Last news in Fakti

11 Ноември, 2022 15:52 5 720 42

Защо нидерландските F-16 са най-добрата възможност за ”преходен” самолет?

  • ф-16-
  • изтребители-
  • нидерландия

Времето беше мъгливо и нашите самолети МиГ-29 не успяха да излетят

Защо нидерландските F-16 са най-добрата възможност за ”преходен” самолет? - 1
Снимка: БГНЕС

МиГ-29 отива в историята в рамките на година-две. Можеше да не е така, но от 2014-та насам на няколко пъти беше потвърждавано решението да се работи само с Русия, а от февруари - неохотно с Полша. Символичното удължаване на агонията е със съмнителна реална полза за сигурността на България.

Вярно е, че българските ВВС не са готови за нов самолет, но нидерландската възможност е добър повод за форсиране на подготовката за приемане на Ф-16. Още повече, че ще бъдат спестени пари от наемането на друг "преходен" самолет.

Също така е вярно, че няма подготвени летци и с нидерландските самолети за определен период от време няма да може да се носи бойно дежурство. Но тъй като е относително по-прост от нашите бъдещи Ф-16, той ще може да бъде усвоен относително по-бързо и то от пилоти, които вече са летели на МиГ-29. Вярно, не от всички, но беше ясно, че този момент ще дойде.

И най-важното - нидерландските Ф-16 нямат нито един недостатък в сравнение с друг "преходен" самолет. Имат само предимството, че вече са налични и че няма да е необходимо тяхното наемане. Напротив - средствата могат да се използват за организиране на активна подготовка тук, в България.

Временното спиране на изпълнението на въздушно патрулиране е имиджов удар, но това е най-малкото последствие за твърде дългото придържане към РСК МиГ. Съюзниците могат да ни помогнат. Да, неприятно е, но другото е умишлено поддържана агония при ясното съзнание за ограничената и боеспособност.

Ако правителството не иска, Народното събрание трябва да се намеси по-директно. А най-добре - да излъчи редовно правителство, което да не се опитва да седи на два стола и да демонстрира неадекватността на България.

"Имаше въздушна активност на границата на нашата отговорна зона, в нейната източна част. Времето беше мъгливо и нашите самолети МиГ-29 не успяха да излетят. Това сториха испанските", обясни адмирал Ефтимов.

Георги Цветков


Поставете оценка:
Оценка 4 от 45 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин🇧🇬

    43 46 Отговор
    Петоколонниците и техните сайтове работят за интресите на САЩ срещу интреситецна българите.

    Коментиран от #8, #11

  • 2 Теле

    34 32 Отговор
    Защото така са решили демократите от обора

    Коментиран от #30

  • 3 Лети ли рапторчето?

    36 47 Отговор
    Ф16 е най калпавия самолет произвеждан някога от 4600 бройки произведени половината, не летят мн скъпа подръжка мн скъпо гориво мн трошливи. Ако вземем Ф16 милиони на година ше се шарят на Локхийт за ремонти.

    Коментиран от #14

  • 4 КОТарАК

    31 10 Отговор
    изтребителите също отиват в историята/ бъдещето е на безпилотни военни апарати
  • 5 Шерлок Холмс

    38 23 Отговор
    Фриог Нюз, Новини Бг, Боец, Антикорупционен фонд и т.н.... се финнсират от Америка за България вкл и господари на ефира. Общо над 60 сайта и фондации отделно разни др електрони като Шаламанов, Тагарев, Попов, Слатински..

    Коментиран от #7

  • 6 Глупак

    37 35 Отговор
    Ние имаме само двама пилоти , като единият още не е завършил обучението ! Кой ще лети с тези щайги ?! Но , бързо да напишеш някоя простотия , да ти дадат бонбонки господарите !
  • 7 Хаха

    25 24 Отговор

    До коментар #5 от "Шерлок Холмс":

    А вас ви финансира Идиот.и за Русия.

    Коментиран от #29

  • 8 Почти

    28 31 Отговор

    До коментар #1 от "Българин🇧🇬":

    Петоколонници на САЩ тук няма. Затова пък Кремъл в продължение на 140 години отглежда своята пета колона тук. От 15-ина премиери в новата история на България само трима не са били промосковски: Костов, Димитров и Петков.

    Коментиран от #18, #32, #40

  • 9 Русофил

    19 29 Отговор
    Българите по корем ще се влачат да угодят на руснаците. Време е да ги
    изхвърлят от ЕС и да не им дават кинти. Руснаците да им дават.

    Коментиран от #35

  • 10 Само истински вражески

    27 16 Отговор
    Агенти могат да пропуснат подобна възможност 🧐
    Да се обяснява, че руските щайги ще бъдат поддържани от вражеска държава, която вече ни е наложила санкции са приказки за НАИВНИЦИ! Приключили сме с руското въоръжение и това е ФАКТ 🧐
    А за това, че след толкова години все още НЕ сме интегрирани в НАТО, вината е на "евроатлантическите" партии и генерали, занимаващи се с отбрана! За тия "експерти" е по добре да зависим от вражески държави, отколкото от съюзниците ни😤
    А пилотите ни така или иначе ТРЯБВА непрекъснато да се обучават, както и останалите родове войски, за работа с НАТОвските системи, като Хаймарс, Джавелини, Ирис и всички други, който се ползват в НАТО 🧐 Сигурен съм, че нашите "експерти" и нормална радиовръзка не могат да подържат с натовските си колеги, какво остава за друго😤
    Взимайте самолетите и се учете да бъдете СЪВРЕМЕННА И ПРОФЕСИОНАЛНА армия💪💪💪

    Коментиран от #12

  • 11 Ивелин Михайлов

    12 16 Отговор

    До коментар #1 от "Българин🇧🇬":

    Имаш предвид интересите на русия?
  • 12 гост

    16 25 Отговор

    До коментар #10 от "Само истински вражески":

    Ама то точно това е цялата история !!! Щото един куп шапкари , воглаве с главния "льотчик" вече няма да се водят активни пилоти , щото нямат тапия за друго , освен за руските боклуци !! И зорлем ги държим и вадим от девет кладенеца вода колко били ценни и незаменими , а можеше още преди 10 години да вземем такива втора ръка и докато дойдат новите щеше да има и инфраструктура и обучени пилоти и дори част от въоръжението , щото употребяваните си идват с него , а не голи като новите , но може да се ползва и на новите !

    Коментиран от #19, #33

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Абе

    23 19 Отговор
    Кой идиот си купува самолет от 70-години. Нова авионика и др дрн пълни глупости все едно да си купиш жигула с радио с мп 3. Разбирам да бяхме поръчали ф-35 друга бира ама ф-16 смехория той всъщност отстъпва на МиГ при сравненията.
  • 16 БЪЛГАРИЯ ЕС НАТО

    10 4 Отговор

    До коментар #13 от "Баба Вуна":

    Защо Какъв ти е проблема от турската армия Те и сега ни пазят
  • 17 Шопо

    8 11 Отговор
    Не ни трябват стари ефки имаме си нови.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гражданин

    17 5 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Главния льотчик, ако не знаеш, и на ф16 е летял. Пък на новите ф16 и чертежите не сме видели. Ама нали трябва да има коментари.

    Коментиран от #20

  • 20 гост

    11 14 Отговор

    До коментар #19 от "Гражданин":

    Летял , ама в шестък !! За половин час с инструктор на туристическа обиколка !! Колкото летя и на Грипен , за парлама и да се опита да го пробута !! А пък на "Ф-ките" и ти и дружките кви сте точно , че чертежи да гледате ??? Да не говорим за друго !! Ходете си гледайте музейните мигове , техните ги има и в нета даже , хахахха !!!

    Коментиран от #34

  • 21 Ангел

    14 9 Отговор
    А кой ще лети на тях?това да не е каруцата с воловете да я кара всеки.управлението му е много различно от на руските самолети.друг е въпросът,че като летателни характеристики е доста по-слаб от МиГ 29,и вече го има в музея на авиацията в Брюксел
  • 22 Иво

    6 12 Отговор
    Според една руска класификация е един от най-лесните за сваляне.язък му за петото поколение авионика.

    Коментиран от #24

  • 23 Серафим

    8 3 Отговор
    Нашите мигове са от първата модификация.следващите са с доста по-добро оборудване,дори една от модификациите е 4++ поколение
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Иво

    7 3 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    ВСИЧКИТЕ години на производство са до 1996.Турците бяха последни,които произвеждаха f16c и f16d,до 96 г.и сега американците почнаха да ловят с трици маймуни и направиха нови заводи. Бил с авионика пето поколение,германците ако сложат на Месершмид такава авионика,ще стане ли пето поколение?колкото до това ,че има малко свалени,те участват във военни действия в страни от третия свят,които са много зле откъм авиация.както се казва,на умряло куче нож вадят.вярваш ли.че ако стещу Украйна участваха ф16 вместо мигове,украинците нямаше да ги свалят?
  • 26 Бай Ху (By Who)

    10 4 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Ф16 никога не са участвали във война с толкова интензивна ПВО и равностойна авиация. Използвани са предимно за бомбардиране в Ирак, Сърбия, Сирия, Афганистан и др.

    Коментиран от #27

  • 27 гост

    7 13 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Ху (By Who)":

    Оуу , не думай , значи "безаналоговите" С 400 са НЕинтезивно ПВО ??? !!!!! Еййй , дочаках признание от русолюбец за бесаналоговите руски кюнци , дето и Ердоган вече се чуди на кого да ги пробута като видя какви боклуци са !! Или израелците ги предупреждават да "не стрелят" докато ги бомбят всяка седмица за сеир , хахахахахха !!

    Коментиран от #39

  • 28 Г.Георгиев

    8 4 Отговор
    По материали на Волен Сидеров, ви предлатам две интересни заглавия на публикации в интернет от далечната 2015 г. :

    "Вашингтон си купи България"
    "Източна Европа ще е причината за Третата световна?"
  • 29 Русофоб Антисемит

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хаха":

    Абсолютно точно +++++😂😂😂
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Истина

    10 6 Отговор
    Това е лъжа, че Миг 29 не могат да излитнат при мъгливо време. Излитат при мъгливо, облачно и всякакво време. Долна, гнусна пропаганда.
  • 32 Хард

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Почти":

    И тези седесари продадоха всичко на руски фирми
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Хард

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Гост, летял в на Ф16 блок 52. Защо се изказваш неподготвен.

    Коментиран от #37

  • 35 Чин чин

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Русофил":

    Борис, а ти като получаваш пари от задокеана, казва ли ти някой нещо.

    Коментиран от #36

  • 36 Иво

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "Чин чин":

    Така е.още в Долна Митрополия тренират полети по прибори,без никаква визуална ориентация.това с мъглата е малко смешно
  • 37 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Хард":

    Абе има някой неподготвен и мечтател , ама седнал на други да придиря !!! Къде му е тапията питам !!! И отговор не искам , щото няма !!! Това че си се качил един два пъти на самолет от любезност на домакините няма НИЩО ОБЩО със завършен курс за БОЕН пилот на точно този самолет !! И единствените такива са двама млади пилоти , които в момента го завършват в САЩ !!!! Всички останали са любители , докопали се по други причини до някоя врътка за обща култура !!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ДДТ

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Ако това беше истина, защо краварите нададоха такъв вой когато Турция си ги купи? Нещо теорията ти издиша май?
  • 40 А дали е така?

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Почти":

    Пусни си произволен сутрешен блок по нашите "независими" телевизии и ще видиш елита на евроатлантическата пета колона. Ако ти е малко - виж и вечерните новини. За капак си пусни и Хоризонт, та да попълниш бройката!
  • 41 трънчо

    0 2 Отговор
    Цветков явно нищо не разбираш от самолети -и не пиши простотии че Ф-16 и 18 са по добри от руските МИГ -21 и 29-много си зле! Та Грипена са много по добри от щайгите които ще купим въобще ако ги получим някога! Или ще твърдиш че пилот като г-н Радев нищо не разбира от военна авиация-и ти си много по знаещ от него!
  • 42 Тъп и прост путинофил

    1 0 Отговор
    Няма значение дали ще ни ги дадат безплатно или дори ще ни дават пари за да ги вземем ние си искаме старите руски боклуци затова сега ще лъжем и мажем, че няма такава оферта,че нямаме подготвени пилоти, че нямаме наземна техника за тях и прочие и прочие глупости.Крайно време е България да напусне НАТО и ЕС и да се присъедини към благоденстваща русия!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове