1 Март, 2022 16:20 4 460 60

Проф. Витанов: Омикронът се провали, а руснаците настъпват

  • проф. николай витанов-
  • омикрон-
  • заразени-
  • смъртност-
  • война-
  • украйна

Не се пише много, но основната цел на руснаците на юг засега е превземането на Мариупол. Така ще бъде прекъснат излазът на Украйна на Азовско море и то ще стане вътрешно руско море

Проф. Витанов: Омикронът се провали, а руснаците настъпват  - 1

Математикът проф. Николай Витанов с коментар в социалната мрежа относно К-19 обстановката у нас . Той не пропусна да коментира и войната в Украйна, като посочи, че анализите му са от технически характер. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 01 март февруари 2022

Най-напред, честита баба Марта на всички! Зимата си отива, идват пролетта и лятото, когато ще си отдъхнем от ковида, а и войната ще приключи.

Следват анализите. Първо - пандемията, после - войната.

Каква е ситуацията днес с пандемията. - ден пореден на стабилност на сценария "Хари Селдън". Системата се движи по него. Няма отклонения. Мисля, че вече имате добър пример затова, какво е стабилен сценарий на развитие на социална система.

Сега по същество.

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.91. Обхватът на заразата се свива. Свиването се очаква да продължи.

2. Припомняне на основните характеристики на сценария "Хари Селдън" (известни ви от много отдавна)- зададената траектория на социалната система е да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. Дали системата върви по тази траектория, виждате сами с очите си.
Следва проверка дали сценарият е стабилен.

3. Да няма суперпожар. Няма суперпожар. Броят на новите случаи спада. Сравнете с миналия вторник. Очакванията са спадът да продължи. "Хари Селдън" погребва надеждите за вторичен пик. Този път в системата има активен елемент, който работи затова тя да бъде изтласкана от зоната на привличане на състоянието с вторичен пик. Получава се, както виждате.

4. Да няма препълнени болници. Няма препълнени болници. Напротив, състоянието с леглата се подобрява и то бързо.

Леглата, предвидени за К-19 пациенти може да почнат да намаляват, за да може съответните интензивни и неинтензивни легла да се използват за лекуване и на други болести. "Хари Селдън" се справи и тук. И ще продължава де се справя.

5. Да няма тотален локдаун. Няма тотален локдаун. Няма и да има. Има срокове за падане на зеления сертификат. Идва 5-ти март. Каквото е предвидено да падне тогава по зеления сертификат, ще падне. "Хари Селдън" работи като часовник.

Както виждате, добре е да има предсказуемост. Човек може да си прави сметката какво да върши, след като знае какво ще стане.

Ходенето на учениците на училище не обърна тренда на намаляване на броя на случаите. На научен език това се нарича контрол на хаоса. При тази вълна той бе осъществен много добре от Министерството на здравеопазването и от МОН.

Можело значи и в България да стават такива неща. Можела значи и българи да правят такива неща. Българино, ти никак не си прост. Само дето си малко инатест, но като се пресметне колко си инатест, се вижда, че и така може да извършиш големи дела. Ето, Омикрон вълната бе пресечена. Учениците не вдигат заболеваемостта в страната.

6. Смъртността - да се пречупи трендът на нарастване на смъртността през миналата седмица. Пречупи се. Сравнете със смъртността миналия вторник. Пречупи се точно в планирания в "Хари Селдън" срок.

А помните ли, какво се лееше върху мен във връзка с тази смъртност. Въпреки, че аз бях един от хората, които още през 2020 г. предупреждаваха, че влизаме във филма с високата смъртност. "Хари Селдън" пресече суперпожара с неексцесивни мерки.

Така бе пресечен и трендът за увеличаване на смъртността. Резултат - максималната смъртност на ден през тази вълна да е най-малката за всичките 4 големи вълни, през които мина страната. Друг резултат - крякотене срещу мен. Крякотете, ако някой изкрякоти нещо, от което може да има полза, то веднага се записва.

7. Украинците и пандемията - пристигането на украинци представлява известен риск за повишаване на заетостта, но се очаква "Хари Селдън" да компенсира и този риск. Тъй, че спокойно. Може да приемем до 50 000 души без да се налагат корекции в "Хари Селдън". Ако дойдат повече - корекциите вече са ясни какви ще са.

Заключение - и днес системата върви по отдавна предварително обявения ви и стабилен сценарий "Хари Селдън" , който погребва мераците за вторичен пик и суперпожар. Омикронът се провали: няма десетки хиляди заразени на ден, няма ексцесивна смъртност, няма препълнени болници.

Мисля, че е кристално ясно какво трябва да се прави - пролетта идва, дръжте "Хари Селдън" стабилен и той ще ви извади от тази вълна въпреки масовата неваксинираност и немалката инатестост.

Накрая традиционно да кажем на Омикрона и днес

What's up doc?

8. Ето и двете карти. Първата за прогнозната 14 дневна заболеваемост. Варна остана единствената област, която е на Етап 3 от новия план за борба с К-19.

Очаква се да е така около седмица още. Но, и Варна ще започне полека да се оправя. Стойностите на индексите там полека спадат, ситуацията се развива в положителна посока. Скоро ще се появи и област, която няма да е в червено.

Картата за риска. Виолетовото започва да отстъпва. И ще продължава да отстъпва. "Хари Селдън" си върши работата. От вас се иска едно единствено нещо - дръжте го стабилен.

Както виждате сценарият успешно компенсира ниското ниво на ваксинация и високото ниво на инат у част от населението.
Мисля, че ви показах как става. Пък при следващи вълни нека се явят други прогнозисти и да го направят по-добре от мен. Лично ще ги потупам по рамото.

Сега малко за войната.

Пак пиша - анализите тук са от технически характер. Който иска да лее чувства - да ги лее на друго място. Каквото най-много ме интересува мен е как вървят бойните действия на юг - близо до нас е. А те вървят така.

Не се пише много, но основната цел на руснаците на юг засега е превземането на Мариупол. Така ще бъде прекъснат излазът на Украйна на Азовско море и то ще стане вътрешно руско море. Освен това ще има сухопътен коридор от Русия през Донбас до Крим.

По този коридор могат да се прехвърлят допълнителни войски и техника за атака на Одеса, а Одеса е голям и важен град на Черно море, чието превземане ще отреже Украйна и от Черно море. Мариупол е обсаден и няма да удържи дълго.

Следващата руска цел в посока към Одеса са градовете Херсон и Николаев. Първо е Херсон. Той е важен, защото с превземането му руснаците ще стъпят здраво на западния бряг на Днепър, което ще им отвори коридор към Западна Украйна и да не забравяме - към Приднестровието.

Тъй, че какво става около Херсон, трябва доста да ни интересува.

Следващия театър на военни действия е около Донецк и Луганск. Засега там руските сили са съсредоточени върху Мариупол на юг, но след падането му те ще тръгнат на запад към градовете Запорожие и Днипро. Така се очаква да излязат на източния бряг на Днепър.

Другото направление е Луганск - Краматорск - Полтава, но изглежда, че там усилията засега са да бъде овладян районът около източния бряг на река Дон след което се очаква атака на Кримское и Бахмут. Харков и Киев.

Имперският статус на Русия се решава при Харков. Падне ли този град, с тежката промишленост около Харков и в Донбас, Русия отново става империя. От моя гледна точка Киев е бонус към Харков. Но затова повече през следващите дни.

Изводи за нас - трябва да увеличим силно броя на преносимите противотанкови и противосамолетни средства на българската армия. Както и броя на леките и тежки минохвъргачки. И още изводи има, но те са за специалисти.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 /////

    80 5 Отговор
    Тоя и от това ли разбира сега остава да пресметне по колко чувала ще трябват .

    Коментиран от #19

  • 2 хаберих

    67 1 Отговор
    В салон за красота.
    - Ще искам маникюр, моля, като на Бритни Спиърс, прическа, като на Анджелина Джоли, педикюр като на Наоми Кембъл.
    - А лицето, като на Жерар Депардийо да ти го оставим ли?

    Коментиран от #55

  • 3 честен ционист

    64 5 Отговор
    Витанката да заминава за Украйна да брои изстреляните патрони и огнестрелни рани.
  • 4 123

    71 4 Отговор
    Аааааааааа бери си лайката сега и от военни действия ли разбираш....ибааааааа дялън камък.
  • 5 Грульо

    84 5 Отговор
    Ковитанов се преквалифицира във военна врачка, че в ковита няма ляб вече. :D

    Коментиран от #7

  • 6 УСА боклук

    69 7 Отговор
    Тоя професор ми идва в повече.
  • 7 хъхъ

    54 1 Отговор

    До коментар #5 от "Грульо":

    Така е, този сега ще го канят мисирките да коментира военното дело и действията на Путин в Украйна.
  • 8 Сега

    32 0 Отговор
    с тях ли ще се занимаваш ?
  • 9 И без да му чета м@лоумията

    42 3 Отговор
    му тегля м@йните до 9-то коляно на Гнусня продажен Бухльо, чието място е в Карлуково, здраво вързан, в усмирителна риза и натъпкан с торазин, за негово добро!
  • 10 щъркел

    51 1 Отговор
    Проф. Витанов: Омикронът се провали,като биологично оръжие, а руснаците настъпват. Срещу тях ваксина няма. Маски също. Само каски.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ИМАШ НОВА ЗАДАЧА

    35 3 Отговор
    БАЧЕ СЕГА ПОЧВАЙ ИЗЧИСЛЕНИЯТА КОЛКО ДЕНА КОЛКО ЧАСА КОЛКО МИНУТИ ОСТАВАТ ДО ЗАВЛАДЯВАНЕТО НА СВЕТА ОТ ТОВАРИЩЬ ПУТЛЕР
  • 13 росен

    33 2 Отговор
    тоя ковид фашист и от военно дело разбирал, ако го набара путин,ще го денацинизира!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Орел

    34 0 Отговор
    Гнус
  • 16 Хахаха...

    39 1 Отговор
    Жив да не бях.Тоя сега ще ни досажда със прогнози за войната.Ковида вече не е на мода.Путин го спря само за един ден.
  • 17 Некой си

    34 2 Отговор
    Хахахахахахахахахаха!!!
    Тоя издържа точно пет дни!
    Вече стана военен анализатор.
    Факти, моля, бъдете по-отговорни към читателите си и прехвърлете пасквилите на папиломения витанов в рубрика "вицове"!
    Не е истина, честно!!!!

    Коментиран от #51

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ХАХА БАЙ ВИТАН БЕМКОВ

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "/////":

    РАЗБИРА ОТ ВСИЧКО ИМАШЕ НАВРЕМЕТО МАЙСТОР ТРИЧКО ЗНАЕ ВСИЧКО!
  • 20 Аайдее...

    25 0 Отговор
    Мами.ца му и и.диота , и от военна стратегия и планове разбирал, не само от гадания,. Или беше математика!?
  • 21 Леле майко ...

    32 0 Отговор
    .... самовлюбен Нарцис !
    Няма ли спасение ?
    Е това е война ! Витанов срещу психичното здраве на хората ...
  • 22 Бамби

    18 0 Отговор
    Професора вече призна, че няма как да ни плаши с прогнозите за ковид-а, че се прехвърли на военни теми, ха-ха! Прогнозира за каквото плащат, не че някой го пита.....
  • 23 Гост

    8 1 Отговор
    От цялата работа разбрах, че трябвало да ходим подир пръчката с моркова.
  • 24 Пак казвам

    12 0 Отговор
    За 10 ++++++Омикрон е вирус който минава за 3,4 дена само с гърлобол
  • 25 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 5 Отговор
    Хахахах,тоя прогнозите са му винаги грешни!!!който е купил ценни книги на Украйна ще пие шампанско....Който държи рублата да каже ...стават ли за за тоалетна????дори за омикрон не е точен,защото процента е висок,ама да се.......ка...папиломения самурай да отива да пази путлер...
  • 26 За толкова много..

    13 1 Отговор
    Лъжи от тоя за последните две години. Да му се обръсне брадата публично 🤣
  • 27 Кики

    12 1 Отговор
    Абе тая торба с л @ йна пак ли я извадихте
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Омикрона

    9 0 Отговор
    го е страх от НАТО, затова за Ковид вече никой не говори, всички станаха военни стратези!
  • 30 Говедо

    2 0 Отговор
    А Хари защо е Седнал,че не се разбра,и къде точно е Седнал,и каква работи върши,че го споменава 18 пъти?
  • 31 😷😷😷

    9 0 Отговор
    Хахаха, а кажете, че не съм "пророк"!! След ония Симидчиев не закъсня и това некъпано недоразумение, а до края на деня очаквсйте вклюпване и от лабораторията на Аусоуха по темата украйна!
  • 32 Вълк единак

    7 2 Отговор
    Да т еб..... май.......а пед....с..ка и от война разбира
  • 33 Фройд

    9 1 Отговор
    С такива "професори" война не ни трябва .

    Ще пукнем от смях...
  • 34 Тра-ла-ла

    3 0 Отговор
    Ха,ха,ха.. Мондиала се преквалифицира.

    Коментиран от #36

  • 35 Гришата

    5 0 Отговор
    пандемията КОВИД дойде ,изчезна сезонният грип ,почна войната ,изчезна ковида ,такааа а след войната какво ще дойде??? споко ,бедните милиардери са подготвили нова изненада
  • 36 Тра-ла-ла

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Тра-ла-ла":

    Ха,ха. Учудих се защо не ми изтриха коментара, пък то редактора ми променил квалификацията.😂😂😂

    Коментиран от #39

  • 37 Azz

    8 1 Отговор
    Дъртия грозен козел и от военно дело разбира...ти да видиш...
  • 38 Лост

    4 0 Отговор
    Не е само тук. Вчера бях писал, че в Хърватска вече Ковид "специалистите" са се преквалификацизирали във военни" специалисти.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 МАТЕМАТИКАТА Е ТОЧНА НАУКА

    2 0 Отговор
    ИНТЕРЕСНО СВОБОДНИТЕ ЛЕГЛА СЕ УВЕЛИЧАВАТ,А В ПРИРОДАТА НИЩО НЕ СЕ ГУБИ А СЕ ВЪСТАНОВЯВА......🤔ИМАШЕ НАВРЕМЕТО ЕДИН БАКАЛСКИ ЛАФ ПРАЗНО ЗА ПЪЛНО ИЛИ ОБРАТНОТО☝
  • 41 Читател на факти

    3 0 Отговор
    Пак дава интервюта на 4 големи ракии.Назраве професоре

    Коментиран от #50

  • 42 Емор

    1 0 Отговор
    Дъртъат К@зел пак е на фронта,Бай Пудинг те чака Да ударите по две в@дки Смирнов.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 кико

    2 0 Отговор
    С тоя зор от руските танкове, к@видиотите ги е страх да се закашлят и кихнат. А са се кихнали а са се нас.рали...
  • 45 Механик

    3 0 Отговор
    Тъкмо се удех каде се покриха математиците-ковидари, професорите и оная кукличка дето уж била от Берн и ето го наща витанка.
    Както казва поетът "под вънкашност чужда и под име ново! Със сърце порасло и за кръст готово".
    Палачинката по евро-атлантически се е обърнала, ковида си отива и "чао, чао ковид". "уволнение, как сладичко звучиш..." и се заемаме с военно-стратегически неща.
    Само едно ми е гадно. Тоя преди 2 месеца се кълнеше, че до края на февруари ще се измрели, и не позна. Сега твърди, че войната си отива, та аз се плаша, че пак няма да познае.
    Боб продавам! Хубав боб! Шарен боб!
    п.п.
    Гледам на боб! Евтино взимам!
  • 46 JohnF

    4 0 Отговор
    Путин ги излекува от короната, тази мърша стана автоматично военен стратег.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 боко

    2 0 Отговор
    Проф. без покритие дава вече прогнози и за операцията колко дни ще трае
  • 49 АРЕС

    3 1 Отговор
    Физиономия на психично болен,слаб депресира и смачка от живота човек без никакво самочувствие защото е аутсайдер откакто се е родило това нищожество.
  • 50 кико

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Читател на факти":

    Господин Професора ракия не пие т ва са бустерни дози
  • 51 дичо

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Некой си":

    Колега оправете си граматиката че е като на премиера... в случая анализатор се пише с две „л“ ето така: аналлизатор!
  • 52 хатанас

    0 0 Отговор
    Четете по добре какво казва прУфесора!
    от Уикипедия, свободната енциклопедия

    Хари Селдън е измислен герой от поредицата книги на Айзък Азимов, „Фондация“. Селдон е математик и създател на представената в книгите наука психоистория.

    С помощта на психоисторията, Селдън предвижда бъдещето разпадане на Галактическата империя и следващите тридесет хиляди години хаос.
    На името на Хари Селдън е наречена статия във вестник “The Economic Times”, като в нея по полушеговит начин се изказва съжаление, че е измислен герой, защото в противен случай той би могъл да предскаже с точност финансовата криза.
  • 53 Гост

    0 0 Отговор
    САЩ да ни връщат милярдите за ненужните хварчила! Веднъж и аз да се съглася с Витанов! Вижда се, че страни като нашата, т.е. с малка територия, нямат нужда от скъпи изтребители, така също и от скъпа противовъздушна отбранаа! В Украйна и двете бяха унищожени в първите часове на войната! С нашият силно разчленен релеф, действителната ни нужда е от насищане на пехотата с преносими пронивотанкови и противовъздушни комплекси/системи. А за кораби политиците и шапкарите да забравят да ни харчат парите! С новите ни 2-3 кораба за милярди в Черно море можем успешно да воюваме само с/у Грузия!
  • 54 леле

    2 0 Отговор
    За първи път да чуя нещо смислено от тоз Каунь. Явно Путин и него е излекувал от глупостията. Наред е Кирчо бензинджийчето!
  • 55 1917

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "хаберих":

    продължение - Искам да изглеждам като професор Витанов. Служителят?????, клиентът - ще играя във филм на ужасите....
  • 56 К. Петков4552

    0 0 Отговор
    Не разбирам. Тъп си е ли от малък, или стана такъф, като ПООТРАСТНА?
  • 57 мРЪСНА

    1 0 Отговор
    ГНИДА
    към теб лети оМИКРОН РАКЕТКА
  • 58 дядо бг

    1 0 Отговор
    е всички знаем , че вирусът не е от китай! като всички войни 19, 20 век! първо пускат вируси, после правят войни! и икономически кризи, ако не могат да направят като в Югославия и сега украина!Имало е една велика руска дипломатка- Александра Колонтай- 1913 гр Базел!!!!!!!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 хаберих

    0 0 Отговор
    Войната в Украйна не налага ваксинации,кислородно дишане и ходене с маски. Войната директно убива хора. Къщи,магазини и ресторанти няма,защото са разрушени. К-19 не прави ядрена война,а фармацевтична.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове