Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 10:16 1 419 12

Социалният министър: Дори и при удължен бюджет пенсиите и някои социални плащания ще се увеличат

  • социален министър-
  • удължен бюджет-
  • пенсии-
  • социални плащания

От началото на 2023 година линията на бедност ще се повиши с 22% и ще стане 504 лв. Това автоматично ще повиши с 22% и всички социални помощи, обвързани с нея, допълни Лазаров

Социалният министър: Дори и при удължен бюджет пенсиите и някои социални плащания ще се увеличат  - 1
Снимка: БНТ

Минималната работна заплата ще остане 710 лв. през следващите месеци, ако бъде приет законът за удължаване на Бюджет 2022. Това заяви в "Денят започва" министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Той увери, че удължаването на действието на бюджета ще гарантира всички социални плащания, които съществуват към момента като някои дори ще се увеличат, заради заложени автоматични механизми.

Така например, ако няма друго решение на редовно правителство, пенсиите ще се актуализират с 12% от 1 юли 2023 спрямо сега действащия механизъм в Кодекса за социално осигуряване.

От началото на 2023 година линията на бедност ще се повиши с 22% и ще стане 504 лв. Това автоматично ще повиши с 22% и всички социални помощи, обвързани с нея, допълни Лазаров.

Според него актуализация на Бюджет 2022 заради инфлацията не се налага, тъй като пенсиите вече са увеличени с изпреварващ инфлацията темп.

В ефира на "Денят започва" Лазаров за пореден път защити решението на служебния кабинет да внесе законопроект за удължаване на Бюджет 2022.

"Служебното правителство следва да произведе честни избори, след което и политическата отговорност да е на редовно избрания кабинет. Сега, обаче, като се вижда, че в някои от политическите субекти като че ли собствената политическа ориентация надделява над националните интереси и потребности, се започнаха апели към служебното правителство да внесе бюджет. Но какъв да е този бюджет?! Бюджетът е финансова рамка на мерки и политики, които ще провеждаш в продължение на година. Служебното правителство не е кабинет с парламентарна подкрепа и политическа окраска, за да извършва конкретните политики", мотивира се той.

Министерството на труда и социалната политика отчита рекордно ниска безработица от 4,2% или 138 000 души.

Предстоят засилени проверки срещу сивата икономика, заради което вече е подобрен капацитета на Главна инспекция по труда.

Около 300 000 души вече са получили помощи за отопление по основната схема като в момента предстои да бъдат отпуснати средства за още 10 000.

Други 50 000, които не отговарят на всички критерии за получаване на средства по основната схема, ще получат 400 лв. еднократна помощ.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ??????

    8 1 Отговор
    Увеличените вече пенсии били изпреварили инфлацията

    Офффффф
  • 2 Баш софиянец

    7 4 Отговор
    Вече е задължително всички държавни служители, които не плащат осигуровки (включително всички полицаи) да започнат да ги плащат. Крайно несправедливо е да взимат пенсии и да не допринасят и със стотинка за това. Работят както всички други и трябва да си плащат осигуровките, както всички други.
  • 3 оценка

    6 1 Отговор
    Дори и при удължен бюджет пенсиите ще се увеличат с толкова,с колкото Киро-канадският ги увеличи. С 2-3 лева. А безглутеновата торта се увеличи от 50 на 125 лева бройката. Бабче с пенсийката си ще си купи две парченца от такъв сладкиш.
  • 4 сбруя

    8 2 Отговор
    Инфлацията изяде пенсиите на повечето пенсионери. Останаха само тия от 3400 лева.
  • 5 влък

    14 2 Отговор
    Бойко Борисов дава "много" на пенсионерите. За 12 години даде едвам някакви 50 лева и орева орталъка.

    Коментиран от #6

  • 6 Мим33

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "влък":

    Той ,наистина повече не трябва да припарва до властта,с неговото пренебрежение и отписване на пенсионерите,но и от тях има глупендери,които са гласували за него.Те не заслужават да им увеличават повече,да си го поддържат....

    Коментиран от #8

  • 7 Пенсионер

    9 2 Отговор
    Демек, с една дума оформя се СЕЧ! Добре, че ПП беше на власт и вдигна малко пенсиите и пооправиха тавана на 3400 лева. Другите Партии нищо! Само приказки и празни обещания. За Коледната добавка нито дума. Ужас!
  • 8 Пенсионер

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мим33":

    Не бях от тия глупендери. Критиката ви е основателна. Пренебрежението на министъра към пенсионерите е факт. За Коледната добавка мълчи като комунист на разпит. Ето защо, заслужаваме си съдбата, макар да е много нерадостна! Лошо е да си роб.
  • 9 Бамби

    0 7 Отговор
    Не разбрах - кое налагаше да се вдигнат със 70% максималните пенсии, а останалите с около 10% или с нищо?

    Коментиран от #11

  • 10 Минева

    1 0 Отговор
    Внасяйте бюджет радеви наглеци!
  • 11 НОИ

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бамби":

    На страницата на НОИ е подробна описан алгоритъма по осъвременяване на пенсиите. Прочетете го внимателно и ще разберете.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол