16 Май, 2023 17:55 1 918 9

Дългото чакане за влизане в ЕС уморява

  • балкани-
  • форум-
  • ес

Една от причините е, че направените обещания не се изпълняват

Дългото чакане за влизане в ЕС уморява - 1
Снимка: М. Богданова ©

В някои Балкански държави първоначално, процесът по членство и влизане в Европейския съюз (ЕС), е бил приеман положително от близо 90% от населението. Днес обаче ситуацията за съжаление е доста по-различна и у много у хората във въпросните държави битува разочарование и умора. Това изразиха участниците във форума „ЕС се среща с Балканите“ (EU Meets the Balkans), който се проведе за втора поредна година в София.

Тази година форумът акцентира върху предизвикателствата и бъдещето на европейската политика на разширяване в контекста на новите реалности и заплахите за сигурността.

„Присъединяването е процес, по който са поели Балканите като цяло, но редица неща престоят. Наскоро бяхме свидетели на обнадеждаващи новини – комисар Валхели заяви, че процесът ще бъде ускорен и определен като приоритет. Турция е един от перспективните членове, но чакаме доста дълго време по пътя към ЕС. Знаем, че сме в застой, но ние не мислим, че ние сме причината за застоя в процеса. Ние сме нетърпеливи да бъде продължен процеса. Несъмнено Турция е част от Европа и една от страните, които най-много допринасяме за сигурността на Стария континент. Всяка една криза, която настъпва подчертава ролята, която играе Турция“, каза Бурак Акчапар заместник-министър на външните работи на Турция.

Според него и държавите-членки и тези, които все още не са в европейското семейство, трябва да направят всичко възможно държавите на континента да се сближат още повече. „Необходима ни е формула, която да придвижи процеса напред. Трябва да правим така, че Европа да се движи напред като единно обединено семейство. Много е важно континента да бъде обединен от Кавказкия регион през Турция до Германия, Франция и западна Европа като цяло. Сега живеем във времена, когато се чувстваме по-уверени и по-силни“, допълни Акчапар.

Посланикът на Република Северна Македония (РСМ) в България Агнеза Руси Поповска предупреди, че подкрепата за процеса на евроинтеграция в западната ни съседка намалява. „Ние бяхме една от най-евроентусиазираните държави от Западните Балкани, с над 90% подкрепа за членство. Сега тази подкрепа е спаднала с близо 35%“, уточни тя и допълни, че проевропейските нагласи в страната са били едно от най-силните оръжия срещу зловредните намеси, на които сме свидетели днес. По думите ѝ обаче нагласите в обществото в РСМ, а и в региона, са се променили и подкрепата за евроинтеграцията намалява. Това до голяма степен се дължи на възприятието, че направените обещания не са изпълнени.

„В нашия регион имаме опит с т.нар. диференцирано интегриране. Имаме общ пазар в регион, енергийна общност. Необходимо е общите политики на ЕС да бъдат разширени в по-висока степен и към нашия регион. Защо да не се включим в енергийния пазар или в политиките за опазване на околната среда и други“, заключи Поповска.

Черна гора е първенец по време по отношение на евроинтеграцията. „11 години вече сме в този процес и не малко неща се промениха, включително методологията“, казва Даниела Джурович, председател на парламента на Черна гора. По думите ѝ промените в методологията са поставили по-силен акцент върху върховенството на закона, прозрачността в самия процес, интегрирането на страните в области, които преди време не са били осъществими.

Тя отбеляза обаче, че подходът на държавите членки при новата методология не създава особено благоприятна атмосфера по отношение на разширяването. Европейските страни, някои от тях, казват, че не подкрепят толкова силно разширяването.

„След агресията на Русия в Украйна фокусът обаче е съществено променен, отбеляза председателят на черногорския парламент и допълни, че се е създала нова обстановка в ЕС и в целия свят. Геополитическите обстоятелства се промениха, акцентът е върху мира и стабилността“, каза Джурович и напомни, че все пак и страните в Западните Балкани „трябва да си напишем домашното“.

Тя предупреди, че ако процесът на евроинтеграция продължи твърде дълго, може да настъпи умора и призова за очертаване на времева рамка за присъединяването. „Ентусиазмът, оптимизмът няма да продължат завинаги“, предупреди Джурович, като уточни, че в Черна гора няма евроскептични политически партии, което е много добре за общата представа за страната.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    4 12 Отговор
    Ами да ходят при руснаците, иранците или китайците.
  • 2 истина е

    19 1 Отговор
    Какъв Шенген ,какви 5 лв. !! Не виждате ли ,че страната ни е пропита от корупция от съдии , прокурори ,министри и премиери !!! Никога няма да приемат такава държава ,защото милиардите от ЕС. ще ходят в чекмеджетата !!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 сандо

    11 0 Отговор
    E още ли има самоубийци?? Корупциятя е вилика сила,щом има мераклии
  • 5 Крисчан Слаутер

    6 4 Отговор
    Северна Македония трябва да види европейски съюз когато и Сърбия види - демек никога!
    Докато робуват на Русия и говорят за България с гласа на омразата ЕС да им е табу.
    Да си карат както България през 80-те и Макетата да идват тук да си купуват коли и да препродават в македонията.

    Коментиран от #9

  • 6 Перо

    2 1 Отговор
    Това, че РСМ няма никаква готовност за ЕС, не означава, че може и трябва да мине в общия кюп и да вкарат титовизма там! Македонистите още живеят в СФРЮ. Черна гора няма нищо общо с чугунените глави! Тези номера с умората и спада на доверието в ЕС, да ги разправят на филанкишията! Имат да изпълняват договорни задължения!
  • 7 Македониа

    1 1 Отговор
    Не може да влезе во ЕС само заради бугарската блокада.

    Коментиран от #8

  • 8 тито

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Македониа":

    Македонията не може да влезне у ЕС само заради твърдата си глава. Македонията уж горда клекна на Гърция и си смени името на СЕВЕРНА, а България не иска много иска само няколко неща и най-вече УВАЖЕНИЕ дето вие македонците го нямате ама хич ! А ние бяхме първата държава която ВИ ПРИЗНА ! ! !
  • 9 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Крисчан Слаутер":

    Аз пък викам, че България трябва да излезе от ес. Най-голямото зро, което човек, държава си причини.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове