Last news in Fakti

27 Юли, 2013 17:35 1 400 19

Драгомир Стойнев: АЕЦ Белене няма да стартира утре

  • драгомир стойнев-
  • аец белене-
  • бузлуджа-
  • бсп
Драгомир Стойнев: АЕЦ Белене няма да стартира утре - 1
Снимка Архив БГНЕС

Намерението да се стартира АЕЦ Белене не е означава, че централата ще заработи веднага. Това каза на форума на социалистите на Бузлуджа министърът на енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от БНР.

"Искам ясно и категорично да заявя: В момента се прави оценка на икономическо-техническия анализ на проекта, правят се прогнози относно бъдещите потребления на електроенергия в дългосрочен план. Този текст, който го видяхте в програмата, бе записан и в плана "Орешарски", имаше го и в програмата на БСП, но това по никакъв начин не означава, че от утре стартираме проекта. Нещо повече. Ние сме заявили: „Държавата няма да издава банкови гаранции, този проект няма да бъде върху гърба на българските данъкоплатци”. В момента няма инвеститор. Така че от вчера изявлението, смятам, че неправилно са били интерпретирани думите на министър-председателя", заяви още министърът.

Драгомир Стойнев каза още, че земетресението в района на мина Ораново не е попречило на издирвателната операция за миньорите.

Епицентърът е бил именно в Ораново, но това не е попречило на работата на спасителите, напреднали са с 12 метра, вървим по план, за съжаление желанието ни по-бързо да стигнем до заградените момчета бе възпрепятствано и самите спасители предпочетоха авариен план за действие, което удължава спасителната операция.

Стойнев посочи, че правителството има план и всеки месец се отчита пред парламента, за да отговори на очакванията на хората. За Бузлуджа той каза, че това винаги е място, което зарежда хората, място на оптимизъм, на надежда. Той подчерта, че тези хора, с които се срещат тук искат нещо различно от протестиращите в София. Те искат една истинска държава, която да се бори с монополите, да подкрепя потребителите и държава в подкрепа на българския бизнес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nevin Georgiev

    1 1 Отговор
    Нещо отново ни правят на луди.Направиха се редица проучвания в последните години (това ни струваше пари,от нашите,на данъкоплатците),направи се референдум който каза "НЕ" на строежа на АЕЦ "Белене" ( и това ни струваше сзщо пари).Сега отново ни се пояснява в индиректен текст че ще се харчят отново нашите пари.Докога?! Най-вероятно докато не останат млади хора в страната и "червените бабички" сами изплащат дълговете на БСП от своите пенсии...

    Коментиран от #2

  • 2 Йордан Славов

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Nevin Georgiev":

    Странно, но все си мисля, че референдумът каза ДА, ама карай да върви - тези неща не зависят от нас!

    Коментиран от #3

  • 3 Bobi

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Йордан Славов":

    "икономическо-техническия анализ на проекта" - Германия и Япония решиха да премахнат своите , но ние понеже сме "по-умни" и "по-хитри" може и да строим
    Само 10% от българите казаха "ДА" , което означава твърдо "НЕ"

    Коментиран от #4

  • 4 Йордан Славов

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Bobi":

    Предполагам не си ядрен физик, щом даваш за пример други страни, а не изказваш някакви конкретни доводи срещу АЕЦ.
    Щом толкова величаеш Германия и Япония, да беше видял, че там законите се спазват! У нас законът определя, че референдумът е казал ДА.
    Задръж си разсъжденията за моментът когато ГЕРБ спечелиха 25% от предишните избори, но управляваха еднолично. Обаче според теб народът им е казал НЕ - странно мислене и доста угоднически.
    Вашите герберски еквилибристики са супер гнусни.
    А дали ще се строи "Белене" или не, това зависи от големите играчи като САЩ, Русия, Франция и други, не и от такива като теб или мен!!!

    Коментиран от #5

  • 5 Bobi

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Йордан Славов":

    Конкретните ми доводи са :
    1. Една такава централа няма да ни направи независими . Винаги ще зависим от доставките на ядрено гориво от Русия .
    2. Цената на тока няма да спадне слде нейно евентуално построяване , а ще се увеличи , тъй като ще трябва да поддържаме една допълнителна мощност от която нямаме никаква нужда . В момента използваме около 40% от мощностите , с които разполагаме .
    3. При една евентуална авария ще се затрие от лицето на земята една от най-старите държави в света , моята родна България . Никой не може да гарантира на 100% , че няма как да се случи .
    Не е нужно да съм ядрен физик за да знам тези неща

    Коментиран от #6

  • 6 Йордан Славов

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Bobi":

    Ето обаче, че е нужно поне да си физик и малко да си чел научна литература, защото тези неща които си писал са чиста проба популизъм.
    1. Всяка една централа ни прави зависими към резервни части /било то турбини, газ или обслужване/, защото нямаме промишленост която да ги произвежда. Изчислено е, че поддръжката на конвенционална централа е съизмерима с атомна такава.
    2. Цената на тока няма как да падне веднага, но тя няма да се промени след 20 години от инфлацията, която обаче неминуемо ще засегне горивата, заплащането за труд и транспорт в конвенционалните централи. Това означава, че цената на тока ще расте повече отколкото с "Белене".
    3. При евентуална авария с автомобилът си и ти би се затрил от лицето на земята, но съм сигурен, че се возиш с кола. Това са рискове на научно-техническия прогрес, който ти се опитваш да изкараш като нещо страшно и апокалиптично. Сигурен съм, че този страх е породен в теб точно защото не си ядрен физик и не го разбираш. Страхът у хората от непознатото е вроден!!!
  • 7 Bobi

    0 1 Отговор
    Очевидно не си наясно какво включва подръжката на ядрена централа и какво конвенционална ! От къде си толкова сигурен , че цената на ядреното гориво няма да скочи ? Знаеш ли , че в момента в България има 100к тона отработено гориво , което руската страна трябва по договор да изкупува обратно за преработка , но не изпълнява ангажимента си ?
    Това сравнение с колата е твърде неуместно ! Разправяй ги тия на хората от Чернобил
    Искаш да поспориш с някой ядрен физик ли ? Аз не съм , но познавам такъв . Питай , ако нещо не ти е ясно . Аз ще препредам въпросите ти

    Коментиран от #8

  • 8 Йордан Славов

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Bobi":

    Наистина ме разсмя
    Хайде питай твоя "ядрен" физик какво количество изразходва за една година един реактор, че вече започна да пишеш наизуст и излиза, че АЕЦ "Козлодуй" е работил няколко века!
    И примерът ми с колата наистина не беше уместен, защото явно няма как да проумееш що е контролируем ярден разпад, но няма как и да проумееш какви рискове носи един автомобил.
    Хубаво е първо човек да се пообразова малко преди да започне да подскача и да "раздава" акъл!
  • 9 Bobi

    0 0 Отговор
    "АЕЦ „Козлодуй“ изразходва за година около 61 тона ядрено гориво"
  • 10 Bobi

    0 0 Отговор
    Ето ти и линк
    https://bg.wikipedia.org/wiki/Електрическа_централа

    Почвай да смяташ
    Тези 61 тона са след спирането на 3-ти и 4-ти блок

    Коментиран от #12

  • 11 Bobi

    0 0 Отговор
    А и не знам защо се захвана толкова с третия ми довот ? Разглеждай ги като степенувани , а именно , че първото е зависимостта от Русия .
  • 12 Йордан Славов

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Bobi":

    В тоя линк няма конкретна информация, но дори и да приемем, че е 61 тона на година, то до твоите 100 000 тона са над 1000 години работа на "Козлодуй".
    Или не знаеш, че това което написа "100к тона" са 100 000?
    И в двата случая показваш завидни знания по математика
  • 13 Bobi

    0 0 Отговор
    Вероятно съм подведен и може би става дума за 1000 тона , което прави 10-15 години максимум , но това също е огромна цифра .
    Много пъти съм се чудил защо руснаците не искат да финансират проекта ??? Ти имаш ли отговор на това ??

    Аз ставам , така че ти пожелавам приятна вечер . Хубаво си поспорихме , та нали в спора се раждат добрите идеи

    Коментиран от #15

  • 14 Bobi

    0 0 Отговор
    Намерих ти интерестно четиво по темата

    http://e-vestnik.bg/12193
  • 15 Йордан Славов

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Bobi":

    Обясних на няколко пъти, че това е мегапроект, който не зависи от нас, а от страни-колоси!
    А тия смешни статии, позоваващи се на анонимни източници, са само доказателство, че е изгодно хората да тънат в невежество. И успяват - най-великото достижение на човешката еволюция е оплюто от незнание и невежество!!!
  • 16 Bobi

    0 0 Отговор
    И други гледни точки

    http://www.svobodata.com/page.php?pid=10656&rid=33
  • 17 Йордан Славов

    0 0 Отговор
    Човече, моля те чети малко повече де. Каква друга гледна точка, като пише, че статията е от първата ти цитирана медия!
    Хайде моля ти се не ми носи от 10 кладенеца вода, за да ме убеждаваш в неща, които ти най-малко разбираш!
    Първо виж какъв е принципа на действие на една атомна централа. Има го дори в ОФИЦИАЛНИЯ сайт на АЕЦ "Козлодуй", не в някакви безивестни и доста ПРИСТРАСТНИ сайтчета!.
  • 18 Bobi

    0 0 Отговор
    Абе усещам аз , че си много начетен ядрен физик , но тия глупости съм ги слушал и от други "другари ядрени физици"
    Не ми отговори на въпроса защо руснаците не искат да финансират МЕГАпроекта !?!? Нали са колоси , червени при това
  • 19 Йордан Славов

    0 0 Отговор
    Когато показваш абсолютно незнание по елементарна математика, най-глупаво е да започваш да се заяждаш по детски. Какво знанието има това кой какъв цвят е с ядрения разпад? Е, за твое сведение никога не съм бил червен, няма и да бъда!!! Знам, че това не те успокоява, но е факт!!!
    Пък на въпросът ти отговорих на няколко пъти! Кой чел, чел. Ням да се впускам в детски заяждания.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове