Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 13:41 6 169 27

Могат ли да ползват служителите в затворите над 100 000 дни натрупан отпуск? Цветан Михайлов пред ФАКТИ

  • цветан-
  • михайлов-
  • синдикат-
  • затвори-
  • протест

От какво е продиктувано отпадането на 24-часовата работна смяна, питат от синдиката

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От синдикалната организация на служителите в затворите изпратиха до министъра на правосъдието въпроси и искания преди насрочения протест утре - 25 октомври 2022 г., пред министерството. За какво настояват органите на реда? Пред ФАКТИ говори Цветан Михайлов, секретар на синдикалната организация.

- Г-н Михайлов, в петък от синдиката на служителите в затворите имахте среща със служебния правосъден министър Крум Зарков, на която обсъждахте исканията си. Какво се случи?
- Срещата остана без резултат. Но след нея продължава да виси въпросът по каква логика Министерството на правосъдието налага силово и без определени все още цели и анализ промяна на действащото работно време от смесен тип – с 8, 12 и 24-часови смени, към такъв, който изключва напълно 24-часовата смяна. Нали имаме поет ангажимент за прозрачност и диалог. До момента отговор на въпросите, които сме поставили, няма. Фарсовата ситуация се откроява вече и с това, че някой се опитва да се покаже загрижен за нас. Казва се, че това се прави „за доброто на служителите“. Вероятно някой очаква да чуе от нас нещо като: „Благодаря ви, господин министър, че ни наказвате още…“ И то при всички други неблагоприятни проблеми, които имаме от полагането на труд.

Говорим за труд в условия, определяни като лоши, нечовешки и унизителни, в компанията на хлебарки, дървеници, плъхове, както и сред лица с туберкулоза, хепатит и СПИН.

И всичко това на фона на обявените намерения за диалог, а в същото време с цялостното си поведение министерството не просто ни дава повод да си мислим, а просто ни казва категорично, че се прави всичко възможно да се блокира диалогът. Нашето разбиране е, че предлагаме разговор и диалог, а ние виждаме едно желание за разговор, но без да се дават отговор на важните въпроси. Не виждаме възможност нашите предложения да се коментират и така да се разплете възела в тази сложна ситуация. По отношение на промяната със смените искам да спомена, че ще внесем и становище, в което ще отбележим аргументи за предпоставки за създаване на условия за пропуски в предаването на информация между звената, за увеличаване на здравните проблеми сред служителите, за човешки грешки, съответно за инциденти, аварии и трудови злополуки в работата.

- Заплатите увеличиха ли се. Такива разговори водихте с предишния правосъден министър Надежда Йорданова?
- По този въпрос има развитие. Но нека завърша цялата картина по отношение на социалния диалог, защото ситуацията, която се извежда на повърхността, не го прави първостепенен. Зад това стоят проблеми, трупани с години. Тръгнахме много добре в началото и бързо стигнахме до съгласие за ревизиране на части от плана за реформи, завещани от предходното управление. Те бяха също толкова бързо скалъпени и криещи рискове. В последствие нещо пак стана и не намираме изход от ситуацията и това ни накара във вторник (25 октомври 2023-а) от 13 часа да организираме протест пред Министерство на правосъдието.

- По места, визирам в други градове, вашите колеги ще имат ли също протестни действия?
- Протестът е национален и на него ще присъстват служители от цялата страна, които не са ангажирани с изпълнение на служебните си задължения. Това е формата, която сме избрали, за да покажем нашето недоволство. Питахте за възнаграждението? Това е един от въпросите, който на предстоящия протест, разбира се има и други, ще поставим пред министерството. Да, през тази година с ръководството бе постигнато решение за увеличение на заплатите, но то не е такова, каквото беше обявено пред медиите.

- Средно с колко се вдигнаха заплатите?
- Чиста сума от 125 лева.

Увеличението е за всички служители в еднакъв размер.

След това бяха отпуснати допълнителни средства на „Главна дирекция изпълнение на наказанията“ размер на 5 млн. лева с постановление на МС на служебния кабинет. Водихме разговори и първоначално беше казано, че няма възможност за допълнителни средства за социални плащания. След това министерството намери буфери и взе решение да увеличи средствата за храна, които бяха по 120 лева на месец до септември, с 30 лева. Така сумата за храна стана 150 лева.

- Неведнъж сте казвали, че има проблем с липсата на хора. Към днешна дата как стоят нещата с щата?
- Това също е въпрос, по който към момента позициите ни не се срещат. Изненадващо за нас, за разлика от други години, когато политическо и професионално ръководство ведно поддържахме позиция за увеличаване на персонала, сега единомислие няма. В същото време в доклада на ЕК се казва, че все още има необходимост от повишение на щата.

И това е с оглед решаване на проблемите с насилието между лишените от свобода и служителите на реда.

Ние поддържаме такова искане, но не срещаме разбиране от отсрещната страна. Има статистика, която показва, че затворническата популация в България намалява, а в същото време има увеличение на надзорно-охранителния състав. Но тук въпросът е на задълбочен анализ във връзка със завишените изисквания и мониторинга, който упражняват европейските организации. На протеста утре ще адресираме няколко въпроса до Министерство на правосъдието и ще очакваме отговор. Ще искаме анализ на това от какво е продиктувана промяната на сменния режим. Ще искаме план за отложения, но не по вина на служителите, платен годишен отпуск. В случая говорим за над 100 000 дни. Искаме отпуската да се ползва. Според Закона няма такава предоставена възможност да се плаща, ако не става въпрос за прекратяване на служебните правоотношения. Поради неспазването на графиците, имаме неспазване на трудовото законодателство. Нали всички твърдим, че законите трябва да бъдат спазвани. Също така акцентът ни е и върху това, че ще поискаме мерки за предотвратяване на агресията срещу служителите.

Да има превенция срещу агресивните действия на лишените от свобода.

Знаете, че имаше случаи на убит надзирател, имаше палежи на автомобили на началници на затвори. Агресията, за съжаление, съществува. Професията ни предполага единични инциденти, но те се превръщат в ежедневие. Също така е важно и да се заложи увеличение на заплатите в бюджета за 2023 година.

Какви са исканията:
- Предоставяне на цялостен, логично обвързан, план с анализ за поетапното преминаване от смесен към 12- часов режим на работа в ГДИН
- Предоставяне за съгласуване на вариант на споразумение, който предлага ясен и конкретен график на режим на работа в структурите на ГДИН
- Представяне на позиция, цялостно съобразена с препоръките на КПИ към Съвета на Европа и Европейските правила за затворите, в последният му доклад, касаещ респективно пенитенциарната система
- Представяне на план за ползване на отложения, не по вина на служителите, платен годишен отпуск от минали години, в размер на над 100 000 дни общо;
- Предоставяне на план за превенция и противодействие на агресията срещу служителите в местата за лишаване от свобода
- Излагане на принципна позиция, относно проявите на натиск над синдикални представители и членове на организацията, чиито действия стават причина за установяване на нередности
- Публичен коментар, относно констатациите на КПИ към Съвета на Европа, отразени в предишни доклади, даващи информация за състоянието на затворите в България, за високите нива на корупция и корупцията като етикет на системата, заради различни форми на нарушения и порочни практики
- Искане за получаване на информация - предвижда ли Министерство на правосъдието да заложи увеличение на заплатите в секторите на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана“ в проекта на бюджет за 2023 година


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 0 Отговор
    Излиза, че и за Пандела нема кинти. Но трябва да се Краде от липсата.
  • 2 МВРубиват Българи

    12 3 Отговор
    В България се извършва "Възродителен Процес" срещу неудобни Българи от ДАНС, МВР, Прокуратурата и мутри!
  • 3 Типичният българин

    25 12 Отговор
    Ахахаха щото им счупиха хатъра бе, ми те на 24 смени работят по пет дена в месеца, през останалото време бачкат с пистолета на частно.

    Коментиран от #5, #21

  • 4 МВР и Прокуратурата ТЕРОРИСТИ

    12 3 Отговор
    Прокуратурата потулва престъпленията на престъпника Бойко Методиев Борисов, Румен Николов-Пашата и Юлиян Борисов Георгиев от Перник, обвинени за масови убийства(ГЕНОЦИД) срещу Български граждани!
  • 5 идеолог

    15 7 Отговор

    До коментар #3 от "Типичният българин":

    Като цяло си много прав. Бранша е труден гаден и т.н. Но хората там са тарикати. Стоят си на сигурното плащат им осигуровките заплатката си върви и пенсионните. В последствие в тези 3 дни опъват паричките на частното. Да не говорим че има и конпенсации за празнични и други. Както каза чупят им хатъра много. Не е лесно да се работи в системата на ГДИН и МВР, но някак си никой не иска да напуска. А защо ли е така ?

    Коментиран от #10, #24

  • 6 Бивш левскар

    12 10 Отговор
    24 часова смяна е пълен абсурд. Значи това чаве не работи и час.
  • 7 Мвр...

    13 8 Отговор
    Да ги правят на 8 часа 5 дена и готово....аман от измикяри дето само циврят като не им харесва да напускат ама как да пуснат кокала....тия срам за професията....

    Коментиран от #16

  • 8 Петър

    4 3 Отговор
    И аз искам 100 000 дни отпуск. Това го има само във taktı.bg.

    Коментиран от #23

  • 9 българин

    4 2 Отговор
    "Могат ли да ползват служителите в затворите над 100 000 дни натрупан отпуск? Цветан Михайлов пред ФАКТИ", що за простотия и тъпотия, бе драги списвачи и редактори, очите ви са отворени на 4 да не би да пропуснете някоя истина за путинските идиотщини, но колко безсмислено и нелепо е заглавието хич не ви пука, драги драскачи, ако се водим по вашата логика 100000 дни са приблизително 274 години, дори и за всички работещи в момента в пандиза е твърде много, ако приемем 30 дни годишен отпуск средно на охранител резултатът е 3333 броя напълно не ползвани отпуски, колко са охранителите и колко са нарушените закони за да се получи подобен резултат, а ако говорим за компенсации по няколко дни не знам за колко случая иде реч?!

    Коментиран от #15

  • 10 българин

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "идеолог":

    Защото са полуграмотни некадърници и напуснат ли имат две възможности, да умрат от глад или да се върнат отново, но вече като престъпници.
  • 11 За първи път

    5 4 Отговор
    недобра статия с отлични коментари.
  • 12 Крачунов

    9 4 Отговор
    Тия надзиратели са банда престъпници обединени в синдикат. Що не каже тоя за дрогата в затвора, алкохола, телефоните на затворниците! Колко лапат от това на месец?

    Коментиран от #26

  • 13 Тома

    8 5 Отговор
    Тези ги знаем че само 10 дена са на работа че и отпуски направили
  • 14 Българин 🇧🇬

    2 1 Отговор
    Саш и Турция се гаврят с България като назначават свои натовски марионетки във властта . Гледайте последиците ! 😟
  • 15 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "българин":

    До скоро работех в ГДИН (затворите). Колегите надзиратели бяха масово с невзет годишен отпуск и компенсации над 120-150 дни. Не бяха малко и хората с над 200 дни. И това се натрупва с години, не става за 1 или 2. Ако излезеш отпуска по график и нещо стане в затвора, веднага ти прекъсват отпуска, случва се да не достигат хора за външни извеждания, конвой, външни постове в болници и т.н. Тогава те викат на извънреден труд, ама като прехвърлиш 50 часа за три месеца,тогава ти дават компенсация. Само че ти не можеш да си я вземеш, защото всички около теб са с една Газка компенсации и неизползван отпуск. Някой път можеш да си ползваш отпуска февруари, март, октомври, ноември, можеш и да си заведеш семейството на море (що пък само лятото да се ходи на море?)
    Около 5 хил. са надзирателите в България, без администрацията, раздели 100000 дни на броя, и ще получиш средно число. Единственото нещо което задържа служителите е 24-часовият график, ако отпадне рязко ще намалее надзорно-охранителният състав. Такива опити имаше около 2005 година за кратко, щото не смогваха да приемат молбите за напускане....

    Коментиран от #18, #22, #25

  • 16 Факти

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мвр...":

    Ти колко години имаш, или си просто коментатор.

    Коментиран от #19

  • 17 Кънчо

    2 4 Отговор
    Тия па много нагли. На 24 часа работят 20, останалите 4 часа спят. Вдигнаха им заплатите с 30%. Храната им вдигнаха. Тия само искат да спят и да взимат пари.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Не е ли очевадно

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Факти":

    И в първи клас нямат такъв изказ, стил и правопис. Тоя е със сигурност полуграмотен, който е компетентен по всичко и разбира се...недооценен според собствените му критерии.
  • 20 безпартиен

    3 1 Отговор
    Както имате право да протестирате,така имате правото и да напуснете ако не ви харесват условията на труд или заплащането!Работа в частния сектор има много,но заплащането е според това какви способности и знания можете да приложите за съответната длъжност!Така,че избирайте-не много малка но сигурна заплата или много работа за по-малка заплата в частния сектор!Това се отнася за всички чакащи заплатите си от държавен или общински бюджети!
  • 21 Мимо

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Типичният българин":

    Болезнено си прав! Нали са претоварени и преуморени? Кой нормален човек може да изкара 24 часа на работа ако РАБОТИ. Ама си е друго да си на работа 7 дни в месеца, нали се сещаш че отиваш на 200-250 лв надница + и свободно време да работиш каквото ти е кеф колкото искаш. Нали мрънкат, че са претоварени и затова се друсали били полицаите с хапчета дето им показват на тестовете? Да си минават на три смени от по осем часа да ходи 20 пъти в месеца на работа и готово. Не мисля ,че някой е адекватен и трудоспособен 24 часа в денонощието. Ама важното е да проспим там дежурството и после три дни шапка на тояга...
  • 22 Мимо

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Човек, съгласен съм и с теб , ама точно тая дупка със заплатите и компенсациите откъде мислиш ,че се получава? При положение че си на работа седем денонощия в месеца, кога и как ще изразходиш 40 дни отпуск?!?!? Плюс компенсациите дето казваш. Нали се сещаш че това е една безкрайна спирала в която се влиза и няма как да излезеш никога. Ако имаше 20 дни отпуска вместо 40 щеше да е друго. Това просто е още един лост защото преди време тия отпуски се изплащаха и на три-четири години се взимаше по още един вагон пари допълнително.
  • 23 Неизвестна

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Петър":

    Това не е отпуск за един ден, а сумарно!!!! 100 000 дни натрупани в годините и не за един служител.
  • 24 Неизвестна

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "идеолог":

    Знаете ли в колко намален състав работят и колко е опасна работата им? За работа извън системата...не зная как би могло да се случи, защото първият ден след нощната смяна минава в сън, умора от нощното безсъние, а знаете ли колко дни в месеца имат доработки, извънаредни, на разположения....Аз не бих работила тази работа за тези пари! Който иска и мисли, че е прекрасно - места има много, отивайте, а след това ще имате повече материал за обсъждане, особено когато видите някои ,,условия"....
  • 25 Неизвестна

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Абсолютно вярно!
  • 26 Не е възможно

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Крачунов":

    Не остава ли едно чувство на неудовлетвореност, че поставяте всички под един знаменател? Няма стадо без мърша, но Вашият коментар е...твърде необоснован и неверен!
  • 27 Хо-хо-хо

    0 0 Отговор
    големи разбирачили сте пичове. що не ходите да служите вие,егати как готино завидехте , ама не стиска ааа. само да не избегате с 200 големи пичове сте и за коментари сте номер едно.Ела и работи па после говори :-)