което значи по-малко пари в хазната и по-ниски заплати и пенсии. Усилено работиш за обедняване на държавата солидарно с краварите .

    Коментиран от #15

  • 12 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "невий":

    Защо говориш глупости, както тогава, така и сега, всички се ПРОДАВАТ, това е заложено в генома на българина, да се ПРОДАВА!
  • 13 Невий

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Всъщност точно русия е против":

    Има си хас , Русия да не е била против нещо за българите . А дали е имало натиск на Зап. държави над султана , за правата на “раята“ заради Русия , можеш да спориш с ФАКТИ , статията е тяхна по повод разрешението на султана за самостоятелна българска църква .
  • 14 Пояснение

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "невий":

    Всъщност централно-европейските конфюрсти , започват да притискат Русия , да нападне Османската Империя , още тогава когато Русия е управлявана от по-голямата сестра на Петър Първи. На Русия тогава хич не и е било до войни, но е поела да изпълни това европейско желание ,срещу помощ за реформи. Османската Империя точно тогава е имала за съюзник , само Франция.Малко по късно от тези събития Петър Първи превзема крепостта Азов , и излиза на Азовско , и Черно Море.
  • 15 като катка

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "невий":

    си търсиш жребец?😁
  • 16 стоян

    7 1 Отговор
    Путинофилите да осмислят и решат - роби ли сме били или поданици на османската империя с ограничени права - щом сме плащали данъци имали сме собственост - къщи земя и заводи собственост на българи-български училища учещти се на български език и черковно настоятелство с български черкви

    Коментиран от #21, #25

  • 17 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "невий":

    До 2 ком - че в русия сега какво става бе - къде е Борис Немцов -лидера който щеше да възроди русия - къде е Навални - и още стотици борещи се против кгб олигарсите

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Как къде

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "стоян":

    Където е мястото на всеки продажник! А ние нашите ги множим! Много отпадък се е нароил тук!
  • 19 Гласуващ за ДПС

    2 5 Отговор
    Крил се като мишок докато не го сгащили и обесили 😂 голям герой 😂
  • 20 невий

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "стоян":

    Намери кой да даваш за пример.... Навални е същия “родолюбец“ като Бойко и Киро. Ще направи от Русия една малка спретната колония на краварите ....както тук го направиха гореспоменатите
  • 21 невий

    1 5 Отговор

    До коментар #16 от "стоян":

    Ти кой ми хвалиш бе , родоотстъпник краварски ..... Османската империя !

    Коментиран от #23, #24

  • 22 Точно така

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "невий":

    НАТО, ЕС и САЩ ни създават независима църква.
  • 23 Гласуващ за ДПС

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "невий":

    Човека не е будала като тебе 🇹🇷
  • 24 стоян

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "невий":

    До 21 ком - другар - не хваля османското подтиснечество над българите - но то е като руското управление в България когато ни завладяват руснаците 1944 - избиват 40 000 от най умните българи и назначават чобаните и ратаите да управляват тук - всеки петък само руска телевизия а през седмицата само руски филми и обучение на руски език
  • 25 Рисковете на присъствието

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "стоян":

    Ами Деси , ти прецени , какви права са имали българите с Професор Лизбет Любенова , която не спестява истината дори когато тя боли. Та професор Любенова разказва следният случаи , който е характерен за онези времена на "съвместно съжителстване" , както е модерно сега да се нарича - "Османско Присъствие" . Някакъв чобанин слиза от балкана да се нахрани при жена си в къщи . обаче за зла беда , точно в този момент на бея му дошли гости . Бея изпратил две заптиета из селото да докарат в конака няколко лични моми- българки , сред които и неговата жена . Няколко дена момите били принудени да забавляват гостите , и след като оргията приключила ,жените били пуснати да си отидат по домовете . Чобанина естествено не бил много доволен , защото както той твърдял , през цялото това време , е трябвало да седи гладен. щото докато жена му я опъвали в конака , нямало кой да му готви. Но това е са рисковете на присъствието.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 И къде е болката в случая

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Рисковете на присъствието":

    Викнали са жената да аргатува два дена и съответно са и заплатили за теуда. Този чобанин като е в балкана кой му готви, самодивите ли?

    Коментиран от #28

  • 28 Рисковете на чобанството

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "И къде е болката в случая":

    Ами не е добре да си чобанин. И в балкана няма кой да ти готви и от време на време и в къщи 😂😂😂
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове