19 Ноември, 2022 14:43 1 324 37

Сандов: Пари има за модернизация на въглищните централи, а тя може да стане за няколко години

  • борислав сандов-
  • пари-
  • модернизация-
  • въглищни централи

Бившият екоминистър бе категоричен, че намаляването на емисии не означава само затваряне на централите, а различен режим на работа, който да позволява централата да работи основно тогава, когато имаме нужда от тази енергия, а не през цялото време на пълната си мощност

Сандов: Пари има за модернизация на въглищните централи, а тя може да стане за няколко години - 1
Снимка: bTV

8 млн. тона емисии България трябва да намали към 2026 г., заяви бившият екоминистър и настоящ депутат от “Демократична България” Борислав Сандов в предаването “Тази събота”.

“Въглищата са най-големият причинител на климатичните промени, а те от своя страна са най-голямата заплаха за съществуването на човечеството. Войната с природата винаги се губи от хората”, добави той.
“Последната версия на Плана за възстановяване, която е одобрена от Европейската комисия е с решение на нашето правителство. И преди България е поемала ангажимент за декарбонизация и това е единственият начин да получаваме някакви европейски средства”, каза Сандов.

Той бе категоричен, че намаляването на емисии не означава само затваряне на централите, а различен режим на работа, който да позволява централата да работи основно тогава, когато имаме нужда от тази енергия, а не през цялото време на пълната си мощност.

“Всички централи могат да работят от време на време, защото имат планови ремонти. Друг вариант е модернизация на съществуващите мощности”, уточни Сандов.
Според него пари има за модернизация, а тя може да стане за няколко години.

“България също е поела ангажимент за намаляване на емисиите. Всяка централа след 50 г. трябва да приключи работата си. В момента имаме централи на 70 г., а знаем как изглеждат”, каза Сандов.

Той подчерта, че България е била осъдена за нивата на фини прахови частици в пет големи района. “Дори не говорим само за емисии, които са парникови газове, говорим за емисии от най-различни химични съединения на сярна, на азотна основа”, добави Сандов.

Според него, за да запазим едни работни места на хора в един сектор, ние обричаме всички останали на гибел.

“Ние се намираме в климатична криза, която заплашва въобще съществуването на човечеството по света и това не са мои думи, а на учените от много години насам”, каза Сандов.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъй тъй господин САНДОВ

    44 3 Отговор
    То затуй вашата продажна партия начело със Киро - Тъпото обезглави нашите въглищни централи и обрече Българския Народ на глад , студ и мизерия ! Нещастници , долни лъжци !!!!!!
  • 2 погнусен

    42 2 Отговор
    Този (горе на снимката) трябва да лежи в затвора до "живот" ! Този човек е масов убиец ,какъвто света не познава . Заради него (и нему подобните) по пътя за Гърция , в Кресненското дефиле , всяка година умират десетки хора , а стотици остават инвалиди. В дефилето - няма ден без катастрофа !!! Еко-мафиотите се оказва ,че са далеч по опасни и убиват далеч повече хора от всички криминални мафии по света (взети заедно).
  • 3 Миньор от Марица - Изток

    42 2 Отговор
    Какво ще модернизира тоя бе ......те вече ни закриха !!!!! Говори поредните лъжи като Кики , Асан и Ристьо !!!!!
  • 4 Предатели долни

    42 1 Отговор
    Крадци и лъжци ! За затвора сте !
  • 5 Климатичната криза

    28 1 Отговор
    Вярно, намираме се в такава. Само, че България допринася много малко за това в сравнение с останалите държави. Тоест САЩ, Китай, дори и Полша могат да бълват CO2 и правят пари от това, а ние трябва да търпим финансови щети. Доколкото разбирам, няма да се компенсират подходящо заетите в сектора, създадат нови работни места и други. Лично аз съм за затварянето на тези въглищни централи, пускането на нови атомни реактори и т.н. Само, това което се предлага от Зелените в България по-скоро е както му казват „Зелено изпиране “ или симулация, че се прави нещо ...
  • 6 Хи хи хи !

    38 1 Отговор
    Тия ДБ , ПП вече са дисквалифицирани за следващите избори , аут са !!!!!!!!!!!
  • 7 Никой

    6 21 Отговор
    След като дълго време комунистите опищяха публичното пространство,че две от Мариците са " американски " печелейки от нашия отруден български гръб.Субсидирани от нашите данъци.Изведнъж скочиха като ужилени,че видите ли те ни били нужни сега.Ама защо ще ги закриваме ! Сега те американски ли са ,или на ДПС ? ЕЙ, много прост народ ,колко лесно е да ги лъжеш !

    Коментиран от #28

  • 8 Димов

    5 34 Отговор
    ТЕЦ и АЕЦ трябва да се използват само за балансиране на енергийната система. Да компенсират това, което не могат да покрият соларните и другите екологични източници на енергия.

    Коментиран от #11

  • 9 Анонимен

    18 2 Отговор
    Предател! И да знаеш че Господ забавя но не забравя и че кармата е Бич!
  • 10 Ха ха

    22 1 Отговор
    Този хрантутник трябва да бъде съден за безродство.Как ще работят централите от време на време,малоумник такъв.Там работят хиляди хора.През лятото къде ще ги пращаш за да се явят на повикване когато ти скимне,Този няма един работен ден където о да е ,а беше министър.НПО не го броя за работаьтова е хранилка .Все за нас се грижат да ни спасят от емисии.Бягай в Украйна,там вече няма вредни емисии, няма дърва,няма ток няма отопление,няма вода.Точно като за тебе.Да не забравиш да вземеш и цялата хайка хрънтутници
  • 11 Кирчо ти ли си ве ???

    15 6 Отговор

    До коментар #8 от "Димов":

    Ти май не си стоял на тъмно и студено....???? И искаш България отново да стане като дискотека .....тука има ток .....тука нема !!!!!!! Браво !

    Коментиран от #13, #18

  • 12 щурецъ

    9 1 Отговор
    Сандов,не унищожавай въглищните централи! Нямаме АЕЦ"Белене" и 7-ми блок в Козлонадуй!
  • 13 Димов

    4 16 Отговор

    До коментар #11 от "Кирчо ти ли си ве ???":

    България имаше режим на тока, когато работеха въглищните й централи и АЕЦ. Причината беше политикономическа, но да не се отплесвам.
    Какво лошо виждате в енергията от фотоволтаици денем и от ВЕЦ нощем? Освен, че няма да пушим и да ни глобяват милиарди от ЕС, всяка година.

    Коментиран от #17

  • 14 Българин 🇧🇬

    12 1 Отговор
    Пак глупости за да се печели време за оцеляване на отровните американски централи . Дори американците , които години правеха опити признаха , че не могат да постигнат европейските нормативи . А има и по-нови евро изисквания . И те : са Без Тец-ове !
  • 15 Всъщност

    11 4 Отговор
    Тези Тец-ове са паяжини с мафиозки фирми около тях . АЕЦ Козлодуй ги храни , като компенсира в енергийния микс високата цена на тока им !
  • 16 ТомаНеверни

    17 0 Отговор
    ние ги затваряме, а Китайците отварят, голяма файда, няма що ................
  • 17 Кирчо ти ли си ве ???

    15 0 Отговор

    До коментар #13 от "Димов":

    Виждам лошото във цените , между фото волтажите и тия централи ! Разликата ще е тройна и ще унищожи икономиката , инфлацията ще скочи четворно , народа няма да може да плаща тока , храните и услугите и ще фалира държавата ! Това е разликата и е много голяма !!!!!!! Това е лошото !!!

    Коментиран от #23

  • 18 АнтиКомунист

    0 11 Отговор

    До коментар #11 от "Кирчо ти ли си ве ???":

    дадада, благодарение на СССР и Кремълските умници и на нашия тъпунгер тошо !!

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ааааааааа не !

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "АнтиКомунист":

    Кирчо не може никой да го мине по тъпотия ! Бай Тошо не може да го сравняваш със него изобщо , защото Кики се доказа че е олимпийски шампион по ТЪПОТА само за има - няма една година и всички го оценихме , че заслужава медала !!!!!
  • 21 Бгг

    7 0 Отговор
    Да му се издигне стълб , който да украси. Националните предатели това заслужават. Без милост към тях.
  • 22 Още един нарцис от лгбт

    8 0 Отговор
    Тоя кретен не стига, че се опита да спре строежа на магистрала Струма, която хората чакат с години, Ами акъл сега ще ръси...Скрий се бе посредствения и малко се засрами, че искаш с трици маймуни да ловиш!😂😂😂

    Коментиран от #29

  • 23 Димов

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "Кирчо ти ли си ве ???":

    За цените съм съгласен, но те са резултат от спекула. Технологично, волтаиците могат да спестят тонове вредни пушеци на България, които сега дишаме. Има едно НО, че не бива волтаиците да са из нивите и по горите.
  • 24 Сандов, един от Зелената Мафия!!

    12 0 Отговор
    Банда Некадърници, Рекетьори!! Лобисти на собствениците на ВЕИ парковете!!
  • 25 5577

    4 0 Отговор
    Туй как може да стане нещо го видяхме. Ко не.... Мерси. Вие нищо не може да направите. Вие сте в тук само Борисов да го няма. Ама не се сещате как. Ми правете бе господа. За хората правете не за мутрите дето ви пращат.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 След парите за хартиени самолети

    10 1 Отговор
    следват пари за американските централи на мариците!Понеже малко им даваме и да не работят,да им дадем още,понеже сме пичове!Мами.ца.та ви и на коп.ел.да ците м ръс нии дол ни,вече нямаме и една риза на гърба си,но вие давайте,давайте докато пуснем кепенците на това жалко подобие на държава!!! Мръс ници!!!
  • 28 един

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Никой":

    Ние помним,ама комунистическите тролове нещо се правят че не помнят!Само преди 2-3 год. вдигаха вой до небесата,как централите били американски,как Иван Костов сключил договори с тях и продал интересите на България,как сме били задължени да им плащаме тока на скъпи цени,и как трябвало обезателно да ги затворим!Дори мисля че писаха и до Брюксел,и сега същите тия ревнаха срещу правителството на Петков,че те били виновни за ранното затваряне на Мариците,а пропускат, че правителството на Борисов умишлено изпусна срока, Брюксел да даде разрешение централите да работят до 2035год!
  • 29 Румен

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Още един нарцис от лгбт":

    Баба за такива като сандов казваше "зло се е родило, от зло ще умре". Така, че и сандов ще си намери майстора, дано е по-скоро.
  • 30 Със

    4 0 Отговор
    Парите са за модернизация на тец1 , тец 3 . Да лапат краварите
  • 31 Гъци-гъци, Сандов!

    0 0 Отговор
    Превърна екологията в кочина!
  • 32 Минева

    0 2 Отговор
    Толкова ва години не ги модернизираха, защо при герберското управление не ги модернизираха.
    Много хора искат промяна, но е много трудно да се отвоюва държавата от статуквото. Нинова си бае едни и същи глупости. Атанасова истерясва вече и тя не знае за какво. Каранякой си дерибейство сякаш парламента му е бащения.
    Пожелавам на ПП и ДБ да се справят някак с тоя ужас.
  • 33 Минева

    0 1 Отговор
    Толкова ва години не ги модернизираха, защо при герберското управление не ги модернизираха.
    Много хора искат промяна, но е много трудно да се отвоюва държавата от статуквото. Нинова си бае едни и същи глупости. Атанасова истерясва вече и тя не знае за какво. Каранякой си дерибейство сякаш парламента му е бащения.
    Пожелавам на ПП и ДБ да се справят някак с тоя ужас.
  • 34 Минева

    0 0 Отговор
    Толкова ва години не ги модернизираха, защо при герберското управление не ги модернизираха.
    Много хора искат промяна, но е много трудно да се отвоюва държавата от статуквото. Нинова си бае едни и същи глупости. Атанасова истерясва вече и тя не знае за какво. Каранякой си дерибейство сякаш парламента му е бащения.
    Пожелавам на ПП и ДБ да се справят някак с тоя ужас.
  • 35 Гост

    2 0 Отговор
    Грантаджия
  • 36 автогол

    0 0 Отговор
    Това с приемането на 40% снижение е автогол...Трябваше да са меродавни ПДК (пределно допустимите концентрации) на вредните газове и праховите частици....
  • 37 Този

    0 0 Отговор
    е псевдо демократ! С “умните “ си изяви като министър показа, че мястото му по скоро е в БКП или израждане!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол