Last news in Fakti

22 Юли, 2013 15:20 1 075 2

Министрите приеха актуализацията на Бюджет 2013

  • бюджет 2013-
  • актуализация на бюджета-
  • петър чобанов-
  • министерски съвет-
  • бюджета-
  • актуализацията
Министрите приеха актуализацията на Бюджет 2013 - 1
Снимка БГНЕС

Фискалният резерв може да падне под 4 млрд. лева през август, когато трябва да погасим 800 млн. лева дълг от февруари. Това съобщи на пресконференция финансовият министър Петър Чобанов, след като правителството одобри актуализацията на Бюджет 2013 г. В него е предвидено увеличаване на дефицита до 2% от брутния вътрешен продукт и поемането на нов външен дълг за 1 млрд. лева.

Петър Чобанов аргументира нуждата от актуализация на бюджета с политиката на коректност към бизнеса, която правителството иска да спазва. „Целта е да провеждаме една нова политика, с която държавата да плаща навреме и да дава добър пример на бизнеса“, каза Чобанов.

Друг аргумент бе  и нуждата от някои социални плащания. Чобанов потвърди, че към момента няма предвидени средства за увеличение на минималната работна заплата и за коледни надбавки. Чобанов посочи, че минималната работна заплата трябва да е предмет на обсъждане от Националния тристранен съвет. През тази година вече минималната заплата беше увеличена. По линия на коледните надбавки на пенсионерите – надявам се да има резерви, с които да дадем коледни надбавки, но такива в момента не се виждат, каза още Петър Чобанов.

Финансовият министър заяви още, че „Правителството на ГЕРБ изчерпа фискалния резерв на страната и липсват буфери в бюджета за тази година.“ От въведения в края на 2012 година данък върху лихвите върху банковите депозити са събрани до края на май само 29 млн. лева и прогнозираните приходи от 130 млн. лева няма да бъдат достигнати, категоричен бе Чобанов. Актуализацията на държавния бюджет за 2013 година, одобрена от днес, увеличава дефицита от 1,3 % от БВП на 2 % от БВП, каза министърът на финансите.

Общият размер на дълга не се променя, тези 14,6 млрд. лв., които са предвидени от правителството на ГЕРБ, продължават да са налице. Изчерпан е и другият буфер за емитиран дълг. Тези 800 милиона лева емисия, които бяха направени, вече намаляват възможности на бюджета. Това, което правим ние, е да върнем старото положение. Слабост на досега водената фискална политика беше липсата на отношение към фискалната политика, което пречеше на развитието на икономиката. Правейки бюджет, трябва да мислим как се отразява на икономическото развитие. Нивото на фискалния резерв е показател, който се наблюдава.

Не всички искания могат да бъдат удовлетворени. Търсим възможност за допълнително оптимизиране на разходите на всяко едно министерство, обясни финансовият министър.

В резултат на промените, които правим и по-активния диалог, сведохме оценката за неизпълнението на приходите до 555 милиона лева, посочи министър Чобанов. Очаква се преизпълнението от не данъчните приходи да е 347,6 милиона лева, посочи Петър Чобанов.

286 милиона лева е допълнителният ресурс, който предвиждаме за актуализацията на бюджета по отношение на разходите. Поех ангажимент, и изпратихме до Брюксел нотификация за допълнително финансиране на тютюнопроизводителите. Предвиждаме средства за хората с увреждания, заяви още той.

За здравеопазването са предвидени 5-6 милиона лева, обясни Петър Чобанов.

Здравната каса няма да бъде пренебрегната при актуализацията на бюджета, но ще стане ясно какви средства ще бъдат отклонени натам след анализ на състоянието й.

За земеделие са предвидени средства, свързани с решение на Служебното правителство за даване на допълнителни средства на тютюнопроизводителите в размер на 11,5 милиона лева.

Причини за предлаганата актуализация, синтезирани от пресслужбата на МС:

1. Промяна в макрорамката на бюджета

В резултат твърде надценени допускания по прогнозата за макрорамката, наред с недооценените ефекти от нормативни промени в режими и срокове за деклариране и внасяне на някои данъци, съчетано с ниската им събираемост, съществено се променят постъпленията от ДДС и акцизи. Силно са надценени и постъпленията от данъка върху доходите от лихви.
Вече е видно, че неизпълнението на данъчните приходи спрямо разчетите в Бюджет 2013 е значително и не може да бъде компенсирано в пълен размер с предприетите спешни мерки за двете приходни администрации. Актуализираните оценки, отчитайки очакваните ефекти от предприетите мерки за пиодобряване на събираемостта на приходите, очертават неизпълнение в данъчните приходи по републиканския бюджет спрямо планираното за годината в размер около 555,0 млн. лева, като следва да се отбележи, че първоначални оценки на приходните агенции за неизпълнение бяха в размер близо 980 млн. лв. (1,2 % от прогнозния БВП). От друга страна отчетните данни за неданъчните приходи на републиканския бюджет към полугодието на 2013 г. и оценката за изпълнението до края на годината дават основание за очаквано преизпълнение в размер на около 347,6 млн. лв., което компенсира част от неизпълнението на данъчните приходи. Нетният ефект върху приходите за 2013 г. на годишна база от актуализираните оценки за данъчните и неданъчните приходи е неизпълнение в общ размер на около 207,4 млн. лв., което представлява 0,3 % от прогнозния БВП. Това е съчетано с липса на гъвкавост на разходите поради изчерпани буфери в централния бюджет, които да могат да посрещнат натиска върху бюджетната позиция от очертаващото се неизпълнение на приходите и променените политики и приоритети на настоящето правителство.
За преодоляване на натиска върху разходите, в резултат на просрочените задължения, както и за осигуряване на допълнителен ресурс в резерва за непредвидени и неотложни разходи, в частта му за структурни реформи и допълнителни фискални мерки, се предвиждат разходи за разплащане на задължения към бизнеса и разходи за подкрепа на гражданите в общ размер на 286 млн. лева (0,35% от прогнозния БВП), по прогнозно разпределение както следва:

♦ Разплащане на задължения към бизнеса 
Предвиденият ресурс в размер на 160,4 млн. лв. (0,2 % от прогнозния БВП) е предназначен главно за погасяване на просрочени задължения на държавата към бизнеса, в изпълнение на един от основните ангажимент в програмата на правителството. Просрочията са натрупани основно в системите на Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи и Министерство на правосъдието.
Държавата следва да бъде коректен партньор при взаимоотношенията си с бизнеса. Неразплащането на просрочените задължения се мултиплицира в икономиката многократно при контрагенти и подизпълнители и в крайна сметка поставя много коректни фирми в изключително тежко състояние, като спиралата на междуфирмената задлъжнялост постоянно нараства.
В рамките на този ресурс са предвидени и средства за инвестиции по бюджета на Министерство на здравеопазването  и средства за земеделските производители.

♦ Подкрепа на гражданите
- Предвиденият допълнителен ресурс в размер на 40 млн. лв. е за обезпечаване на социалните плащания за най-уязвимите групи. Средствата ще бъдат насочени за компенсиране на възникналия недостиг за изплащане на интеграционни добавки по Закона за интеграция на хората с увреждания и правилника за неговото прилагане.
- Предвидени са и средства в размер на 85,6 млн. лв. за облекчаване на тежестта върху потребителите на електроенергия от развитието на възобновяемите енергийни източници, в съответствие с последните промени с § 6 и § 20 от ЗИД на  Закона за енергетиката. Тези средства се осигуряват вследствие на включената в актуализираната рамка оценка за приходи от продажба на квоти за емисии на парникови газове в размер на 85,6 млн. лв., и ресурс за разходи до размера на постъпилите приходи за 2013 г. при спазване на законодателството в областта на държавните помощи.
- За насърчаване на социалната ангажираност на работодателите утвърдената обща годишна квота за ваучери за храна за 2013 г. в размер на 160 млн. лв. се увеличава с 40 млн. лв. на 200 млн. лева.
С проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. се предвижда приспособяване на бюджетната позиция при запазване на приемствеността по отношение на фискалната стабилност и осигуряване на по-реална основа за подготовката на Бюджет 2014.

„Днес внасяме бюджета в парламента, оттам ще се види кога ще бъде разгледан на първо и второ четене. Имаме готовност тази седмица бюджетът да мине на първо четене, каза министър Чобанов и допълни: С актуализацията на Бюджет 2013 г. нямаме идея да потушаваме протестите.“

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nikolay Nikolov

    1 0 Отговор
    дано изгниете по затворите един ден и за вас да има възмездие и то по скоро , пожелавам ви го от все сърце както вие се игаврихте с цял народ вече четвърд век почети .
  • 2 moris

    0 0 Отговор
    Затова не сдават властта сега ще изчакат още някой милиард от ЕС да си ги делнат и тях е, тогава може нали такъв им е плана - до септември да изкарат. И хич не си губят времето бързат да си напълнят гушите! Пък кучетата нека си лаят!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове