Last news in Fakti

7 Юни, 2023 04:58 2 396 14

Вижте състава на новото правителство

  • правителство-
  • министри-
  • николай денков-
  • състав

През първите 9 месеца премиер в ротационното управление ще бъде представителят на ПП-ДБ Николай Денков

Вижте състава на новото правителство - 1
Снимка: БГНЕС

49-ото Народно събрание излъчи редовно правителство с министър-председател Николай Денков с втория мандат на ПП-ДБ.

Съгласно постигнатата договорка между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС кабинетът е с ротационен министър-председател като се предвижда след първите девет месеца от мандата му Мария Габриел да замени Николай Денков на премиерския пост.

Дотогава Габриел остава вицепремиер и външен министър на България.

Ето кои са министрите в новия кабинет:

Николай Денков - ротационен министър-председател за първите 9 месеца.

Той е служебен министър на образованието и науката в правителството на Огнян Герджиков. От 12 май 2021 г. е служебен министър на образованието и науката в двете служебни правителства на Стефан Янев, а от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е министър на образованието и науката в правителството на Кирил Петков.

Мария Габриел - премиер и вицепремиер на ротация

От 7 юли 2017 г. до 1 декември 2019 г. Мария Габриел е еврокомисар за цифровата икономика и общество в Европейката комисия с председател Жан-Клод Юнкер. От 1 декември 2019 г. тя е еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия с председател Урсула фон дер Лайен.

Асен Василев – министър на финансите

През 2013 г. е министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. От 12 май до 16 септември 2021 г. е министър на финансите в служебното правителство на Стефан Янев. На 13 декември е избран за вицепремиер и министър на финансите в кабинета на Кирил Петков.

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

От 2016 г. до 2018 г. e преназначен на длъжност началник на РУ – Приморско при ОДМВР – Бургас. През 2018 г. е назначен на длъжност началник на отдел в ГДБОП – МВР. От май 2021 г. е назначен за директор на ГДБОП.

Проф. Тодор Тагарев – министър на отбраната

През 1995 г. започва работа като научен сътрудник в БАН. От 2014 г. е "професор" в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. Проф. Тагарев е участвал в работата на редица органи и групи на НАТО и Европейската агенция по отбрана, в международни изследователски екипи и в програми за консултации по въпроси на управлението на сигурността и отбраната в десетки страни.

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите

Той е старши съветник на Европейската фондация за климата, председател на Института за ефективност на сградите в Европа и бивш служебен министър на околната среда на България. Бил е посланик на добра воля на България за политиката в областта на енергетиката и климата и съветник по енергийната сигурност на президента на България.

Румен Радев – министър на енергетиката

Румен Радев е зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Роден е на 4 август 1968 г. в Силистра. Завършил е физика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и "Финанси" в УНСС.

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството

Притежава 20-годишен опит в управлението на инвестиционния процес и големи корпоративни структури. В периода декември 2021 г. – август 2022 г. заема поста на заместник-министър на финансите.

Кирил Вътев – министър на земеделието

Кирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите. Завършил е Националната спортна академия с профил "Свободна борба" (1978 - 1982 г.) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна борба.

Богдан Богданов – министър на икономиката

През 2022 г. Богдан Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) със заповед на тогавашния министър на иновациите и растежа Даниел Лорер. Богдан Богданов е бакалавър по финанси от ВУЗФ.

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа

Член е на борда на Европейския форум на жените-основатели на компании и работи активно за утвърждаването на жените в бизнеса, науката и предприемачеството.

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика

Била е зам.-министър на труда и социалната политика в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г.

Атанас Славов - министър на правосъдието

Участвал е в екипа, подготвил промените в Конституцията през 2015 г., както и в подготовката на десетки законопроекти.

Проф. д-р Галин Цоков – министър на образованието и науката

Галин Цоков е професор по управление на образованието в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", Директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти на университета. Той е заместник-декан на Педагогически факултет на Пловдивския университет.

Кръстю Кръстев – министър на културата

Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1983 г. Работи в Куклен театър – Пазарджик. След сливането на Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" Пловдив и РДТ "Николай Хайтов" – Смолян от август 2010 г. Кръстев е директор на Драматичен театър – Пловдив.

Георги Гвоздейков – министър на транспорта

Георги Гвоздейков участва активно в създаването на първата система за спешна медицинска помощ по въздух в България. Заместник-председател е на Комисията по транспорт в 47-ото Народно Събрание.

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването

През 1997 - 1999 г. е назначен в Министерството на здравеопазването като началник отдел проекти, а от 1999 - 2001 г. заема поста на заместник-директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като отговаря за обучението и човешките ресурси в институцията. От 2001 г. започва работа в Националния център по обществено здраве и анализи, където защитава докторска дисертация. През 2014 г. е назначен за директор на Центъра, който управлява до 2022 г.

Александър Йоловски – министър на електронното управление

От февруари до август 2022 г. е заместник-министър на електронното управление, когато министър е Божидар Божанов в кабинета на Кирил Петков. Между август 2015 г. и ноември 2016 г. и в периода август 2019 г. и януари 2022 г. е ръководител на отдел.

Зарица Георгиева – министър на туризма

Тя е заместник-министър на външните работи на Република България в двете служебни правителства през 2021 г. Главен политически съветник в Европейския парламент. Има опит като мениджър на големи международни проекти за ООН и ЕС.

Доц. Димитър Илиев – министър на спорта

Той е осемкратен рали шампион на България и е единственият българин, печелил три пъти най-престижното автомобилно състезание в страната – Рали България. Експерт е в пътната безопасност. През годините това се превръща в негова кауза. Димитър е и основател на първата академия по безопасно шофиране, като годишно предава своя опит на над 2000 човека.

Източник: ФОКУС


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тото

    32 5 Отговор
    Виждам само негодници и крадци,хора които нямат никакви намерения да помагат на България!!!!! Още не са дошли на власт и вчера започнаха да говорят че наш дълг било да помогнем на Украйна със всичко което можем,това било наш дълг. Никой българин не е длъжен със нищо нито на Украйна нито на Русия а още по малко на САЩ !!!!!

    Коментиран от #5

  • 2 Земеделие

    30 0 Отговор
    Защо министъра на земеделието е треньор по борба ? Какво ще разбира той от земеделие ? Защо точно него са избрали нямаше ли някой друг, който разбира от земеделие ?
  • 3 Изпързалян Излъган

    24 2 Отговор
    ОСТАВКА
    избираш промяна- получаваш автоматична пералня- изпира престъпници до абсолютна честност...

    ОСТАВКА
  • 4 Неразбрал

    13 0 Отговор
    Какво да му гледаме ?
  • 5 Длъжен

    3 14 Отговор

    До коментар #1 от "Тото":

    Като не си длъжен на никого, кой ще ти се притече на помощ ако страната е в спешна нужда ? Няма изолирани държави в света, всеки е в коалиция с някого за нещо по дадена тема. Държава с 5 милиона народ и малка територя как ще издържи ако не дай си Боже... ?

    Коментиран от #11

  • 6 Щом начело е

    17 0 Отговор
    тая сушена скумрия другите не ми си мисли какви са.
  • 7 Угиб

    15 1 Отговор
    Филм на ужасите (2023,САЩ) .Актьорите отПП .Филма Последните дни на България . Президента да свиква военно положение и да арестува тия Украйнски депутати.
  • 8 Ком

    13 0 Отговор
    Мижитурката, Гаргамел, Неонацист........
    Я,стига толкова.....
    Родено да влачи корем.
  • 9 Честито

    11 0 Отговор
    Особено ценно е тагарчето, заедно с жалките остатъци армия ще пробие на източния фронт
  • 10 Закс

    10 0 Отговор
    НЕ - не мога да ги гледам ! Отвратен съм !!!
  • 11 Тото

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Длъжен":

    От война не те спасяват защитниците а правилната политика!!!!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Престъпни негодници

    2 0 Отговор
    Всички ще участват на София прайд
  • 14 Светла

    0 0 Отговор
    Честно не знам дали да коментирам.Как по дяволите и до кога България ще се управлява от крадци,лъжци и т.н.Доказа се това,което се знаеше от години-от записа.Някой да ми припомни колко милиона бяхме преди ЕС и Майка Америка да колонизира България? Не знам защо още се и гласува като цяло. А да за поредните спасители на народа.С две думи стигнахме дъното.И хората си спинкат и се радват.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове