Last news in Fakti

11 Март, 2022 10:18 5 427 70

Министър Атанасов се обяви против премахването на Паметника на съветската армия

  • атанас атанасов-
  • паметника на съветската армия

„Всяка една партия си има различни виждания. Ние дори не сме партия“, заяви министърът на културата.

Министър Атанасов се обяви против премахването на Паметника на съветската армия - 1
Снимка: БГНЕС

„Кога ще излезете със становище относно Паметника на съветската армия, за да отговорите на молбата на общината?“. Този въпрос зададе народният представител от ГЕРБ-СДС Петър Николов на министъра на културата Атанас Атанасов по време на заседание на парламентарната Комисия по култура и медии.

Според министър Атанасов от квотата на „Продължаваме промяната“ се губят документацията и доказателствата за това на кого принадлежи Паметникът на съветската армия, съобщава glasove.com.

„Ние не можем да представим доказателства, че Министерство на културата е органът, който трябва да вземе отношение по този въпрос. Моето лично отношение спрямо каквито и да е паметници на културата е, че едно преместване трябва да се случи след много добре организирано и много широко обществено обсъждане“, каза Атанасов. Той допълни, че има много спекулации в медиите по темата: „Ние сме категорично против разрушаването на каквито и да е паметници на културата – те не се разрушават. Може би преместване – да. Но аз няма да реша самосиндикално къде е мястото на даден паметник, всъщност народът трябва да каже. Това е нашата позиция.“

Петър Николов репликира, че след като народът е избрал „Продължаваме промяната“ за първа политическа сила, би следвало управляващите да носят отговорност за взимането на съществено важни решения като този. Николов повтори въпроса си, като подчерта, че държи на личното мнение на Атанас Атанасов: „Вие персонално смятате ли, че Паметникът на съветската армия трябва да се премести в Музея на социалистическото изкуство?“

„Смятам, че трябва да има широко обществено обсъждане точно по този конкретен казус. Да, хората са гласували за нас, но ние не сме коментирали в предизборната си кампания Паметника на съветската армия. Това е едно голямо уважение към народа – ние сме четворна коалиция. Всяка една партия си има различни виждания. Ние дори не сме партия…“, заяви министърът на културата.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 46 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мозъчен тръст

    47 14 Отговор
    На негово място Бойко Борисов с пищов на колана и банда бандити около него
  • 2 Комсомолците от миналото

    39 4 Отговор
    "Аз съм Наско" все пак не е будала! Дъртите пребоядисани комуняги, въртят, сучат и гледат някого другиго да закарфичат с крайното действие. Те все са чисти и все активни борци.
  • 3 мамин сладък

    31 12 Отговор
    Ох на мама ! Такива смешковци , като П-то на ПП-то и Крадльолиция ... просто нЕма !

    Коментиран от #11

  • 4 WhiteNoise

    42 16 Отговор
    ин виво да не доде съветската армия, че нема стигнат китките на демократите да ги посрещат
  • 5 Мистър Харвард

    37 29 Отговор
    Слава России!
  • 6 Ту 160

    55 30 Отговор
    Паметника е Антифашиски в памет на милионите руснаците загинали през ВСВ за свободата на Света.
  • 7 Пич

    61 24 Отговор
    Да разрушаваш паметници , трябва да си прост или като талибани , или като Евгени Бакърджиев !!! Да бутнат египетските пирамиди , защото са символ на робството !!!??? Егати !!!
  • 8 Контра

    24 15 Отговор
    Само за справка:Thu, March 10, 2022, 8:51 PM USA Представителят на Републиканската партия Кауторн нарича Зеленски „главорезКристофър Уилсън
    Представителят Медисън Которн, R-N.C., нарече украинския президент Владимир Зеленски "главорез" на кампания през уикенда.„Не забравяйте, че Зеленски е главорез“, каза Которн във видео, получено от WRAL. „Не забравяйте, че украинското правителство е невероятно корумпирано и е невероятно зло и прокарва събудени идеологии.Изявлението на 26-годишния Которн е отклонение от основната републиканска подкрепа на Зеленски и украинския народ, докато те се защитават срещу руската инвазия, но отразява коментарите, направени по време на първия процес за импийчмънт на тогавашния президент Доналд Тръмп.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Малко е смешно

    19 23 Отговор
    Да ви имам и безличният и невзрачен министър на клтурата. Гербавите крадци в това министерство си шъткат по етажите и културно си крадат, а Наско ги поощрява с усмивка.
  • 11 аман

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "мамин сладък":

    Кви смешковци,бе? Не са смешковци,ми са гепльовци,лъжльовци,поп Кръстьовци и безполезньовци.
  • 12 Йтръ

    23 14 Отговор
    Едно разумно решение.
  • 13 ПЕНСИОНЕР

    19 34 Отговор
    АКО НЕ СЕГА СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ БЪДЕ ПРЕМЕСТЕН КОЛОТО ОРКИТЕ ОТ БСП ДА СЕ ДЪРПАТ !!! ТО И 03.03. ЩЕ БЪДЕ СМЕНЕН!!! САМО ДА СВЪРШИ ВОЙНАТА!!!!!
  • 14 Запада е лъжа

    38 19 Отговор
    Браво на младежа. И паметник на Хитлер не се бута, това е история все пак. 45г. комунизъм е имало и добро и лошо, не може ей така да се изтрие този период от историята.
  • 15 Показваме колко сме жалки

    27 33 Отговор
    Показваме, че сме комунисти - путинофили. Да се бутне незабавно тази грозотия! Затова никой не ни уважава по свата. А точно, защото сме фурнаджийски лопати и руснаците не ни уважават, ама това русофилите не го знаят.
  • 16 млад колхозник

    25 26 Отговор
    България не е била поробена от нацистка Германия страна, за да почитаме още едно освобождение. Не отричам жертвата на руския народ, но нека сме реалисти: този път те са освобождавали самите себе си и няма нужда да им правим паметник в София. Тук при военни действия не е загинал нито един руски войник. Само на 500 метра е другият паметник на Царя Освободител. Искам да запитам следното: не е ли обидно и цинично да има два паметника на освободителни армии при тази огромна разлика в значението им за България?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 !!!?

    26 33 Отговор
    Паметникът на съветският окупатор не е паметник на Културата, а паметник на ПОЗОРА и РАБОЛЕПИЕТО на червената русофилска Мафия и няма нищо общо с историческата истина !!!?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ватенката

    20 25 Отговор
    това нещо отдавна трябваше да го няма
  • 21 Наистина

    15 1 Отговор
    ПП ПП не са партия. Дали ще станат или ще си останат в проектирането единствено
  • 22 гумата

    9 13 Отговор
    Значи изглежда, че крие документите. Маха се министърът и се започва с всички служители до намиране на документите. Щом министърът саботира, значи е ясно каква позиция изпълнява.
  • 23 aZ #Русские своих не бросают!

    25 19 Отговор
    Никой няма да посмее да пипне паметника. Който зове за такова нещо реабилитира нацизма и иска ревизия на резултатите от ВСВ! А това автоматично означава да премине през процедура по денацификация, която както видяхме върви ръка за ръка с демилитаризация! При нас второто ще е лесно, ние армията сами я убихме...
  • 24 Иванушка  🇷🇺

    23 11 Отговор
    Аз също съм против, не че ми е толкова зор за паметника, зор ми е за България ✌Z✌
  • 25 !!!?

    22 18 Отговор
    Паметникът е символ на погребението на България - 681-1944 година !!!?

    Коментиран от #37, #40

  • 26 Мдаааа

    29 13 Отговор
    Къде е сега Мавзолея!?А можеше да се пригоди за перфектно бомбоубежище!Не да ми показвате някакви катакомби и да казвате,че имаме скривалища!Ама то трябва малко мисъл,мааалко!
  • 27 ежко

    21 9 Отговор
    Недей така момче!Зомбираните ще те уволнят на минутата!Справка -Янев!
  • 28 Ганьовски шмекерии

    25 12 Отговор
    Съборете "паметника" на американските льотчики, дето ви разбомбиха "Софаята" ама не ви стиска.Ганьооо..

    Коментиран от #33

  • 29 Това

    16 17 Отговор
    не е паметник, а монумент в прослава на съветската власт в България. Барелефите изобразяват октомврийската революция, сталинските петилетки, съветския възход, от които Русия официално се отказа. Даже Путин нарече въпросната революция държавен преврат. Тъй че първо руснаците трябва да искат да се премахне. Иначе тоя безхаберник какво друго да каже. Не само, че ги е страх, но и идейно нямат нищо против съветската окупация.
  • 30 спасов

    19 10 Отговор
    Всичката Мара втасала...
  • 31 Дика

    12 1 Отговор
    Шебек
  • 32 м,да

    17 21 Отговор
    Руската армия доказа в Украйна ,че е Агресор. Къв паметник кви 5 лев?
  • 33 UDO

    11 13 Отговор

    До коментар #28 от "Ганьовски шмекерии":

    Дали и украинците ще издигнат огромен паметник на руската армия?
  • 34 Олга

    17 14 Отговор
    Паметник еднозначно трябва да се възприема неутрално от към политическата конюнктура.Той и му подобни в други държави не е политическия символ , а символ общочовешкия, символ на победата над фашизма на всички народи участвали в антифашистката коалиция както и на всички народи пострадали от агресията и зверствата на Третия райх.
    Всеки, който посяга на общата памет е варвар,тъй като не е възприел общокултурни ценности и морални устои.

    Коментиран от #62

  • 35 Алек

    10 10 Отговор
    Един да си е с акъла
  • 36 Коко

    6 10 Отговор
    Адмирации ето това е един далновиден министър.Вместо да се строи нов след някои и друг месец този ще се поосвежи ще се преименува в паметник на руската армия и готово спестихме няколко милиона.
  • 37 Иванушка  🇷🇺

    13 13 Отговор

    До коментар #25 от "!!!?":

    "...Паметникът е символ на погребението на България - 681-1944 година .." - "удобно" пропусна 1396 -1878г що така бе Миме ?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ти си

    16 14 Отговор
    Паметници на съветската армия има в Берлин и Виена, родната къща на Хитлер в Браунау и резиденцията му Берхтесгаден стоят непокътнати и никога не е ставало дума да бъдат разрушени или преместени ! Историята е история и трябва да се приеме такава каквато е ! Само варварите рушат за да се заличат исторически факти и да налагат техните виждания за историята - пример ,мавзолея в София!

    Коментиран от #47

  • 40 Niknay

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "!!!?":

    Офффф ......
  • 41 комунистче

    12 7 Отговор
    от тази статия разбираме само, че въпросния депутат Петър Николов, няма елементарна представа от емоциите и желанията на болшинството от народа си, и не му е мястото в парламента
  • 42 млад колхозник

    9 11 Отговор
    Не разбирам защо някои хора дават за пример Германия и паметниците там. Там има съветски паметници, но не са ги правили германците, а самите руснаци по време на окупацията. А и всичко свързано с нацизма е съборено и срутено, никой не е искал да го запази за историята.
  • 43 Aлфа Вълкът

    12 9 Отговор
    Джендъри сър 🏳️‍🌈, джендъри!

    Коментиран от #67

  • 44 Сирене

    0 2 Отговор
    Хубаво, вдигни бюджета на Културата тогава на 1% от БВП.. Ае, давай!
  • 45 Българин

    11 7 Отговор
    Много правилно казано - вие не сте дори партия а сте просто една сбирщина от американски марионетки .
  • 46 българин

    13 10 Отговор
    И този по пътя на бившия военен, няма място за колебливи министри в българското правителство, не може един министър на културата да не познава историята и да каканиже врели-некипели.
  • 47 UDO

    12 9 Отговор

    До коментар #39 от "Ти си":

    Другарю,Вие кога посетихте резиденцията на Хитлер в Берхтесгаден? Защото аз като бях там преди 6 години,от цялата резиденция видях само терасата,цялата постройка се беше изпарила.Подробности,нали.Та и тук в нашия случай , е хубаво да остане само парка.
  • 48 Божеее,

    12 12 Отговор
    стига сте шикалкавили,робски мозъци!Мястото на този "паметник"не е в центъра на София!Ако не,дано се намери някой мамин и бащин да реши въпроса веднъж завинаги!Какво още трябва да направят рашките,за да прогледнете?!
  • 49 АЗ КАЗАХ

    17 11 Отговор
    СОФИЯНЦИ ВЕЧЕ ГО ОБСЪДИХМЕ И КАЗВАМЕ ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ТОЗИ ПАМЕТНИК.

    МАХАЙТЕ ГО!!
  • 50 456

    14 11 Отговор
    Интересно какъв паметник на културата е този камънак ?
  • 51 Развийш ли

    12 11 Отговор
    Това неадекватно министърче не може да върви против волята на Народа Не ни трябва фалшифицирана история Това е измама Болшевишките орди откраднаха Архивите и не дават да се отворят нито да ни ги върнат Така е и с Руско Османската война Така е и за Сан Стефанския договор който още никой не е виждал и упорито го крият
  • 52 Мемфис

    12 9 Отговор
    Комунистите- скоро ще дойде времето, когато ще бъдете заклеймени като най- долната и срамна прослойка на обществото, поставящи интересите на чуждият азиатски окупатор и агресор над българските! Вие сте позор за България и единствено факта, че по рождение сте оперирани от съвес ви спасява от презрението на народа!
  • 53 Георги

    9 10 Отговор
    Накрая изборът ще се сведе до следните опции - или паметника ще махнем, или вас.
  • 54 Мемфис

    6 10 Отговор
    Този червен чух..льо сигурно е от квотата на РадеФ, аман от скрити лимонки в това правителство, не ни стигат комунистите и чалгарите, ами и тези взеха да си пускат боята!
  • 55 Марина

    10 5 Отговор
    На принципа на който се махат паметници и сгради в нашата нещастна родина,след освобождението от турско робство е трябвало да срутят всички джамии, след 9 ти септември царския дворец, в Рим трябва да се срути Колизеума, като място в което са били избивани хора по най отвратителен и жесток начин за развлечение на други.
    В цяла западна Европа трябва за се срутят всички дворци обитавани от алчни и жестоки владетели.
    Трябва да се срути Ватикана, като символ на католическата църква горила живи хора и отричала науката векове наред и т.н до безкрай

    Коментиран от #61

  • 56 Марина

    10 5 Отговор
    Вместо непрекъснато да рушат, нашите управници и най вече тези в София, да слязат от колите си и да видят разбитите тротоари, мръсни улици, разрушени детцки площадки, занемарени училища и болници
    Давайте нашите пари за да градите, а не за да рушите
  • 57 Василева

    3 4 Отговор
    Този човечец, който се представя като - ПРОСТО НАСКО е абсолютно неадекватен. Няма познания за нищо, няма никва експертиза. Кой и как е преценил, че е подходящ за министър на културата би било интересно да узнаем. А как този палячо е преценил за себе си, че може да заеме този важен пост в държавата е още по-голям въпрос. Жалка история.
  • 58 Василева

    2 5 Отговор
    Този човечец, който се представя като - ПРОСТО НАСКО е абсолютно неадекватен. Няма познания за нищо, няма никва експертиза. Кой и как е преценил, че е подходящ за министър на културата би било интересно да узнаем. А как този палячо е преценил за себе си, че може да заеме този важен пост в държавата е още по-голям въпрос. Жалка история.
  • 59 ПРОБЛЕМ

    7 5 Отговор
    Проблемът е, не че го има паметника, а че е по- внушителен от паметника на апостола на свободата Васил Левски и всеки друг паметник на български герои!
    Другият проблем е, че братушките изглежда пречат и на това да почетем паметта на нашите герои!
    Защо например, все не успяваме да поставим паметните плочи на полковете от Софийската желязна дивизия?! Фандъкова ги обеща за есента на 2018 год.! Дали отношение има факта, че 1916 год. сме воювали успешно срещу тях?!

    Коментиран от #70

  • 60 ПРОБЛЕМ

    8 3 Отговор
    Не ми се слуша за рушене, дори за местене.
    Това означава харчене на пари!
    Искам да чувам за градежи:
    Паметник на кан Аспарух в София.
    Монумент "Слизането на Ботев на Козлодуйския бряг".
    Паметник на генералите Вазови.
    Паметник на ген. Иван Колев в София.
    Храм "Цар Борис покръстител", най голям на Балканите и в Европа православен такъв.
    Не на Манастирските кални ливади! Не на "ливадите" в политиката!
    Вечна дружба с.....рускините!
    Да живея...Аз!
  • 61 Ех колко

    3 1 Отговор

    До коментар #55 от "Марина":

    е лесно да се бръщолевят глупости и да се фука с тях!
  • 62 Олга,

    3 4 Отговор

    До коментар #34 от "Олга":

    рабска чутуро, какво ти разбира главата от култура и не бъркай фашизъм с национал-социализ.
    Прочем проклетия Хитлер"НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТА" ни доведе за 88 години тази азиатщина.
  • 63 Пирко

    3 1 Отговор
    Отивам да правиш пици! Незнам, не мога, не видях, анън от парашутисти! Застани като мъж и си кажи мнението, нали си министър или още не може да свикнеш с мекото кресло в кабината. Къде ви намират такива ол.. ни незнам!

    Коментиран от #66

  • 64 Има такива мекотели.

    4 0 Отговор
    Просто Наско ще напусне този пост, който зае случайно. След него, все едно че не е бил там.
  • 65 Страхотна схема, няма що.

    3 1 Отговор
    В България, когато не искате нещо да се случи, губите документите...
  • 66 И в САЩ не го видяха, че у нас, ли?

    3 1 Отговор

    До коментар #63 от "Пирко":

    Къде видя мъж?
  • 67 Откъде се взе това нещо, на този пост?

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "Aлфа Вълкът":

    Горд син и внук, на комунисти.
  • 68 2345

    3 1 Отговор
    Тръгни си, младежо, тръгни си преди да си скапал и малкото, което не успяха да скапят тези преди теб.
  • 69 А бе

    2 2 Отговор
    На какви дадохме властта в ръцете?По -големи тъпанари не са ни управлявали!
  • 70 Здравейте

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "ПРОБЛЕМ":

    Ами как защо,нали сложихме на Рейгън,на Симон Боливар,на Махатма Ганди и на кой ли още не
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове