Last news in Fakti

27 Април, 2023 12:08 1 259 40

Кенет Мартен: България е стратегически съюзник на САЩ

  • кенет мертен-
  • сащ-
  • посланик

Ние работим в тясно сътрудничество, посочи американският посланик

Кенет Мартен: България е стратегически съюзник на САЩ - 1
Снимка: БГНЕС

България е стратегически партньор и съюзник на САЩ и ние работим заедно по много въпроси от двустранен интерес и на глобално ниво за сигурност, енергийна диверсификация. Това каза днес новият посланик на САЩ у нас Кенет Мертен на бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара у нас.

„Високо оценявам топлото посрещане в България. За последно бях посланик на Балканите в Хърватия през 2012-2015 година и оттогава значимостта на региона се увеличава съществено, не само защото е на Източния фланг на НАТО, но и защото се увеличиха икономическите основи за сътрудничество със САЩ“, каза посланик Кенет Мертен.

Вие допринасяте за развитието на България, плащате данъци, създавате възможности и нови работни места, каза още дипломатът, като се обърна към членовете на Камарата. Ние работим в тясно сътрудничество, за да подпомагаме американските фирми и очакваме да се учим от вашия опит в България, допълни той.

„Работим за засилване на търговския обмен, който през миналата година се увеличи значително. България продължава да увеличава своя износ, което е свидетелство за силно развиващата се българска икономика. Искам това икономическо партньорство да се засили още. В сектора на енергетиката искам да дам висока оценка за бързото адаптиране на страната от съществените сътресения на енергийния пазар заради руската инвазия в Украйна и обвързването на газовите доставки с военните интереси на Русия. България постига съществени успехи при диверсификацията на доставките на природен газ“, коментира Кенет Мертен.

Той напомни, че страната ни вече получи доставки на втечнен природен газ от САЩ през Турция. Надявам се скоро България да може да договаря „нула“ молекули руски природен газ и да може да се откъсне от тези, които използват енергийните доставки като оръжия, каза посланик Мертен. Това е впечатляващ резултат, постигнат за кратко време, отново подчерта той.

България играе лидерска роля в региона в производството на електроенергия, като планира още проекти за възобновяеми източници на енергия, каза новият американски посланик.

По думите му има предизвикателства пред страната, като например влизането в еврозоната. Това е важно за Американската търговска камара и за България, защото води до пълното интегриране на страната в Европейския съюз.

Приемането на еврото ще направи лесна съпоставимостта на цените и ще е полезно за потребителите, ще паднат лихвените проценти и ще е по-лесно за бизнеса да работи в еврозоната и с целия свят. Това ще направи пазарите ефективни, каза Мертен.

Сред предизвикателствата той посочи това, че инвеститорите търсят места, където върховенството на закона е силно. Те искат предвидимост и ясни закони, както и бързо и справедливо правосъдие, каза в края на своето изказване посланик Мертен. Разбирам, че Камарата е в челните редици в подкрепата за реформата за върховенството на закона. Поздравявам ви за тази визия и целта е създаването на по-привлекателна среда за чуждестранните инвеститори, добави Мертен.

Необходимо е и да се защити критичната инфраструктура на България от враждебно влияние, и ние ще си сътрудничим в тази област, каза още дипломатът.

Ние сме тук, за да развиваме инвестиционния климат и да помагаме за борбата с корупцията, каза Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България. Той напомни, че Камарата откри наскоро офис във Вашингтон, който служи и на български компании, които искат да навлязат на американския пазар.

Преките чуждестранни инвестиции в България трябва да бъдат увеличени. Ние работим за подобряване на инвестиционния климат тук и едно от нещата, които трябва да гарантираме, е установяване на върховенството на закона, а вашият предшественик (Херо Мустафа – бел. ред.) работеше много активно в тази посока, каза Оливие Маркет.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По добре със Сащисаните

    7 60 Отговор
    Отколкото с пияниците от Муцква

    Коментиран от #13, #30, #34

  • 2 Бонев

    62 6 Отговор
    С такива приятели врагове не ти трябват.
  • 3 Съкрати ли са изказването

    58 3 Отговор
    Кенет Мартен: Въпреки волята й България е стратегически съюзник на САЩ
  • 4 Сандо

    41 3 Отговор
    А дали цървулите му вече са здраво олизани?
  • 5 байгън с колелото

    49 3 Отговор
    Стратегически съюзник като при бомбандировките през 1943-1944г. и сега с кражбите на злато и метали от мините
  • 6 гост

    38 4 Отговор
    Кенет Мартен: МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМ, А ПОСЛЕ ДА ТЕ ДОИМ КАКТО МОЖЕМ!
  • 7 така ли

    33 4 Отговор
    Краварски фъшкии! Байдън от тъпи номера ....
  • 8 😀 Нов Началник на Коневръза на Краварит

    31 3 Отговор
    😀 Айде , да Ви е честит Новият Ви началник на Коневръза на Кравария.

    😀 Дали и този ще е ТО, 😀 Вие ще ни кажете.
    😀 Е по аптеките около Козяк ше се разбере , вИднага, ако пак бързо свършва вазелина .
  • 9 бай Дън

    38 1 Отговор
    "Ние работим в тясно сътрудничество", може ли да уточните с кого по точно работят, поне да знаем кой ще ни изклати и за кого да НЕ гласуваме на следващите избори?
  • 10 Папуцио

    42 4 Отговор
    България е стратегически васал и безплатен плацдарм на американските интереси.
  • 11 ТаУмВзе

    34 2 Отговор
    По лошо от това да си във война с англосаксонците е това да си приятели. Генерален Алексей Вандам.
  • 12 АРЕС

    34 5 Отговор
    Това е лицето на Сатаната,един изр.д който за жълти стотинки е купил Атанасов,Киро,Ася,Иванов,Буда и още много нац.предатели които правят всичко възможно да унищожат България,но много са се объркали.ZZZZZZZZ
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Каквото и да кажете !?

    25 3 Отговор
    Няма значение . Господина, ТРЯБВА ДА ВЛИЗА В БЪЛГАРИЯ С ВИЗА .
  • 15 За това ви се плаща

    3 16 Отговор
    Почвайте да виете късовци
  • 16 ⚜️Просветен⚜️

    28 3 Отговор
    Щом сме ваш съюзник, свършено е с вас! Ние нямаме спечелена война !
  • 17 Акъл може да ДАВА само на …

    22 3 Отговор
    Индианците в САЩ .ако му СТИСКА разбира се .?!
  • 18 Щом сме ви съюзник,

    26 4 Отговор
    защо ни смятате за нещо по-малко от вас? На запад ако искат от тебе да платиш предварително, а някога в бъдещето си, след години, може да ти дадат стоката, то това е много унизително. Смятата те за ненадежден и че те могат да си го позволят, да се държат така лошо с тебе.
    Когато ние имаме военни бази в САЩ, само тогава можем да смятаме че сме ви съюзник. Сега нещата са така, че вие нас ни използвате и не ни смятате за истински съюзник. Трябваме ви, заради вшите интереси. И самият факт, че искате вашите интереси в Черно море, да бъдат защитавани от нас, като се откажем от тзризма, от мира със съседите, красноречиво говори, че вие искате само да ни използвате. Махайте се от тука. Идете си там на вашия континент.
  • 19 Хахаха

    23 4 Отговор
    България е стратегически съюзник на САЩ, защото е западна граница на Русия.
  • 20 ха ха

    15 1 Отговор
    България е стратегически партньор и съюзник на САЩ и ние работим заедно по много въпроси от двустранен интерес и на глобално ниво за сигурност, енергийна диверсификация. Това каза днес новият посланик на САЩ у нас Кенет Мертен на бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара у нас./ знаем за двустранния интерес на КОЙ и Тоя , и за кожите на населението
  • 21 Хамстер

    19 2 Отговор
    На нас са ни отредили ролята на булката !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 дон

    11 6 Отговор
    Държите се точно като руснаците в България. Само източвате ресурс без да помагате държавата да тръгне напред. Не ме интересува че мафиотски структури се овладяли всичко, а гледате как да използвате тези структури за вашите цели. Ако наистина сме партньори удряйте по мафията не по хората.

    Коментиран от #31

  • 24 Сладки ДУМИ .!?

    18 1 Отговор
    Ама ФАКТИТЕ …………..
  • 25 Точно го показахте …

    17 1 Отговор
    След това ПАРТНЬОРЧЕ ТРЕВА НЕ НИКНЕ …
  • 26 гост

    18 1 Отговор
    Тоя бърка думите партньор и съюзник с васал.
  • 27 Дълго_Име

    22 1 Отговор
    Ше коригирам малко гусин Посланника - България е стратегическа подлога за ФАЩ.
  • 28 стратигически партньор:

    16 1 Отговор
    грабим земни блага и пазим заграбеното с военни бази
  • 29 кокоркиро и мравояда

    7 1 Отговор
    Ех Мустафа,Мустафа,ама йок.
  • 30 Пияните ватенки от

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "По добре със Сащисаните":

    Муцква ти направиха АЕЦ, от който все още смучеш.
    Сащисаните ти взеха ТЕЦ-овете, затвориха то два реактора и те готвят за война с Русия.
  • 31 сноу

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "дон":

    ...дори доста по-лошо..руснаците въпреки беднотията при тях/война и над 30млн жертви ,едва 30% мъже и то куцо сакато,ранено,всичко съсипано и разрушено/та освен това изправиха селското стопанство на крака с трактори и комбайни ,военна техника,самолети ,вертолети и въпреки желязната завеса ,пак ни бяха оставили да си чукаме яйцата със запада..Дори мамин хрушчев се нацупи, като се наложи ссср-да плаща в злато наши кредити..
  • 32 сноу

    9 1 Отговор
    Сашовците пак празнуват-плячкосахме още една територия..
  • 33 Същите топли думи !?

    6 1 Отговор
    Казани от БЪЛГАРСКИЯТ посланик в ВАШИНГТОН говоря ,АМА ЗА АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ !? е бедна вие фантазията .
  • 34 Бой

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "По добре със Сащисаните":

    Заради такива българи като тебе България е зле

    Коментиран от #38

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Първо

    7 1 Отговор
    Стратегически и икономически да ни поставят на колене пък другото идва без да поставяме условия.Ние от тусците се освободихме след 500 години,но от тези никога
  • 37 Много добре че...

    1 4 Отговор
    С янките сме съюзници, отколкото с тези въшльовци руснаците.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 дядото

    6 1 Отговор
    и руските посланици навремето говореха така,но изправиха държавата на крака,а народа живееше добре,защото даваха а не вземаха.а тези много цветни братя от америка само вземат и разбиват
  • 40 Ццц

    0 0 Отговор
    Американски изчадия ,за вас само атомна бомба .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове