Last news in Fakti

19 Февруари, 2022 20:50 1 468 28

България отдава почит на Апостола на свободата

  • васил левски

През целия днешен ден хиляди признателни сънародници се поклониха пред безсмъртното дело на Васил Левски

България отдава почит на Апостола на свободата - 1
Снимка: БГНЕС

В църквата "Света София" се отслужи панихида в памет на йеродякон Игнатий, а още от сутринта почетният караул е тук, пред паметника на Левски. Във вечерното възпоменание участват Гвардейският представителен духов оркестър и Националната гвардейска част. Пред монумента, изграден на метри от лобното място на Апостола, по традиция и тази вечер започва поднасянето на венци и цветя от институциите в страната.

В знак на почит към 149-тата година от трагичната гибел на Левски, факлоносци запалиха Жертвения огън. Националният ни герой присъстващите беше почетен с падане на колене и с минута мълчание, след което бе изпълнен и Химнът на Република България.

През целия днешен ден хиляди признателни сънародници се поклониха пред безсмъртното дело на Апостола:

- С абсолютно чувство на обич, на уважение, на вяра в по-хубавия ден, защото той наистина даде живота си за свободата на България. Аз съм учителка от 45 години и само с това възпитавам своите ученици.

- Той не се е родил със сабята и с пушката. Влиза в килийно училище, започва да учи и след като се образова, знаел е няколко езика, тогава започва да води борбата си с поробителя. Важното е децата да знаят, че необразован човек революция не може да направи.

- Отдаваме почит на Апостола в този паметен ден тук, защото "дела трябват, а не думи". Най-важното дело е това, че се е отдал на българския народ и в името на това да освободи страната ни.

- Всичките българи да се поклоним пред неговата памет. Любимият ми завет е: "Слобода или смърт".

Васил Левски като съратник на Раковски продължава и развива на дело идеята за националната освободителна революция. Поставя началото на революционните комитети по места в цялата страна, които по-късно възстават. В сърцата и умовете на родолюбивите и свободолюбивите Васил Левски разпалва пламъкът на така жадуваната свобода. "Ако спечеля, печеля за цял народ. Ако губя, губя само мене си" - казва той. Негови са и думите: "За Отечеството работя, байо. Кажи ти моите и аз твоите кривици, пък да ги поправим и да вървим заедно".

На възпоменателната церемония сред официалните гости са министърът на отбраната Стефан Янев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на депутатите, на Българската православна църква, кметът на Карлово и други.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зззз

    7 3 Отговор
    А пазителите на етническия мир как се отчетоха? Едно цвете Кирякстефчовцити поднесена ли?Една мента за българин ли се има?
  • 2 Майна

    18 5 Отговор
    Не, България би трябвало да плаче!!! Загубила е един от ВЕЛИКИТЕ СИ СИНОВЕ НАПУСТО!!! Тогава сме били овце и сега сме същите!!! Гаврят се със нас и ние търпим!
  • 3 Display

    19 2 Отговор
    Поклон, вечна слава на Апостола..........
  • 4 Майна

    12 3 Отговор
    Днес излезнали на протест Пожарникарите и всички ревнали- кво искали ,заплатите им да не били малки! Не ви ли е срам! Вместо да ги подкрепите и вие да поискате достойно заплащане за труда си ,те са ви виновни! Не виждате ли КОИ СА ВИНОВНИЦИТЕ!?? НЯМАЛО ПАРИ ВИ КАЗАХА! ТАКА ЛИ?)? А ИМА МИЛИАРДИ ЗА БЕЗСМИСЛЕНИ ТЕСТОВЕ !! ЩЕ ВЪОРЪЖАВАТ АРМИЯ!!! ДОКАТО НЕ СЕ ОБЕДИНИТЕ И ДА РАЗБЕРЕТЕ ,ЧЕ ВСИЧКИ СТЕ ВЗАИМОСВЪРЗАНИ ,И ВСИЧКИ ЗАЕДНО СТЕ СИЛА ,ВСЕ ЩЕ СТЕ ЗЛЕ ! РОБСКА ЛИ ВИ Е ДУШАТА ,ТАКЪВ ЩЕ Е И ЖИВОТЪТ ВИ!
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 3 Отговор
    ПОКЛОН ПОКЛОН ПОКЛОН
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Верно ли

    8 4 Отговор
    Вечна памет на Апостола! А тук цял ден Факти ни занимава с Окрайна!!!!
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 4 Отговор
    ВАСИЛ ЛЕВСКИ бе е си остава ВЕЛИК БЪЛГАРИН и ЧОВЕК ПАТРИОТ
  • 10 АЛИЛ МУСТАФОВ

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Асан":

    стига си се гаврил с един ДОСТОЕН ЧОВЕК
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Анонимен

    2 7 Отговор
    През август 1872 г. Левски се промъква в дома на ловешкия чорбаджия Денчо Халача, за да го накаже. На онзи му искали помощ за диарбекирските заточеници, а той напсувал комитетските хора.

    Със свой другар Апостола се спотайва и чака да дойде Халача. За беда към 3 часа подир пладне пристига слугата му. Момъкът почва да вика за помощ. Тогава Левски скача и го мушка с камата.

    "Не умря извeднъж, захвана да вика повече, което не можеше да се укрие вече, ръгнах го още веднъж, за да се не мъчи, и да не може да каже какви са били", разказва той.

    Жертвата е 24-годишният Стойчо Гиргинов. "Жално за невинното момче, но ако не беше така, инак беше оцапано на много страни", споделя Левски с Любен Каравелов и добавя: "Докато постигнем целта си, ще отидат и невинни хорица доста".

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Истинския

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "Асан":

    Апостол е Христо Ботев !.
    комунетата изопачиха историятА...да им ... а
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Майна

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    ,,Историците обаче не са единодушни относно истината за това убийство. Според едни изследователи, писмото до Любен Каравелов, в което Васил Левски признава за извършеното е фалшиво и е намерено години след обесването на Апостола. Противоречиви са и данните за свидетеля, потвърдил пред турския съд, че именно Левски е извършителят.,,
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Майна

    4 2 Отговор
    Левски,,Аз съм се обещал на отечеството си жертва за освобождението му - пише той - и не да бъда кой знай какъв. Та нека ме съди народът, а не да давам глас за себе си: това е презряно от човещината за глупаво и най-просто нещо. Какво (да) искам повече като гледам отечеството си като е свободно? Нали такова ми е предначертанието днес? Не да видя себе си на голям чин, но да умра, братко!“
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Реалист

    0 3 Отговор
    Ако желаете България да бъди добре, както никога , тогава се запознайте с мен и ме издигнете да бъда владетел на България ! Няма да бъда лош ! Изборът е изцяло ваш !
  • 22 Майна

    4 1 Отговор
    ,,- Никому не се надявайте - говореше той. - Ако не сме способни да се освободим сами, то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство...,, ЛЕВСКИ
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Болярче

    3 1 Отговор
    А в Етрополе са издигнати паметници на партизани и комунисти,а на Левски има един камък в покрайнините.Ако влезете в сайта на Ботевград за Етрополе ще видите жалката картинка как на камъка са лепнали снимка на Апостола на лист А4.Жалки хорица.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бегето празнува

    1 2 Отговор
    Че утрция обесила убиец😂😂😂😂
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Търновец

    0 0 Отговор
    Тия дето докараха Турците в Бългаpия – те предадоха Дякoна, и те сега ни управляват. Турската Империя е извършила признaт геноцид срещу Християните
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове