Last news in Fakti

1 Юни, 2023 09:00 12 275 34

Какви са стъпките, за да се свали имунитетът на Бойко Борисов? Адвокат Антон Станков пред ФАКТИ

  • антон-
  • станков-
  • адвокат-
  • борисов-
  • имунитет-
  • депутат

За мен е много показателен фактът, че този път Борисов влезе в парламента, казва юристът

Какви са стъпките, за да се свали имунитетът на Бойко Борисов? Адвокат Антон Станков пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От Софийска градска прокуратура поискаха имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Главният прокурор Иван Гешев, който вчера бе в Бургас, отказа да коментира темата. Но какви са стъпките от тук нататък. Пред ФАКТИ по темата говори адвокат Антон Станков, бивш правосъден министър.

- Адвокат Станков, ставаме свидетели на нещо много интересно в парламента при продължаващото противопоставянето между прокуратурата и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Софийска градска прокуратура му поиска имунитета. Какво следва от тук нататък, ако гледаме от чисто юридическа гледна точка?
- Съгласно правилника на парламента, но не по-рано от 5 дни след постъпване на искането на главния прокурор, защото само главният прокурор може да поиска имунитет на народен представител, парламентът трябва да реагира.

- Това да разбираме ли, че е направено, че вече е факт…
- Не мога да кажа. Съобщението от вчера бе, че Софийска градска прокуратура е предложила на главния прокурор да поиска имунитета на Борисов.

- Значи сега следващата стъпка е на Иван Гешев…
- Точно така. Той трябва да внесе искането, от неговата администрация трябва да излезе искането. Искането на главния прокурор и приложените към него данни се разглеждат от НС, което се произнася с решение не по-рано от 5 дни след постъпване на искането. Традиционните действия в такива случаи са създаването на Временна комисия, която да се запознава с фактите и обстоятелства и да представи на народното събрание евентуалното проект за решение за гласуване.

- Комисията в какъв срок трябва да се произнесе…
- Няма срок.

- Ако прокуратурата поиска на следващ етап задържане…
- Това е отделен акт, защото мярка за неотклонение е различно нещо. Пак ще трябва да се извърви такава процедура – искане, комисия, предложение на решение за гласуване. Просто в случая ще бъдем свидетели на един ярък конфликт между двете власти - законодателната и съдебната.

- Конфликтът ще си изрази в какво…
- В това доколко законодателната власт ще се съобрази с претенциите на съдебната, за да се свали имунитетът на един депутат. Чухме от Борисов да декларира, че няма да си даде сам имунитета и доколкото разбирам това е принципна позиция на парламентарната група на ГЕРБ и по повод имунитета на Делян Добрев.

- С какво мнозинство може да се свали имунитет на депутат?
- С обикновено мнозинство, което се прави на база това колко депутати са регистрирани в парламента към момента на гласуването.

- Вече имате ли за вас някакво обяснение защо започна точно в този момент този сблъсък на Бойко Борисов и Иван Гешев?
- Малко ще се върна и ще ви върна назад във времето. Защо е този сблъсък не мога да кажа, но за мен беше много показателен фактът, че този път Борисов влезе в парламента. Помним колко много други пъти той не ставаше депутат. Ясно е, че е имало някакви нагласи, нещо се е случило по-рано, за да се реши Борисов на тази стъпка.

- А знаем, че депутатското място върви с имунитет…
- Да, и това е причината сега да си говорим с вас по темата.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    40 12 Отговор
    Още не се е родил съдията, който ще отсъди ефективна присъда срещу Баце. Да замажат положението, най-много да го осъдят да плаща издръжка.

    Коментиран от #16

  • 2 Кирил Сложното

    52 7 Отговор
    С Бойкикев махаме Каскета и переме Бойко!
  • 3 Свиня балканска

    43 3 Отговор
    Няма да стане нищо от това всичко е парлами съд има само за раята.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    53 1 Отговор
    Майкоооо, и ние чакаме България да се оправи. Ми как да стане, то в парламента вижте кой са.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кума Лиса

    36 4 Отговор
    Повечето следи водят към зайчарника.
  • 8 комшията

    46 2 Отговор
    Мафиотите не ги съдят, а ги разтрелват. Имаме пресен пример от ЮАР.
  • 9 едно голямо българско

    36 2 Отговор
    НИЩО

    нищо няма да последва - нито за гешев нито за борисов....оплетени са като свински чарва и ще се договорят под масата-всичко ще се потули

    няма промяна
    няма възмездия
  • 10 ЕДГАР КЕЙСИ

    9 21 Отговор
    ТОЗИ "АДВОКАТ" Е ........ СЪЩИЯ ШАРЛАТАНИН КАТО ......... ХАДЖИГЕНЧЕВ , МАЯ , ЕМНУИЛ ЙО , ТАНЯ БИДОНЧЕВА , РУДИ ГЕЛА ........ ВСИЧКИ "СИМПАТИЗАНТИ" НА ......... ZEЛЕНИЯ ЧОРАП ....... ФАКТ !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 мишкоед

    31 7 Отговор
    Затвор за Бойко мишката...

    Коментиран от #14, #32

  • 13 Тома

    32 4 Отговор
    За да се спаси България от топ мафиоза боко тиквата е той да сподели съдбата на мишо бирата иначе няма утърване от него
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Иван

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Баце си е платил издръжката за десетилетия напред, че и отгоре. Баце остарява, като всички, но и по-бързо. Кой ли ще му е психотерапевта скоро?! В Банкя и само там да си стои, му е "шестицата от неговото" Тото. За разлика от другите бандити, той е и политически. На "тихо и спокойно място" ако се отправи, ще си скъси сам живота. Примерите....и той ги чете... А днес се видя и как учители танцуват в едно наше школо под звуците на "One way ticket..." Те са учители и родители....и мислят за децата на България... Да отворят вратите на парламент и всички засегнати държавни структури - да излязат оттам всички, по съвест и достойнство за каквито са ги вършили. Без чистки. Останалите да се запълнят върху Конституцията и Библията, като споменат и децата си в клетвата. Тогава могат да продължат с работа за останалите хора в държавата. Много утопично, нали?!
  • 17 Давай

    28 0 Отговор
    Газ-и Гешо. Баце те предаде. Не си стока, но предателите са за фризера. Мач-кай предателите!
  • 18 КПСС БКП

    29 5 Отговор
    Стъпките трябва да се извървят и Борисов да отива в затвора за много години, заради стотиците престъпления които е извършил !

    Коментиран от #20, #29

  • 19 политнекоректен

    5 22 Отговор
    Стана ясно че Гешев, нито е човек на Борисов, нито го пази. Стана ясно че Прокуратурата държи делата срещу Борисов на трупчета не за да го прикрива, а обратното, за да го изнудва, притиска и тероризира, когато си поискат. Ако Гешев беше човек на Борисов и го пазеше щеше отдавна да е прекратил следствието поради липса на доказателства, а той го бави, бави, тупка топката за да го използва срещу него, когато му е необходимо. Същото важи и за Делян Добрев на когото също му искат имунитета, но още по абсурдно, и забележете, възобновяват му 10 годишно дело от 2013, прекратено поради липса на доказателства още миналата 2022 година и то от същата Софийска градска прокуратура. Е как да го не го махнеш той Каскет?

    Коментиран от #23

  • 20 най-вече защото е

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "КПСС БКП":

    бил член на БКП!
  • 21 режисьор

    8 18 Отговор
    ТАЯ КЪЩА ОТДАВНА Е ПРОДАДЕНА И СЪОТВЕТНАТА МЪНИКЕНКА НЕ ЖИВЕЕ ТАМ ОТ БЛИЗО 5 ГОДИНИ, А ПЪК МУШМУРОЦИТЕ, СРЕД КОИТО И СТАНКОВ И ГЕШЕВ СЕДНАЛИ ДА ЖВАКАТ МРЪСНИТЕ ЧОРАПИ НА БАТ БОЙКО. Е ПА ДА ЖВАКАТ, ДА ИМ Е ВКУСНО!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 нестинар

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "политнекоректен":

    така е, ако Гешев беше зависим от Борисов, и искаше да го покрие отдавна да е прекратил делото, а не сега да имитира активност. Най-странното е че Гешев не е направил абсолютно нищо срещу ПП и ДБ, които водят война срещу него от години, а има много за какво да поиска имунитета на Киро и Асен. Само си спомнете, как Каскетя си затвори очите за наглото нарушение на Конституцията от страна на Простото и как той се спаси дори без глоба?
  • 24 Колега от затвора

    12 2 Отговор
    Стига с този имунитет. На седващите избори, след разпускането на парламента, никой не е с имунитет. Ще го закопчеят тогава. Дотогава КС ще се е произнесъл, че законите написани от маминото синче са противоконституционни и цялата завера на ВСС и престъпниците в парламента няма да хаване декиш. И Бочко ще го поеме лигав. Да не говорим, че малко преждевременно е обявена "смъртта" на Гешев.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Токсик

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Тодор Живков":

    Ами те точно това искат, да избягаме от държавата си и да им я оставим и те да се разположат необезпокоявано нашироко. Ние обаче ще останем тук и ще я отвоюваме от тези бандити и фашизоидни евроатлантици.
  • 27 4444

    6 8 Отговор
    Имунитет няма да има свален, надеждите на тъмно червената сган, че нещо се случи на Борисов са напразни.Всички видяха докъде докараха държаната подобни меркантили държавата през последните три години.
    Благодарете на родоотстъпника Радев .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ИВАН

    11 1 Отговор
    Мдааа, стъпките са две - да го хванат под ръчичките и да го доведат на площада, втората стъпка е да му се ударят 50 тояги за начало, та да види народа как се постъпва с национални предатели - по лоши и от турци
  • 31 Ти да видиш

    5 3 Отговор
    Оффффф, като не влезне в парламента - "Защо не там?", Като е там, т.е. депутат - "Защото иска имунитет."
    Угодия няма ....
    Важното е, че Баце все е виновен.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ЦИТИРАМ

    3 2 Отговор
    Изискани са материалите по две конкретни разследвания, провеждани от Прокуратурата в Барселона и Специализирана прокуратура в Мадрид, които имат връзка с разследването по случаят "Барселонагейт".
    От събраната информация по делото е установено, че воденото разследване в Кралство Испания е прекратено на 6 юли и архивирано с постановление на прокуратурата на Испания и по специално на главния прокурор на Специализираната прокуратура на Испания г-н Алехандро Лусон Кановас, считано от 31.05 и е влязло в сила
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.