Last news in Fakti

2 Септември, 2022 07:17 4 444 18

Кабинетът "Петков" занижил изискванията за най-висшите чиновници

  • кабинет петков-
  • занижени изисквания-
  • най-висши чиновници

Това е станало под претекст да се отвори вратата на повече млади хора в администрацията

Кабинетът "Петков" занижил изискванията за най-висшите чиновници - 1
Снимка: БГНЕС

Изискванията за заемане на най-висшите длъжности в държавната администрация са били занижени по времето на Калина Константинова като вицепремиер по ефективното управление. Решението е взето на предпоследното заседание на кабинета на Кирил Петков и предвижда да се намали с една година изискването за професионален опит за заемане на повечето длъжности в администрацията, информират от "Сега". То е с благовидната цел да привлече повече млади професионалисти към кариера в държавната администрация и да ускори израстването на различните нива, но поражда съмнения, че ще се използва за подмяна на кадри.

В резултат на промените най-висшата длъжност в държавната администрация - главен секретар на Министерския съвет, вече ще се заема при 8 г. професионален опит, а не при 9, както беше досега, гласят новите текстове на класификатора на длъжностите в администрацията. Главният секретар на МС би следвало да бъде несменяем експерт - държавен служител, осигуряващ приемственост в администрацията на "Дондуков" 1, независимо кой е на власт. Снижаването на критериите за заемането на този най-висок пост буди недоумение, тъй като с този ранг е един-единствен човек и едва ли промените имат някакво значение за търсещите реализация млади хора.

С една година - от осем на седем години, се намалява изискването за професионален опит и за главните секретари в министерствата, които са един ранг под този на МС. Същото става условието за административен секретар на МВР и директор на Националния инспекторат на образованието. В това ръководно ниво остава само една длъжност с изискване за осем години стаж, при това във ведомството с най-тежък проблем със служители пред пенсия - постоянен секретар на отбраната в МО.

По аналогичен начин с една година се намаляват изискванията за професионален опит и надолу в йерархията. Изключенията са малко. Директор на дирекция в Държавната комисия по сигурността на информацията ще се става със седем години професионален опит, както и досега, въпреки че за останалите длъжности на това ръководно ниво условието се намалява на шест години. Изискването за главен инспектор в инспектората към министъра на правосъдието остава най-тежкото в държавната администрация - десет години професионален опит.

В резултат на промените двойно повече длъжности по ниските ръководни нива вече ще могат да се заемат от хора с пет години професионален опит. При експертните нива пък масовото минимално изискване става четири години опит при пет досега, като ще има и повече длъжности с изискване за три години. Най-ниското изискване за заемане на длъжност в държавната администрация е една година - например за експерт по мрежова и информационна сигурност.

Мярката е с дългосрочен хоризонт за постепенно и трайно преодоляване на негативната тенденция на ,,застаряване" на държавната администрация в последните години, обясняват от МС. Това обаче не налага снижаване на критериите за заемане на сравнително уникални постове като този на главния секретар на Министерския съвет, както и на най-високите ръководни длъжности. Стъпката по-скоро ще предизвика съмнения, че отваря вратата за нови "калинки" в държавните ведомства заради дългия списък с подобни скандали в почти всяко правителство. От друга страна, по-високите изисквания досега не са пречили на спорни назначения по всички нива на администрацията.

Специални стимули

Другата цел на промените е да привлече качествени ИТ специалисти в държавната администрация - както показват последните сътресения, включително и хакерската атака в "Български пощи", това е доста слабо звено. Затова се въвежда възможност заплатите за специфични ИТ длъжности и на ръководителите на звена, в които има такива длъжности, да надвишават с до 80 на сто максималния размер, с оглед постигането на конкурентно заплащане спрямо частния сектор. За съжаление, тази промяна едва ли ще има съществено значение за попълване на кадровия дефицит.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сега

    14 1 Отговор
    Чакаме да намалят по тези причини и годините за пенсия.
  • 2 Дааа

    5 30 Отговор
    Кабинета Петков е виновен за Големия взрив преди 4 млре. години според мафията дпс-герб, нищо, че 12 години само калинки назначаваха.
  • 3 Тити

    26 1 Отговор
    Какво значение колко дипломи аимаш ако не се справяш у нас тапиите се раздават на ишлеме.
  • 4 Селяк

    32 3 Отговор
    С тея измислени харвардски дипломи това е ясно!
  • 5 ха ха

    16 2 Отговор
    Трябва да ги пратим за зелен хайвер....
  • 6 Сск

    18 4 Отговор
    Занижили??? Че по едно време една поцинкована кофа беше шеф на парламента!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българин

    25 4 Отговор
    От ПП са с нулева компетентност,защо да имат високи изисквания към другите,когато самите те са кръгла нула и най-големите крадци.
  • 9 зелен петел

    15 3 Отговор
    Като не ти е кеф,хващаш влака за Канада. Затваряш скъпарската сладкарница и юхууууу. А бедните-фиууууу.
  • 10 шуримури

    14 2 Отговор
    Тази с перлите и очилата да я нарешеш със ситен гребен.
  • 11 Мъка мъка

    10 2 Отговор
    не може с толкова малко години .Поне 10 за нисшите може да са по малко но това води до хора с недостатъчен житейски опит да управляват името ти Лена
  • 12 Конфуций

    11 3 Отговор
    Това, че са млади не е проблем. Ако имат необходимите умения и възможности - тогава възрастта е просто едно число. Работата е там, че Кирчо иска нещо палаво и по-младо от неговата жена
  • 13 въпросче

    7 2 Отговор
    Това по-палавото и по-младото от неговата жена къде се скри? Ще си харчи пачките от дебелата си заплата сигурно. Или Кирата ще й купи годежен пръстен?
  • 14 Държавен служител

    3 8 Отговор
    От ГЕРБАВИТЕ КАЛИНКИ, по-некадърни нямама, не съм виждала в живота си!
  • 15 Варна

    4 1 Отговор
    Честно тея са ХХХХ дилетантите! - Разкарахме един паразит за да назначим гастрольори с познания точно толкова, колкото на предните некадърници.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол