Last news in Fakti

27 Май, 2023 08:30 3 510 20

Товарният дрон "Черен лебед" вече е във въздуха

  • товарният дрон-
  • черен лебед -
  • товарни дронове dronamics-
  • братята cвилeн и koнcтaнтин paнгeлoви

Успехът на първата в света авиокомпания с товарни дронове Dronamics е резултат от дългогодишни усилия от страна на основателите братята Cвилeн и Koнcтaнтин Paнгeлoви и екипа им

Товарният дрон "Черен лебед" вече е във въздуха - 1
Снимки от Dronamics

След години наземни тестове и полети на умалени модели стартъпът за товарни дронове Dronamics успешно завърши първия си полет с пълномащабен самолет. Дебютът на „Черния лебед“ е проведен на летището край Балчик, като дронът е бил във въздуха малко повече от 10 минути под дистанционно управление от двама пилоти от земята.

Успехът на първата в света авиокомпания с товарни дронове Dronamics е резултат от дългогодишни усилия от страна на основателите братята Cвилeн и Koнcтaнтин Paнгeлoви и екипа им. „От деня, в който за първи път си представихме как би изглеждал Черният Лебед, работим спрямо осъществяването на този полет. Демонстрирахме, че разработената от нас технология има предпоставките да промени движението на стоки по света“, каза Константин Рангелов, технически директор на Dronamics.

„Отне ни огромно количество усилия, вяра и стремеж, за да докажем, че концепцията ни има истински потенциал в световен мащаб. Предстои ни следващото предизвикателство, разгръщането на търговската ни дейност“ – каза Свилен Рангелов, изпълнителен директор на стартъпа.

От Dronamics очакват търговските полети да започнат още тази година в Европа. Предвидено е „Черният лебед“ да пренася до 350 кг на разстояние до 2.5 хил. км. Максималната му скорост ще бъде 200 км/ч. и да лети на височина до 7 хил. м – значително под тази на стандартните самолети, но и над малките едноместни и двуместни машини. Пилотите на Dronamics управляват дроновете от разстояние, за да се използва максимално пространството на борда.

За да постигнат целите си, им помага, че през миналата година Dronamics стана първата компания в света, получила лиценз да изпълнява товарни превози с дронове в Европа. се очаква до няколко месеца. Междувременно стартъпът изгражда партньорска мрежа от десетки летища на Стария континент, но също и в САЩ, Канада и Австралия. Освен това Dronamics вече има сключени партньорства с логистичните гиганти DHL и Hellmann Worldwide Logistics. Българския стартъп ще предложи еднодневни доставки на глобално ниво за клиентите им. Споразуменията и с двете компании стартират от 2022 г. и включват използването на безпилотните дронове в логистиката на пратки по няколко маршрута.

На сайтът на Forbes можете да прочетете цялата история на Dronamics. В нея са разказани трудностите и успехите, през които са преминали Cвилeн и Koнcтaнтин Paнгeлoви и екипът им.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 24 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уж черен

    13 14 Отговор
    па той бял като мляко. Къв е смисъла на замисъла?
  • 2 Хмм

    10 24 Отговор
    300 кила товароподемност, това клони към нулево кпд.

    Коментиран от #4

  • 3 Някои

    19 10 Отговор
    държави като Франция, взеха да забраняват полетите на къси разстояния. Като цяло транспортните услуги би трябвало да се изпълняват от железопътният транспорт, както бе в миналото - най-евтин и най-екологичен.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Прочети

    22 2 Отговор
    Преди да си ръсиш мозъка.Спечели ли са полети до острови .Там влакове няма плюс това са на ток.
  • 6 НУРС

    31 3 Отговор
    Браво!
    Не се сещам за нещо по-напредничаво в новата история на България!
    Дано се справят с предизвикателствата тези момчета - Българска гордост!
    Изумително е че ще имат право да държат във въздуха безпилотни апарати над главите на европейците - мога да си представя какво им е косвал такъв сертификат!
    Успех!
  • 7 Ами

    22 2 Отговор
    Не съм наясно с новите начини за финансиране на стартиращи бизнеси, но това начинание е скъпо. Успех! И дано има повече като тях.
  • 8 Агора

    9 1 Отговор
    Значи не правите само чушкопеци

    Коментиран от #9

  • 9 Новичок

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Агора":

    То ние и дронове не правим!!!
  • 10 Перо

    11 11 Отговор
    Ако маркетинговото проучване показва перспективно развитие на този бранш, големите западни компании с огромни възможности, отдавна да са го развили. Отчели са, че е много по-печелившо, дрона да носи 350 кг. бомби и ракети, отколкото писма и документи! До нас ли опря откриването на топлата вода? Да не стане като откритата въздушна линия Софи-Скопие, много пушилка и нулев резултат, с последващ фалит!

    Коментиран от #11

  • 11 Хмм

    6 8 Отговор

    До коментар #10 от "Перо":

    Полетите трябва да са свързани с ръководство въздушно движение, излитане, кацане, водене на полети. Чисто финансово е неоправдано скъпо за работата която ще се извършва.
  • 12 БАРС

    4 3 Отговор
    Поклон и едно голямо БРАВО!ДАНО И ДА ПОМОГНАТ И НА АРМИЯТА НИ ,ЧЕ Е МНОГО ЗЛЕ.СТАВА ВЪПРОС ВОЕННИ ДРОНОВЕ НЕВИДИМКИ ДА НОСЯТ И БОМБИ И РАКЕТЕ.И ЕДНА МОЛБА КЪМ ТЯХ :НЕКА ДА СИ ОСТАНАТ В БЪЛГАРИЯ А НЕ ДА СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ В АМЕРИКА ИЛИ ГЕРМАНИЯ И Т.Н.НЕКА И БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ГОРДЕЕ С НЕЩО .И ДРУГО НЕКА И ДЪРЖАВАТА ДА ГИ ПОДПОМАГА ПРИ НУЖДА .УСПЕХ ИМ ЖЕЛАЯ!

    Коментиран от #14

  • 13 А50

    4 0 Отговор
    Самолетен типдрон изисква писта и от тук започва да се оскъпява този вид транспорт. Дронове с вертикално излитане и кацане са по-подходящи за куриерски услуги. Този дрон може да се използва като селскостопански например
  • 14 А50

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "БАРС":

    Имам съмнения че фирмата е регистрирана в България и колко е българското участие
  • 15 Пилот

    2 0 Отговор
    Едва ли някога ще бъдат допуснати дронове да се пречкат по международните пътнически трасета, по които летят и самолетите на Amazon, FEDEX, DHL, UPS и т.н.

    Разликата във абсолютно всичко, между самолет и дрон е огромна, иначе щяха да пускат безпилотни Еърбъси-камикадзета да фърлят бомби и ракети.... Това може да бъде допуснато да лети само на свърхниски височини и в зони без други полети. Дори топла храна няма да може да доставя в града....
    Но за поща става....
    И за селскостопанската авиация, да пръска отрови срещу въшки.

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ехааа

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Пилот":

    Все едно един таксиметров шофьор да дава акъл на развойните екипи и мефиджърите на Мерцедес например?? Явно според теб един ербъс струва колкото един дрон и е еднакво видим на радара
  • 20 Охотник

    3 0 Отговор
    Не ги плюйте, и не пишете глупости. А се радвайте, че българи създават нещо ново в България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове