Last news in Fakti

14 Август, 2013 08:14 1 342 0

120 македонски войници искат да служат у нас

  • македония-
  • армия-
  • ток

Преглед на печата

120 македонски войници искат да служат у нас, пише "24 часа"
120 македонски войници са пожелали да продължат службата си в българската армия, съобщи електронният сайт А-1 ON, наследник на македонската тв А-1. Войниците били съкратени. Техни представители са планирали среща с българския посланик в Скопие на 18 август, празника на македонската армия, твърди координаторът им Илия Тодев пред сайта. Чели съобщения, че София отваря вакантни места за войници и ще търсят от него съдействие. Военният министър Ангел Найденов наистина обяви миналия месец, че в армията ни има 3025 свободни места, половината от които за войници. Щатовете били държани незаети заради намеренията на бившето военно ръководство за съкращения и закриване на поделения. В армията се приемат само български граждани, казаха от МО. Затова съветът към младежите от Македония е първо да си извадят български паспорти. Освен това към момента на подписване на договора за служба трябва да не са навършили 32 г., да имат поне средно образование и чисто криминално минало.

Шок в метрото след всяко самоубийство, отбелязва "Труд"
Не мога да си представя каква психическа травма е човек да скочи пред мотрисата, която управляваш. Няма какво да правиш. Това сподели пред „Труд" ден след поредната трагедия в столичното метро Христо Стоименов, инструктор на машинисти в „Метрополитен". След опита за самоубийство в метрото колегите на диспечерката извикали Бърза помощ и за нея. Когато видяла как Дарина се хвърля пред мотрисата, жената изпаднала в шок и дълго време не можела да се съвземе. "Тя беше много разстроена и се наложи да я пратим вкъщи. Разбира се, веднага освободихме от смяна машиниста", спомня си Валентин Тодоров, зам.-шеф на експлоатацията в метрото. Дежурният машинист също е бил в много тежко състояние, дали са му два дни отпуск. Предстои да мине и медицински преглед. Ако лекарят прецени, ще го пратят и при психолог. 

Махат таксата за повторно включване на тока, акцентира „Монитор”
В материала може да прочетете, че въпросната такса е незаконна и трябва да бъде премахната. За целта най-вероятно ще бъде записан изричен текст в Закона за енергетиката, който ще забрани на енергодружествата да вземат пари от клиентите при изключване или включване на електромера заради неплатена сметка. Очаква се това да стане факт от септември.

НОИ призна, че не може да плаща дори днешните пенсии, съобщава "Сега"
Заради прекалено многото привилегии, малкото работещи и многото пенсионери дори изплащането на днешните пенсии е огромен проблем за осигурителната система в страната, признават от НОИ в анализ на бюджета на общественото осигуряване за 2012 г. В него за пореден път се отчита, че приходите от вноски покриват едва половината от общите разходи. Въпреки това управляващите смятат да облекчат още условията, като спрат пенсионната реформа на ГЕРБ и пуснат още десетки хиляди в системата. В НОИ от осигуровки през 2012 г. са влезли 3.83 млрд. лв., а разходите са били 8.36 млрд. лв., като останалото е допълнено от бюджета, т.е. от парите на данъкоплатците. "Предвид неблагоприятната демографска и социално-икономическа ситуация в страната, характеризираща се с намаляване броя на населението, относително намаляване на работната сила и увеличаване дела на пенсионерите, ниско ниво на качествена заетост и висока безработица, недостатъчна събираемост на осигурителните приходи при значителна скрита икономика способността на системата със собствени приходи да покрива поетите ангажименти към бенефициентите на държавното обществено осигуряване е сведена до критично ниво. При тези условия не само дълготрайната финансова стабилност е застрашена, но и възможността фонд "Пенсии" на ДОО да финансира дори сегашните сравнително ниски нива на адекватност на пенсиите за преобладаващата част от пенсионерите", пише в анализа. От НОИ настояват за промени, които ще осигурят финансова стабилност на системата. Това може да означава орязване на права и затягане на условията за пенсиониране.

Храните ще падат поне до есента, коментира пред "Стандарт"председателят на Управителния съвет на Института за пазарна икономика Красен Станчев:
 Не виждам някакъв особен проблем в петия пореден месец с дефлация на българската икономика. В такива случаи това, което правят гражданите, е да увеличават леко потреблението си, а фирмите - да търсят начин или да задържат продажбите си за по-добри времена, или да пренасочат направленията на търговията си, търсейки пазари, на които дадени стоки и услуги се търгуват по-добре. В общи линии това, което се наблюдава при цените, е свързано с добра селскостопанска година навсякъде по света. Ясен е спадът на цените по всички борси, на пазара на хранителни стоки и на енергоресурси, включително и на петрола. Така че поне до края на селскостопанския сезон, тоест до есента, вероятно ще продължи падането на цените на хранителните стоки. А може и по-нататък.
Според изследванията на Централната банка е възможен относително добър ръст на икономиката ни, при всеки случай два пъти по-висок от този, който правителството предвижда. Ако има някакъв ефект от актуализацията на бюджета, това ще бъде малко увеличение на дохода на производителното съсловие. Тези малки и незабележими суми, които ще получат някои хора, вероятно ще отидат за потребление. Но това няма да промени икономиката ни, защото сумите, увеличаващи доходите, са незначителни.

Съд за монопола при мултиплексите, отбелязва "Капитал Daily"
От фаза много вероятна заплаха към етап реално дело. Такова е последното движение на процедурата, с която Европейският съюз се готви да санкционира България за това, че вместо да създаде конкуренция между мултиплексите при цифровизацията на ефира, съдейства за монополизацията му. Съдът на Европейския съюз е дал ход на делото по жалбата на Европейската комисия срещу България по този въпрос в края на миналата седмица. Оттук нататък процедурата е дълга, но ако страната бъде осъдена, резултатът ще е глоба за нея на ежедневна база, докато проблемът не бъде отстранен - като е важно да се има предвид, че последното ще се окаже изключително трудно.
Жалбата на Европейската комисия (ЕК) до Съда на Европейския съюз в Люксембург е от 2 юли тази година. Сега, на 9 август, съдът практически дава ход на производството, обясни пред "Капитал" Ана Градинару от пресслужбата на комисията в Брюксел. "Не мога да кажа колко ще продължи цялата процедура, но мога да потвърдя, че ако тя приключи негативно за България, санкцията ще е финансова", обясни Ана Градинару.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове