Last news in Fakti

7 Юни, 2023 10:41 1 405 18

Социолог: Президентът ще трябва да приеме сегашната ситуация, това бе неизбежно решение

  • правителство-
  • президент

Това е тежък компромис, но той единствен гарантира ясния път към европейска интеграция и към геополитическото ни позициониране като съюзник в НАТО, смята Добромир Живков

Социолог: Президентът ще трябва да приеме сегашната ситуация, това бе неизбежно решение - 1

"Очаквам, че българското общество ще преглътне създадената коалиция. Това е тежък компромис, но той единствен гарантира ясния път към по-висока европейска интеграция и към геополитическото ни позициониране като съюзник в НАТО". Това обясни пред БНР Добромир Живков, социолог и управител на агенция “Маркет линкс”.

"Това си е формат на коалиция. Имайки стабилна власт, започвайки работа по бюджета и възстановявайки работата на институциите, обществото ще го приеме и ще стигне до извода, че е неизбежно решение".

Живков обаче не се ангажира с прогноза колко точно може да продължи съществуването на новото редовно правителство.

"Дори 9 месеца ми се струват трудно достижими. Това е една крехка конструкция, която ще трябва да понася удари от различни посоки, а и вътре в себе си".

Той изрази надежда, че ще се възстанови нормалното функциониране на парламентарната ни република.

"Нашата държава не може да работи добре в състояние на служебни кабинети. Видя се как президентът отказва да се съобразява с решения на НС. Това показва от една страна неговите амбиции, от друга – желание за властова експанзия.

Трябва да се решават и оперативни задачи. Те са свързани с бюджета,но и са определящи стратегическата посока на страната – там отбелязваме отслабване на позициите, особено по пътя ни към еврозоната".

Живков прогнозира, че отношенията на новото правителство и президентството ще се нормализират.

"Президентът ще трябва да приеме сегашната ситуация, колкото и да се опитва да въздейства против това политическо движение, на което се решиха ПП, ДБ и ГЕРБ".

Слонът в стаята остава възстановяването на чувството за справедливост у българските граждани, напомни социологът.

"По-голяма част от тях все още очакват ясни отговори от правораздавателната система по отношение на различни обвинения и изтичане на записи и скандали от последните 10 години. Това ще се превърне в основен въпрос, особено като се започне с по - сериозно реформиране на Прокуратурата и съдебната система. Този процес може да предизвика напрежение".

Друга линия, по която може да възникне напрежение в новосъздаденото правителство, са местните избори, отбеляза Живков.

"Но там ще се играе на местна почва, ще има обвинения към кандидати за кметове и към настоящи кметове. Няма как да очакваме в битката за местната власт ГЕРБ, ПП и ДБ да сключат примирие. Резултатите от местните избори ще преначертаят в някаква степен политическата карта".

Той не очаква сериозни вътрешни брожения в ГЕРБ по линия на правителството.

"В партията има едно ядро, което сериозно отстоява евроатлантическата ни ориентация и което беше склонно и дори настояваше да се търси коалиция с ПП-ДБ. Част от тези хора чисто биографично произлизат от българската десница – дали от ДСБ, дали от СДС. Там има споделяне на обща идеологическа основа. ГЕРБ решиха да тръгнат смело в тази посока. Тази политическа линия се разгърна през последните няколко месеца. Виждаме един ГЕРБ и един Борисов, които са много склонни да правят отстъпки и компромиси. За момента изглеждат склонни да бъдат по-предвидим партньор".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пи Шок

    18 4 Отговор
    как се преглъща държавна измяна бе социолозче? Какво правиш, когато някой открито иска да ти вземе държавата?
  • 3 Майна

    16 5 Отговор
    Няма да коментирам Радев..
    Той имаше възможност да спаси българите..
    Не го направи..
    Ние сме страна от този конфликт , ВЕЧЕ..
    Идват ,,реални военни действия,,..Ето и малко информация от голяма ,,хамериканска свободна медия:
    ,,Защо Русия ще взриви Северен поток 1 и 2, както бяха обвинени първоначално?

    Защо Русия ще атакува язовир в контролирана от тях територия, който осигурява местна енергия за Херсон, охлаждаща вода за ЯЕЦ и прясна вода за Крим?

    Отговорите на всички тези въпроси са просто: „Те не биха го направили“.

    Така че сега нека направим малко повече историческо копаене в миналото поведение.

    Преди официалното начало на войната кой взриви електроцентрали, отказвайки електричеството на Крим през есента на 2015 г., създавайки спирания на тока и истински цивилни трудности?

    Кой официално твърди, че Минските споразумения са били просто упражнение за печелене на време за въоръжаване на Украйна и замразяване на Русия за войната, която имаме днес?

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дървото

    8 5 Отговор
    Той е голямо момче, за да не е разбрал досега, че с подлеци и продажници не можеш да се пребориш.
  • 6 Майна

    3 5 Отговор
    Когато си Президент , защитник на гражданите, нямаш право да не ги защитиш, С ЦЕНАТА НА ПРАВОМОЩИЯТА ,които имаш по конституция и СЛУЖЕБЕН/ ПРЕЗИДЕНТСКИ/ КАБИНЕТ
    Е, той не го направи..
    Изпя нещо ..там..
    Театралното изпълнение явно се харесва..
    То и затова я има Окраина
  • 7 Много

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Точно
  • 8 Някой

    11 3 Отговор
    Не бъди толкова сигурен, че народа ще преглътне лесно брака между две мафиотски структури. Ще има протести постоянно. При всяка грешна стъупка, а те ще са много и ежедневни, колаицията ще бъде подложена и на външен и на вътрешен натиск. Очаквам до няколко месеца конците, с които е същит този Франкенщайн, да се спраскат...
  • 9 Очаквал българското общество:

    5 1 Отговор
    Да прегърне? Че прегръща ли се коалиция която ти бърка в джоба?
  • 10 Българин

    7 1 Отговор
    Българския народ нищо няма да преглътне.Президента трябваше сега да ьащити българския народ,можеше.Това правителство няма да просъществува,защото народа не го иска.Правителство на крадци и лъжци.Много бързо ще си отидете.
  • 11 БОЦ - ко

    2 2 Отговор
    Партия "СПОЛУКА",
    Натресе ни бок.лука,
    Той - озъби се с ЮМРУКА,
    И ... изпомачка лука...
    А скоро и ще му ПРОПУКА !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Коп Тор

    4 0 Отговор
    как се преглъща ако някой иска живота на теб и децата ти?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Просто човек

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти можеш само да си говориш с шкембе чорбата в скапания ти ресторант...
  • 17 Българин

    2 0 Отговор
    Ситуацията ще се промени, само не карайте обикновените хора да грабват тоягите, че България ще ви се сторли тясна.
  • 18 Веселяка

    1 0 Отговор
    Аз гласувах за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 иначе въобще не ми дреме 😆 разбрахте ли, шматки 🤣
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове