Last news in Fakti

20 Октомври, 2013 13:38 1 382 0

Таско Ерменков: За три и половина години държавата беше съсипвана целенасочено

  • аец белене-
  • таско ерменков

Делян Добрев и Асен Василев са плащали по дейности свързани с АЕЦ

Делян Добрев и Асен Василев са плащали по дейности свързани с АЕЦ "Белене" и след решението на парламента да прекрати проекта, каза ефира на БНР Таско Ерменков, депутат от Коалиция за България.

"Бяха десетки милиони. Не се учудвам, че са ги подписвали тези договори, защото няколко пъти си говорихме с Добрев. Оказа се, че тези двама министри не са знаели, че държавни предприятия, на които те се явяват принципали, са извършвали плащания и то в размер на милиони. Тук има две хипотези, или двамата министри са били необразовани и незаинтересовани към енергетиката, или това е форма на оправдание, за да се прикрият други техни действия”, каза Ерменков.

По-важният проблем не е дали и кой и как е плащал, а защо е съществувало това безхаберие в управлението на държавата и по времето на ГЕРБ и по времето на служебното правителство, когато десетки милиони са се разхвърляли, когато в България 90% от големите обществени поръчки са ги печелили само 6 фирми. Защо правителство, което го е допускало това, сега има свои представители, които да говорят, че България се намирала в криза и да обвиняват всеки друг, но не и себе си. Естествено, когато си ползвал пари не по предназначение, държавата ще е в криза. Няма как с магическа пръчка, за 100 дни държавата да се оправи, защото в продължение на три и половина години тя беше съсипвана целенасочено. Било от некадърност и безхаберие, било от това, че лакомията някой път е вземала връх над разума", коментира Таско Ерменков.

За вотовете на недоверие срещу кабинета, Ерменков каза, че и двата вота са на една и съща тема. "Това бяха вотове с правилно поставени въпроси, но не в правилно време. Тези вотове трябваше да се поставят преди 2 години и половина. Тези провали в инвестиционната и регионалната политика се случиха по време на управлението на ГЕРБ –  на двама министри на регионалното развитие, единият сега е президент, а другият е депутат", уточни Ерменков.

За регионалната политика конкретно за липсата на устройствени планове на общините той коментира, че не бяха направени по времето на ГЕРБ. "Едва сега започваме подготовката за изготвянето на тези планове. По времето на ГЕРБ различието в регионите нарасна. Само за последните 6 години само в София се е вдигнал паритетът на покупателната способност. В София сме достигнали 75%, в сравнение с европейските градове, но в останалите градове е 5-10%. ГЕРБ раздели държавата на градове, в които можем да живеем и в пустини. 90% от територията на държавата е пустиня", каза е Ерменков.

Той продължи, че разделението на населените места е и по това, че с изключение на градовете покрай, които минават магистрали останалата част от пътната мрежа е в окаяно състояние. Ерменков каза още, че Министерството на регионалното развитие подготвя програма за рехабилитация и ремонт на пътната инфраструктура за 2014 година, която ще обхване над 700 километра от пътната мрежа на страната. „Тези вотове бяха срещу намерението на правителството да подобри политиката водена през последните три години”, продължи той.

Относно предполагаемия трети вот на недоверие, за бежанския проблем, Ерменков, каза, че Коалиция за България от своя страна ще попита, как досега са изразходвани средствата за бежанци и какво е довело до това, че сега се намираме в това състояние. „По въпроса за бежанците ние можем да се отнасяме само в контекста на международните конвенции, които сме подписали като цивилизована държава и част от Европейския съюз”, завърши депутатът от Коалиция за България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА