Last news in Fakti

8 Август, 2023 08:52 2 831 32

Варненският кмет с пореден опит да излезе чист от фекалния проблем във Варненското езеро

  • портних-
  • фекален проблем-
  • варненско езеро

Портних иска от съветниците да му възложат организирането на търг за обществена поръчка "в размер до 24.7 млн. лв. (с ДДС), като финансирането да бъде поискано от държавата

Варненският кмет с пореден опит да излезе чист от фекалния проблем във Варненското езеро - 1

Варненският кмет Иван Портних се опитва да прехвърли на Общинския съвет цялата отговорност за успеха или провала на поредния си опит да ремонтира фекалният канализационен колектор във Варненското езеро. През 2019 - 2020 г. тръбата, прекъсната заради фактическа злоупотреба с европейско финансиране, го замърси с над 3 млн. куб. м. силно токсични отпадни води, припомня "Дневник".

Опитът на Портних става явен през текст на предложение, което той е изпратил до общинските съветници чрез председателя им в последния работен ден на миналата седмица. То обаче не е включено в дневния ред на нито едно от двете заседания на постоянната комисия "Собственост и стопанство вчера (7 август) и днес (8 август).

Това, което Портних иска от съветниците, е да вземат решение и да му възложат организирането на търг за обществена поръчка "в размер до 24.7 млн. лв. (с ДДС), като финансирането да бъде поискано като целеви средства от централния бюджет".

В предложението си Портних е припомнил цялата история на бездействието си в продължение на 9 месеца, след като на 20 август 2019 г. е бил уведомен от ВиК - Варна за аварията, при която беше прекъснат колектора. През това време в езерото, а от там и във Варненския залив всеки ден се изливаха по над 80.4 хил. куб. м. фекални води. Те идваха от канализацията на градския кв. "Аспарухово" и прилежащите му вилни зони, където живеят над 27 хил. домакинства. По тази причина Портних беше привлечен от прокуратурата като обвиняем по разследване на казуса.

Според искането на варненския кмет за ремонта имало изработен технически проект и е било издадено разрешително за строеж още от 12 май 2020г. В документите са запазени техническите характеристики на тръбопровода, според които той трябва да се намира на 21 метра под повърхността на езерото, или поне на 3 м. под дъното му. "Осигурената механизация по договора, пише Портних, беше съобразена с това, че трасето е изкопавано на необходимата дълбочина по проекта, приключил с разрешително за ползване от 6 декември 2011г."

Точно тази част от искането на Портних, изпратено до общинските съветници и председателя им Тодор Балабанов обаче, буди сериозни съмнения в искреността му.

Разследване на "Дневник" от януари 2021 г. показа, че още в средата на юли 2015 г. Портних е знаел, че канализационният тръбопровод, пресичащ Варненското езеро, е бил "бомба със закъснител" за околната среда. Въпреки това не е предприел нищо, за да предотврати аварията, станала през лятото на 2019 г. За бездействието на Портних се разбра от отговорите на въпроси, изпратени до Държавна агенция "Морска администрация".

"През периода от 17 юли 2020 до 1 септември с.г., пише Портних в искането си до съветниците, бяха извършени драгажни работи по трасето на напорния тръбопровод по друг проект (става дума за удълбочаването на плавателните канали 1 и 2 в езерото. За него през серия от посредници държавата плати без търг над 430 млн. лв., по-голямата част от които на руската компания "Гидрострой).

При работата по този проект Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" е уведомило Община Варна, че "по време на изпълнение на драгажните работи в зоната на авариралия тръбопровод, са разкрити зони с геоложки условия, както изискват допълнително изследване и анализ, както и мобилизация и употреба на допълнителна специализирана драгажна техника". Именно поради невъзможността да бъде достигната проектната дълбочина за полагане на тръбопровода под езерното дъно, драгажните дейности в участъка са били преустановени.

Това е поредно потвърждение, този път в документ, излязъл от кабинета на самия Иван Портних, че компанията изпълнител на проекта за закопаване на тръбата под езерното дъно - гръцката "Sfelinos S.A., и подизпълнителят ѝ - благоевградската "Струма имоти" са имитирали дейност, използвайки напълно безполезната смукачка "Земснаряд Струма".

Единственото, което тя е свършила е да покрие тръбопровода, оставен незащитен на дъното, с тънък слой тиня и пясък.

След като през 2021 - 2022 г. става ясно, че по трасето на канализационния колектор са разкрити зони с тежки геоложки условия, прокопаването на траншеята за тръбата е било спряно и тя отново е останала положена незащитена на езерното дъно. Заради направени проучвания и сондажи проектът е променен и предвидената дълбочина за полагане на тръбата е намалена от "най-малко" до "не повече" от 3 м.

Така се стига до 21 април т.г., когато администрацията на Иван Портних обявява пазарни консултации за установяване на евентуалната цена на новите подводни и подземни работи, които трябва да бъдат изпълнени. Но за тях е подадена само една екзотична оферта с индикатквна стойност в размер на 9.9 млн. евро без ДДС. Тя предвижда изкопаване на тунел под дъното по способа на хоризонталния сондаж и полагане на тръбата в него на дълбочина 15-18 метра под дъното на езерото.

Междувременно липсата на напредък по обезопасяването на фекалната тръба блокира и удълбочаването на плавателните канали в езерото.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Здр

    4 3 Отговор
    Дайте съвет да си ударя ли 2 кубика парафин?

    Коментиран от #3, #18

  • 2 Не е Черно море

    13 2 Отговор
    Кафяво море е
  • 3 Ами

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Здр":

    Недей,че като усетят пищова в тях и ще вият,като вълци
  • 4 Коментаторски клишета

    11 0 Отговор
    Опитва се да излезе чист от ситуацията опитният футболист, но главният съдия в мача отдалеч надушва тези номера.
  • 5 Опа

    15 0 Отговор
    Абе този не го ли търсиха от Израел, че имали нещо да довършват там помежду си?
  • 6 Куку

    13 3 Отговор
    Еми кой ги кара варненци да си избират руски съветски кмет дори и Костадинов поне е българин щеше да е за предпочитане пред този

    Коментиран от #16

  • 7 Видял

    17 1 Отговор
    Варненският кмет с пореден опит да излезе чист попотник !
  • 8 БАРС

    21 2 Отговор
    ВАРНА ОТ КРАСИВ МОРСКИ 7РАД ПРЕЗ СОЦА В МОМЕНТА БЛАГОДАРЕНИЕ ТОЯ КМЕТ Е СТАНАЛ НАЙ УЖАСНИЯТ И ЗАСТРОЕН ГРАД .НИЩО НЕ Е НАПРАВИЛ ТОЯ ЧОВЕК ЗА ВАРНА ОСВЕН ДА РАЗДАВА НА БОГАТИТЕ ДА СТРОЯТ НАВСЯКЪДЕ КЪДЕТО ИМА СВОБОДНО МЕСТО МЕЖДУ БЛОЕКОВЕТЕ.ТРИВАЛАК ГЪРБАТИ СТАРИ ТРОТОАРИ и никакви санирани блокове.ПО ВСЯКА ВЕРОЯТНОСТ Е ЧИВЕК НА ТИМ ТОЯ КМЕТ И НЯМА НАЧИН ДА НЕ Е КОРУНПИРАН

    Коментиран от #17

  • 9 Трошево, бл. 49

    16 0 Отговор
    А разследване за бусове до къде стигна? Ремонти почнати и не завършени. Където и да пипнеш мирише на "гнили ябълки". Варна вече не прилича на европейски град.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БорисоФ

    16 1 Отговор
    ТоА е наше момче!
    Не го пипайте!
    Той е много Оспешен като кмет.
    Краде като за световно и пълни касите на Групировката ГЕП
  • 13 Таню

    10 0 Отговор
    Непрекъснато се наливат пари в този тръбопровод и ефекта е нулев. С една дума парите се подаряват на определени фирми без да свършат работа. Въпросът е кой ги дава и кой ще ги връща?
  • 14 МХтоМХто

    13 0 Отговор
    Варна вече е "мръсната" столица на България. Започнаха безброй ремонти точно преди изборите,през лятото и затлачиха града. Всички предполагат,че се краде като за последно преди да му намажат ските на това недоразумение на кмет. Да благодарим на Чекмеджан .
  • 15 Артилерист

    13 0 Отговор
    Изключително съм учуден на варненци, задето избират този международно изложил се гербаджийски мераклия, налетял на чистачка в хотел в Израел. Варна е любимият ми град за почивка, но при този кмет тя е превърната в руини и мръсотия.
  • 16 Сивата котка

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Куку":

    Че га у нас някой се избира? Направо ти го слагат, харесва или не.
  • 17 Джон

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "БАРС":

    Ама май пак ще си го изберем! Нещо няма други кандидати?!?
  • 18 1324

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Здр":

    Малко са. Бодни 12 кубика и си сложи топчета от дръжка на четка за зъби. Да стане тип морена. Да видиш тогава какво е уважение.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    9 0 Отговор
    Асфалт- непозната дума за град Варна. Улицата е тотален лукс.
  • 21 Иванов

    4 0 Отговор
    Абе тоз прост гербаджийски кмет защо още не е с белезници какво пра и тази прокуратура и съд само го извикаха на разпит и това беше сега се опитвал да прехвърли вината на общ съвет хайде съберете се както за Дебора така и да се търси отговорност от кмета три години мандат и нищо съществено и полезно не е направил
  • 22 Тома

    4 0 Отговор
    Няма как като влезе в лай няна вода кмета да излезе чист.Много ясно е че ще бъде кафяв
  • 23 Коректен

    4 0 Отговор
    Потника може и да се окаже първия български политик в затвора.

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 мдда

    4 0 Отговор
    Да е чист.. не е чист! Колко изпускания има до сега??
  • 26 Белото

    3 0 Отговор
    Този смешко каносания , няма ли кой да го разследва?
  • 27 Не е българин

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Коректен":

    руснак е

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Не е българин":

    ЛАтвийска фамилия , ако не се лъжа. Иначе бивш управител на хотел Делфин-марина на Елените, собственост на Илия Павлов. След смъртта му - шев на Гранд хотел варна, който естествено вече не работи. Е ако Портних не ви изпорти-кой да го направи? То смятай хората които го избират, колко са умни?
  • 30 Саид Алзахер

    0 0 Отговор
    Аз съм стоматолог, но имам и втори бизнес с моя съдружник Мохамуд.
    Ние няма как да ползваме ресурсите на езерото от Варна,
    не можем да предлагаме миришещи на фекалии риби.
    Заради тоя бълбоч трябва да се бръкна в джоба, а не от природата разбираш ли ме?
  • 31 Саид Алзахер

    0 0 Отговор
    И съвета ти корумпиран и ти самият.
    Миризливец такъв.
    Всички открадахте парите от държавата,
    за да си правите майчина пита.
    С държавни средства медицински центрове да отваряте и ректори някои да тсавате.

    Коментиран от #32

  • 32 Допълнение

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Саид Алзахер":

    Визирам една ваша дето ви ползва, а накрая ви би шута по царски.
    Вече е директор на медицинския колеж.
    А вие си карайте ленд ролвърите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове