Въпросът за милион днес е: Какво всъщност е салам Бургас?
Проверка на неправителствената организация "Активни потребители" показа доколко познатия и обичан от много българи шпеков салам "Бургас" е направен според рецептите от преди години. Резултатите едва ли ще изненадат някого. Ето и изводите на "Активни потребители":
Шпековият салам с името Бургас е част от комунистическото минало на България. Както и много други останки от историята той се е превърнал в легенда и провокира носталгични асоциации. Рецептата за този колбас е разработена някъде в миналото, когато приготвянето на салами е централизирано в големите областни предприятия. Оригиналният производител е Родопа-Бургас.
Автентичната рецепта е много проста: едросмляно (3 до 30мм късчета) свинско (60%) и говеждо (40%) месо, сол, натриев нитрит за консервант, подправки (основно черен пипер на зърна) и вода. Като изключим подправките и водата това са само 4 съставки!
Имайки отправна точка, рецепта и БДС стандарт, оценихме доколко сегашните наследници, носещи името Бургас (включени 25 марки колбаси), съответстват на оригиналния колбас. За целта разработихме скала от 6 критерия за присъствие на добавени съставки – 1) нишесте и фибри 2) захари 3) оцветители 4) животински субпродукти 5) индустриални суровини 6) мононатриев глутамат.
Оригиналната рецепта включва само 4 съставки - свинско и говеждо месо, сол и натриев нитрит - плюс подправки и вода. Съвременните колбаси Бургас значително са „забогатели“. Усреднено в тях се установяват 14,7 компонента, т.е. почти 4 пъти повече. Рекордьор е продукта Аро на Метро с 23 съставки описани в етикета, а най-близко до оригинала е КФМ Бургас резерва със 7.
Екстремалното нарастване в броя на компонентите се дължи на влагането на технологични добавки (Е-номера) и всякакви други нетипични за колбасите суровини. Благодарение на „усъвършенстваните“ рецепти потребителите могат да консумират резултатите от прогреса на индустриалната химия – малтодекстрини, нишесте, протеинови изолати/хидролизати/екстракти, растителни фибри, фуражни добавки от овес, остатъци от млечната индустрия, китайската чудо подправка глутамат и др.
Иновации има и във видовия произход на месото, поне при 7 марки е добавено пилешко, въпреки, че то обичайно не се използва при трайните салами. При други се влагат субпродукти като свински кожички или техен хидролизат и механично отделено месо.
Някои изводи и препоръки за потребителите:
Колбасите, съдържащи в наименованието Бургас, са най-разпространените шпекови салами на пазара. Съществуват компании предлагащи повече от една търговска марка с това име;
При налична автентична рецепта и действащ БДС 18-86, съвременните наследници нямат нищо общо с оригинала. Те всъщност и не твърдят, че се придържат към БДС и в действителност от миналото в употреба е само известното име на продукта;
Налични са множество, и изключително разнообразни, рецепти за шпеков салам Бургас. Общо при повечето от тях е добавянето на съвременни технологични добавки и индустриално произведени суровини, заместители и животински субпродукти. Оригиналната рецепта от миналото е напълно пренебрегната и подменена;
Трябва да започне сериозен разговор по темата кой и как може да използва наименованието „Бургас“ в името. Сегашният хаос вреди на месопреработвателния бранш.
Предложената от нас система за оценка на качеството позволява на потребителите да се ориентират колко далеч от автентичната рецепта е съответния съвременен колбас;
Нашата препоръка е потребителите на консумират салами с числова оценка не повече от 2, и съдържащи до 10 компонента в описанието на етикета. Изключват се водата и подправките. От тестваните от нас 25 търговски марки на горните изисквания съответстват само 5, т.е. 20%;
Други възможни критерии за оценка са твърдостта и текстурата на салама въпреки, че те до голяма степен са субективни. Качественият шпеков колбас трябва да е по-твърд при пипане, и с характерна мозаична текстура. Последното се дължи на използването на едросмляно месо, най-типичната и видима за потребителите характеристика на оригиналната технология;
Като потребители ние може да стимулираме желанието си да консумираме качествени колбаси като не купуваме ерзац-салами натъпкани със заместители и индустриална химия.
Проблемът с лошото качество на шпековите колбаси произвеждани в България трябва да се адресира чрез действия от страна на Българската агенция по безопасност на храните и браншовата организация на месопреработвателите.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Раданч Татлъту
20:50 20.01.2023
2 Русия
20:51 20.01.2023
3 уйрхфг
Коментиран от #15, #19
20:52 20.01.2023
4 БДС-български държавен стандарт
20:53 20.01.2023
5 12345
Аз щандовете със салами и луканки ги подминавам, не ми се яде Менделеевата таблица.
Правете същото!
20:54 20.01.2023
6 Гост
20:56 20.01.2023
7 Стоян Хлебаров
20:57 20.01.2023
8 Край
Коментиран от #14
20:59 20.01.2023
9 честен ционист
21:00 20.01.2023
10 ДЯДУ РОГЛЮ
21:00 20.01.2023
11 От Германия
Коментиран от #26
21:00 20.01.2023
12 Е къде е таблицата
21:01 20.01.2023
13 Евгени Минчев
21:01 20.01.2023
14 др Гей Билтс
До коментар #8 от "Край":
Затова хората от набор 1940-1950 масово доживяват до 75-80, въпреки жестокия геноцид, а новите поколения дори не могат да го докарат до 40-50, покосени от инфаркти и инсулти, диабет, рак, все чудесии донесени от модерната медицина, фармакията и ония подлоги в НС.21:03 20.01.2023
15 Професор
До коментар #3 от "уйрхфг":
Няма да обиждаш Генерала! При Генерал Борисов имаше ред, дисциплина и просперитет. Бяхме втори в ЕС по растеж на БВП след Германия. България и Германия бяха локомотивите на европейската икономика. Дойдоха на власт комунистите и съсипаха страната.21:03 20.01.2023
16 Баба Вуна
Коментиран от #27
21:04 20.01.2023
17 Дедо ви
Коментиран от #31
21:04 20.01.2023
18 ДЯДУ РОГЛЮ
21:08 20.01.2023
19 Ами сега?
До коментар #3 от "уйрхфг":
За коя държава питаш? Държавата сме ние! Кой трябва да контролира? Ами да, държавата, но пак се връщаме там откъдето започнахме. Колкото повече се плюмчим по форумите и чакаме "(ня)КОЙ" да свърши нашата работа, толкова по големи боклуци ще са на трапезата ни.21:10 20.01.2023
20 После
21:11 20.01.2023
21 БеГемот
21:19 20.01.2023
22 Бивш работник
Коментиран от #24, #32
21:22 20.01.2023
23 Неизвестно съдържание
21:23 20.01.2023
24 морят ни поголовно
До коментар #22 от "Бивш работник":
Полша са най-големите отрови, а и Турция не е по-назад. По-добре си купувайте месо от кланици, мелите и пълните и сушите по терасите и ако някой индианец ви се окаже на терасата - гърмиш на месо.21:39 20.01.2023
25 Факман
21:40 20.01.2023
26 Някой
До коментар #11 от "От Германия":
За твое сведение я има в българския език.Дали е българска е друга тема.Означава заместител,имитация,непълноценен заместител и т.н.Справка:чичко Гугъл за по-лесно.Ти например ако се мислиш за германец, значи си ерзац-германец.Казвам Ако се мислиш, иначе си българче ,мислещо се за остроумно.Като всички нас.21:47 20.01.2023
27 Този коментар е премахнат от модератор.
28 Тези отровители
Къде са контролните органи
Тези от безопастнос на храните
Трябва да се проверят за незаконни доходи
Защото корупцията процевтява
Троват хората
Прокуратуратада се заеме с отровителите
22:23 20.01.2023
29 БгТопИдиот
Имате го в най-чист вид.
Печалбата(профит) е най-важна.
Двукраки бол.
22:48 20.01.2023
30 Голям Черпак
22:57 20.01.2023
31 Голям Черпак
До коментар #17 от "Дедо ви":
Проблемът е в лошата хигиена от едно време. Домашното ми кисело мляко издържа в тенджера в хладилника 2 седмици. Ако мога да го затворя стерилно ще издържи и месец.Коментиран от #37
23:01 20.01.2023
32 Голям Черпак
До коментар #22 от "Бивш работник":
Подправките също не са истински. Ползват се екстракти от тях. От това не следват здравословни проблеми. Иначе как си представяте смлян черен пипер или кимион в кренвирш?23:03 20.01.2023
33 Корупция
23:30 20.01.2023
34 За бога братя не купувайте
00:25 21.01.2023
35 Да бе да
По принцип всички колбаси са доста съмнителни ! На всякъде по света !!!
А, и тези дето говорят, че по комунистическо било много вкусно и естествено всичко 😅 са полудели! Няма да припомням какви истории на ужасите се разправяха за месокомбинатите тогава!
Това което правиш е отиваш в магазина , намираш 4-5 см дебел стейк, слагаш го 400° затоплено барбекю ( по 2мин от всички страни) със само морска сол за подправка , в жаравата набутва няколко картофа и после с два хубави градински домата и бутилка червен.... забравяш за всички колбаси за винаги🥂
Коментиран от #36
01:04 21.01.2023
36 Този коментар е премахнат от модератор.
37 Мдаааааа
До коментар #31 от "Голям Черпак":
Вярно е, ама не съвсем. В истинското кисело мляко си има бактерии които се развиват и то става все по-кисело. В млякото от кофичките има палмово масло, нишесте и други боклуци, а млечно киселите бактерии са убити с облъчване за да не се разваля. Всъщност все едно ядеш стари вестници, такава е ползата.04:43 21.01.2023
38 Да бе да
До коментар #36 от "Шано":
"Откъде пара бе скъсан"Аз ли съм скъсания 😘?
Тук говорим за храна! Ти очевидно имаш нужда от финансов съветник .. Не от рецепти😂
06:32 21.01.2023
39 да не купуваме
10:37 21.01.2023