Last news in Fakti

11 Юли, 2013 18:46 1 298 0

БСП кани Венецианската комисия за консултант на Изборния кодекс

  • бсп-
  • пасе

В Европа никой не поставя под съмнение резултатите от изборите. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция след срещата с председателя на ПАСЕ Жан-Клод Миньон,

„Когато се говори за това - да бъде чут гласът на протестиращите, не се съмнявам, че и правителството, и българския парламент са готови да разговарят с всеки”, посочи Станишев.

Според него с това се доказва и с гражданските съвети, които са формирани към всички министерства, с много широко представителство на неправителствения сектор и различни мнения, и в обсъждането и подготовката на нов изборен кодекс, който трябва цялостно да промени правилата, по които се правят изборите, да гарантира тяхната прозрачност, почтеност, липсата на манипулация и фалшификация.

„Нито правителството, нито парламента са готови да разговарят при условията на ултиматум. Част от протестиращите – те не желаят диалог, за съжаление”, каза още той.

Един от ангажиментите, които ние поехме, е да поканим Венецианската комисия, една най-важните институции в рамките на Съвета на Европа, като консултант и участник в изработването на новия Изборен кодекс, каза Станишев. Такива очаквания имаше и по отношение и на предишния изборен кодекс и промените в него. Знаете как той беше приет – силово, обслужвайки интересите на една политическа сила и това трябва да бъде променено.

Той посочи, че това трябва да стане в диалог и с българските граждани и с европейските партньори.

Участието на партия "Атака" е затова, че те работят в парламента без да са подкрепили правителството и без да подкрепят повечето от предложенията на тези групи, които осигуряват дейността на кабинета. Това пък посочи зам.-председателят на ПГ Коалиция за България Янаки Стоилов след срещата с председателя на ПАСЕ Жан-Клод Миньон.

Стоилов изказа благодарност към Жан-Клод Миньон, че е изразил готовност да убеди всички политически сили в Народното събрание, че тяхното място за работа е българския парламент, че е необходимо парламентът да работи пълноценно.

„Направихме ясното разграничение, че участието на партия "Атака" е затова, че те работят в парламента без да са подкрепили правителството и без да подкрепят повечето от предложенията на тези групи, които осигуряват дейността на кабинета, но това е ситуация различна от тази, която имаше при предишното управление, което 2 години и половина разчиташе пряко на гласовете на атака във вотовете на недоверие, в прокарването на част от законите инициативи на мнозинството”, каза Стоилов.

„Освен това отбелязахме, че голяма част от българските граждани, които протестират по улиците и площадите главно на София, са критично настроени към всички партии и ние държим сметка за този факт. Тези хора не са привърженици или противници на някои от основните партии. Те не искат връщането на една или излизането на друга, а предявяват своите претенции към прекратяването на олигархичния модел – модел, за който значително допринесе предишното управление на България”, каза още той. По думите на Стоилов, голямото предизвикателство на сегашното правителство е дали ще направи такива дълбоки промени, които наистина да осигурят в България прилагане на европейските стандарти и работа на демокрацията не само като процедури, а и в подкрепа на действителните обществени интереси.

„През септември предстои определянето на следващ докладчик за България по постмониторинговия диалог. Ние казахме, че сме били достатъчно взискателни в тази процедура, когато сме били в опозиция”, каза зам.-председателят на ПГ Коалиция за България Янаки Стоилов.

След 2 години предстои България да бъде председател на Съвета на Европа и наистина е хубаво тя да посрещне своето председателство и политическа инициатива в рамките на най-старата европейска организация, излизайки от процедурата на мониторинг, каза зам.-председателят на ПГ Коалиция за България Янаки Стоилов. Янаки Стоилов посочи, че за да приключи постмониторинговият период, е необходимо още време, за да докаже България по-големия напредък, а не само заявяването на добри намерения за изпълняването на тези препоръки. Той посочи, че в ПАСЕ в момента се обсъжда промяна в процедурите на мониторинг. Янаки Стоилов отбеляза, че България трябва да има готовност да консултира основните елементи от бъдещия изборния кодекс с Венецианската комисия.

„Призивите, които чуваме, този кодекс да бъде завършен в рамките на 1-2 месеца, са напълни нереалистични, от гледна точка на възможността експертите на Венецианската комисия да дадат своята оценка. В момента, в който временната комисия има частична или цялостна готовност, тя може да изпрати за становище това, което е подготвила и в рамките на ускорените срокове, да очакваме, че в сравнително кратки срокове тя ще предостави своето становище, за да бъде по-нататък финализиран този процес”, каза още Стоилов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове