Last news in Fakti

29 Май, 2022 11:15 2 088 29

Симеон Дянков: Влизането в еврозоната ще се забави

  • симеон дянков-
  • еврозона-
  • мнение

Правителството е закъсняло с промените

Симеон Дянков: Влизането в еврозоната ще се забави - 1
Снимка: БГНЕС

„Трябва да влезем в Еврозоната, но това вече няма как да стане, защото правителството закъсня с някои от правните промени, които са необходими. А и нашата инфлация е над тази от Маастрихтските условия. Януари 2024 г. България няма да може да влезе в Еврозоната. Да се надяваме, че можем да влезем по-късно през 2024 или в началото на 2025 година”. Това заяви в ефира на „Събуди се” бившият финансов министър Симеон Дянков в отговор на въпрос трябва ли страна ни да влезе в Еврозоната на 1 януари 2024 година.

По думите му инфлацията у нас е над средната за ЕС. „За съжаление ние няма да влезем през януари 2024 година. Трябва да сме реалисти”, подчерта той. И допълни: „А това е добре за нас, защото автоматично означава, че лихвите по кредитите, и за домакинствата, и за бизнеса – ще се намалят”.

Той коментира и исканото увеличение на парното от топлофикациите. „Възможно и напълно вероятно е рекордно повишение на цените на топлата вода и парното. Това е резултат от мораториума, който според мен беше напълно грешен. Сега се получава така, ч епросто се забави процеса. И когато инфлацията в други държави започва да намалява малко – в България обратно – този процес ще увеличава инфлацията и в следващите месеци”.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кръгла нула

    27 4 Отговор
    Агенти на ДС са плъзнали по телевизиите да ни обясняват как приемането на еврото ни освобождавало от руските зависимости и т.н., само че никоя мисирка не се сеща да пита как тогава най-антируската държава Полша няма никакво намерение да приема скоро еврото? Те толкова ли са тъпи.

    Коментиран от #13, #14

  • 2 Верно ли

    19 6 Отговор
    Дянков, Дянков, вземай постната пица и беж да те няма с тая Еврозона!
  • 3 Всички

    13 2 Отговор
    го знаят това , но и ти да се обадиш !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Наталия Кобилкина

    4 10 Отговор
    Ей тоя трябваше да ни е Премиер 12г а не Бойко Тиквата.

    Коментиран от #22

  • 6 ъъъ

    6 2 Отговор
    тоа откак го помна все постна пица ми се върти в "гладното" ми канче

    а той пак съкото ми напомня
    НЕ ПАК ,А ОТНОВО!
  • 7 Има баланс във "Фактите"

    7 3 Отговор
    В новините тук, винаги с някоя противна и вредна личност, дават и статия с порнографско съдържание, за да не изгубят съвсем аудиторията сред мъжете. Трият съдържател и и изобличаващи коментари, но за сексуалните статии няма цензура.
  • 8 Българка

    7 9 Отговор
    Добре е да поразсъждаваме. Кое е положителното?!? Спираш да се занимаваш с превалутиране при пътувания в ЕС. Европейска банка гарантира една по-добра стабилност и имаме някаква мин.гаранция, че втора КТБ е невъзможна. Банковите лихви ще намалеят и ще изчезнат доста от текстовете с малки букви, които товарят всеки кредит. Да видим оприцателната страна! Опита показа, че преминаването към евро повишава инфлацията, с малко но е нагоре, за друго не се сещам. Ние и сега сме си с евро (валутен борд и фиксиран лев). Наистина не виждам, защо е тази реакция. Искахме ЕС, ами това ЕС, обща валута, общи граници, обща външна политика, общо законодателство. Ако не го искаме, защо гласуваме за политици които го искат?

    Коментиран от #15, #23

  • 9 Не ни трябват никаква евро зона,

    11 4 Отговор
    нито еврото! А да не се бутаме сами към робството. А тоя вместо да лежи на топло, му дават трибуна да продължава злодействата си.
  • 10 177

    7 3 Отговор
    Не разбирам този като какъв се изказва. Вижте му "постиженията" докато управляваха и си правете изводите колко му е акъла.

    Коментиран от #11

  • 11 ТИР

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "177":

    Сравнението с пицата показа колко му е акъла на Този,,,
  • 12 ччччч

    2 0 Отговор
    Този където не е отишъл от там не са го изгонили. Щом Баце с дебелата чутура не го издържа правете си сметката колко струва.
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "кръгла нула":

    1....щo ce излaгaтe? Бългaрия e във ВAЛУТEН БOРД c Eврo...cъc зaкoвaн, нeпрoмeним oт зaкoнa курc Лeв-Eврo. Ниe oтдaвнa cмe въвeли Eврoтo, a cлeд 1. Януари 2024г., caмo щe прeмaхнeм бюрoкрaтичнитe фoрмaлнocти, oблeкчим cчeтoвoдcтвoтo нa бизнeca и oблeкчим бaнкитe oт двoйнaтa пaричнa cиcтeмa. Дoри и ceгa, нямaш никaкъв прoблeм дa тeглиш нa кacaтa в бaнкa Eврo, oт лeвoвaтa cи cмeткa.
    2...Референдум с машините за гласуване на Чавес, Мадуро и.... Сорос, нали??
    3...С въвеждането на Евро в България на "братушките” тук ще им се разкатае мамата, а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...
    4...Проблемът е, че нашите "национално отговорни" политици не могат да обяснят на брюкселските чугуни, че минаването на лева през ЕРМ 2 е НАПЪЛНО ИЗЛИШНО. Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като от 1 юли 1997 г. сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е ниска???
    Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    5...Цялата тази дандания около приемането на Еврото ПОКАЗВА НЕЧИСТИ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА...
    19:31 07.05.2022
  • 14 Щирлиц

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "кръгла нула":

    Агенгите на ДС са против еврото и за рублата.

    Коментиран от #18

  • 15 ЧИЧО САШО

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Има стабилизационен фонд от 27млрд.$(Костовата приватизация),който лежи в Световната банка като залог за Валутния борд.Той не се олихвява.
    При влизане в Еврозоната ще бъде върнат за кражба.Най лошото е, че ще има колебание на еврото от +15 до -15 процента(изискване на ЕЦБ).
    Та така,братя и сестри,МИСЛЕТЕ!!
    Стив Хенкел ви го каза два пъти по бТВ.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Защо публикувате

    3 0 Отговор
    само измекяри на банковата олигархия?
  • 18 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Щирлиц":

    Ще ти бъде малко трудно да докажеш, че Стив Ханке е агент на ДС (или рубладжия).
    Но има нужда от сериозен дебат за положителни/отрицателни страни.
    Ако обаче еврото изчезне, което е много вероятно, какво правим?

    Коментиран от #20

  • 19 Щирлиц

    1 6 Отговор
    Цялата съпротивата срещу еврото е или от некомпетентност, или от корист.
    Ако сме с евро, спират кранчето на банки и чейнджбюрата. Превалутиране от евро в лв сега струва 0.5% което при 40 млрд внос от ЕС 2020г са 200 млн лв чиста печалба за банките. При доларите вземат 1-2% и печалбата е около 300 млн. Като се сложи още толкова и за превалутирането при износа, то ясно е, че 1 млрд печалба за банките не може лесно да я откажат. Това са по 500 лв за всеки пенсионер годишно.
    Ще тръгнат всякакви "експерти " и продажни политици да обясняват негативите от еврото, но никой не обяснява ползите.
  • 20 Щирлиц

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Реалист":

    Връщаме лв веднага.
  • 21 Защо лъже Дянков?

    3 1 Отговор
    Защото е слуга на банковата олигархия - единствената, която ще спечели от вкарване на българите в кошарата, наречена евро-зона.

    Как ще спечели? - Чрез още по-голям млеконадой и стригане на овцете.

    Първото, което ще направи банковата олигархия, заедно с подчинените и политици, е да издои валутния резерв на България. 100% КОРУПЦИЯ!

    Второто, с цел оборот и печалба, е да намали задължителния депозит в БНБ, който банките, по условието на сегашния валутен борд, са длъжни да поддържат, за да са надеждни пред своите клиенти. Тоест, банките ще станат по-уязвими за фалити от сорта на фалитите през 1996-1997 г. и някои от банкерите ще спечелят, а вложителите ще пият поредната студена вода.

    Допълнителният негативен ефект ще е неконтролируем ръст на инфлацията, която и без друго внасяме от ЕС.

    Втори негативен ефект, освен допълнителен ръст на инфлацията и масово обедняване на широките народни маси е, че влизаме в ЗОНАТА НА ФАКТИЧЕСКИ ФАЛИРАЛИТЕ ИКОНОМИКИ на Португалия, Италия, Гърция и Испания, познати на западните общества като икономиките "PIGS".

    Трети и най-фатален негативен ефект е, че автоматично ставаме СОЛИДАРНИ СЪ-ДЛЪЖНИЦИ С ФАКТИЧЕСКИ ПРЕЯЛИТЕ СЪС ЗАЕМИ (НАД 100% ОТ ТЕХНИЯ БВП) ИКОНОМИКИ ОТ "PIGS".
    Това в крайна сметка ще бъде уредено чрез замяна на техния дълг с наши, български активи - материални недвижими активи - държавни имоти, земя...

    Четвърти, фатален ефект от замяната на българския лев с безличното евро е, че НЯМА ОБРАТЕН ПЪТ.
  • 22 Ех Кобилкина!

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Наталия Кобилкина":

    И аз трябва да те яздя, но ти без ездач оставаш ли?..
  • 23 Отговор за патката

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Защото патките в двора на баба Тодора мечтаят и приемат желаното за истинско.

    И най-важното, защото всяка патка в двора на баба Тодора иска да иска като банкерите, които работят на принципа: "Колкото повече, толкова повече!"

    Не става хем банкерите да са с "Колкото повече, толкова повече!" печалби, и патките непрестанно да искат да искат...

    Патките ще бъдат заклани и изядени от банкерите.

    Коментиран от #25

  • 24 штастлифт

    0 1 Отговор
    Скрий се плужек. Твоята постна пица вече сме я яли.
  • 25 Българка

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Отговор за патката":

    Който си няма патка, за патки пише. Ха разберете се, кой е против еврото, веднъж уж банкерите били твърдо против, защото попадат автоматично под надзора на Европейска банка и измислените такси и таксички веведени от всяка банка ще отпаднат. Ти сега ми обясняваш, че банкерите искали еврото, ЗАЩО не обясниш какво ги кара да го искат? Лесно е да пишеш обидно поучително, ама да ни осветлиш нас невежите , можеш ли?

    Коментиран от #26

  • 26 Имаме си патка в този форум!

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Българка":

    Как да обясня на патка, която на всичко отгоре се обижда!?

    Изчети коментарите, без да се обиждаш.
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Като чета мненията против приемането на евро, за пореден път се убеждавам, че сме РУСКА ГУБЕРНИЯ ПОД ПРИКРИТИЕ, а управляващи и опозиция ни разиграват сценката с "ДОБРОТО И ЛОШОТО ЧЕНГЕ"...

    Коментиран от #29

  • 28 Гнида

    0 0 Отговор
    В тази зона са добре богатите държави . Ние ще станем по-зле .
  • 29 Я кажи

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Полша руска губерния ли са? Чехия, Швеция, Дания? Много глупости се пишат тук. А това, че бордът е същото нещо като приемането - абе четете книжки, образовайте се или нещо такова. Тръгнали да обясняват на Брюксел как стават нещата. Нищо, че в пикливата си държава нищо не са уредили. Човек не знае как да коментира простотиите тук без да обиди някой.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове