Last news in Fakti

17 Май, 2013 16:06 24 545 25

Турски и български превозвачи се сбиха

  • бой-
  • турски-
  • български-
  • блокада

Турски ТИР подпря български полицай, който отскочи в последния момент преди возилото да го стъпче

Турски и български превозвачи се сбиха - 1
Снимка: Haskovo.net

Турски и български превозвачи се сбиха пред ГКПП Капитан Андреево, след като група турските шофьори седнаха на пътя и изцяло затвориха българо-турската граница, съобщи електронното издание Haskovo.net.

До обед на 17-ти май, границата бе блокирана само за тежкотоварни автомобили, но се пропускаха леки коли и рейсове. В огромната опашка от тирове извила се на 15 и повече километри попаднаха обаче предимно турски превозвачи. Изнервени от двудневната блокада, турците решиха, че след като те не могат да минат, няма да минава и никой друг.

Напрежението ескалира след опита на полицаи да отблокират пътното платно поне за леки коли. Те учтиво помолиха седящите на асфалта шофьори да се отместят. В този момент, турски тир подпря български полицай, който отскочи в последния момент преди возилото да го стъпче.

„Ей сега стана панаира“, обяви един от организаторите на българския протест, Петко Ангелов от БАСАТ. В последвалите батални сцени, на юмручна саморазправа бяха подложени по няколко души от двете страни. Ръководството на пункта повика жандармерия. Ръководителите на протеста от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт /БАСАТ/ пък повикаха агитката на Ботев Пловдив. По предварителна информация, не по-малко от 200 фенове на пловдивският клуб били сформирани за поход към границата.

Органите на реда обаче успяха да потушат безредиците, а турците отблокираха пътя към 14 часа. Така границата отново стана пропусклива на леки коли и автобуси, тирове обаче не се допускат. Турските шофьори обаче се заканиха, че ако няма напредък ще затворят отново държавната ни граница в 17 часа. Българските превозвачи пък се заканиха, че ще извикат футболните фенове. На място се очаква министъра на транспорта Кристиян Кръстев с който искат да говорят и двете страни.

Припомняме, че от два дни родни превозвачи блокираха всички гранични пунктове за Турция в знак на протест, че турските власти ги бавят умишлено на тяхна територия и им налагат редица изкуствени ограничения. Едно от най-абсурдните е изискването българските тирове да да влизат в Турско с не повече от 550 литра гориво в резервоара. Заради забавянията и пропускане на сроковете за доставка, българските превозвачески фирми вече били избягвани от спедиторите. Родните превозвачи тълкуват това като изритване от пазара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едикой си

    1 3 Отговор
    "Турски ТИР подпря български полицай"
    Ако това е вярно тоя турчор трябва да е в затвора....защото ако това стане в турчория....българина отива директно в панделата...
    М..ка Ви и туруци...защо правите неща, които ме карат да ви мразя?
  • 2 tttt

    1 0 Отговор
    Имаме продажни управници . Нашите шофьори са най тормозени навсякъде .В Гърция страхотни глоби . Свалят ни номерата докато не платиш неги дават.
  • 3 Димитър Димитров

    1 1 Отговор
    фесовете превземат малко по малко идват и на власт

    Коментиран от #7

  • 4 tttt

    1 0 Отговор
    Маре какво означава < турски тир подпря български полицай > ???????Лека кола подпря пешеходец xaxaxaxaxax. В Турция дали така ще го напишат ?
  • 5 Nikolay Nikolov

    1 0 Отговор
    те тея са откачено племе , в никакъв случай не трябва да влизат в еврипейския съюз тея фесове , ше стане мазало нявсякаде ,дори трябва да им се забрани да минават през България .Или за тях да има по високи такси ,едни от най опасните шофьори в европа обсолиютно безотговорно затвор само за тея .

    Коментиран от #6

  • 6 selcuk akin

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Nikolay Nikolov":

    А българите са многооо културни
  • 7 зета

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Димитър Димитров":

    Да те е яд
  • 8 Явор Кръстев

    1 0 Отговор
    Ако ши-аната държава не може да извоюва уважение за гражданите си поне да не пречи- трябваше да оставят ултрасите да оправят нещата.
    Чак ми е неудобно като пиша такива неща, ама като нямаме политици и структури които да защитават интересите ни , не ни остава нищо друго освен да се опитваме да ги отстояваме сами.

    Коментиран от #22

  • 9 Христо Ковачев

    7 1 Отговор
    МНОГО ЯСНО ЧЕ НЯМА ДА НИ ОБИЧАТ ТУРЦИТЕ ,БЪЛГАРСКИТЕ ШОФЙОРИ И ФИРМИ МНОГОКРАТНО БЯХА ПРЕДУПРЕДЕНИ ДА ПРЕСТАНАТ ДА СВАЛЯТ ЦЕНАТА НА УСЛУГИТЕ ,ЕВАЛА НА ТУРЦИТЕ И ГЪРЦИТЕ ,НЕКА ДА НИ ШПОРЯТ КЪДЕТО НИ ВИДЯТ ДОКАТА ПРАЗНИТЕ БЪЛГАРСКИ ГЛАВИ РАЗБЕРАТ ЧЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ДА ВЪРТИШ ГЕВРЕКА ЗА 800 ЛЕВА НА МЕСЕЦ

    Коментиран от #10

  • 10 Явор Кръстев

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Христо Ковачев":

    Има логика и в това. Верно ли са на заплата? И то от 800лева?
    Винаги съм мислил че се плаща на курс- някаква функция от тонаж и километри. И резултата си го представях повечко!?!
  • 11 ivencio

    5 1 Отговор
    Политиците са ни виновни,вместо да налагат драстични мерки и да печелим от техния транзит,нас навсякъде ни е...т ,а и тук също.
  • 12 Христо Ковачев

    1 0 Отговор
    РЕЗУЛТАТА Е ПОВЕЧКО САМО КОГАТО РАБОТИШ ЗА ЧУЖДА КОМПАНИЯ ,ИСПАНИЯ ГЕРМАНИЯ ФРАНЦИЯ ,ДОРИ ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ МНОГО БЪЛГАРСКИ ШОФЙОРИ ОТИДОХА ДА РАБОТЯТ НА ВЪНКА И ПАК СЪЩИЯ НОМЕР ,МАХАЙТЕ ИТАЛИАНСКИТЕ ШОФЙОРИ ДЕТО БАЧКАТ ЗА 2500 ЕВРО,НИЕ БЪЛГАРЧЕТАТА СМЕ ГОЛЕМИ ДЖАДАИ И ЩЕ ВЪРТИМ ГЕВРЕКА ЗА 1000 ЕВРО,И ТАМ СА НИ ВДИГНАЛИ МЕРНИКА НО ХОРАТА СА ПО ТОЛЕРАНТНИ ОТ ФЕСОВЕТЕ
  • 13 Христо Ковачев

    1 0 Отговор
    ДАЖЕ АКО СИ ШОФЙОР НА ГЪЗАРСКАТА ПЛОВДИВСКА ФИРМА ПИМК ООД,КАТО ТРЪТВАШ НА КУРС ПАЛИШ СВЕШИ НА ИКОНАТА ЩОТО АКО СПУКАШ ГУМА НА КАМИОНА СИ Е ПЛАЩАШ ОТ ДЖОБА ЩОТО СИ ВЪРТЯЛ ГУМИ С ТИРА

    Коментиран от #17

  • 14 Христо Ковачев

    1 0 Отговор
    АМА КАТО ИМА МИШКИ КОИТО СА ДОВОЛНИ ДА БАЧКАТ ЗА БЕЗ ПАРИ ,ТАРИКАТИТЕ ЩЕ ЩРАКАТ С ПРЪСТИ И ЩЕ ГИ Е...Т
  • 15 ШПОРА

    1 0 Отговор
    САМО ТАКА! БРАВО НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ! ДА БЛОКИРАТ И ГРАНИЦАТА С ГЪРЦИЯ! Писна ми от номерата на комшийте турци и гърци - когато нещо не им е наред в държавата, блокират границата с България, нали? Време е сега и те да видят какво е като ти блокират границата...
  • 16 ШПОРА

    1 3 Отговор
    Да блокират даже и границата с Македония! Омръзна ми съседните държави да се правят на интересни и да се държат арогантно с България и Българите! ПОКАЖЕТЕ ИМ НА КАКВО Е СПОСОБЕН БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕВ, КОГАТО ГО ДРАЗНЯТ!
  • 17 Явор Кръстев

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Христо Ковачев":

    Тъжна работа.
  • 18 Banko Berov

    1 1 Отговор
    Каквито и да са БЪЛГАРСКИТЕ шофьори турците нямат право да въвеждат правила в един свободен пазар!!! Кокуренцията трябва да реши кои каде и колко ще зарежда!!! В противен случай да си стоят в турция и да няма да им купуваме некачествените боклуци!!! А тяхните евтини БОКЛУЦИ като убиват БЪЛГАРСКАТА КАЧЕСТВЕНА СТОКА КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ! Да им въведем безброи такси и ограничения и да видим кои ще им купува БОКЛУЦИТЕ на тия ! Поздравления за наще момчета на границата! НИЕ СМЕ С ВАС ЮНАЦИ!!!

    Коментиран от #23

  • 19 Христо Ковачев

    1 2 Отговор
    АБЕ ОТВОРЕН КАТО Е СВОБОДЕН ПАЗАРА ЩО НЕ ИДЕШ ДА ПРОДАВАШ НАФТА В ТУРЦИЯ А,ТАМ ЛИТЪРА Е ВЕЧЕ 4 ЛЕВА,СВОБОДЕН ПАЗАР ИМА САМО ТОГАВА КОГАТО НА ДАДЕН МОНОПОЛ МУ ОТЪРВА ДА СИ ИГРАЕ НА ДЕМОКРАЦИЯ
  • 20 Anonymous.

    1 0 Отговор
    Писна ми да чета разни изопачени коментари по разни медии относно овълчените ни превозвачи от фирми като „ПИМК“ и„Петко Ангелов“,и още неколцина фирмички,който разплакаха доста Български семейства,с техните неплащания и забогатявания на чужд гръб.Построиха си хотели,накупиха си скъпи коли за сметка на неистовия труд на техните подчинени ,който не смеят да се оплачат,че ще изгубят и малкото което получават за къртовският си труд.Подбиха цените в транспортния бранш в почти цяла Европа,сега е наред Турция,държава с най-добре развита икономика на Балканите и в Европа.Не искам да прозвучи,че хваля Турската икономика и техните стоки,но имат отличен износ в чужбина от собствено наблюдение го знам,защото съм шофьор и виждам колко много камиони имат по пътищата на Европа.Ще ви дам пример:Испанска спедиторска фирма със собствен транспорт взема под свое крило една от горе споменатите фирми.Испанският колега получава 2500евро,а Българският драйвър едва 1300-1400евро,разликата къде е,като зареждат на едни и същи цени и плащат за аутобани на едни и същи цени,с някой исключения,че Българския шофьор може да мине и където не се заплаща за аутобани,по маршут от типа „Шипка“,„Беклемето“и т.н,но камиона трябва да изгори като джипа им.Заплащането става на километър,което е против наредба 561.Кажете ми за тия загубени дни какво ще получи колегата за това ,че виси на границата.Преди няколко дни разтоварвах в Германия,авто части на една известна марка коли,имаше 2 колеги от фирм
  • 21 georgi genchev

    1 1 Отговор
    Taka e ,horata si znait interesa i iskat da rabotiat za pari,a ne kato nashite za bez pari......I posle da vikat...Toia si napravil palat,onia zamyk........E koito i da e i toi shte si napravi ,kato ima balytsi da mu rabotiat za bez pari.......
  • 22 Стар Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Явор Кръстев":

    Както каза колегата, като няма помощ от държавата, сами ще се оправяме.

    По пет на нож! (Сещате се)
  • 23 Pepito Trifonov

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Banko Berov":

    пич аз пък мога да ти кажа че турските "боклуци" които ядете са в пъти по качествени и по-евтини от българските ! мога да кажа че българските производители са мн алчни и искат да печелят мн пари за почти никаква свършена работа !
  • 24 мария спасова

    1 1 Отговор
    Пак ще ходим до Бяло море май. Аман от тези фесове!
  • 25 Раади Дамянковв

    0 1 Отговор
    За тези няма да пиша романи то е ясно... Румънците и Турците карат най-безотговорно Но ще ви разкажа нещо за Румънците

    На 16-ти ходих до Плевен и минах през Обнова.В Обнова има ограничение от 60 или 40 км. и по едно време минава един бус с около 100-110 км. като изтребител и то вътре в населеното място. После към края на населеното място караше на задна и се връшташе, нито беше пуснал аварийните нито нищо човека си кара на задна и това е .....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове