Last news in Fakti

1 Септември, 2022 16:49 2 892 31

Даниел Смилов: Борисов е необичайно намръщен, с референдума от ИТН търсят няколко гласа повече

  • даниел смилов-
  • бойко борисов-
  • намръщен-
  • итн-
  • референдум

Дистанцията между ГЕРБ и ПП е преодолима, смята политологът 

Даниел Смилов: Борисов е необичайно намръщен, с референдума от ИТН търсят няколко гласа повече - 1
Снимка: БГНЕС

Причина за свалянето на правителството на Кирил Петков не беше нито Северна Македония, нито финансов, икономически колапс. Може би истинското обяснение е в опита да се върнат преговорите с "Газпром". Това се вижда и в момента. Навярно опитът ще е неуспешен, но той обедини всички, които искаха кабинетът "Петков" да падне.

Това коментира пред Радио София политологът доц. Даниел Смилов, преподавател и програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

По думите му, част от задачите на политиците е явяването на избори, някои от тях дори умишлено ги предизвикват. Ако има изморени от четвърти вот за година и половина – това са избирателите.

Отново участват доста партии и коалиции (29) и се очаква бъдещият парламент да бъде фрагментиран. Последните проучвания сочат, че поне 6 партии са с реални шансове за влизане в Народното събрание.

"От едната страна са тези, които твърдят, че сегашната ситуация е катастрофална, управлението на предходното правителство е довело до много тежки проблеми. В тази категория бих поставил антисистемната партия "Възраждане", на негативна кампания залагат от ГЕРБ. Виждаме Борисов в сравнително непознато амплоа – намръщен, недоволстващ, критикуващ непрекъснато предходните управляващи. Очевидно това ще бъде тонът и духът на кампанията на ГЕРБ."

По думите на Смилов, други партии са по-умерени в критиките си. "Демократична България" и "Продължаваме промяната" този път няма как да концентрират кампанията си само с критика на модела Борисов. В момента гражданите имат основание да се притесняват от инфлацията, например. От тези политически формации трябва да убедят избирателите, че биха могли да изведат страната от кризите.

Политологът допълни, че въпреки отварянето на ножицата между първите партии в последните социологически проучвания, дистанцията между ГЕРБ и втората ПП е преодолима. БСП е в тежка ситуация. Червените са застрашени да бъдат изпреварени от "Възраждане".

При толкова реални политически проблеми, едва ли ваденето на темата за референдума от ИТН е най-добрият ход, а по-скоро опит да се спечелят няколко гласа повече за достигане на заветната черта от 4% за влизане в парламента.


Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той

    27 8 Отговор
    е ухилилен само при вида на лилави пачки , кюлчета и почасови гостенки !

    Коментиран от #23

  • 2 оня

    29 6 Отговор
    Това коментира пред Радио София политологът доц. Даниел Смилов, преподавател и програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Който се финансира от отворено общество демек соросоид грантаджия

    Коментиран от #19

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 зачуден

    17 8 Отговор
    Този господин (Смилов) очевидно живее на Марс ! Причината за падането на правителството на ПП и Крадльовци НЕ БИЛА ИКОНОМИЧЕСКА ???!!! Абе , Смилов - ти скоро да си пазарувал (в Била , Лидл , фантастико и пр.) , да си сипвал нафта , да си плащал ток/вода/телефон , да си се подстригвал , да си си купувал дрехи/дом. потреби/строителни материали и пр. или да си ходил на ресторант/бар/кафе/хотел ??? Май - НЕ СИ .
  • 7 Копейка - Она утонула!

    9 2 Отговор
    :)))) Като чуя някой да се позовава на социологически проучвания и ми става смешно . :)))
    Кога социолози, политолози и др. разни-лози са познавали нещо ??!! Особено тези от Тренд.

    От преди 2 г.
    "320 000 лева подари управляваното от ГЕРБ Министерство на вътрешните работи на любимите си социолози от т. нар. Изследователски център „Тренд“."
    Как ще ме убеди някой, че копейката ще влезе като копейките са само виртуални, няма ги в реалния живот ! Няма ги по площадите, няма ги на местните избори, няма ги при събирания . Копейката обърса цялата страна да лъжи хората и на сбирките няма повече от 10-15 човека, някъде си говори сам .

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 1234

    6 5 Отговор
    Толупът е паталогичен лъжец - живее повече от година в измислен свят, изглежда с напълно изгубен разсъдък! Всички виждат това, но го приемат.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 твърдо не

    9 6 Отговор
    Дано никога повече България не страда с премиер като Бойко Борисов – безпринципен политик с криминално мислене, псевдоевропеец и псевдоатлантик, готов и с дявола ортак да стане, за да запази властта си. Съсипал институциите и бизнес климата, развратил политическия живот, превърнал мутрите във фактор, пропилял ресурса, енергията и шансовете на цяло едно поколение българи, прокудил стотици хиляди в чужбина. Срам за онези, които са гласували за него два, три, че и повече пъти.

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Борисов

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "твърдо не":

    е в червения клан Абаджиеви. Схемата е следната Цветелина Бориславова е първа съпруга на комуниста Абаджиев. А първата съпруга на Борисов е втора на Абаджиев. И така се съхраняват паричките.
  • 22 Тоя мазен лъжец и продажник

    8 2 Отговор
    на хранилка на америка за България, като го видя да вменява лъжи и пропаганда и намразвам още толкова продажниците от ПП и ДБ!
  • 23 Гост3

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Той":

    Кой бе Бойко ли? Пак ги наклеветиха комунягите!
  • 24 ХА-ХА

    0 1 Отговор
    За итн съгласни. Родопа планина ще гласуват за слави, по цвл ден надуват чалгата, слушат де, а на запад напусналите Бг по време на тройната ажвдпс и след 2009 герб, не слушат чалга. И не гладуват много отвън българи. Всеки гледа себе си, да се докопа до кокала и да си оправи родата. Безпартийните да му мислят. В Бг да не се завръщат, защото тук е ад, ако не си член на дпсгербкп. Събират се комунистите, децата им са в Бг, и те си знаят, какво си говорят, подмазват се на турци и най много на помаците. С часове говирят, явно далавери въртят, в общини са помаци мнозинството. Въртят се комунистите, къде гре слънце там и те българите станка ставруда ваня вълчо бай христо хихивай и слави е с черноочене. У бай ЧАПА е парата, милион пара евро за него са 100 лева, той ЧАПА е милиардер.
  • 25 Анонимен

    0 2 Отговор
    Всички комунисти са в герб, при Борисов.
  • 26 Гласувам с Да

    4 2 Отговор
    Референдум трябва да има и той трябва да бъде за снемане на Румен Радев от длъжност и изправяне пред съда за национално предателство.
  • 27 1555

    0 1 Отговор
    И да имаш желание да започнеш на държавна работа, комунистите на герб, биха ви направили най черните, биха ви съсипали живота, за да са те и децата им и хората на чападжиев от Мадан в САЩ. Интереса клати феса. Комунистите от 33 години станаха с кражбите на борисов заможни и с подкрепата на дпс. Събираха помощи за болно дете и с част от парите си купиха от общината земя, коли а ти яж и се коси, ако щете. Свърши вече, кой успяха да крадат, си напълниха банковите сметки и не им пука за Борисов и сие.
  • 28 Хихивай

    0 0 Отговор
    И ще ги получат тия гласове чрез хората на Чапа. Те са по чалгата на баира под рвката до ореха.
  • 29 Хихивай

    1 0 Отговор
    И ще ги получат тия гласове, чрез хората на Чапа. Те са по чалгата на баира, под рЕката до ореха.
  • 30 Анонимен

    0 0 Отговор
    Румен Радев ви боде очите. В тая нажежена обстановка по света, няма как без него. А и на Янев му е перфектна платформата, ако бъде изпълнена. Войнов,виж кво казват за него, много добър бил. И ако е на бойко вуйчото войнов, демек майката на борисов и войнов, ако са били брат и сестра е ок. Бил е военен и по късно към системата на мвр. Има хора гласуват за личности, а не за партии, и такива, които търсят черни гъби
  • 31 Хаос

    0 0 Отговор
    Минчев ПНС като цунами ще мине бабата кокона без значение, дано от високо не се хвърли, доган ще я хване с белият чаршаф
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол