Last news in Fakti

23 Август, 2022 07:34 3 614 16

Средната сума в партидите за втора пенсия падна на 5 443 лева

  • средна сума-
  • партида-
  • втора пенсия

Разсрочено плащане до 1 г. е най-популярният продукт от втория стълб

Средната сума в партидите за втора пенсия падна на 5 443 лева - 1
Снимка: БГНЕС

С близо 897 млн. лв. са намалели за половин година нетните активи на универсалните пенсионни фондове, в които са спестяванията на родените след 1959 г. за втора пенсия. В момента пенсионните дружества управляват 15,846 млрд. лв., докато през декември активите бяха 16,743 млрд. лв., показва последната осигурителна статистика на Комисията за финансов надзор за полугодието на 2022 г.

Нетните активи се топят въпреки ежемесечните постъпления от осигурителните вноски на 3,9 млн. българи, осигурени за втора пенсия. Брутните постъпления от вноски за първото полугодие на 2022 г. са 931,283 млн. лв., но въпреки тях заради отрицателната доходност нетните активи се връщат на нивата от юни-юли 2021 г. В тези суми не се отчитат средствата, които фондовете отделят за плащане на наследници и хора, придобили право на пенсия, както и спестяванията, прехвърлени в НОИ. Те не отразяват и натрупаната междувременно инфлация, обясняват от "Сега".

Сривът в активите се вижда и в натрупаните средства в индивидуалните партиди. В края на юни 2022 г. средната сума в партидите, в които е направена поне една вноска за последните 12 месеца (т.е. това са актуално действащи партиди), е 5443,45 лв. - с 362,22 лв. по-малко отколкото е била в края на декември 2021 г. (5805,67 лв.) въпреки междувременно внесените осигуровки. Всеки осигурен е внасял средно 82,64 лв. месечно за втора пенсия, показват данните за първите шест месеца на годината. За сравнение пред 2021 г. средната месечна вноска е била 71,95 лв. Усреднените данни се посочват официално в статистиката на КФН, но винаги с предупреждението, че обстоятелствата при всеки осигурен са строго индивидуални - партидата зависи от периода на осигуряване, размера на осигурителния доход, пенсионния фонд и пр.

По закон вложеното от осигурените в универсалните фондове е гарантирано. Ако към момента на пенсионирането в индивидуалната партида има по-малко средства от брутния размер на преведените осигурителни вноски за лицето, то партидата ще бъде допълвана до този размер. Т.е. независимо от колебанията на пазара и резултата от инвестирането на средствата, човек ще получи при пенсиониране най-малко това, което е внесъл през годините.

"Такива кризи сме имали и преди, но особеното сега е, че се събират доста негативни фактори", коментира наскоро пред Дарик радио(link is external) Даниела Петкова от УС на Асоциацията на пенсионноосигурителните дружества у нас. Тази многофакторна криза засяга всички инструменти, в които на фондовете е разрешено да инвестират - и акции, и облигации, отбеляза тя. Петкова обаче успокои, че това е просто моментна оценка и отрицателната доходност все още не е загуба. "Загуби и печалби от инвестиции се реализират тогава, когато имаме сделки", обясни тя.

Още за доходността на фондовете:
Изплащане

Едва 723 българи получават някакъв вид пожизнена пенсия от втория стълб, показват данните в края на юни. За шест месеца новите пенсионери с пожизнена пенсия са 454, а това би следвало да е основната цел на допълнителното задължително пенсионно осигуряване. От трите вида най-популярна е пенсията, която е комбинирана с период на разсрочено плащане (до определена възраст) и може да се наследява - получава се от 590 души. Най-малък интерес има класическата пожизнена пенсия без допълнителни условия - едва 16 души я получават. При нея няма наследяване. Има и пенсия с гарантиран период на изплащане - получават я 117 души. При нея също има наследяване, ако получаващият я почине в рамките на този период (между 2 и 10 г.).

Средните размери на тези три вида пенсии обясняват избора на хората. Месечното плащане при пожизнената пенсия с разсрочено плащане е най-високо - 231,67 лв. Другите два вида са близки по размер - 70,37 лв. за класическата пожизнена пенсия и 63,62 лв. за пенсията с гарантиран период на изплащане.

Доста по-бързо се развива фазата на изплащане при втория пенсионен продукт - разсрочено плащане. Повечето от пенсионерите с втора пенсия отговорят именно на условията за него - техните спестявания не стигат за пожизнена пенсия, но са повече от три минимални пенсии (за наблюдавания период минималната пенсия се променяше, като от 1 юли е 467 лв.). Тук партидата трябва да позволява месечно плащане за избрания период, което да е между 15 и 100% от минималната пенсия.

За шест месеца разсрочено плащане са поискали 4352 души, като с тях общо получаващите такива суми от специално създадените за целта фондове за разсрочено плащане са 5936 към края на юни. Най-предпочитаният срок на разсрочване е до 1 година - 3309 души са го пожелали. 2434 души получават разсрочено плащане за 1 до 3 г., а само 193 пенсионери са пожелали по-дълъг период на изплащане. Средният размер на месечното плащане тук е 314,87 лв.

Както многократно е ставало въпрос, изборът на пенсионен продукт зависи в почти пълна степен от размера на натрупванията в индивидуалната партида, като всеки вид плащане е обвързан с минимална месечна сума, под която не бива да се слиза. Отпреди настъпването на фазата на изплащане бе ясно, че за повечето от първите пенсионери на реформата спестяванията няма да стигат за пожизнен продукт. Партидите, които са по-малки от три минимални пенсии, се изплащат като еднократна сума.

Първите месеци на фазата на изплащане - тя настъпи преди година за жените, родени през януари 1960 г., показа, че придобилите право на втора пенсия не бързат да се възползват от него, а когато решат да ползват спестяванията си, предпочитат да получат парите си максимално бързо. За все още малкото пенсионери с втора пенсия вероятно роля играе и непознаването на условията за получаването ѝ - тя зависи само от възрастта за трета категория труд за разлика от държавната, при която са необходими и определени години стаж.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 56945

    30 8 Отговор
    Пирамида която активно беше създадена от любовчията Асен Василев измисления финансов министър!
  • 2 Емил

    54 0 Отговор
    Класическо ограбване - задължават хората да хранят ОБИЛНО шепа мошеници!
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 2 Отговор
    Това не е ВТОРА ПЕНСИЯ ‼️
    НОЙ дава 80% , а ВТОРАТА Ви пенсия всъщност са другите 20% ‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #7

  • 4 И така

    16 6 Отговор
    Кирчо и Кокорчо ли източиха над 1 милиард от фонда?
  • 5 бай Иван

    31 1 Отговор
    Значи така,преди години втора пенция доброволно-задължителна и сеги кво,прехвърляйте в общия кюп иначе намалена НЯКОЙ ТРЕБЕ ДА ГРИЗНЕ ДРЪВЦЕТО СКОРО.
  • 6 да де

    26 0 Отговор
    Втора пенсия друг път това е само част от основната пенсия която е от НОИ.
  • 7 Финансов гений

    10 7 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Хайде тези дето са му набили минусите на колегата да обяснят заблуждението си, че ще получат 100% от НОИ и реално от фондовете ще е ВТОРА пенсия. Ама прав бе Тиквата за матеряла. Затова Кирчо и Кокорчо ще успеят да ошушкат държавата до последно

    Коментиран от #11

  • 8 гражданин

    27 0 Отговор
    Това със задължителното пенсионно осигуряване е поредната пирамида в България с която обират хората. Сега прибират 5% от заплатата на хората и им казват, че имат някакви пари. Не, нямат пари - имат някакви абстрактни дялове с някакъв виртуален коефициент. Днес този коефициент е 1.7 например, а утре когато трябва да започнат да изплащат пенсиите ще ти кажат, че е 0.01. Нещо умножено с близко до 0 какво дава?

    Коментиран от #14

  • 9 Винкело

    19 1 Отговор
    Спадът се дължи на това, че прозорливите хора си прехвърлиха парите в НОИ.
  • 10 Петкова

    23 0 Отговор
    Започва се, кражбите и заплати от 200 000 -300 000 лева, не носят нищо добро. Време е за затвори!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бай Кольо

    10 1 Отговор
    Това е държавен рекет, спрямо българите! Задължително те ограбват! Не се намери един честен човек да осъди държавата и да бъдат върнати парите на гражданите ! Да живее Мафията !
  • 13 зеленчук

    7 0 Отговор
    Асен Василев си постави бъдещата цифра на пенсията си-3400 лева,без да го интересуват разходите за пенсии. Той да е добре,а бедните да го ветрохващат.
  • 14 така е

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "гражданин":

    До края на войната ще пием по една студена вода
  • 15 МВР Е ОПГ

    5 0 Отговор
    Провото то да бъде право във правовата държава дето мафиота убива и му пишат акт или глоба а обикновенния човек за без нищо влиза в затвора.
  • 16 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Въведената 2 пенсия противоричи на българската конституция ! Следва държавата да бъде осъдена и парите върнати на народа !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол