Last news in Fakti

30 Март, 2022 08:24 1 862 23

Ива Митева: Кандидатурата на Любомир Каримански за БНБ е на масата още от 46-ото НС

  • ива митева-
  • любомир каримански-
  • кандидатура-
  • бнб

Разговарях основно с колеги от ДБ и БСП  - и от никого не чух, че ще представят своя кандидатура. От месеци призоваваме да седнем и да обсъдим тази кандидатура и като че ли всеки път тази тема се отместваше. Нямам отговор защо?, посочи  депутатът от ИТН 

Ива Митева: Кандидатурата на Любомир Каримански за БНБ е на масата още от 46-ото НС - 1
Снимка: Нова телевизия

„Не, кандидатурата ни за шеф на БНБ няма да раздели коалицията. В коалиционното споразумение е записано в последния абзац, че коалиционните партньори ще обединят усилия за единна кадрова политика по отношение на органите, които изцяло или частично се избират от НС”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от „Има такъв народ” Ива Митева в отговор на въпрос може ли кандидатурата на партията ѝ за шеф на БНБ да разцепи коалицията.

По думите ѝ ИТН винаги е била последователна. „Кандидатурата на Любомир Каримански е на масата още от 46-ото НС. Кандидатурата беше единна, по мое мнение, защото участвам в коалиционните съвети. Не съм чула възражение по това име. Не чух и че ще бъде представена нова кандидатура. Подкрепа беше обещавана. Разговарях основно с колеги от ДБ и БСП - и от никого не чух, че ще представят своя кандидатура. От месеци призоваваме да седнем и да обсъдим тази кандидатура и като че ли всеки път тази тема се отместваше. Нямам отговор защо?”, посочи тя.

Проблем се появил, когато започнали да текат сроковете за първата процедура и то в нейния край. „Нашата кандидатура е била винаги ясна. Не сме търсили кандидати до последния момент. Смятаме, че нашата кандидатура отговаря на всички изисквания на закона”, подчерта Митова.

Според нея управителят на БНБ трябва да отговаря на минималните изисквания, заложени в закона за кредитните институции. „Сивитата и на двамата кандидати са в публичното пространство и всеки може да се запознае с тях. В закона е упоменато, че за член на УС на банката се изискват най-малко пет години на ръководна длъжност. Безспорно г-н Каримански отговаря на това условие. От това, което виждам от биографията на г-н Гюров – той е работил само около година и половина на ниска длъжност в австрийска банка”.

Тя коментира и темата за възникналата война между прокуратурата и коалицията. „Не смятам, че се проваляме в опитите си да сменим главния прокурор. Подобно действие изисква една друго мнозинство – гласуване във ВСС, където нямаме мнозинство”, заяви Ива Митева. И допълни: „Мандатът на ВСС изтича на 3 октомври. Дотогава действа настоящият състав. Но ние трябва да имаме най-малко 160 гласа за избор на нови. 2/3 мнозинство е заложено в Конституцията. Ако нямаме такова мнозинство за нови членове – старите ще продължат работа”.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корги

    23 10 Отговор
    И тази госпожа не може да върже две правилни изречения. Нещо като Кирчо в женски вариант.

    Коментиран от #4, #12

  • 2 НА ВИ

    26 7 Отговор
    При следващи избори и Вас няма да Ви има!!!!
    С такава коалиция и борба за власт, ще затриете България!!!
  • 3 Слави Трифонов

    28 5 Отговор
    Да взема да си Ода на Учиндол , а?!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Борбата е голяма

    14 2 Отговор
    През 2021-а управителят на Българската народна банка (БНБ) е получавал 20 313 лв. месечно, подуправителите по 17 411 лв., а останалите членове на Управителния съвет - по 5804 лева. Това е записано в Бюджета на БНБ за 2021 г.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ТаУмВзе

    12 5 Отговор
    Квото Заповяда козяк, те тва ще е под масата!
  • 9 345

    18 0 Отговор
    Бил е шеф на Росексим Банк, ТС Банк, Д-Банк и др. , всичките са банки на руската мафия на ДС в България !
  • 10 Българка

    7 5 Отговор
    Неотстраняването на Гешев е пълен провал на управляващите. Това е искането на мнозинството българи, това е и предизборното обещание . То не е помръднало. И не зная защо не се разгледаха предложенията на Ченалова, внесено от Възеаждане и това на адвокат Екимджиев. В тези предложения се разглеждат стъпки за отстраняването на Гешев и отчетност на който и да е Главен прокурор.
    Каримански по сиви може да е добра кандидатура, но не смятам, че е моралната кандидатура. Точно ит сивито можем да разберем, че той е ръководил банки, близки до мутри и не с добър имидж в обществото
  • 11 Комон Сенс

    8 6 Отговор
    ИТН си изиграха добре картите. Ако бяха гласували совй кабинет, сега напрежението щеше да е въху тях - както електоралното напрежение, така и външното.
    Те обаче отстъпиха и въпреки загубата на гласове (и без това отрицатления вот за Тиквата нее собственост на никоя партия), влязоха в упралвението, осигуриха си комфорт и време за партийно стоителство и създаване на своя база и идеология. Не само това - те дори показаха здрав разум в не един и два случая. Процесът още не е завършен, но пррспективите пред тях са розови. А сам преди няколко месеца бяха пред медийно унищожение заради аферата Шнорхел.

    Да се надяваме, че и ПП ще си изиграят добре картите. Няма как да имаме промяна, без смяна на акторите. Със старите гербоседесари България ще е винаги на дъното.

    Коментиран от #22

  • 12 РЕАЛИСТ

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Корги":

    Е ти пък какво очакваш от секретарката на Близнашки. Оправна жена. Завършила после незнайно как. Кариера и Председател на парламента без да може, дори правилно да говори.
  • 13 питане

    15 0 Отговор
    булонката на слави се показа. въпрос:
    каква ти е компетентността на теб за да коментираш управители на бнб?
  • 14 Последния Софиянец

    10 0 Отговор
    Ивче, ма ти ходи ли на логопед? Нали от Продължаваме Промяната ти дадохме ваучер
  • 15 freedom

    8 1 Отговор
    "Любомир Каримански, кандидат за шеф на БНБ, започва кариерата си в перачницата "Сирбанк", след това е бил няколко години в "ТСБанк", основана от Емил Кюлев, след което се прехвърля в "Росексимбанк", пак основана от Кюлев. След това работи в "Д-Банк", свързвана с Доган, след това в "Инвестбанк" на ченгетата от Държавна сигурност. Каримански няма нито един ден стаж в нормална банка. Целият му прехвален банков опит е в банки "гнили ябълки", перачници на червените пари през криминалния преход", обобщават от BIRD.BG.

    ИТН обаче твърдят че е чист. ИТН е сбирщина от много съмнителни персони.

    Коментиран от #17

  • 16 странно

    6 1 Отговор
    Кандидатурата на ИТН е меко казано странна. Има много по-подготвени хора за шеф на БНБ.
  • 17 така е

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "freedom":

    Така е, хара работили със сенчести "бизнесмени" нямат място в политиката на България. Не се знае какви връзки поддържат още и за кого работят.
  • 18 оня

    5 2 Отговор
    ИТН са най-олигофренската партия
  • 19 Ахмедката

    5 0 Отговор
    Депесарсктие слуги се поддържат
  • 20 ПетЛовър

    2 0 Отговор
    Яяяяя, болонката!?
  • 21 гражданин

    3 0 Отговор
    Нямала отговор, а да коментира че е управлявал все мутренски банки?
  • 22 Нищо лично

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Комон Сенс":

    Със старите ярко червени гербоседесари, и алени петолъчки на челата и скрити партийни билети БКП
  • 23 Логопед

    2 0 Отговор
    А логопедче? Не ти ли е минавало през ума нещо подобно, умно и хубаво Ивче?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол