Last news in Fakti

4 Ноември, 2022 07:35 913 12

Славов, ДБ: Разговори с ГЕРБ да подкрепим техния мандат не е имало до момента

  • атанас славов-
  • демократична българия-
  • разговори-
  • герб-
  • подкрепа-
  • мандат

ВСС вече е с изтекъл мандат. Голямата задача на този парламент е да подмени състава на ВСС и състава на инспектората към ВСС, който пък е с изтекъл мандат от последните 2 години, коментира депутатът 

Славов, ДБ: Разговори с ГЕРБ да подкрепим техния мандат не е имало до момента  - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Промените в КПКОНПИ минаха в комисия, ГЕРБ се надява да няма още една бухалка.

"Органи с репресивни функции трябва да са деполитизирани, за да си вършат професионално работата. Това важи и за главния прокурор – той не трябва да е свързан с която и да е партия", заяви депутатът от "Демократична България" Атанас Славов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него често този, който формира мнозинства в парламента, после може да формира мнозинство при избора на ВСС и съответно ВСС да избере "подходящ" главен прокурор, както е ставало винаги досега. Той се надява ключовите въпроси да бъдат решавани първо на конституционно ниво, така че да има гаранции за независимост и отчетност и да се гледа професионализма, а не близостта до една или друга партия.

"ВСС вече е с изтекъл мандат. Голямата задача на този парламент е да подмени състава на ВСС и състава на инспектората към ВСС, който пък е с изтекъл мандат от последните 2 години. За КС също има 2 непопълнени места от парламента, но там поне мнозинството е обикновено", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.
Славов се надява комисията да обърне внимание на становищата на Венецианската комисия по отношение на отговорността на главния прокурор и промените в Наказателно-процесуалния кодекс. На второ място, да започне дългоотлаганият диалог между политическите сили за конституционни реформи.

"Разговори с ГЕРБ за подкрепа на техния мандат не е имало досега. Тази комисия, която е по конституционните въпроси, се надявам да стимулира диалога, но няма как да даде резултат в бърза подкрепа на един или друг мандат, защото това са процеси, които отнемат месеци", твърди Славов.
Той коментира, че е било крайно време да се включим сред коалицията на цивилизованите демократични държави и да дадем оръжие на Украйна.

"Надявам се Министерството на отбраната да се съобрази с приетото решение, за да можем да изпратим въоръжение, което да е от полза за украинската страна. Ако кажем, че оръжието, с което разполагаме, не е достатъчно изправно, означава, че нашата сигурност е компрометирана. Ако кажем, че имаме изправно оръжие, но не го изпращаме, значи се нарушава решението на НС", констатира гостът.

Той е убеден, че има какво да изпратим, но вероятно няма да е целият пакет от оръжия, който искат украинците. И добави, че предстои да се запознаем с конкретния списък за въоръжение, което бихме могли да предоставим.
"Има въоръжение, което съюзниците предоставят на страните, които предоставят своето оръжие и колкото по-рано направим това, толкова шансът да получим модерно качествено оръжие се увеличава", уточни Славов.

Той обясни, че ще има 10-годишен период за разсрочено разплащане на новите 8 самолета F-16.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12340

    10 0 Отговор
    "Има въоръжение, което съюзниците предоставят на страните, които предоставят своето оръжие и колкото по-рано направим това, толкова шансът да получим модерно качествено оръжие се увеличава", уточни Славов....."
    .........има и пенкилер-илачи
    ....за плешиви,мазни
    кубета на прИмоция
    ама не действат, явно !!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да браво

    1 0 Отговор
    За какви пари говорим съюзниците и кога ще доставят
    Първо рекламните материали след 10 години може би ако има България ще дойде нещо. ???? Да стара техника имаме да руска е. Но всички са тренирани на тази техника.
    Питам се от къде ще вземем части и ракети след като вземем на някой боклука. ???? Прибрахме старите коли от моргата добре сега и техния боклук от оръжия ли ???
  • 4 "Джуджето (и) Дългоноско"

    9 1 Отговор
    В приказката на Вилхелм Хауф краят е щастлив ,но за партията на раздвоеното Джудже + Дългоноско - няма да е такъв. Без помощта на машинките на вълшебника Мадуро - файтонната ,жълтопаветна партия ... я събере ,я не едно процентче.
  • 5 Да добре

    4 0 Отговор
    Когато даваме оръжие на Украйна ние взимаме страна в конфликта. Да ???!!! Тогава как ще коментираме проблема с ядреното гориво в 6 блок ????!!!
    Как ще коментираме че Нефтохим Бургас може да спре защото 90% е на ишлеме от руски фирми??? И лесно могат да преместят на друго място. ????
    Как да коментираме че Гърция ( купи ракети с300 от Русия и с германски заем ги плати )и Румъния са изплатени по €75 милиарда за няколко години а на България която за НАТО и Европа €0
    Как не се научихме от първата световна война между съюзническата втората световна.
    Какво остана от царство България на 3 морета с 4 щата Гърция , Македония , България , Сърбия , Косово , черна гора. ??????
  • 6 Сух

    8 0 Отговор
    От гласуванията ви вчера, видяхме, че сте едно и също котило мръсни мачки.. Трябва да бъдете събрани в приют и кастрирани..

    Коментиран от #8

  • 7 Дааа

    3 2 Отговор
    Коалиция на нацистките партии ще има, за да унищожат България от политическата карта! Това са им поръчали американците и те изпълняват!
  • 8 Точно така

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сух":

    И обезпаразитени с белина в Белене!
  • 9 зачуден

    5 0 Отговор
    Малко ми е чудно ,че една мижава партийка , влязла по втория начин в НС се държи като "последна инстанция" ! ДБ гласоподавателите са по чугунести дори от заклетите , стари комунистически чугуни - НО , това нито ги прави многобройни , нито ги прави обективни , нито ги прави харизматични . Просто са много гласовити , досадни и нахални . Факта , че си се родил в София (без значение от кое село са родителите ти) ,не те прави нито по важен , нито по умен , нито по велик от останалата част от българите , нали ?! Тогава , защо (аджеба) трябва някой да се съобразява с тях ???!!! Както казват тийновете - Я , бегайте у лево (с БСП) !!!
  • 10 Павел пенев

    5 0 Отговор
    Този велик демократ е с гола глава, защото на празен плевник- покрив не му трябва.
  • 11 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 0 Отговор
    СЪС СИГУРНОСТ , СЪЩИЯТ ЩЕ Е ОТГОВОРА И ......... НА ГЕРБ ....... ! ! !
  • 12 Калин

    1 0 Отговор
    Ако Прокопиев ви заповяда, ще говорите и с Путин дори! Всичко е до неговите интереси, а не тези на хората!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол