Last news in Fakti

26 Юли, 2023 11:45 2 649 11

"Дишай, Димитровград": Празни приказки, пушещи комини

  • тец марица изток 3-
  • замърсяване на атмосферата

Ние от кал ток правим “или как ТЕЦ „Марица 3“ си представя технологичната революция

"Дишай, Димитровград": Празни приказки, пушещи комини - 1

Гражданското сдружение "Дишай, Димитровград" излезе с позиция относно продължаващите спорове за и против замърсители на атмосферата като ТЕЦ "Марица-Изток" 3. Те определят централата като "основен замърсител на въздуха и водите в Димитровград" и приканват към реализиране на държавни мерки за опазване здравето на хората в района.

Ето и цялата им позиция без редакторска намеса:

Може ли ТЕЦ-замърсител да бъде „изпран“? При това на еко-програма. Кой иска да ни убеди, че комините пушат в зелено и серният диоксид е чист въздух?

От началото на 2023 г. в интернет пространството се споделят статии от ТЕЦ „Марица 3“, в които излизат твърдения със сериозни заявки за модернизация и инвестиции. Основният фокус на твърденията е подобряването на екологичните показатели на централата и изграждането на инсталация за производство на енергия от биогаз.

В тази позиция обясняваме, защо тези публикации пораждат повече съмнения отколкото доверие, че има шанс за промяна в практиките на този системен замърсител на въздуха и водите в Димитровград.

На първо място, реалността показва, че централата продължава да работи както преди временното си спиране. Веднага след пускането на теца на 10-ти юли, е забелязано сериозно изпускане на неорганизирани емисии от сградата на котелния цех. Подаден e сигнал към РИОСВ - Хасково. Инспекцията прави проверка на 11-ти юли и установява „..изпускане на неорганизирани емисии от вредни вещества от правоъгълни отвори без ламарини от източната и западната страна на котелното помещение”. Издадено е предписание за предприемане на ремонтни дейности със срок на изпълнение до 12-ти август 2023 г.

Освен това на 12-ти юли е забелязано и покачване в стойностите на серен диоксид до 200 мг/м3, засечени от измервателна станция на „Дишай, Димитровград“. Пуснато е предупреждение в съществуващия вайбър канал за информиране в реално време при притеснително замърсяване на въздуха. Каналът е отворен и всеки желаещ може да се присъедини.

Автоматизираната система цели информиране на населението и превенция на здравни последствия, доколкото е възможно Нивата на серен диоксид надвишават 200 мг/м3 на 12 юли 2023 г. Всички членове на вайбър канала за ранно известяване на населението за опасно замърсяване на въздуха са уведомени.

Нека напомним, че превишените норми на серен диоксид могат да доведат до нарушение на дишането, белодробни заболявания, нарушение на имунната защита на белия дроб, агравация на съществуващи белодробни и сърдечно-съдови заболявания.

По повод замърсяването на въздуха, от централата твърдят пред медии, че преди години в теца е било въведено модерно съоръжение за очистване на димните газове. Ако това е истина, може би от централата могат да обяснят защо след започването на работа през май 2021 г. до края на 2022 г. се стигна до 53 превишения на пределно допустимите средночасови норми на токсичния замърсител на въздуха серен диоксид (SO2). За сравнение, през предходните 2019-2020 г. превишенията са били общо 4.

Друго много често споменавано твърдение за изграждане на позитивен имидж на ТЕЦ „Марица 3“ е, че се инвестира в инсталация за производство на биогаз със съдържание на 52% метан. Това гориво ще бъде използвано за когенерацията на 6 MW електрическа мощност и 3 MW топлинна мощност.

Никъде в инвестиционното предложение обаче не се посочва какво съдържат останалите 48% генериран биогаз. Единствено е декларирано, че се предвижда „чрез филтриране през активен въглен, намаляване съдържанието на сероводород от 900 до 5 ppm“. Но дори и на представената „Схема на производствения процес“ (стр.5), не става ясно след процеса „Десулфуризация“ с какъв състав са останалите 48% биогаз. Също така не е посочено каква е очакваната разходна норма на активен въглен, който ще се използва за улавяне на сероводород, което е предпоставка за изпускане на серен диоксид. Не е посочено още как и къде ще се съхранява отработения реагент – активен въглен, наситен със сероводород.

Според централата тази инсталация „ще допринесе за подобряване на въздействието върху околната среда“.

Не е ясно как ще стане това, имайки предвид следните следните фактори:

когато се стигне до употреба на произведения биогаз, то той отново ще бъде изгорен и в атмосферата ще се изпуснат вредни емисии, най-вече SO2;

нуждата от биомаса за производство на биогаз може да доведе до използване на плодородни земи за отглеждане на култури, предназначени единствено за производство на енергия;

изземването на органична маса от земеделските земи намалява тяхната способност да абсорбират и задържат въглероден диоксид (CO2), а също така намалява плодородността на почвата.

Стартирането на работата на централата през юли съвпадна и с решението на Върховния административен съд, който потвърди предписания на РИОСВ – Хасково за рекултивация на сгуроотвалите (местата, на които се изхвърля сгурията и пепелта от изгарянето на въглищата и биомасата) на ТЕЦ-а. Двата сгуроотвала са изведени от експлоатация със заповеди на Изпълнителния директор на централата през 2011 г. и 2014 г.

През настоящата 2023-та сгуроотвалите все още не са рекултивирани, което води до замърсяване на околната среда и водите, тъй като те са разположени в пряка близост до река Марица. Потърпевши от безхаберието на централата и институции отново са всички жители на Димитровград и близките села.

Интересно е да се зададе и въпросът къде точно се изхвърля в момента сгурията и пепелта от изгарянето на въглищата и биомасата, които използва ТЕЦ „Марица 3“?

Сгуроотвалите, които са предвидени за рекултивация преди почти 10 години, са разположени на брега на р. Марица, сателитно изображение от 17 юли 2023 г.

В крайна сметка оставаме с впечатлението, че медийните публикации за ТЕЦ „Марица 3“ имат за цел не толкова да покажат постигането на напредък в работата на централата, а само да създават усещането за амбициозни заявки без основа, на която да стъпят. Това е т.нар. „грийнуошинг“ – похват за заблуда на обществеността, че определена компания прави повече за опазване на природата, отколкото в действителност.

Затова призоваваме отговорните лица в ТЕЦ „Марица 3“ да спрат с пиара и да се хванат на работа. Позитивен имидж не се прави чрез недоказани твърдения, а като се спазват законите и не се замърсяват околната среда, въздуха и водите.

Не отговаря на времето, в което живеем и нивото на развитие на технологиите през 21-ви век представители на централата да се гордеят пред медии с технологичното постижение „Ние от кал, ток правим“. Защото ако това е било напредничаво преди 60 години, то днес има достатъчно алтернативи, които не вредят на околната среда и най-вече на хората, които са най-преките потърпевши от действията на остарелите технологии на ТЕЦ-а.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сандо

    3 4 Отговор
    Още малко ще се тревожат за централата.После ще се тревожат къде да си намерят работа и с какво ще преживяват.
  • 3 Сандо

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Димитровград е комунистически град":

    Сатрапът и неговите последователи ви направиха от селска България индустриална държава,заемаща челни места в класациите.Вие умниците с левите ръце от развитата държава направихте кочина,в която само клошари,наркомани и алкохолици се чувстват доволни.И не забравяйте всяка сутрин да целувате от благодарност прага на Посолството.
  • 4 А ТЕЦа е АМЕРИКАНСКИ

    6 1 Отговор
    Когато беше български беше вреден КОМУНИСТИЧЕСКИ РУСКИ ПРОЕКТ. Сега е демократичен и прогресивен. А който скача е червен. Питайте Кошлуков, той навремето скачаше високо и ги разбира тия работи със скачането
  • 5 ТЕЦА е КУПЕН ОТ БИВШ ШЕФ на ЦРУ

    4 0 Отговор
    така, че си му правете сметката, който протестира да не го екстрадират в САЩ по обвинение за руски агент...Ах ДЕРМОКРАЦИЯ американска
  • 6 Кочо

    1 0 Отговор
    Прочетох,че ГЕРБ издигат Иво Димов за кмет...Димитровградчани ще го изберат пак.И не трябва да се жалват после че ТЕЦА...тровил града.Кмета за тия мандати направили нещо...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Илиян Петев

    0 0 Отговор
    Поредната глупост
  • 9 Мария

    0 0 Отговор
    Толкова наукообразно са започнали да се изказват зелените човечета, за да си заслужат паричките за хейт, че се загубих в тези бръщолевения. Модернизацията не е нещо което се прави само и изключително у нас, това са неща въведени в цивилизованите държави и там работят, а вие зелените четете данните както ви отърва
  • 10 Сия

    0 0 Отговор
    Празни приказки, на платени клакьори на "зелените" терористи
  • 11 Никол

    0 0 Отговор
    Вие сте за закриване!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове