Last news in Fakti

16 Май, 2023 17:26 4 745 25

Каква е България за Турция

  • балкани-
  • форум-
  • ес

Страната ни е „вратата към Европа“ за южната ни съседка

Каква е България за Турция - 1
Снимка: М. Богданова ©

През далечната 1931 г. на прием в Турция по случай посещение на българския премиер, турският лидер Кемал Ататюрк казва: „Турция и България трябва да останат приятели. Който и да се изправи срещу България се изправя и срещу Турция.“ „Това е много силно изявление. Това е вид предсказание за бъдещите политици“, каза посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок на форума „ЕС се среща с Балканите“ (EU Meets the Balkans), който се проведе за втора поредна година в София.

Турският посланик посочи две променливи и два непроменливи величини по отношение на българо-турските отношения.

Сред променящите се са променящата се ситуация. Времевата непредсказуемост и сътресенията в двете държави, които карат и двете държави да търсят стабилни и надеждни партньори в ролята си на съседи и взаимно да си помагат в кризисни времена. „За съжаление тази непредсказуемост продължава и това ще е още дълго време. Но България и Турция ще се сближат още повече през идните години“, прогнозира Секизкьок.

Сред най-важните непроменливи е споделената граница между двете страни. „Българи винаги е била вратата за Турция, която отваря пътя към останалата част на Европа. Искаме тази врата да продължи да е отворена и затова ще продължим да инвестираме в развитието на отношенията с България, за да поддържаме сигурността на границата между нас и да я държим отворена за веригите на доставки.

Друг фактор, който не е променлив е турското малцинство в България. Когато то се чувства сигурно, това ще е невероятен тласък за българо-турските отношения и обратното.

В панела „100 години турска външна политика“ бяха разисквани и двата сценария по отношение политиката на Турция – преизбирането на сегашният президент на Турция Реджеп Ердоган или не.

„Ердоган има високи шансове да бъде преизбран. Дали ще се продължи по същата политическа линия зависи и от обстоятелствата, в които се намираме. Войната в Украйна промени драстично пейзажа. Намираме се по средата на всичко, което става. Предлагаме външната си политика, която имаме от векове. Положихме усилия да останем извън Втората световна война и продължаваме по същия път“ каза Селим Йенел, посланик на Форума за глобални отношения

Що се отнася до Европейския съюз (ЕС) то той остава много важен партньор за южната ни съседка. В последно време Йенел признава, че са били „малко трудни, но успяхме да влезем в ролята на посредник“.

„Що се отнася до икономическата ситуация в страната, тя ще принуди Ердоган да продължи политиката си по отношение на Близкия Изток. Знаем как стои и въпросът със САЩ, Сирия. Всичко това ще продължи. В случай, обаче че настъпи промяна в управлението, то тогава ще станем свидетели на изцяло различна политика. Отношенията ни с Русия няма да са така добри, както сега“, прогнозира той.

Йенел признава, че за съжаление Турция се е отдалечила от ЕС. „Съюзът също така не изпълни всички свои обещания по линия на споразумението за бежанците. Визовата либерализация и други въпроси, също все още не са решени. Има и въпроси, които досега не са обсъждани, а именно Кипър. Дори да се промени правителството, има ограничения, с които Турция трябва да се съобразява във връзка с Кипър“, допълва той и заключава, че „понякога ЕС възприема Турция като съперник тук на Балканите, а аз това не го приемам“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Евала

    25 6 Отговор
    На Съседите👏
  • 3 1944

    13 24 Отговор
    турците имат шанс на балотажа. стискаме палци за светската власт.

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001

    8 4 Отговор
    ТУРЦИЯ ЩЕ СЕ ЦИВИЛИЗОВА И ОЧОВЕЦИ КАТО НАС РУМЪНЦИТЕ , ТУРЦИЯ С КЕМАЛИСТКА ДИКТРИНА ЩЕ БЪДЕ НАШАТА РУМЪНИЯ

    Коментиран от #8, #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Не само имат шанс

    21 6 Отговор

    До коментар #3 от "1944":

    Ами и ще спечелят. Няма да допуснат да станат американска под лога като да не казвам кои, че някои българи се обиждат.

    Коментиран от #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хахаха

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001":

    Какво ще рече " ще се цивилизова"? По-скоро модернизира... подмяна на половете и какво още?
  • 13 Мдаа

    10 17 Отговор
    Демек България в Османската империя. Лошо нема и без туй ЕС туземците ни отписаха.

    Коментиран от #19

  • 14 Дааа

    28 1 Отговор
    България трябва да поддържа добри отношения с всички съседи.

    Коментиран от #23

  • 15 ПСР

    28 3 Отговор
    Турция е първа икономическа,търговска и военна сила в региона.Но е и световен,и европейски играч.Както и наш съсед.И най-прагматичното мислене е-добри,трезви и изгодни връзки и отношения с тях.
  • 16 Абе

    5 1 Отговор
    Една удобна територия.. Да идват! Наще управници и без това не ни искат
  • 17 нико

    18 2 Отговор
    Турците поне ни уважават, за разлика от Сръби и Северно Македонци!

    Коментиран от #21

  • 18 А.........

    6 10 Отговор

    До коментар #9 от "Не само имат шанс":

    Руските подлоги в България обиждат ли се като ги наричат така?, в България не съм виждал българи да крещят по улиците и да развяват американски знамена, да врякат пред паметника на руските окупатори и да се радват че сме били окупирани, не съм виждал българи да носят тениски с лика на американският президент, но съм виждал българи да носят тениски с лика на убиеца и военопрестъпник путин и с руската свастика, кои са сега подлоги бе умнико?

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Местния Козар

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "А.........":

    Не бе, те не врякат пред паметниците, направо трошат, пък с американски и ония жълто-сини знамена ако не си виждал, значи си по зле от Орхан Мурад.......

    Коментиран от #22

  • 21 Местния Козар

    5 9 Отговор

    До коментар #17 от "нико":

    Уважават ни, ама само по телевизора, явно не си ходил в Турция(извън курортите и пазарите) и не си се срещал с тях из България или ЕС.....за тях сме каквито сме били преди 2 века, рая.....
  • 22 Паси си козите

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Местния Козар":

    И не се мъчи да пишеш за неща които са далеч от теб.
  • 23 Мустафа МАН аф

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Дааа":

    Те хората са казали
    Сърбин за брат
    Грък за ортак
    Турчин за комшия
    Да ги нямаш...добре че Дунав ни дели от румънците
  • 24 Гласуващ за ДПС

    0 0 Отговор
    Как каква - васалска 🇹🇷
  • 25 Булба67

    0 0 Отговор
    От Унгария до Армения- СЪЮЗ!!! Унгарци , Хървати, Сърби , Босненци , Ромънци, Българи Турци- Уния, на равноправни държави!А E.U - то да върви на МАЙ. ... !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове