3 Май, 2023 05:59 2 144 20

Ген. Румен Миланов: Непрофесионалисти опитаха да убият главния прокурор

  • генерал румен миланов-
  • иван гешев-
  • терористичен акт

Този терористичен акт трудно би могъл да бъде определен като опит за сплашване, смята бившият началник на НСО

Ген. Румен Миланов: Непрофесионалисти опитаха да убият главния прокурор - 1
Снимка: БГНЕС

Взривът, който избухна край кортежа на главния прокурор Иван Гешев, не е бил достатъчно мощен, че да помете автомобила. Това мнение изрази в студиото на "Денят ON AIR" бившият началник на НСО ген. Румен Миланов.

Той нарече инцидента "терористичен акт", който трудно може да бъде определен като опит за сплашване.

"Лично моето мнение е, че взривът не е толкова мощен, така че да помете джипа, който е брониран с висока и степен на защита. Не е извършен от висок клас професионалисти. Това съдя по щетите, които виждам от взривното устройство. Ако беше от професионалисти от високо ниво, нещата щяха да бъдат различни", каза Миланов.

Той допълни, че експертизата ще определи каква е била мощността на взривното устройство, дали е било самоделно или друг вид, като коментира и тезата, че в случая става въпрос за инсценировка.

"Ако това е така, кой би решил да прави такава инсценировка, защото вътре, ако са децата, това може на тези деца да навреди сериозно по тяхната психика", заяви Миланов.

Според него целта на атентата е била да се ликвидира главния прокурор, но не и да бъде сплашен.

"Кои са го поръчали? Какви са мотивите за него? Какво с цели? Да се убие главният прокурор ли - най-вероятно да. Но има много неизвестни, за да бъдем категорични. Да бъде сплашен - от една страна може да бъде сплашен, но от друга страна това може да накара сплашения да активира своите действия", обясни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Миланов поясни, че маршрутите на НСО не се планират предварително. Обикновено се избира най-краткият и това става в процеса на движение.

"Избира се в последния момент. За тези маршрути, в това ниво, каквото е за главен прокурор, няма система за предварителна оценка на трасето, защото, най-вероятно, няма и информация за заплаха", добави той. По думите му трасето би могло да бъде проверено, само ако има конкретен сигнал за заплаха.

"Щом не е имало информация за заплаха, са се движили в съвсем обичайната система за охрана. Освен това, хората, които са при Гешев, са много опитни момчета, грамотни. От там да има теч на информация, струва ми се малко вероятно. Каква е гаранцията, че взривното устройство няма да удари г-н Гешев, а ще удари оперативната кола? Кой от тях е толкова луд, за да сподели такава информация?", попита ген. Миланов.

Той смята, че ако е имало забавяне на взрива само с две секунди, ударната вълна е щяла да удари друг автомобил и изрази съмнения относно силата на взрива.

"Имам резерва за ефективността на това количество. И какво като е 3 кг.? Ударната вълна намалява. И дали след този инцидент е можело да мислим за нов главен прокурор - това е несериозно", допълни генералът.

Той е категоричен, че инцидентът с главния прокурор е акт срещу държавността.

"Това е един много отрицателен етикет, който се лепна на нашата държава - вижте какво е в България, те са готови да претрепят главния си прокурор", коментира още той.

Според него "по правило" много трудно се разкриват поръчителите на подобни деяния. "Досегашният опит това показва, че за да се постигне разкриване, се иска голямо майсторство. Всички деяния са премислени, така че никак няма да е лесно на разследващите", подчерта генералът.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Миланов и ти се изходи по въпроса

    28 1 Отговор
    крайно неподготвено и некомпетентно, благодарим ти....айде сега мини в страни при останалите "специалисти" по говорене на глупости и да оставим прокурори и съдии да кажат нещо за далаверите и кражбите на политически лидери управлявали дълги години.
    Нищо няма да кажат както винаги, понеже и те са дълбоко замесени в ограбването на държавата и прикриването на виновните за всичко това
  • 3 един

    22 1 Отговор
    Тоя го мислех за малко по–честно ченге,но явно и той е същото комунистическо мекере което брани мафията!

    Коментиран от #19

  • 4 Алооо

    26 1 Отговор
    Всичко е Ала-Бала. Знаят, че експлозива няма да навреди на семейството му и за това е направено това изкуствено покушение.Всичко е като на филм, много ефекти за да изглежда истинско.
  • 5 Некой си

    22 2 Отговор
    "Той е категоричен, че инцидентът с главния прокурор е акт срещу държавността."
    Разбира се, че е така. Гешев винаги е работил срещу държавността.
  • 6 Хахаха

    22 1 Отговор
    След още няколко дни ще стане опит за сплашване с пиратка на пътя….
    Тези си мислят че сме шарани …
  • 7 Не!

    17 0 Отговор
    Гешев нае непрофесионалисти, за да инсценират покушение срещу него
  • 8 бойко

    19 0 Отговор
    само тъпаци се изказват-кой иска да го убие тоя глупак-поискат ли приключва курса на момента
  • 9 дядото

    15 0 Отговор
    много вой,много думи,голяма част от тях -празни.вече има и първи ефекти-нови милиони за бронирани коли,ще натиснат и нсо,но накрая всичко ще мине в графата сдъвкано или земетено .българия,какво да правим
  • 10 Красимир Петров

    15 0 Отговор
    Сценарият е много елементарен
  • 11 Тити

    12 0 Отговор
    Айде бе още докога ще ни раздуват това фиаско?
  • 12 плюс минус

    14 0 Отговор
    Опитвам се да си спомня дали има обвинени и осъдени за милиардите лева кражби
    в обичната ми Родина.
    Кой, кой да ни каже?
    ?
    !
  • 13 плюс минус

    13 0 Отговор
    България е първа по брой прокурори и втора по брой магистрати на глава от населението сред страните от Европейския съюз, твърди доклад на Европейската комисия.
    Страната ни е изразходвала 4.2% от бюджета си за съдебна власт, като средният процент за изследваните европейски страни е 2,2%.
    За сравнение - 0,6% отделя Естония, 1,44% – Румъния, 0,9% - Испания, 0,38% - Норвегия, Унгария - 0,88% и Полша - 2,3%.
    В България броят прокурори за всеки 100 хил. души население е 27.1, в сравнение например с 5 в Гърция, 12 в Румъния, 14.5 в Хърватия, 16.7 в Словакия.
  • 14 Перо

    14 0 Отговор
    Тоя беше прост низов полицай, когато Костов, подобно на други, прескочи 10 кариерни стъпала и го направи генерал. После го назначиха като куфар в НСО, сега и акъл дава! Атентат е случая с прокурора Джовани Фалконе, когато взривното вещество е с еквивалент на 1 тон тротил, поставено в тръба под магистралата. Взривът е изхвърлил бронирания автомобил на височина до 9-етажна сграда, паднал е разкъсан и затрупан с пръст и отломки, а магистралата е била неизползваема за определен период от време. В сравнение с Фалконе, случая на Гешев е плашене с пиратка!
  • 15 Алфа херинга

    10 0 Отговор
    Болшой театър.
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 0 Отговор
    Според мен,напротив........били са професионалисти,които са изпълнили поставена задача.задачата им не е била да убият ,никой и те са я изпълнили.Дори дръвчета не са унищожили.има контузени но не и свалени.Тези борчета,които показвате нон стоп са срязани с резачка,личи по среза.С тези топчета от лагер не може да бъде убит човек,освен ако не е ударен в главата.Стрелял съм с прашка,не става с тях,по добре е да има някакъв остър проектил с подобна големина.какви експерти са необходими за това.Това е елементарна математика.Специалист и експерт трябва да си като АШЛАДИСВАШыА тук???Куили 4мерцедеса дали 5милиона лева,после някой се усетил ,че ще гракнат медиите...Няма пари ,а купуват и 2в едно.нсо си направило необходимото да има и коли и повече пари за тях!ТОва не е направено да УБИЕ,А в най лошия случай да нарани.Дори са му сложили най защитения автомобил.Убеден съм,че този уж набеден за мишена не е знаел за сценария и театъра,за дабъде по достоверна версията на службата!
  • 17 Пробиотик

    3 0 Отговор
    Абе миланов никой не е искал да убива Гешев, просто лек цирк нищо повече
  • 18 Павел пенев

    1 0 Отговор
    Стига си дрънкал глупости бе тъпанар. Сарафов твърди че извършителите са големи професионалисти, ти твърдиш обратното. Хората обаче видяха че вие сте некадърници с големи претенции за експерти. Покажете колата с която е пътувал Гешев за да видим има ли въобще драскотина по нея? Кажете какво е взривното вещество и кой може да го изготви при домашни условия в количество 3 кг. тротилов еквивалент? Много сте жалки и точно такава е полицейската ви комбинация.
  • 19 Павел пенев

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "един":

    Прав си но не е комунистическо а демократическо мекере. Малка корекция.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове