Last news in Fakti

25 Май, 2023 14:05 2 568 48

Шефът на НОИ: Има пари за пенсиите, но не и за тяхното увеличение

  • бюджет-
  • нои-
  • пенсии-
  • пари-
  • пенсионери

Това е хипотезата, ако няма бюджет до 10 юни

Шефът на НОИ: Има пари за пенсиите, но не и за тяхното увеличение - 1

Няма риск за пенсиите, никой няма да остави пенсионерите без пенсии, заяви пред журналисти управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов в отговор на въпрос дали има риск за изплащането на пенсиите, ако до 10 юни депутатите не успеят да приемат нов закон за държавния бюджет.
Това, което е важно, е да бъде приет удължителен закон или нов бюджет, за да се гарантира увеличението на пенсиите с 12%, коментира той.

Аз съм убеден, че ще се прояви необходимата мъдрост, това ще бъде прието и няма да има проблем, посочи още Иванов.

По повод днешната предупредителната стачка на служители на НОИ в страната, Иванов каза, че от два месеца тече непрестанен диалог с двата синдиката – Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“. По думите му исканото 30-процентно увеличение на заплатите не може да стане без приемането на нов бюджет за 2023 г. Иванов отбеляза и очакванията за сформиране на редовно правителство.

Колегите сигурно имат основание да претендират за по-високи възнаграждения, но това е процес, който минава през доста сложна бюджетна процедура, добави също той.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване се формира от вноските на осигурените лица и със средства от държавния бюджет за дофинансиране на системата, но тези средства не могат да бъдат използвани за работни заплати и за каквито и да е други разходи, поясни Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ми начи

    33 3 Отговор
    И за вашите заплати НЯМА ПАРИ че да бъдат увеличени!!! Кво ревете и протестирате за повишение на възнагражденията си а? Съкращавайте хрантутниците или си търсете деуга ИСТИНСКА РАБОТА която не включва по цял ден НИЩОПРАВЕНЕ
  • 2 честен ционист

    20 5 Отговор
    Има пари за пенсии само защото всеки месец се теглят по 1 млрд EUR от външните кредитори. На вас ги представят за 1 млрд лв и половината прибират по овшорките, докато за вас и неродените ви деца остават главниците и палавите лихви ама в EUR. Затова и Коце натиска да не се приема Еврото, та да продължи заделянето на лъвския пай.

    Коментиран от #9

  • 3 Чума

    16 9 Отговор
    Не искам пенсия! Искам дружба с Путин! А не соросоидни правителства! Пабеда наша!
  • 4 Минева

    21 1 Отговор
    Ще намерите пари
  • 5 Бай Петко

    36 2 Отговор
    България има свръхприходи в момента - печели милиарди от ДДС заради свръхинфлацията и милиарди от продажбата на българско оръжие на Украйна. Кой прибра печалбата, че да няма за пенсии???
  • 6 Ъхъъъ

    4 20 Отговор
    Явно за БКП и другите комунета са по важни пенсиите вместо задържането на младите и създаването на семейства тук. Хайде да не си гоним децата и младите от България моля, стига с тези пенсионери !

    Коментиран от #27

  • 7 Хаха

    3 22 Отговор
    Ейййй тези комунета не разбраха че бъдещето е на младите а не на пенсионерите !
    До кога ще ни занимавате с това ?
  • 8 Бас Тун

    15 2 Отговор
    Е много ясно, големият брат ей сега ще окне да подарим още половин милиард на Украйна. Няма са излагаме ся пред света
  • 9 Кон Дом

    21 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Баш пък като се приеме еврото ще почне безогледно теглене на заеми. Оправи си опорките, ако ще плюеш по възраждане. Еврозоната е десетократно по-задлъжняла от България в момента

    Коментиран от #13

  • 10 Ако

    12 1 Отговор
    парите за пенсии не стигат да се взимат от ПВУ-то !
  • 11 Чума

    3 29 Отговор
    Дадоха се безбожно много пари на пенсиите, чрез предизборен пополизъм, това сега се отчита като голяма грешка и думбазите търсят начин да ограничат щетите си! Защото, за тях това са загуби! Вместо да ги усвои бизнеса тези пари, защо да ги дава на пенсионерите!? За какво са им! Да ги обират телефонните измамници и битовите крадци! Влезли при някоя бабичка или изкуфял дъртунгел и му задигнали 10 000 лева от под дюшека!? Не е нормално! Както не е нормално пенсия от 3000 лева, а минимална заплата от 700 лева! Най високата пенсия не трябва да е по голяма от минималната работна заплата! Пенсии - на всички по равно! Когато е работил, е взимал колкото уж е работил! Над 75 години всички пенсии да са еднакъв размер! До тогава сте получили всичко, което сте дали като осигуровки! Ако сте останали все още здрави!

    Коментиран от #12, #33, #36

  • 12 Така е

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "Чума":

    на всички по равно, даже и на чумавите !
  • 13 честен ционист

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "Кон Дом":

    Те и сега ви дерат в Евро, само че представят задълженията в левове, превалотирани 1:1. Скоро като ви изхвърлят от МВФ и курсът BGN EUR стане 15:1 и в мътилката ще ви съобщат, колко са ви окрали от времето на Владко до шарлатаните. Единственият ви изход е цифровата рубла. Всичко останало ще значи по 100000 EUR дълг на калпак и раздяла с недвижимото ви имущество.
  • 14 Пенсионер

    17 1 Отговор
    Аааааа, така значи, нямало пяри за увеличение. Хайде бе не лъжете, има пари за актуализация на пенсиите и без такива номера.
  • 15 много комплексар

    14 2 Отговор
    пише тука, много нещо! гледа да цака държавата както може, а като дойде време за пенсия, реве що е на минималната! други пък майки и бащи нямат, че не им пука за възрастните, а забравят какво са рекли едни дето вече ги няма! тъпа нация, слаба държава!
  • 16 Наблюдател

    23 1 Отговор
    Що лъжете хората. Как не ви е срам. Има пари за увеличение на пенсиите по швейцарското правило и си изпълнете задължението. Ако ли не държавата да ви уволни и на трудовата борса. Аман от лъжци.
  • 17 пенсионер на промяната

    15 10 Отговор
    за вас не знам, ама на мене Асен Василев и Киро Петков ми вдигнаха пенсията от 1400 на 3400 и немам грижи! Да му мислят тия на които те им ги вдигнаха от 482 на 501 лева!

    Коментиран от #19

  • 18 Да намалим хрантутниците от МВР и ДАНС

    19 4 Отговор
    ... и ще има пари за пенсии. И без това са прекалено много и както виждаме нищо не вършат. Трябва също да се върне тавана от 1500лв. Откъде накъде бивши ченгеджийски началници, до онзи ден бил на незаслужено висока заплата, взел и 20 заплати за "много трудната си служба", работил до 50 години пък и 3000лв пенсия ще му даваме. А на хората трудили се цял живот, 500лв.

    Коментиран от #21

  • 19 КОЗЛОДУЙ

    14 3 Отговор

    До коментар #17 от "пенсионер на промяната":

    Защо лъжеш? Вдигнаха ти тавана на пенсията на 3400, но не и пенсията.

    Коментиран от #22

  • 20 Тоя мръсник Борисов ни държеше

    10 10 Отговор
    гладни години наред с тия смешни 1280 лева пенсия, че може ли ми кажете един беден пенсионер да изкара меса с такива смешни пари. Добре че дойде Промяната и всичко е наред. Даже да не ги вдигнат, аз съм толерантен, все ще успее да се оправя с 2830 лв.

    Коментиран от #23

  • 21 НОИ

    11 6 Отговор

    До коментар #18 от "Да намалим хрантутниците от МВР и ДАНС":

    Кой на каквото се осигурявал на времето, това получава днес. Иначе другото значи уравниловка.
  • 22 пенсионер на промяната

    4 7 Отговор

    До коментар #19 от "КОЗЛОДУЙ":

    Завистта е смъртен грях, да знаеш! Ако не вярваш, ела да те черпя едно кафе на Промяната в "Хайят"! Ей за това мечтаеше Левски дето стои на пост пред хотела!

    Коментиран от #24

  • 23 КОЗЛОДУЙ

    12 3 Отговор

    До коментар #20 от "Тоя мръсник Борисов ни държеше":

    Стига лъга. Не ти е толкова пенсията. Нарочно пишеш така за да дразниш и тролчетата само това чакат.
  • 24 КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "пенсионер на промяната":

    Кой знай каква миризлива малка пенсия получаваш и щял да черпи. Бе ти за хляб и кисело млекце, ако имаш пари пак добре. Ами лекарствата...а? Тях нещо си ги забравил да споменеш.
  • 25 консерва

    5 2 Отговор
    Казаха,че пари за пенсии няма. Няма и увеличение,което беше обещано по швейцарското правило.
  • 26 щурецъ

    16 0 Отговор
    За пенсионерите пари може и да няма,но за дупутатите за заплати по 11 000 лева пари има бол.
  • 27 Към ххххх

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ъхъъъ":

    И ти ще станеш пенсионер,тогава ще говорят работещите,че ти осигуряват пенсията!Затоввапо-добре затвори голямата се уста!5
  • 28 До коментар 11 чума

    12 1 Отговор
    Докога държавата ще дотира частния бизнес. Много добре се научиха с милионите, които засмукват от бюджета. И баба и дядо знаят така. А къде отиват печалбите им? Няма прогресивен данък като при всяка пазарна икономика/то такава и тук няма/, някакъв нищожен данък от 10%, липса на необлагаем минимум и за най-бедните слоеве, никакъв контрол за капиталови инвестиции и иновации. При целия този хаус, медиите ежедневно бълват информация за това кой бизнесмен е "яхнал" последен модел мерцедес, бентли или поредната плеймейдка. А на всички по равно при комунизма и на гробищата.
    Ще се научите да си сърбате сами отровата супа, която си надробихте.

    Коментиран от #31, #34, #37

  • 29 Абе, НОИ ,

    8 1 Отговор
    Без правно основание , с ваше решение, анулирахте хиляди болнични и пенсии, и прибрахте парите, защото гражданинът не може да защити правата си! Защото в България правото е на страната на държавните институции, не на закона! И къде са тези стотици милиони?
  • 30 Работещ беден

    12 3 Отговор
    стига са ревали тия с пенсии от 2500 -3400 лв., да не говорим, че повечето са от МВР и МО и получават и заплата
  • 31 Държавата дотира

    4 5 Отговор

    До коментар #28 от "До коментар 11 чума":

    Бюджетните, не частника! Частника плаща за фонд безработица, но няма право да го ползва! Защо бюджетният има право?!
  • 32 препис

    9 0 Отговор
    Абе, НОИ ,ЗАЩО ПЕНСИОНИРАТЕ ДЕПУТАТИ С ПЕНСИИ ОТ 3400 ЛЕВА? ДЕПУТАТ НЕ Е ПРОФЕСИЯ!
  • 33 разбирам те

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "Чума":

    Така пишат онези, които нямат баби, дядовци, или възрастни родители. Така пишат злите и мързеливите, които чакат, някой друг да им плати сметките и не разбират колко сложен и труден е животът на възрастните. Така пишат онези, които не знаят колко струват лекарствата, операциите, лечението, не само на възрастните, но и на всеки, който се нуждае от медицинска помощ. Така пишат онези, които не знаят, че за да получаваш пенсия, значи си работил на млади години, и най-вече, че така е в целия свят. Разбира се, че пенсионерите са голям разход за всяка държава, но това са нашите баби, дядовци, майки и бащи. Те са мъдростта и стожерът в едно общество и само крайни безумци биха били щастливи, ако пенсионерите ги няма. Може би трябва да евтанизираме всеки, който е станал до тази възраст ? Но не разбираш ли, че и ти, и аз, и децата ни, ще остареят? Така, че научи се да уважаваш пенсионерите, респективно - възрастните. И се надявай да доживееш до пенсия.
  • 34 Абе човече,

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "До коментар 11 чума":

    Държавата сме всички ние, гражданите то и данъкоплатците! Но какво прави законодателната и изпълнителната власт? Облагодетелства приближените си! Максимален осгурителен доход, знаеш ли какво значи?! И пенсия на нивото му? Практически невъзможно!
  • 35 дядото

    5 2 Отговор
    тези горе са измекяри.чудят се как да прецакат доходите на народа.трябват им много пари-за украйна,за злоупотреби,за далавери.и си мислят,че им вярваме.дано осъзнават какво ще последва от поведението им защото на народа много му писва.
  • 36 Какви безбожно

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Чума":

    Много пари за пенсии? Просто бюджета си е платил част, ама със сигурност част, от задълженията към Нои и то без лихвите! Чул ли си държава да си плаща?
  • 37 Стани

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "До коментар 11 чума":

    Частник и чакай да те дотират….
  • 38 Онзи с коня

    11 1 Отговор
    Има пари за актуализация на пенсиите. Спокойно! Чисто и просто шефът на НОИ пробва почвата, да се види реакцията на пенсионерите. Така му е заръчано?
  • 39 Чума

    5 2 Отговор
    Казах истината и пощуряхте! Дори Мика Зайкова, когато поради всенародна глупост бе най дъртия депуат и се кахъреше за ,,горките пенсионери с малките пенсии", дори тя сега казва, че това, което са направили Промяната с пенсиите е ,,разточителство"! Мафията е привикнала да не дава на хората, а да прибере тези пари за себе си! Медиите са с бизнеса, а не с никому ненужните пенсионери! Нищожно малко са гласовете, които негодуват, че на бизнеса се раздадоха милиарди, заради вируса, войната на Путин, скъпите тоци и горива! Горкият страдаш бизнес, трупащ свърхпечалби, но компенсиран! А пенсиите повечето дърти ги дават на нас, младите! Всичките ми познати между 20 и 60 годишни от известно време насам, почесто навестяват дъртите си роднини! Защо? Ясно защо! Немогат да си изхарчат пенсиите и младите ги прибират, преди да ги навестят битовите престъпници и телефонния и всякакъв измамник! Обрали две дромчета селските магазинчета, техните родители обикалят старците и просят пари, че някой щял да ходи на операция в болницата!? Всъщност - за да платят на адвоката, прокорора и съдията да ги осъдят с глоба и пробация!
  • 40 Пенсионер 200 +50 изборни

    8 1 Отговор
    Как така има несъответствие в ножиците на заплати и пенсии? Да не би пенсионерите с макс пенсии да са отглеждали мак или да са търгували с тротоарки? АМИ УВЕЛИЧЕТЕ МИСКИТЕ ПЕНСИИ ИЛИ ЧАКАТЕ РЕВОЛЮЦИЯ?
  • 41 Стамат

    7 1 Отговор
    Наближава 1 юли ,когато трябва да се на прави актуализацията на пенсиите с 12% както е предвидено и много отговорни фактори взеха вече да дават заден. Ужас.

    Коментиран от #42

  • 42 Цицерон

    6 1 Отговор

    До коментар #41 от "Стамат":

    Циркове.
  • 43 Коментар# 37 стани

    9 1 Отговор
    Частните болници, работещи със Здравната каса, да не би да са дотирани от Светия синод?
  • 44 даскала

    2 0 Отговор
    Станете счетоводители в ОУчилища до 7 клас и ще получавате по 2500лв.заплата за облекло 600лв. дмс,дтв и наградки става яко
  • 45 Наблюдател

    8 0 Отговор
    Излишно се водят дебати, след като навярно вече е решено. Няма да има актуализация на пенсиите месец юли 2023г. По този начин се цели 6.4 %- тният дефицит, да се смъкне на 3%, при положение, че няма актуализация на пенсиите. Въртят, сучат, това искат всички, така и шефът на НОИ господин Ивайло Иванов, който отдалеч подготвя почвата. Така му е казано на ухо и човекът си изпълнява задачката. Информира отдалеч пенсионерите, какво най вероятно ще се случи на 1 юли 2023г.. Увеличение на пенсиите ще има, когато цъфнат налъмите. В тази връзка, не случайно от 2-3 месеца по СМИ се изредиха почти всички политолози, социолози, икономисти, бивши министри и т.н, които посочват "лекарството" на инфлацията а именно, спиране актуализацията на пенсиите месец юли 2023г..Това са 5.4 милиарда лева. Това е.
  • 46 За онези от форума

    4 0 Отговор
    Който са се втренчили в мизерните левчета на пенсионерите: Преди години,в много гробищни паркове на входният портал имаше надпис: И ние бяхме като вас! И вие ще дойдете при нас!" Същото важи с пълна сила за втренчилите се,и те ще станат пенсионери.Ако до тогава,не ги орежат до кокал.Благодарение,на точно техните изказвания.Една нация е просперираща ,когато се грижи истински за възрастни,деца,здраве и образование.Иначе е обречена на претопяване и изчезване.
  • 47 Кьосев

    4 0 Отговор
    То о за вашите заплати има пари, но без увеличение 30%!)
  • 48 Анонимен

    0 0 Отговор
    До като има такива търтеи като този това е положението няма пари за даване има пари за крадене
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове