Last news in Fakti

3 Април, 2022 13:05 2 690 42

Петролът трябвало да пада поне 10 дни, за да поевтинеят горивата

  • петрол-
  • горива-
  • светослав бенчев

Бенчев подчерта още, че бизнесът не е отразил рекордните скокове до нива около 140 долара за барел

Петролът трябвало да пада поне 10 дни, за да поевтинеят горивата - 1
Снимка: БГНЕС

Очаква ли ни спад на горивата, чиито цени на бензиноколонките са на безпрецедентно високи от години нива? Не, освен ако тенденцията за спад на цената на суровия петрол на международните пазари не остане стабилна поне за период от 10 дни. Това каза за News.bg Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация - обединението на най-големите търговци на горива у нас.

Цената на суровия петрол остава силно волатилна, като променя стойността си значително буквално за часове, било в низходяща, било във възходяща посока, посочи експертът. "Това са флуктуации, които няма как да се отразят веднага на бензиноколонките. За да има понижаване или пък повишаване на цената, трябва да има определен тренд поне в рамките на 10-тина дена. Такова нещо към настоящия момент не виждаме."

Бенчев подчерта още, че бизнесът не е отразил рекордните скокове до нива около 140 долара за барел, които пак бяха краткотрайни, както няма как да отрази и текущите слаби колебания на цената надолу.

А защо преди 7 години, когато отново цената на суровият петрол бе сходна, нямаше такива цени на крайните горива? Факторите са множество, посочи експертът - инфлация, стойност на долара.

"В България не се случва нищо извънредно. Всеки може да отвори сайта на Европейската комисия, където се публикуват корекциите на горивата в останалите страни-членки. И ще види, че това се случва и там, а България остава държавата с най-ниски цени на горивата", подчерта представителят на петролната асоциация.

Фокусът на заседанието на МС днес ще е върху високите цени у нас, анонсира Кирил Петков.

По-скоро няма да се стигне до понижаване на акциза на горивата в целия Евросъюз, за което се заговори преди дни, прогнозира той. Не са адекватни и мерки като тези в Унгария, където се въвежда таван на цените, защото това са антипазарни мерки.

"Песимист съм, защото подобно намаляване на акциза ще доведе до огромна конкуренция и това граждани на Западна Европа да зареждат в Източна и Южна. Защото дори и да бъде разрешено това намаление с 50%, това не значи, че държавите ще го приложат. А това, което бе направено в Унгария, не е работещо решение. Защото всеки един таван на цената води до това да се продава на дори и подпазарни цени. А когато този таван бъде премахнат, защото, да сме честни, той ще е временен, цените ще се регулират и ще тръгнат нагоре, за да компенсират загубите. Защото никоя частна компания няма и не може да работи на загуба дълго време", коментира Светослав Бенчев.

Най-важният фактор, който неминуемо ще доведе до намаляване на цените - евентуално постигане на примирие между Руската федерация и Украйна, респективно икономическо успокояване на отношенията между Москва и Запада. "Със сигурност намаляване на цената ще има", категоричен е той.

При най-минорния сценарий - спиране на нефтените доставки от Русия към ЕС и България, нефтената ни рафинерия "Лукойл Нефтохим" няма проблем да работи и с неруски петрол. Стойностите обаче ще бъдат обозримо по-високи от сега.

И извън темата с войната в Украйна - чака ни немалък скок на цените в средносрочен план заради Зелената сделка. Кое гориво ще поскъпне най-рязко?

"Една от реформите в Зелената сделка е въвеждането на акциз не върху обем, както е в момента, а върху енергийното съдържание. Това означава, че акцизът на пропан-бутана, който е нисък в момента, ще скочи почти двойно, а до 2035 година почти два пъти и половина. Това няма как да не се отрази на цените. А и това е без т.нар. екологична компонента, която в момента все още се уточнява."


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    23 59 Отговор
    И 10 лева стане, важното е руснаците да ги няма.

    Коментиран от #4, #7, #8, #15, #25

  • 2 ТаУмВзе

    30 16 Отговор
    Кире улавото ни Дозакопа ей! Сега и във Война ще но набутат, като маке провинция.

    Коментиран от #19

  • 3 Съвсем скоро още малко

    19 14 Отговор
    Да паднат още малко Ел колите и соларните системи на ток а това се случва всеки ден ще ви питам енергийни вампири дето пиете кръвчицата на хората
  • 4 Октопус

    9 18 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    И аз така мисля
  • 5 Тома

    58 0 Отговор
    Според този нашите търговци са купили горивата на140 долара барела а пък ние продължаваме да пасем трева
  • 6 А ЗАЩО?!?

    69 0 Отговор
    Не изчакват 10 дни от вдигането на петрола и тогава да вдигнат цената.
    Правят вдигането на мига. Още преди 10 дни казаха, че цената пада под 100 долара а те още повече я вдигнаха.
  • 7 Тук има един анти гост

    35 5 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Който явно е много прост. А бедния български народ мислиш ли го .... Или за теб е важното да лапаш микрофона на съединените щати.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 глоги

    20 0 Отговор
    ЦЕНАТА НА ПетролА трябвалА да ПОЕВТИНЯВА поне 10 дни, за да поевтинеят горивата.Петролът не пада отвисоко,той си е в земята,а от там го източват.
  • 10 Rolex

    33 0 Отговор
    А в Одрин вече бензина падна с 10 ст.вчера и сега е 2.30 лв
  • 11 pepy

    24 0 Отговор
    По данни на Евростат през 2020 г. Русия е доставила от внесения газ:
    - 100,0% в Латвия;
    - 93,0% в Естония;
    - 48,8% в Литва.

    От 01.04.2022 г. трите балтийски държави са прекратили вноса на руски газ.
  • 12 Панчо

    51 0 Отговор
    Цената на петрола тук се формира така: покачване стойността на барел и тук се вдига веднага, спадане стойността на барел, тук се изкачва до ново вдигане. Абе селските ви номера край нямат.
  • 13 Отново глупости

    41 1 Отговор
    Какви 10 дена, какъв тренд, като търговията на петрола е фючърс и сега търгуваме цени за май месец! А през март търгувахме за април, а те се отразиха още март! Ясно е, че цената ще расте, но в момента е спекула и ти я защитаваш с тъпи обяснения!

    Коментиран от #24

  • 14 Васил

    34 0 Отговор
    10 дни.???? А като се вдигне петрола веднага на минутата се вдигат цените и това не било картел.

    Коментиран от #42

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 3.06

    32 1 Отговор
    ААААААА. КАТО ТРЯБВА ДА ВДИГАТ ЦЕНАТА ИМ ТРЯБВАТ 10 минути
    ЗА ДА Я СМЪКНАТ 10 ДЕНА
  • 17 ШЕРИФ

    15 0 Отговор
    Това за България важи ли?
  • 18 пффф

    35 0 Отговор
    Абе байо,що като се дигне цената на барела и на колонката веднага се дига цената а като падне трябвало да минат 10 дена че да се отрази.Я ми обясни туй нещо ти а не ми разтягай локуми.
  • 19 ШЕРИФ

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Към русофилите ще има привилегировано отношение, споко!
  • 20 сами напомням

    14 1 Отговор
    Пшеницата падна на 900$, както ви предупредих преди 2 сецмици. Надявам се не сте набълбукали резерва с пшеница стара еолкта по 1250$?
  • 21 ха ха

    13 1 Отговор
    абе май изплащаме през борсата помощите които дариха на украйна , щото тия ;дарители ; никога не дават от собствените средства
  • 22 qwerty

    22 0 Отговор
    не еазбирам пазарната логика, а и не искам. днес пазарувах в хит-а (софия) и установих, че всичко е нагоре, за което спор няма, но има НЕбързооборотни артикули, които са доставени преди кризата и цената им е много под настоящата. ей на това му се казва спекула. гледам големите вериги застопориха дизела на 3.06 и не им пука за потребителите. лошото е, че няма НАП, КЗК, КЗП за да се правят денонощни проверки

    Коментиран от #35

  • 23 Bai Stavri

    13 1 Отговор
    Мн спекула, като се вдигне за няколко часа и го вдигат горивото, ся требва дни, пълно безобразие. Мн ще е интересно като се мине на електрически коли и си ги зареждане вкъщи.

    Коментиран от #28

  • 24 Анонимен

    0 8 Отговор

    До коментар #13 от "Отново глупости":

    Само пожелахме тази “промяна” и червените...сега ще търпим, докато не ни писне!

    Коментиран от #26

  • 25 10 ДНИ

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    А КАТО ГО ВДИГАТЕ ЗАЩО НЕ ЧАКАТЕ 10 ДНИ И ТОГАВА ДА ГО ВДИГАТЕ ФАШИСТИ!
  • 26 Отново глупости

    11 0 Отговор

    До коментар #24 от "Анонимен":

    Ами промяна е безспорно необходима, за да спреш да си краден, лъган и най бедният в Европа, но не и с олигархични проекти и зависимости! Докато е глупав народа, ще го водят за носа с евтина медийна пропаганда, на където си поискат! Дали ще е Доган или Прокопиев, няма грам разлика за народа!
  • 27 Минчо

    14 0 Отговор
    А беше ли нужно да поскъпва 10 дни за да се повиши цената.
  • 28 pbdan

    5 7 Отговор

    До коментар #23 от "Bai Stavri":

    Помниш ли 4ст/кВтч за осветление и 2ст/кВтч за битови нужди още при социализЪма. Ще ни сложат специален електромер за зареждане на елкола, няма да е като сега.
  • 29 Картелиада

    20 1 Отговор
    Аз живея в европейска държава, където цените се движат нагоре и надолу според борсовата цена за деня. Не знам на тези какви 10 дни им трябват при положение, че качи ли се цената не чакат 10 дни преди да я отразят по бензиноколонките.
  • 30 Корен от минус едно

    15 1 Отговор
    Дрънкалки, дори и така е, 10 дни минаха вече.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ,3333

    21 0 Отговор
    Нашата рафинерия работи предимно с руски петрол,който в момента го продават с голяма отстъпка,така че въобще да не се правят на луди,дерат ни яко с цените на горивата.
  • 33 ЕЙЙЙ

    23 0 Отговор
    Я ДА НЕ НИ ПРАВЯТ НА УЛАВИ ЛУКОЛИО РАБОТИ С БРЕНД УРАЛ ОТ ЕДИН МЕСЕЦ НИ ПРОДЪНИХА УШИТЕ ЧЕ НИКОЙ НЕ ГО КУПУВА НО И НИКОЙ НЕ КАЗВА КАКВА МУ ЕЦЕНАТА САМО ВЧЕРА ПИШЕШЕ ЧЕ ЩЕ ГО ПРОДАВАТ НА ИНДИЯ ЗА 35$ КАКВО НИ ПРАВЯТ НА МАЙМУНИ
  • 34 Тити

    14 0 Отговор
    Когато петрола беше 140$ за барел цената на бензина беше 2.60 а при 100$ за барел е 3.00 лева а нямало спекула и картел.
  • 35 някой

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "qwerty":

    2002 г бях служебно във Франция.Предстоеше повишаване цените на горивата.И какво направиха французите? Беше предиобяд някъде, изведнъж повечето спряха кой където се намира по главни пътища и магистрали и зарязаха коли,камиони и блокираха всякакъв транспорт.За около два часа икономиката им загуби около 230 млн.евро, тъкмо бяха преминали на него.Да казвам ли дали горивата им се повишиха ? А тоя господинчо дето ви сравнява цените с Европа, в момента дизела във Франция е 3,45 а у нас 3,06. А за разликата в заплатите нещо да каже?

    Коментиран от #36

  • 36 Гошо

    0 6 Отговор

    До коментар #35 от "някой":

    Я провери ти колко е бензина в тая Франция, после разправяи за разни театрални протести
  • 37 КОКОРЧО КОГА ПАДА АКЦИЗА????

    3 0 Отговор
    НАЛИ ЩЕШЕ ДА ПАДА АКЦИЗА С 40%, ЗНАЧИ ГОРИВОТО ТРЯБВА ДА ПАДНЕ С 40 %. АКЦИЗА ЗА БЕНЦЗИНА Е ТОЧНО ОКОЛО 50%. ВИЖТЕ СИ КАСОВАТА БЕЛЕЖКА. КОГА ПАДА АКЦИЗА КОКОРЧО???

    Коментиран от #38

  • 38 Акциза е

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "КОКОРЧО КОГА ПАДА АКЦИЗА????":

    около 80 ст. Това не са 40 процента! 😃

    Коментиран от #39

  • 39 КОКОРЧО КОГА ПАДА АКЦИЗА???

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Акциза е":

    КЬОРЧО Я ЧЕТИ ХУБАВО . ЗАРЕЖДАШ БЕНЗИН ЗА 30 ЛВ. АКЦИЗА Е 15 ЛВ. ЯВНО КАРАШ ВЕЛОСИПЕД И НЯМАШ КОЛА????

    Коментиран от #41

  • 40 Ха ха

    0 0 Отговор
    Само на Кирчо му пада на бензиностанциите се вдига и е над три лева
  • 41 Вместо

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "КОКОРЧО КОГА ПАДА АКЦИЗА???":

    да драскаш глупости без да мислиш, потърси информация! По лесно е, отколкото да изглеждате тъпо! А още по лесно е да си играеш с куклите!
  • 42 Газаджия

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Васил":

    грешка- на секундата се отразяват при поскъпване, а не на минутата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове