Last news in Fakti

23 Октомври, 2022 21:39 2 069 26

Пеканов се надява санирането да започне от ноември

  • саниране-
  • сгради-
  • общини

През последните месеци одобрените европейски средства са 14 милиарда лева плюс 2 милиарда национално съфинансиране

Пеканов се надява санирането да започне от ноември - 1
Снимка: БГНЕС

Надявам се през ноември да стартира програмата за енергийна ефективност на сграден фонд, каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), която се провежда в курорта Албена.

Освен по процедурата за енергийна ефективност, важно за общините е, че се работи активно и по тази за публична подкрепа на индустриални паркове и зони, посочи вицепремиерът. По думите му бюджетът в това направление е 216 милиона лева. Предстои да бъдат отворени още няколко процедури, от които ще се възползват общините, каза още Пеканов. По думите му те са за модернизиране на дългосрочната грижа, както и в подкрепа на образователната система.

Вицепремиерът припомни, че по седем от оперативните програми през последните месеци одобрените европейски средства са 14 милиарда лева плюс 2 милиарда национално съфинансиране. И уточни, че парите ще бъдат за подобряване на потенциала на човешкия капитал чрез образование и квалификация, модернизиране на транспортната инфраструктура с фокус върху Северна България и тунела под Шипка, управлението на водите, модернизацията на малките предприятия, дигитализацията, кръговата икономика.

Остава да бъдат одобрени още няколко оперативни програми, каза още вицепремиерът. Според него тази за наука и иновации може би до седмица ще бъде подадена в Брюксел, като надеждата е тя да бъде одобрена бързо. Програмата „Региони в растеж“ в основната си част е финализирана, но към нея вървят плановете за справедлив преход, за които текат все още разговори с Европейската комисия, допълни Пеканов.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тц тц

    28 6 Отговор
    Циганските фирми на Бою ще облажат.
  • 2 ИСТИНА Е

    21 7 Отговор
    Срещу боко да бягате, по кражбите не мой го стигнете до края на света.

    Коментиран от #5

  • 3 Пеканов е...

    26 3 Отговор
    ...от тия тип хора,които могат да ти говорят за едно и също нещо половин час и накрая да не разбереш за какво всъщност са ти говорили ...!
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    33 0 Отговор
    По традиция, след Димитров ден дюлгерите спират работа и запразняват....Кой ще виси по скелетата при минусови температури зимата??? А за някакво качество на фасадните изолации да не говорим!

    Коментиран от #7

  • 5 ТАКА Е!

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНА Е":

    При положение,че Боко е натоварен с тежък товар-претъпкани чекмеджета с пачки евраци и кюлчета злато и пак не можем да го стигнем...!

    Коментиран от #15

  • 6 недопечена запеканка

    18 1 Отговор
    страшните иновации - пак на биби схемите с кражбите през стиропора
  • 7 оня с коня

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Нещата са прости,но за Умни хора. От другия месец започват да се ПРИЕМАТ ДОКУМЕНТИ в Общините на Желаещи да санират Жилищата си,а те не се подготвят за Ден,Седмица,че и Месец като крайният срок на Първия етап е 31.Май,а за Втория - 31.Декември следващата година.Разликата е че който се вмести в Първия етап получава 100% безплатно саниране,а през Втория етап- 80%.Така че никой няма да виси през зимата по скелите,а реално Санирането ще започне през Пролетта.

    Коментиран от #10

  • 8 Сканиране да

    6 0 Отговор
    циганиране не !
  • 9 Токсик

    12 4 Отговор
    Изчакайте малко, като почнат да падат бомбите в България те мазилките и прозорците сами ще рухнат и после руснаците, китайците и турците ще ни санират безплатно!

    Коментиран от #11

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    Благодаря за информацията? А какво правим със спрените обекти от харвардските умници?

    Коментиран от #12, #13

  • 11 1111

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Токсик":

    В България нищо няма да пада!
  • 12 @... ти си онзи ... ч@лнатия

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Сам питаш, сам си отговаряш!
  • 13 оня с коня

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Е как какво - пускаме ги в "движение" по Баира надолу
  • 14 Гост1

    14 1 Отговор
    Този неадикватник пак се изявява неподготвен.Това са " плюсовете" на задграничното обучение, нямащо нищо общо с условията в Бългория. Тези хора могат да бъдат полезни само в областта , в която са следвали зад траница, но не и в политиката. Каква специалност е завършил т.н. Кики в Харвард или Харвард е специалност. За специалността на този от снимката се знае, че е следвал във Виена, но на малко места може би се казва какво. Тези хора знаят обаче, че с каквато и специалнаст да дойдат в България , пари няма да изкарат.Знаят, че тук най-доходоносен бизнес е политиката и затова ще строят по 5 моста над Дунава, а този от снимката ще започва саниране през зимата , за да се разкапе всичко на пролет и пак наново.
  • 15 Николай

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "ТАКА Е!":

    И до 2
    5 г. Корни и фатмака работиха против санирането и агитираха хората, че ще им вземат апартаментите и тн. Що така Мунчо завъртя палачинката? Много искам някой политик от ранга на Баце, Първанов, Костов, Курнела, Доган, Шиши и тн да бъде осъден за корупция, рушвети и каквато и да е там незаконна дейност. Ама няма да стане, щото всичко е Пунта Мара.

    Коментиран от #23

  • 16 Николай

    4 1 Отговор
    А Пеканов, Гълъб Донев и Мунчарата ако си мислят, че ЕС ще им даде пари да ги окрадат ще има да чакат....
  • 17 уaйтнoйз

    11 0 Отговор
    такава схема даже в оригиналния ссср не успяха да измислят. евала модели..

    всички наливаме в неква каца... да кажем 200, 2000, 20000 блока са на некакъв +... нашите ора изпълняват и рестото върви в правилната посока. другите през това време наливат в кацатА. в същото време енергията се продава навън и навътре с да кажем ... прилични за началото на 90-те маржове. фирми се гърбят да икономисват от нещо дето и не знаят колко ще струва... ма икономиката требе да е икономична. аз за тоя капитализъм не съм гласувал.
  • 18 нннн

    14 0 Отговор
    Санирането ли е алфата и омегата на българската икономика? Така ли ще ги стигнем... албанците?
  • 19 Да попитам

    22 0 Отговор
    Един мост и един тунел не могат да построят, да не говорим за язовир или нещо по-сложно, но санират поголовно. Добре, че в соца са строили в изобилие, че да имате какво да санирате. Жалка и пропаднала държава. Каква само инфраструктура е построил социалистическия строй - заводи пътища, железопътна мрежа, електроцентрали, летища , болници, училища, язовири.... вие какво смислено построихте бе с вашия демократичен строй, само саниране ви е в главите и лапачката.

    Коментиран от #21

  • 20 СЛОНА

    4 0 Отговор
    ГРЕШИШ ,НЕ САНИРАНЕТО,А СКАНДИРАНЕТО ПРЕД СБИРЩИНАТА ЗА ОСТАВКА!!!
  • 21 уaйтнoйз

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Да попитам":

    чичко доган освен че строи... и ползва строеното. енергетиката много му допада явно :)
  • 22 Дайте живот

    3 1 Отговор
    Вместо да санирате стари блокове 🥺 Създайте нови жилища 🥺 Стига с тия безплатни услуги от EC съюз😡
  • 23 Няма да стане!

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Николай":

    Докато ,,Гешефтатурата",прикрива гешефтите...!
  • 24 А бе,

    0 0 Отговор
    най-добре януари !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хахаха

    1 0 Отговор
    Не се създават работни места, не се прави нищо по проблемите с земеделието и животновъдството !!!! Не може гърците да са са с 5 пъти по-големи дотации, а холандците - 10 !!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове