Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 09:00 3 028 49

Владислав Панев пред ФАКТИ: Консултациите при президента повече приличаха на кастинг за Генералния щаб

  • владислав-
  • панев-
  • дб-
  • радев-
  • разговори-
  • лукойл

ПП с втория мандат и при разговори с нас бихме могли да предложим кабинет на малцинството, казва депутатът

Владислав Панев пред ФАКТИ: Консултациите при президента повече приличаха на кастинг за Генералния щаб - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Румен Радев и ръководството на „Демократична България“ направиха изключително „интересни“ консултации за кабинет. Разговорът се превърна в лют спор за предоставянето на оръжия за Украйна и модернизацията на българската армия. Пред ФАКТИ говори Владислав Панев от „Демократична България“.

- Г- н Панев, вие, в „Демократична България“, путинофили и русофили под прикритие ли сте. Повтарям въпроса на президента Румен Радев към ръководството на партията…
- То е ясно, че не сме. И консултациите при президента се оказаха много странни. То реално това не бяха консултации, защото се говореше основно за постове във Фейсбук и кой каква Военна академия е завършил. Консултациите при президента повече приличаха на кастинг за Генералния щаб или обществено обсъждане на Закона за троловете в интернет. С тези неща разговорът имаше много повече близост, а не с конкретика за съставяне на кабинет каквато функция такъв тип срещи трябва да имат по Конституция.

- С каква нагласа отидохте вие на разговора при президента…
- Със сигурност не отидохме при президента с очакване, че ще бъдем изпитвани по конспект, който няма никаква връзка със съставянето на кабинет. Ясно е, че с президента сме на различно мнение по отношение на това дали да оказваме помощ на Украйна и да сме единни с нашите съюзници в НАТО, или не. Той заема по-пасивна позиция, която според нас, а и според мен, не е в интерес на България, не е в интерес и на нашата армия. Знаем какво е плачевното ѝ състояние.

- Но как отговаряте, че ако дадем сега наше оръжие на Украйна, без да сме получили някакво в замяна, ние отслабваме военните си способности?
- Това е работа на служебното правителство в момента да определи с какво оръжие ние можем да се разделим и да го дадем на Украйна, но без това да се отрази на нашата боеспособност. От „Демократична България“ сме заявявали, че сме „за“ да се повиши бюджетът за отбрана до такова ниво, че да можем да си позволим обновяване на бойните ни способности.

- Споменахте служебния кабинет, но както вървят нещата правителство на Румен Радев и парламент ще продължат да работят заедно…
- След както президентът се гласи за избори през март, ще стане така, а и ако връчването на мандатите се окажат неуспешни, че кабинетът на Гълъб Донев, ако бъде преизбран, ще изкара по-дълъг мандат на управление от кабинета „Петков“ – от средата на август, ако изборите са средата на март, то поне до средата на април, ако се сформира кабинет. Това е почти цяла година работа на служебен кабинет. А това не е здравословно за политическата система.

- След като няма да подкрепите ГЕРБ при първия мандат, какво да очакваме…
- Конфигурацията в парламента е такава, че по-скоро отрежда на нас и ПП ролята на опозиция. ПП ще получат втория мандат и при разговори с нас бихме могли да предложим кабинет на малцинството. Говорим за предложение на много ясна програма, която ще обхваща съдебна реформа, повишаване на конкурентността на българската икономика и промени в регулаторите. Програмата ще бъде представена пред обществото и пред другите партии. И вече ще видим кой как ще прецени – дали да ни подкрепи, или не. Ако мислят как България да излезе по-силна от всички кризи, в които се намира света, нека ни подкрепят, за да намерим мнозинство. Животът на кабинет на малцинството надали ще е изключително дълъг, но през това време може да се свършат добри неща.

- Като например…
- Вече казах няколко неща, а защо не и стъпки към промени в Конституцията, към повишаване на доходите на най-уязвимите. Ето и какво се случва с „Лукойл“. Виждаме, че от компанията може да влязат допълнително около 700 млн. лева в бюджета. Тези пари може да се използват за подпомагане не само на потребителите на горива, но и на тези, които използват обществен транспорт, защото това са хора от най-уязвимите групи в България.

- Ако има провал на мандата на ПП, се върви към избор на президента Радев за третия. Вероятността, след този тон по време на консултациите, да го даде на вас е…
- Теоретично президентът може да ни връчи третия мандат, но практически, предвид случилото се, е малко вероятно. Така мисля аз. Вижте, случвало се е политически лидери да дават едни сигнали сега, а след месец да направят друго. Но на този етап не очакваме да дойде третият мандат при нас. Но да не поставяме каруцата пред коня. Играта на мандати вече втръсна на хората, но нека видим.

- И да ви насоча и към случващото се около „Лукойл“. Как така, след като години наред компанията не плаща данъци в България, изведнъж сега България се оказа привлекателно място за бизнес. Как да си обясним тази трансформация?
- Вижте, това е бизнес. Като всяка компания и „Лукойл“ си гледа чисто егоистичния интерес. В момента компанията има интерес България да играе ролята на неин агент пред Брюксел, за да може да продава горива в други държави от ЕС.

- Това как може да се случи? Кой трябва да го разреши?
- Към момента дерогацията важи до началото на декември. За целта българското правителство трябва да поиска нови условия от Брюксел и да видим какво и как ще бъде позволено. Българската страна трябва да направи определени стъпки, а в замяна на това „Лукойл“ пък казва, че ще си изпълни законовите задължения да внася данъци у нас. А те не са правили това през последните 15 години. 700 млн. лева са точно, както каза министърът на транспорта Христо Алексиев, 10% данък печалба, а друга част е извънредният регламент на ЕС за облагане на свръхпечалбите с данъци. 700 млн. лева е точно 1/3 от очакваната свръхпечалба от разликата в сортовете петрол „Урал“, с който работи „Лукойл“, и „Брент“. Разликата е 20-30 долара на барел, а компанията преработва годишно около 7 млн. тона.

- А за целта „Лукойл“ ще трябва ли да прави българска фирма, а „Литаско“, която сега седи на входа и на изхода, няма да участва?
- „Лукойл“ има регистрирани български фирми. „Лукойл Нефтохим“ може да търгува с горива и петрол, има и други. Въпросът е в това, че досега тези фирми работиха на ишлеме и печалбата изтичаше от България към Швейцария и Нидерландия.

- България има „златна акция“ в „Лукойл“, а не сме чули нищо от представителят на държавата в дружеството. Тази „златна акция“ свършила ли е нещо в полза на държавата…
- Въпросът е актуален. Отговор трябва да даде човекът, който е вкаран в Надзорния съвет на „Лукойл“ от страна на държавата. В случая или самият човек да разкаже пред медиите, или служебният кабинет може да потърси отговор на този въпрос. Служебният кабинет би могъл да промени, след насрочване на Общо събрание на дружеството, въпросния човек. Обяснение се дължи, защото е явно, че държавният интерес е нарушаван в продължение на поне 15 години. Миналата година, след като НАП извърши ревизия, „Лукойл“ за първи път плати данъци. Около 70 млн. лева, ако не се лъжа. Но ако се върнем за тези 15 години назад, става въпрос сигурно за милиарди лева щета. И още нещо. „Лукойл“ в момента ползва дерогация от ЕС и подкрепа от държавата, а цените по бензиностанциите не намаляват. Защо е така? Интересен въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    36 3 Отговор
    Приличаха на сблъсък между лъв и хиени.

    Коментиран от #28

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 5577

    36 3 Отговор
    Вдигайте четири процентната бариера. Така демокрацията не работи. Политиците трябва да си носят отговорността. Хората не са виновни. Слушаме само оправдания и го правят много сложно а е толкова просто. Една шепа хора сме останали и както продължаваме става по зле.

    Коментиран от #8, #14

  • 4 Някой

    40 4 Отговор
    Бе, не знам на какво са приличали тези консултации, но аз като видя представителите на ДБ, и почвам да си представям едни коледни прасенца. Доста противни, обаче.
    Ни един от тази американска партия не става за нищо. Даже и за предател на националните интереси не стават, макар да полагат неимоверни усилия за това.
    Нищо, де. На следващи избори много от лековерните им избиратели ще се освестят. може и в парламента повече да не влязат.
  • 5 123456

    31 2 Отговор
    Свали си розовите очила и ще се събудиш! Като ви пита какво искате да дадем на Украйна - защо мълчахте като настъпани жмуди ... Хем ви сърби , хем повече ви боли, но болката ще мине - срамът ще остане ...
  • 6 Последния Софиянец

    24 4 Отговор
    Служебното правителство накара Лукойл да плащат стотици милиони данъци.За 33 години никой не успя.Само това стига да искаме да стане постоянно.

    Коментиран от #44

  • 7 Радев е изтърпя мутрите.

    28 2 Отговор
    Защо трябва да търпи продажните Соросоидни родоизменници?

    Коментиран от #22

  • 8 Последния Софиянец

    23 4 Отговор

    До коментар #3 от "5577":

    Докато партиите в парламента са заети да се карат и вършат мизерии , служебното правителство работи.
  • 9 777

    24 4 Отговор
    Ходи се снимай с Пеевски, палячо, смешен си!
  • 10 Бонев

    29 2 Отговор
    Президентът може да е всякакъв,само че причината да ходим през няколко месеца на избори са партиите.
  • 11 Какво разбрах

    33 2 Отговор
    Докато гледах и слушах консултацията на Президента с ДБ,разбрах,че индиректно Президентът им каза,чи нямат капацитет да управляват,защото правят "аматьорски интерпретации" с националната сигурност.Каза им и,че говорят празни приказки(пустословие беше думата),а работа не вършат.От ДБ имат право,да тълкуват както си искат,но самонадеяността им им пречи да вникнат в нещата. Няма начин ,Президентът директно да им заяви,че не стават.
  • 12 Владислав Пенев!! Селски идиот от ДБ!!

    36 2 Отговор
    В ДБ са ви избирали с кастинг, кой е по голям идиот!!
  • 13 гггггггггг55

    31 3 Отговор
    този на снимката прилича на уплашено прасе , хранилката свърши ! Измекяри долни!

    Коментиран от #20

  • 14 Те даже

    19 1 Отговор

    До коментар #3 от "5577":

    Те даже не са партия,а коалиция.И аз подкрепям идеята поне за коалицията да се вдигне процентът.Ами то в ППи ДБса общо много различни партии,които иначе никой не ги знае.
  • 15 Продължаваме Промяната

    15 2 Отговор
    Панев, ходи да си направиш ново селфи със Лили, а не се занимавай с глупости
  • 16 Куку

    17 2 Отговор
    Панев, вие зелените талибани също агитирахте за Радев.
    Или сте забравили?
    Сега бил такъв и онакъв.
    Тогава защо го избрахте?
  • 17 Коментар

    21 3 Отговор
    Макар да не подкрепям доста от антибългарските политики на Радев (не спря еврото, новите чертежи на ф16 и др), разговорът му с ДБ (долни б..ци) много ми допадна! Направи смешен Христо грантаджията (от А за Б)!!!
    Та Ицето искаше задължително да сме пращали оръжия за Украйна, щото нали заради общностните ни ангажименти?! Президента го пита, добре бе, като пратим по вашия начин, няма ли да станем от "гол тумбак чифте пищови" на "гол тумбак с един неработещ пищов"?!
    А оня евроатлантически продажник продължава, да ама Путин това, Путин онова, а ако спечели земята ще спре да се върти?! Половин час Ицето едно смислено изречение не успя да каже?!
    Само тумбака на Мирчо автора на фалшиви новини се виждаше из цитатите от ФБ!!!

    Тия козируващите към Козяк не се научиха, че тия подмолни антибългарски политики, ще им донесат точно това от което най-много се тревожат - обратното на това, за което им плащат от Козяк 16!!!
  • 18 123455

    20 2 Отговор
    Е как, като сте некадърни да съставите правителство, президента ви е виновен

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    18 2 Отговор

    До коментар #13 от "гггггггггг55":

    Свърши им лапачката,опорките им вече не минават.Парламента реши за оръжието за Украйна,ще дадем няколко безполезни боклука и толкова.По тази точка са аут, по темата съдебна реформа ,никой не ги базаря за нищо,а и вече не е актуална.Хората са в режим на оцеляване и им е през.......кой ще е гл.прокурор.Единственото им спасение за което са се хванали като удавници за сламки,е да се закрепят за ПП.Но и подкрепата за ПП намалява рязко,така че ДБ не ги очаква родово бъдеще в политиката.
  • 21 Коментар

    15 1 Отговор

    До коментар #18 от "123455":

    Не само щото са некадърни (такива ръководни кадри по бг фирмите колкото щеш), а щото не могат да се разберат кой да се натегне най-много на Мустафата, плюс кой да налапа по-голямото парче от баницата!

    Щото предизборните им кампании (на грантаджиите към Козяк 16) винаги са уж срещу статуквото, а се оказва, че после преговарят за коалиционно правителство?! Първо опандизиха Борисов, а после ко поканиха на преговори за управление на държавата???!!! Това и в най-смелите фантастични холивудски филми не съм го виждал!!!

    Толкова са нагли престъпните евроатлантици в нашия парламент, че сами не могат да се разберат помежду си, а в същност всички те са част от статуквото на т.нар. преход!!!
  • 22 нннн

    16 2 Отговор

    До коментар #7 от "Радев е изтърпя мутрите.":

    Според правилата Радев трябваше да се срещне и с ДБ, но едно ,,Добър ден и довиждане" бе достатъчно.
  • 23 Някоя си

    7 1 Отговор
    Картинката е ясна.... Този парламент е смехотворен още от самото си събиране....ясно е че със стари ку-ви нов бардакне става....изходът е нови избори....
  • 24 Бацо прецедател

    5 0 Отговор
    Ми Пембен се оказа по умен од сички кои мо се фанахте на шменти капелите деа! Сеги кога ви се изтропа на крачуните може да си оди на лево и десно, шо на гушата мо не е тесно! Внетно ли е?
  • 25 Гай Турий

    10 0 Отговор
    Всеки български чиновник, определен за отговарящ на златната акция в ЛУкойл трябва да бъде съден за предателство и корупция, за нанесени огромни щети на държавата. Всички са били купени от Лукойл, особено лицето Вал. Златев който като директор на българдската фирма, си чаткаше табла с мутрата, деляха пари, и сега строи хотели в Африка с откраднатите пари от народ и държава.
  • 26 !!!?

    12 6 Отговор
    Крайно време "Хартиената коалиция" и "Коалиция Флашка" да се обединят в "Коалиция Импийджмънт" ! Чак тогава може да се реализира лозунгът "Съединението прави Силата" !!!?

  • 27 Павел пенев

    12 4 Отговор
    Всички са наясно че вие от ръководството на ДБ сте банда идиоти,които най много плямпат за войната в Украйна. Точно за това Президента ви задаваше въпроси свързани с националната сигурност, а Пинокио мънкаше и сричаше като първокласник.
  • 28 тикви продажни

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Псевдоним":

    ДБ да се сбогуват с парламента, последният им е!
  • 29 Перо

    6 1 Отговор
    Тези консултации в белите държави стават за един ден с всички партии! Ясно е,че при тази партиина конфигурация и политически ръководители,зависими от други държави и с анти-български интереси, правителство не може да има! До сега в разговорите помежду им не са поставяни главните и общи национални интереси,които да се фиксират по отрасли,а само се декларират несъответствията в партиините “доктрини” по несъществени неща,като гласуването например. При тези обстоятелства е много глупаво да се губи време за нови избори и редовно правителство! В Италия има много подобни случаи,но никога не са прибягвали до невъзможна коалиция,на всяка цена с губене на време!
  • 30 този

    7 1 Отговор
    брадясал мъж дали е ходил войник.
  • 31 Бивш комунист

    9 0 Отговор
    Всичките ръководители от ДБ сте деца и внуци на партийната номенклатура!
    Атанасов, Иванов, Мирчев, Кънев.................
    Кво се правите на ощипани моми!?!!!

    Коментиран от #43

  • 32 Хасковски каунь

    5 0 Отговор
    А е трябвало да ви направи и една строева подготовка.
  • 33 Славист

    4 0 Отговор
    Само 15 процента бариера за влизане в парламента и ще се оправят нещата.
  • 34 пфууууу

    4 0 Отговор
    Моля ви се не го показвайте този, защото после половин ден ми е зле и повръщам. То бива отврат, ама толкова не бива. А то се бута да се покзва...паноптикум на урроди са ДБ.
  • 35 Хахаха

    0 0 Отговор
    Ами спрете с тия генерали! ББ РР и т.н. тая държава не е армията им. Още един се бори за кокала в парламента. Няма ли по умни хора. Стига с тая тулупия
  • 36 о.з. редник анти фатмак

    0 2 Отговор
    На БКП-фатмашката каста на Решетников й се услади властта и мечтае за още повече власт! Ако може и военна хунта с пълна безотговорсност и безнаказаност за фатмашките фуражки, лампази и цивилни костюмчета както по времето на Тато-правешки ! Просто иска да замени изцяло мутро-милиционерско-ченгесарската каста на БКП и банкянско-правешкия й клан!

    Коментиран от #42

  • 37 1234

    2 0 Отговор
    Ох снимката е много показателна - невменяем поглед
  • 38 Лина

    3 0 Отговор
    Този на оригинален ли се прави? Не му се получава.
  • 39 Тая мишка

    3 0 Отговор
    дебела и сервилна, която си правеше селфита с свинята пеефски ... това нищожество ли изказва мнения ?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Малкият сладур с алчната жена

    1 0 Отговор
    Тия пак си избраха старите агенти на ДС миналата година.Като пенсионерски клуб са.Нищо съществено.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Миро

    1 0 Отговор
    Панев да не знае много, че да не иде доброволец в Украйна
  • 46 Брей

    0 0 Отговор
    Много ма кефят розовите му бузки на тоз капацитет.И розовата ризка...И гледа така някак си отвеяно...С таз физиономия ми мяза на коледно прасенце..
  • 47 Марина

    1 0 Отговор
    На ДБ никой не може да им удоди. На тях все някой друг им е виновен.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Васил

    1 0 Отговор
    Голям зор им е на ДБ да участват в кабинета, че доста поръчки са взели и не могат да ги изпълнят.