Last news in Fakti

21 Септември, 2013 14:06 845 0

Орешарски: Задлъжнялостта в енергетиката е над 5 млрд. лева

  • орешарски

Приоритет в бюджета за догодина ще бъде защитата на уязвимите социални групи, обеща премиерът

Орешарски: Задлъжнялостта в енергетиката е над 5 млрд. лева - 1
Снимка: БГНЕС

Много неща свършихме за тези 100 дни, разбира се и много неща не сме свършили. Повечето фирми усетиха, че ДДС се възстановява в по-нормални срокове. Подчертавам, че има още какво да се работи по този въпрос. Нашата амбиция е следващата година по-скоро забавянето на ДДС трябва да бъде изключение, а не правило, както беше в последните години. От гледна точка на видимите неща, успяхме да направим няколко социални мерки. Разбирам, че те са недостатъчни, но това са горе-долу финансовите възможности на държавата в този момент. Успяхме да актуализираме бюджета, така че да осигурим една част от източниците за социалните мерки. Но по-важното - да създадем предпоставки за нормализиране на управлението на публичните финанси, и за превъртането на дълга, и за разплащане на заварени задължения към бизнеса. Напреднахме и в тази посока. Разплатихме някои от тях, други ще се стремим да разплатим в съкратени срокове. Имаме доста мерки и в областта на здравеопазване, образование, но те на този етап не са толкова видими.

Това каза в интервю за БНР премиерътПламен Орешарски. Той изтъкна като положителни групата мерки, насочени към насърчаване на стопанската активност и формиране на една по-конкуретна политическа среда; също и няколко социални мерки. Орешарски сподели, че по някои от мерките се наблюдава известно изоставане:

Като че ли, засега няма видимо изоставане от мерките, които обявих и в парламента още при встъпването на кабинета или малко след встъпването. Аз лично виждам известно забавяне при преструктуриране на Банката за развитие. Ще ускорим там работата. Може би известно забавяне има и при създаване на благоприятен инвестиционен климат. Тук отчасти има и обективни причини, тъй като несигурността в обществения живот кара предприемчивостта да се въздържа на този етап. Надявам се със гласуването на пакет закони тази есен и по обществените поръчки, и по обмяната, на този етап сме идентифицирали над 100 разрешителни и лицензионни режими или административни тежести върху бизнеса, се да направим още една стъпка към по-добрите условия за правене на бизнес. Вижте, аз винаги съм го подчертавал, социалните политики са нещо добро, но най-добрата социална политика е да осигурим заетост на хората, сами да могат да се справят, на не да разчитат на помощта на държавата, която винаги е недостатъчна.

Орешарски поясни и изказването си от петък, че интервютата за чужди медии не създават добра представа за България:

Бих отправил призив към всички общественици, да не смесваме толкова темите за вътрешно-политическата информация и външните ни изявления. Не е хубаво, когато навън изкарваме картината по-черна, отколкото всъщност е. Не искам да кажа, че трябва всичко да се приглажда, а да бъдем откровени, разбира се. Сами си правим лоша услуга, понякога, с по-остра критика, отколкото заслужаваме. Призивът е към всички. Интервюта в чужди медии и изяви имат широк кръг български общественици. Много бих се радвал, ако всички ние малко повече държим на една добра представа за нашата страна. Всъщност, нали знаете – истината никога не е само черна или само бяла. Тя винаги е шарена. И понякога се престараваме със самокритичност, която ни играе лоша шега.

Приоритет в бюджета за догодина ще бъде защитата на уязвимите социални групи, каза Орешарски:

Фискалната картина продължава да бъде напрегната. Следващата година няма да разполагаме с кой знае колко повече пари в сравнение с тази година. Така че не бихме могли да внесем качествен обрат в социалните политики и в разходните направления на държавата. Но ще се опитаме да засилим защита на най-уязвимите групи, на тези които по дефиниция не могат сами да се оправят. Това са и пенсионерите, и хората с увреждания, подрастващите. Ще положим малко повече внимание за образованието, като доста важен сектор не само за социалното ни развитие, а и за икономическото развитие. Образованието е ключ към конкурентоспособност, особено в днешния конкурентен свят, в който дори нации от трети страни вървят много бързо. Разбира се, имаме такова намерение да въведем Швейцарското правило. Ще разгледаме много внимателно социалните ангажименти, така че да подкрепим най-уязвимите групи. Ясно е, че няма пари за по-разкошни социални програми. Ще подкрепим и временната заетост, на този етап, в усилията си да отваряме нови работни места, но не през временна заетост, а бизнесът да отваря тези нови работни места. Ще направим усилия да бюджетният дефицит да не нарасне с повече от тази година. Тоест дори да бъде малко по-нисък в сравнение с тази година, така че да вървим в средносрочен план към фискална консолидация, а не към разпускане на фиска.

За Делян Пеевски премиерът посочи, че може би хората виждат, че решенията се вземат на заседанията на МС. Хубаво е да се дават примери, примерно решението за "Х" е взето въпреки мнението на кабинета. Другото е политиканстване. Кадровите решения не са най-добрият пример. Ако ми посочите обществени обсъждания за кадрови назначения в началото на 90-те г. може би ще отчета като грешка това, че повечето управленски решения не ги обсъждаме обществено. Това не е нормална практика. Не знам някъде в европейска страна да се обсъждат публично кадрови решения, камо ли в по-специални служби.

Пред "Хоризонт" премиерът отново повтори, че секторът Енергетика е в критично състояние. Задлъжнялостта там е над 5 милиарда, каза Орешарски:

Това е една огромна задлъжнялост, която поставя на изпитание устойчивостта на системата и в средносрочен план. Нали не си представяте, че 5 милиарда лева могат много бързо да се погасят. При това бяхме свидетели около смяната на правителствата, даже преди да се формира този кабинет имаше отчетливи искания на участниците в енергийната система за ново увеличение на цени, което задържаме, и ми се струва, че следващите месеци е много важно и мерките, които предприемем за ребалансиране на системата, така че, ако не пълна стабилизация, то поне стъпка по стъпка нормализиране на икономическата кондиция на тази система. Много важна е. Приоритетна е. Тя има хоризонтално значение, т.е. цените на ел. енергията влияят върху конкурентността на бизнеса, от една страна, и, от друга страна, върху реалните доходи на домакинствата.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове