Last news in Fakti

11 Юни, 2013 15:34 1 164 1

„Ноема“: Обществото разделено за забраната за пушене

  • цигари-
  • забрана

Въведената преди година забрана на тютюнопушенето в заведения е накарала 41 на сто от пушачите в България да излизат по-рядко и за по-кратко на кръчма или бар, но не и да намалят цигарите, като в същото време е вдигнала посещаемостта на непушачите с 20 процента. Това сочи обявено във вторник проучване на агенция “Ноема“, направено сред 410 пушачи и 602 непушачиДопитването е направено по поръчка на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, която е сред радетелите за отпадне пълната забрана за пушене в заведенията, тъй като тя изгонила клиентите и докарала до фалит много ресторанти и барове. Според анкетата 44 на сто от анкетираните българи не подкрепят пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, като смятат, че предишните ограничения са били достатъчни.

Изследването че 76 на сто от пушачите нито са се отказали от тютюнопушенето, нито са намалили броя на изпушените цигари, заради въвеждането на забрана на цигарите на обществени места. Едва 1 процент от пушачите са се отказали за пафкат заради ограничението.

Процентът на хората, подкрепящи пълната забрана във всички заведения, е намалял с 14 на сто в сравнение с проучване по същата тема, на правено миналата година. В момента поддръжници на чистите от цигарен дим заведения са само 34 процента от българите, посочват от “Ноема“.

При пушачите около една трета посочват, че се отказват често от посещение на заведение, защото те или техен познат иска да пуши, докато са заедно. При непушачите делът им е значително по-малък - 8 на сто.

Според нейните данни намалява делът на непушачите, които са за пълната забрана на цигарите. В момента за ограничението са 46 на сто от непушачите, докато година по-рано процентът им е бил 61 на сто.

Освен че пушачите не намаляват, всеки десети анкетиран е заявил, че е виждал забраната да се нарушава от някои заведения.

Не може да се каже дали хората свикват, или не със забраната, коментира Дивил Кулев от “Ноема“.

През лятото очаквано бизнесът ще потръгне, но ако няма промени в режима до есента, когато захлажда и пушенето навън става дискомфортно, заведенията ще излязат на стачки, заяви Румен Станимиров от БХРА. Организацията настоява да се позволи на собствениците да избират ще се пуши, или не в заведенията им или пък да се възстанови режима с две зали.

По данни на асоциацията преди въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене,са инвестирани около 50 млн. евро, за да се обособят зали за пушачи, съответстващи на законовите изисквания. След въвеждане на ограничението са затворени между 15 и 20 на сто от заведенията от хотелиерската и ресторантьорската индустрията и са освободени около 16 000 човека, заети в сферата на тази индустрия, твърди организацията.

Председателят й Благой Рагин заяви, че хотелиерите подкрепят тоталната забрана за пушене, но се солидаризат с проблемите на градските заведения. Бизнесът не е за тотална отмяна на забраната за пушене на обществени места, а иска закон, който да удовлетворява всички страни, и постепенно да се върви към тоталната забрана.

От БХРА настояха, че законът е прекалено консервативен и трябва да се върне старата система с отделни помещения за пушачи и непушачи. „Ние не толерираме тютюнопушенето, обосновките ни са изцяло икономически”, заяви Атанас Димитров, председател на Браншова организация на ресторантьорите – София. Според него настоящият закон не предполага спазване на забраната за тютюнопушене и тя масово се нарушава.

Собственици на заведения от Перник и Стара Загора заявиха, че от зимата насам са съкратили персонала в заведенията си с близо 50%, а оборотът на кафенетата е паднал със 70-80 на сто. Според съдържателите забраната влияе на всички сектори в икономиката, като за пример посочиха намаленото потребление на електроенергия в заведенията им, породено от по-малкото използване на вентилация в отсъствие на пушачи.

От бранша твърдят, че всъщност в цяла Европа се пуши и България е сред малкото страни с толкова нелиберални мерки. Ресторантьорите не отговориха по какъв начин разбират, че падналите им обороти се дължат не на кризата, а именно на забраната за пушене.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сульо

    1 0 Отговор
    Един от най-правилните и най-одобряваните закони!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове