16 Февруари, 2022 13:40 5 649 30

ДБ пита главния прокурор за изчезнали биткойни за 10 млрд. долара

  • биткойни-
  • selec

Историята датира отпреди 5 години, когато SELEC съобщава, че България е конфискувала 213 576 биткойна, които по днешна цена са почти 10 милиарда долара

ДБ пита главния прокурор за изчезнали биткойни за 10 млрд. долара - 1
Снимка: shutterstock

Народният представител от "Демократична България" Ивайло Мирчев е изпратил запитвания до главния прокурор Иван Гешев и Центъра за противодействие на престъпността в Югоизточна Европа (SELEC) с молба за информация по казус с изчезнали биткойни, които са били иззети от МВР като доказателства по време на операция "ПРАТКА/ВИРУС" през 2017 г.

"След като получих отговори от вътрешния министър за конфискуваните биткойни, които не дават съществена информация, се обърнах към SELEC и прокуратурата. Причината да пиша и на главния прокурор е информацията от МВР, че по случая работи специализираната прокуратура", обяви Мирчев.

Историята датира отпреди 5 години, когато SELEC съобщава, че България е конфискувала 213 576 биткойна, които по днешна цена са почти 10 милиарда долара. Когато биткойните са иззети, стойността им по пазарни цени е 500 милиона долара, посочват от "Демократична България".

Ивайло Мирчев иска от главния прокурор да получи отговор дали е образувано досъдебно производство, внесен ли е обвинителен акт в съда, колко биткойни и други криптовалути са иззети в рамките на разследването, къде се съхраняват биткойните - на онлайн платформа/борса, на hot wallet (портфейл на даден компютър, свързан с интернет), на cold wallet (портфейл на устройство, отделно от компютъра, което няма връзка с интернет) или на друг носител.

От SELEC се очакват най-много детайли по акцията на службите през 2017 г., тъй като са били надлежно информирани за конфискуваната виртуална валута, посочват още от пресцентъра.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 asd

    73 11 Отговор
    Хахахахахахахаха! Питали били... Сега ще им кажат, че въобще и не са чували за биткоини и хайде готово.
    В криминална "държава" - нормална практика. Нали така бе престъпници-тиквисти?

    Евростат: България е №1 по престъпност, насилие и вандализъм
  • 3 колекционер

    44 4 Отговор
    разпределени са правилно

    Коментиран от #22

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кико Кокорчев

    19 41 Отговор
    Айдаааа и на тия им се губят 10 милиарда, Асенчо знаеше за едни изтичащи 8-10 на година... може и Кичето да питате за опуканите 9 милиарда за месец-два, може да си били в биткойни

    Коментиран от #26

  • 6 Лапнати

    21 5 Отговор
    хищно !
  • 7 BREAKING NEWS

    13 27 Отговор
    Кичето най-после е подал "бележка" за регистриране на Пирамида Подмяна, обаче с ново име ГС - гриндери и суингъри
  • 8 Отговор

    24 5 Отговор
    Инфлацията ги изяде.
  • 9 Мнение

    43 3 Отговор
    Има ли в тая държава една достойна държавна институция???
    То не бяха корумпетата от МВР, то не бяха чекмеджетата на един зеленчук, то не бяха асансьорите на друг зеленчук, то не бяха гигантските заплати на директорите на болници (за сметка на здравето и живота на останалите в с-мата), изобщо тук когато и да се въведе военно положение, все ще е закъсняло!!!
    Всички дето са ги конфискували, от най обикновения фурашкаджия до най-високия пост, да бъдат разследвани под лупа!!! Една скъпа вещ да имат, дето не могат да обяснят как с мижавата си заплата са я закупили, моментално в зандана!!!

    Коментиран от #10, #15

  • 10 Айде и ти сега

    21 8 Отговор

    До коментар #9 от "Мнение":

    Тъй де - друго си да си купиш 12 кенефа със заплата на редови служител нали..
  • 11 Българка

    40 7 Отговор
    Специализираната прокуратура е като черна дупка, която засмуква и в нея изччесва всякаква законност, милиони/милиарди, рекетирани фирми и най-вече доказателствата за престъпленията на върхушките ГЕРБ-ДПС.
    Крайно време е Бойко Рашков да публикува списъка с корумпираните съдии,прокурори, следователи, които не са декларирали милиони и офшорки в чужбина. Голяма част от тези престъпници, вместо да са в затвор, сега правораздават и разследват

    Коментиран от #18

  • 12 долар

    14 1 Отговор
    пирамидата с окото гледа и вижда,че хората,особено тия с некритично мислене,са все още много!
  • 13 мафия

    22 3 Отговор
    Всичко отдавна вероятно е преминало в нечии офшорни сметки....
  • 14 Да,бе

    19 7 Отговор
    В чекмеджето съм,в чекмеджето съм...
  • 15 демоникрация

    18 5 Отговор

    До коментар #9 от "Мнение":

    Това е родната Демокрация, построена по модела, предложен ни от Ран и Ът! Държава, проядена от корупция, с неработещи системи и контролирани отвън политически елити!
  • 16 Д.Б да кажат

    17 5 Отговор
    Колко открадна Иван Костов и колко им дава Америка за България ?
  • 17 Тома

    17 4 Отговор
    Ами пепи еврото ги разпредели по равно между нас.Отговори каскета
  • 18 Айде у лево

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    И как да публикува този списък, като неговото име е начело?
  • 19 гост

    13 1 Отговор
    Преди 2 седмици, но не в този сайт имаше отговор на Рашков; "МВР не е изземвало биткойни ".
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 3 Отговор
    Биткойна не е Ла...но та да го Вземеш с Лопатата.........Какво са взели???Взели са Виртуален портфейл с минимум 16цифрена защита,която не могат да разбият докато съм жив!!!Ако са ги взели наистина са направили нещо подсъдно крадливо и не са ги набарали.Ако са взели на организация,а такива количества са на мощни ....Хора,това означава,че трудно ще ги опази бг държавата.Ако не давате инфо е по добре,че при истина...Си ги търсят отдавна...Аз съм Скромен една дузина биткойни за да си плащам ел.енергията,че получих тази година и Сибирска алергия....
  • 21 Пловдив

    12 3 Отговор
    Част от тях са обърнати в кюлчета...! С други е платена къщичката в Барселона...! Навъдиха се нови "бизнесменчета" с Кайенчета и т. н.!!!
  • 22 А бе

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "колекционер":

    В този свят само акъла и парите са разпределени правилно.
    Всички казват, че нямат пари и в същото време никой не иска акъл - значи всеки си има.
  • 23 да сме коректни

    6 1 Отговор
    Тия 10 млрд по какъв курс ги смятат - щото има един термин ""по цени на съдебната система"" сещате се там,за разни субстанции........ Та може и биткойните така....!!???!!
  • 24 аферим

    5 4 Отговор
    питай Рашков , израелския пегас няма ли информация???......мини на диета , нездравословно е да изглеждаш по този начин , идете с Рашков на терапия - ти - за лакомия , той - заради алкохола,......ако може по здравна каса , да не се охарчите.....че колелото се върти.....
  • 25 БочкоФФФ

    7 2 Отговор
    Уфффф, пак ще трябва да скъсвам менискус.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Седящият бик

    2 0 Отговор
    Баща ми, бог да го прости казваше още за Великото народно събрание през далечната 1990-1992 след като ги слуша какви празни приказки при казват, че всички са за разстрел. Както комунистите са направили през1944-1945.А наскоро един стар партиен кадър от високите етажи по онова време, каза че няма оправя без военно положение
  • 28 Али Ръза

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Кольо ти ли си?
  • 29 Бай Гошо

    0 0 Отговор
    Биткойните се съхраняват в кухата глава на Мирчев, заедно с гнездо бръмбари и куп глупости.
  • 30 Запознат

    0 0 Отговор
    На България и трябват РЕГЕНТИ отново. За тези които не разбират думата......Чужди граждани които поемат управлението на чужда държава поради мафиотски обвързаности. Имаме нужда от регенти в прокуратурата и съдебната система .. от чистачките до главен прокурор и министър на съдебната системаВСС да се подменят с млади и образовани юристи,че там са същата ЗГАН.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове