Last news in Fakti

5 Юни, 2023 16:57 1 305 12

Филип Гунев: Гражданският контрол върху полицията и службите у нас почти не съществува

  • служби-
  • граждански контрол

Върхът на кариерата на един полицай не трябва да е министър на вътрешните работи, а главен секретар на МВР, казва експертът по сигурността

Филип Гунев: Гражданският контрол върху полицията и службите у нас почти не съществува - 1

"Една бъдеща съдебна реформа и реформа на службите трябва да предполага много ясно разделение на политиците и политиките от професионалистите. Не може да има такова срастване. Срастването на Министерството на вътрешните работи и на полицията не съществува в европейските страни. Тези две институции на една ръка разстояние. В почти никое европейско Министерство на вътрешните работи министрите не са бивши полицаи. Както при военните имаме граждански контрол върху армията, гражданският контрол върху полицията и службите у нас почти не съществува, те са сраснати. Затова искат да подменят сега шефовете на всички служби, защото в Министерски съвет няма почти никакъв вътрешен механизъм за контрол на тези служби. ... Срастването на полиция и политически ръководства, което продължава да съществува, все още се приема за нормално. Не е мястото на един министър (бившият министър на вътрешните работи Румен Петков) да ходи и да се среща с каквито и да е хора, където трябва да се правят оперативни срещи".

Това каза пред БНР Филип Гунев, експерт по сигурността и борбата с корупцията, бивш заместник-министър на вътрешните работи (2013-2017 г.).

По думите му сега службите могат да се използват за политически поръчки, защото няма обективен контрол:

"Затова законите са такива - всеки да може да си сменя главен секретар на МВР и шефове на служби. Стъпка в правилната посока ще е назначението им да се прави от Народното събрание, за да бъдат под контрола на изпълнителната власт, но да бъдат на една ръка разстояние, за да имат свобода на действие, когато работят в случай, когато има корумпирана и превзета изпълнителна власт, а не да са изпълнители на политиците над тях. ... Върхът на кариерата на един полицай не трябва да е министър на вътрешните работи, а главен секретар на МВР".

"В България няма ресурси за система от оперативно-издирвателни мероприятия, които да се провеждат особено в чужбина, за да бъдат издирвани хора. Това е скъпо и изисква много проактивна работа, което не се прави. Това отговаря на въпроса защо всякакви хора изчезват и не ги намират с години, но няма и това активно търсене", уточни той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    9 0 Отговор
    Тия ни взеха на ,,майтап,,
    Какъв граждански контрол има в една полицейска държава..
    В това превърнаха ,,глобалистите,, държавите - корумпирани послушни правителства ,които репресират гражданите с полицейските служби!
  • 2 Тома

    7 0 Отговор
    В България контрола на мвр и полицията е като в Африка.Един главорез управлява с неговите хора всичко
  • 3 А НПО-та

    6 0 Отговор
    могат да се срастват със съда ,така ли?!
  • 4 Кирчо

    6 0 Отговор
    МВР е ОПГ всички началници на ОД на МВР трябва да бъдат сменени.
    На КАТ също.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Знаем

    4 0 Отговор
    Контрола е от посолствоТо
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ми така е!

    4 0 Отговор
    системата "мой човек" работи добре, резултатите са видими (най-ниски цивилизационни, демогравски и икономически
    показатели в региона - не сте ли забелязали?) Крайно време е, да се осъществи механизъм, за граждански контрол върху тия мракобесни структури (наричам ги така, защото са от нивото от 70-години). Положението при тях е, не ме бутай, че ще падна, толкова са девалвирали и самокомпрометирали.......... А, в ситуацията - НАТО и ЕС, за това е събрана достатъчно информация в службите в свободния свят............ Упс!
  • 9 като говорим за съдебна реформа.

    2 0 Отговор
    може ли тя да се осъществи без реформациа на силовите структури, като МВР, ДАНС, и не знам кви си още центрове за събиране на разузнавателна информация. Тези структури "пращят" от зависимости, от гремъл, лични интереси, интереси на всякакви кръгове (олигархични, мафиотски, криминални, сексуални...... и финансови). Та пак повтарям въпросъ. Може ли да се осъществи Съдебна Реформа, ако не се премахнат шпионските секти в Републиката???
  • 10 спокойно можем да закрием

    1 0 Отговор
    всички разузнавателни (външни и вътрешни) за пет години. След това да ги възстановим с нови млади хора, не свързани по родствена или друга връзка с ......... През това време обществото ще осигорява оперативна информация в взаимодействие с партньорските служби на НАТО и ЕС. Информацията ще бъде чиста, препотвърдена и т.н. На тия сегашните лольовци им беше предоставен трийсет годишен период за развитие - а се случиха много тъмни резултати, и не в интерес на обществото (да не влизаме в подробности за шошковците, все някой някъде ги е сложил в папка).
  • 11 пенко

    0 0 Отговор
    ПИЛИФЕ ---КАКЪВ ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ НАД СЛУЖБИТЕ -ТЕ ТРЕСЕ !?!?!?!?

    Коментиран от #12

  • 12 ей такъв контрол,

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "пенко":

    като в цивилизования свят. А, не тукашната селяндурска система "мой човек", "наше момче", "наши хора", общо взето, това са съвременните български служби за сигурностъ. Европейска страна ли? Един чалгар от дивана раздава правосъдие, един президент мразел нещо си - с тинейджърски ентусиазъм - объркана цивилизация, и цивилизационни ценности.................
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове