Last news in Fakti

12 Юли, 2023 19:31 1 397 19

В Шумен: Областта с доходи под средните за България ще плаща най-скъпата вода - 5.14 лева за кубик

  • цена на вода-
  • протест на граждани

Граждани и местна власт са шокирани от действията на КЕВР и ВиК

В Шумен: Областта с доходи под средните за България ще плаща най-скъпата вода - 5.14 лева за кубик - 1

Цената на водата в Шумен вече е 5,14 лева за кубик. Областта с доходи под средните за България ще плаща най-скъпата вода, тъй като Комисията за енергийно и водно регулиране одобри бизнес плана и заедно с това и по-високата цена. Така абонатите на ВиК – Шумен ще плащат с над 50 % повече. Това очаквано предизвика недоволството на потребителите, но и на местната власт, на която ѝ предстоят избори, съобщи БНТ.

Това е поредното увеличение на цената на водата в Шуменско, но никога досега не е било толкова рязко - почти 50%. Недоволството е не само заради цената, но и заради лошото качество и постоянните аварии, които оставят потребителите без предупреждение без вода.

"Не ми харесва, още повече, че водата е под всякаква критика. Просто е много мътна, много мръсна. Не е качествена водата. Поне да използват тези пари да направят най-сетне водопровода в Шумен. Стари тръби са, пукат се, непрекъснато правят ремонти", каза Венета Христова.

"Туй безбожна цена, бе! Кой ще плаща", пита Фахри.

Според Иван Кавръков е недопустимо да се увеличава цената на една услуга, която е в безобразно състояние, като качество на водата. Шуменци пият или минерална вода, или отиват да си пълнят от чешмите в гората.

Граждани и местна власт са шокирани от действията на КЕВР и ВиК. Повече от година бизнес планът на водното дружество се отхвърля от Асоциацията по ВиК като неприемлив, но въпреки това КЕВР го утвърждава, след което ВиК вдига цената.

"КЕВР е допуснал да разглежда бизнес плана, без да се съобрази в рамките на административното производство по одобряването на този бизнес план, по съгласуването му от ВиК Асоциацията в Шумен", каза проф. Христо Христов, областен управител на Шумен.

Затова областният управител даде цената на водата и КЕВР на прокурор, а общините подкрепиха жалбата пред Върховната административна прокуратура.

"Подкрепихме жалбата, която беше подготвена от областния управител за драстичното завишение на водата. Също така и аз като кмет съм подготвил жалба и сме я подали от името на общината и от мое име", каза кметът на града Любомир Христов.

Според общинския съветник Добромир Драев, който от години следи работата на водното дружество, приемането на Бизнес плана зад гърба на местната власт е скандално.

"Нито един от плановете на ВиК–Шумен, не мога да говоря за останалите ВИК, не е постигнал и 30% от това, което е заложено като цели, като показатели за качество. Това означава само едно, че в Бизнес плановете е заложено само едно нещо, това е повишаване на цената на водата. …Не довежда до повишаване на качеството на услугата".

Цената ще продължи да се повишава, защото предстои да се включи пречистване на питейна вода, след като бъде пусната в експлоатация пречиствателната станция.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разликата

    8 5 Отговор
    да им плаща ДПС .
  • 2 Пукат се я

    17 7 Отговор
    Ако бяхме социализъм, отдавна да са сменени тръбите, а демокрацията използва тръбите от соца. 34 години ви лъжат, но повече няма да сме топ 30 икономика и над 9 милиона население.

    Коментиран от #5

  • 3 Сух

    20 3 Отговор
    Айде да ви е честито, а Ицо хазарта си купил джип за 200 000лв. И се преместил в няква рузарска кооперация в Лозенец. Това от как е ПП - ец. Айде да ви е честито цената на водата! И да не забравите да пиете една студена вода..
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 2 Отговор
    Извинете не съм Расист но Имам Въпрос Защо Много цигани не си плащат Вода Ток и Тн

    Коментиран от #12, #14

  • 5 ХоХоХо

    7 22 Отговор

    До коментар #2 от "Пукат се я":

    То в социализма канализация нямаше,ти ми рзправяш,че щели да сменят тръбите 😂😂😂 Спомни си,че по време на социализма ги имаше септичните ями и стари вестници вместо тоалетна хартия 😂😂😂
  • 6 Под средните

    8 0 Отговор
    В Хасково са последните, но водата е със същите или близки цени.
  • 7 гост

    17 2 Отговор
    1. Водата с цистерни да я карат от язовир "Тича" ще излиза по-евтина.
    2. Проблематичен е довеждащия водопровод изграден за "временно" преди 40 години. В последните 10 години се направиха поне 5 проекта за водопровода, като за всеки 1 проект с9а заплатени между 5 и 7 милшона, но нито един не е реализира. Важното е, че ПАРИТЕ СА УСВОЕНИ.
    3. През пролетта беше открита пречиствателната станция, но града нямаше вода 2 дни защото се направи байпас на станцията и водата не минава през нея, но се плаща за пречистена вода.
    4. Бойлерите на всеки 2-3 години трябва да се отварят и почистват. Нагревателите се затлачват. Винаги пада по 1 кофа кал, а по стените има варовикови наслагвания като рапани. Посегнеш ли да ги откъртиш заминава и метала.
    5. Да жУвуй пенсионера дедо иван, шефа на КЕВР, жестоко милеещ да народа. Първоначално цената я бяха опредилили на 5,34, но той великодушно я намали на 5,14 лв.
  • 8 Почти всички ВиК

    15 0 Отговор
    в страната ги държи ГЕРБ или хора на ГЕРБ. Един вид - членски внос.
  • 9 5 лева за кубик

    19 0 Отговор
    в страна пълна с водоизточници, включително минерални... топли, студени...

    Коментиран от #13

  • 10 Стенли

    6 1 Отговор
    И в старазагорска област от 3 лв стана 4.60 за една година
  • 11 Каква е връзката?

    3 6 Отговор
    Каква е връзката между доходите и цената на водата? В Сахара доходите са още по-ниски, а за цената на водата може да си представите каква е.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ходи пий от водоизточника

    0 12 Отговор

    До коментар #9 от "5 лева за кубик":

    Ходи пий от водоизточника кат си такъв сметкаджия. Ама не искаш да ходиш, а вкъщи на кранчето да имаш вода. Е ми струва пари. Затова си напоявам двора с помпата от кладенеца, а не от чешмата.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 чичо Хаджи Христо

    0 3 Отговор
    Ами, като са бедни ще стоят мръсни. Е, ще понамирисват, ама на кого му пука...
  • 16 От Варна

    5 0 Отговор
    И ние плащаме по 5 лв/кубик вода. Никой не дава обосновки и разчети. В момента в България всеки търговец се почесва по главата и си измисля цени. Каквито си прецени, важното е да пада печалба. Така е, когато управниците и хабер си нямат, че първо и неотложно трябва да се установи строг ред в държавата. А са хукнали да плачат за чужди кахъри.
  • 17 Фал Лос

    6 0 Отговор
    Израел, пустиня - 3.60 лв/кубик. Козяколандия - 5 лв/кубик. Дами и господа, представям ви...нация от гъбари!!
  • 18 мдда

    1 8 Отговор
    В шумен са туркоподобни... ще плащат!!
  • 19 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "очевидец":

    Моля Грешите Българин Съм господине
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове