Last news in Fakti

11 Април, 2022 14:40 1 257 20

Пътният бранш готви протестна блокада

  • пътен бранш-
  • протестна блокада

Пътната камара обяви, че фирмите ще протестират пред започнатите и недовършени пътни участъци, които са близо 300. Отделно ще има протест и на жълтите павета пред сградата на Народното събрание в сряда от 9 часа.

Пътният бранш готви протестна блокада - 1
Снимка: БГНЕС

Браншът излиза на национален протест с блокада на пътища в сряда. Протест ще има и пред сградата на Народното събрание. Това обявиха от браншова камара "Пътища", цитирани от mediapool.bg

Причината е липсата на решение за изплащането на над 1 млрд. лева от държавата на компаниите за ремонтни дейности. Плащания за поддържане и ремонт на пътища не е имало от април 2021 г., заяви Стефан Чайков, председател на Управителния съвет на браншовата камара.

Ще бъде платено на пътните фирми, обеща Андрей Гюров, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната" (ПП), пред бТВ. Той не уточни кога ще се случи това.

Миналата седмица Народното събрание не взе решение по внесеното предложение половината от дължимите суми на компаниите да бъдат изплатени веднага, а остатъкът след ревизия на извършената работа. Предложението беше внесено от група депутати от ПП, БСП и "Има такъв народ" (ИТН) начело с председателя на парламентарната комисия по регионална политика Настимир Ананиев (ПП). Вицепремиерът и министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов, който е от квотата на ИТН, обяви, че парите за ремонт на пътищата са заложник на решението на избора за шеф на БНБ.

Национален протест

Пътната камара обяви, че фирмите ще протестират пред започнатите и недовършени пътни участъци, които са близо 300. Отделно ще има протест и на жълтите павета пред сградата на Народното събрание в сряда от 9 часа.

Шуменската фирма "Автомагистрали Черно море", която протестира периодично самостоятелно, обяви, че в сряда ще блокират движението на Дунав мост в Русе, на Айтоски проход и Ришкия проход.

"Пътната ни инфраструктура от ден на ден става все по-зле. Много пъти съм казвала, че несменените мантинели ще доведат до тежък пътен инцидент и преди дни това се случи на автомагистрала "Струма" - 26-годишно момиче е загинало на място. Подобни инциденти тепърва ще зачестяват и не е случайно, че тази година имаме 38 жертви повече в сравнение с миналата - до момента загиналите на пътя са над 100", коментира Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики пред БНТ.

Тя коментира резултатите от проверката, възложена от Върховната административна прокуратура на МРРБ и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" след катастрофата с автобус, при която загинаха граждани на Северна Македония.

Русинова каза, че изненади в доклада няма, защото непрекъснато се подават сигнали за опасни участъци, отсечки с множество проблеми - липсващи маркировки, мантинели или ограничителни системи, липсващи или сгрешени пътни знаци, дупки, некачествени пътни маркировки.

"Засмях се, като прочетох, че прокуратурата е признала, че има проблеми. За нас това не е новина, отдавна знаем, че има проблеми. Все пак е другото, когато е облечено в някакъв официален документ", каза Русинова.

Според нея нищо няма да последва след този доклад, защото "МРРБ не може да разпореди да се оправи една дупка на пътя".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Никакви

    17 2 Отговор
    пари , докато не се направи ревизия до левче !

    Коментиран от #4

  • 3 Гербераси долни

    15 2 Отговор
    Плащането е като поддръжката на пътищата ,"никакво го няма" проблемът е че шефовете вече са усвоили техния дял и за бачкаторите няма .
  • 4 А ако

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Никакви":

    си един от тези дето си чакат заплатата? Да си храниш семейството, да си платиш сметки, кредити и.н. Дали би мислил пак така? Ревизия да има за изпълненото и платеното, но хората, които работят, вина нямат!

    Коментиран от #7

  • 5 JEFF

    13 4 Отговор
    Пътният бранш го подготвят гербаджиите за протест . Един открит протест на ГЕРБ е обречен на провал , затова действуват подмолно и използуват бранша. Никога ГЕРБ !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Имат

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "А ако":

    си работодател , да им изплати договореното ! Тлъсти банкови сметки , грабене , живот в лукс - да продават и се издължат според договора !
  • 8 Тома

    11 0 Отговор
    Всички към Банкя.Там е парата
  • 9 Що сега бре брато ?

    10 1 Отговор
    Къде бяхте при Борисов а при Царя ?Тези пътища не са от 5 месеца така а от поне 25 години .И защо не протестирате ,че магистралите в България са 4 качество асфалт (демек може да се пребия )
  • 10 Истината

    9 3 Отговор
    Е че им спряха далаверите и няма как сега за нищо да лапат ! Ами сикаджията да им плати от джикмеджето !
  • 11 Реалист

    9 0 Отговор
    Толкова са свикнали да крадат , че наглостта им се превърнала в хронично заболяване !
  • 12 Правилно

    6 0 Отговор
    Им спряха парите - пътищата са занемарени и строени не по стандарта - показаха им измамите и с асфалта и с всички суровини за които е плащано в пъти горница , за да има за кукловодите ! Срам !
  • 13 ФАКТ

    6 0 Отговор
    Това са гирбаджийските фирми , на които им се даваха проекти без конкурс и по осмотрение на мутрата и шайката !
  • 14 Моряк от Плевен

    2 0 Отговор
    Срещу Нато и ЕС кога?
  • 15 Факт

    3 0 Отговор
    И да си вземат чувалите за парите!
  • 16 Ха ха ха

    4 0 Отговор
    Да си търсят парите от г-н Бойко Методиев Борисов чрез г-н Нанков, г-жа Амрамова и г-н Беличев. Там са им парите.
  • 17 Трайно безработен

    0 0 Отговор
    Тия пък като няма пари няма да работят защо седат като не им се плаща аз с какво съм по глупав от тях та си стоя вкъщи!?
  • 18 usd coin

    0 0 Отговор
    Идете при главния строител на магистрали Баце Суджук в Банкя и протестирайте пред пред къщата му. Той ще ви хвърли по някоя пачка от чекмеджето.
  • 19 МиДа

    0 0 Отговор
    А бе, хем правят некачествени пътища, хем искат пари, как става тая работа?!? У вас майстора като направи калпав ремонт ще му платите ли?
  • 20 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Пак ли браншови протести,не разбрахте ли,че без всенародни политически протести нищо няма да се постигне?Революция,времето и условията са назрели.Американците окончателно ни вкарват в джендема,ще ни затрият в ускорен порядък,досега не успяха да ни уморят от гъдел.Излизане от ес и нато,изгонване на базите и ам-посраник,пълно обвързване с Русия.Държавата фактически трябва да се основе на нови принципи,по руско-китайски модел,пък и от унгарците има какво да се поучим.Дерзайте и дай боже тая година е последна на американската ни колонизация и да се отървем от олигархично-мафиотския им модел и невероятния упадък,който ни наложиха.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол