Last news in Fakti

9 Август, 2023 15:14 3 782 29

Експерт: В Telegram е пълно с групи, които разпространяват порнографски материали на деца и жени

  • интернет-
  • порнографско съдържание

Децата се подвеждат и изпращат на непознати свои по-предизвикателни, не задължително голи снимки, след което биват изнудвани за повече и по-фрапиращи, коментира Антоанета Василева

Експерт: В Telegram е пълно с групи, които разпространяват порнографски материали на деца и жени - 1

Акцията на Интерпол е чудесна новина. Прекрасно е, че има такова международно сътрудничество. На нашата гореща телефонна линия, на която приемаме сигнали за различни престъпления онлайн срещу деца, имаме скок на сигналите – 100% ръст спрямо най-лошата ни година откъм брой сигнали – 2020 г. когато беше първата Ковид криза.“

Това каза в студиото на Евронюз България Антоанета Василева от „Център за безопасен интернет“.

Единият тип престъпление е сексуалната онлайн експлоатация, когато се разпространяват сексуални снимки или видеа на деца и тийнейджъри – това е нещо, което много хора не могат да си представят, че се случва на децата, но за съжаление се случва.

От над 10 000 случаи, 90% от сигналите са за такива снимки и видеа, посочи Василева.

„Децата много често се подвеждат и изпращат на непознати свои по-предизвикателни, не задължително голи снимки, след което биват изнудвани за повече и по-фрапиращи такива“, коментира експертът.

„Другият вариант е двойка, които си правят снимки и видеа и след това като отмъщение или в опит за принуждаване другият да се върне, разпространяват материалите на бившата си половинка“, добави тя и допълни, че най-често момчетата разпространяват на момичетата.

Огромен проблем е Telegram, защото всички групи, които бяха затворени от Facebook, сега са в Telegram, а това е приложение, което не сътрудничи с нито една полицейска служба.

„В Telegram е пълно с групи, съставени основно от момчета и млади мъже, които разпространяват порнографски материали на деца и жени. Службите могат да свалят детско порнографско съдържание дори от Pornhub, но от Телеграм не“, подчерта експертът.

Другите сигнали, които са получават най-често на консултативната линия за онлайн безопасност 124 123 най-вече са свързани с тормоз между деца, каза още Василева.

Тя алармира, че училищният и онлайн тормозът се сливат, от едното място се пренася и на другото.

„Като цяло българските деца не са научени как да решават конфликти и да излизат от такива ситуации“, отбеляза експертът.

„Много е трудно с тийнейджърите, но е хубаво родителите да внимават със сигналите в поведението“, предупреди Василева и даде за пример случаите, при които детето изведнъж се затвори или престане да ползва телефон или компютър или започне да прикрива нещо, когато родителят влезе в стаята.

„Проблемите се отразяват и на комуникационния процес, хубаво е да водим разговорим, да се питаме какво сме видели в интернет, да си препращаме видеа или статии. Понякога децата страдат от това, че не четат и не гледат подходящо за тях съдържание“, каза още експертът.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демократ

    16 0 Отговор
    Народа е превъртял !

    Коментиран от #7

  • 2 Японеца

    7 6 Отговор
    В телеграм има всичко, порно от всякакъв вид!
  • 3 Начи, само да ви светна

    8 16 Отговор
    Телегата е руски шпионски софтуер.

    Коментиран от #5, #11, #12

  • 4 Препатил

    11 7 Отговор
    Има Тelegram има проблем, няма Telegram няма проблем !
  • 5 фоннн4о

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Начи, само да ви светна":

    А Гугъл, Фейсбук, Инстаграм, Туитър, не са ли ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пешо

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    "... и на жени" ...

    цъ цъ цъ .... думата жени, трява да я забранят със закон, иначе ще е дискриминация. всичко де що е женско , жени , да се забрани. да се скрият и да не се показват.... или само пък те да излизат навън, зщаото някой може да ги погледне с белото на окото... и ще са им "засегнати правата"
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ммм дааа

    13 0 Отговор
    Антоанетка откри топлата вода. БРАВО ! Това се казва експерт.
  • 10 могат да

    8 3 Отговор
    блокират Телеграм за БГ . Едно време SEO официално казаха, че Бойко има вина за "Трафика". Но не го съдиха . Те бяха казали и че Павлов е корумпиран , но не го съдиха . Онзи ден хванаха 1 българин и 4 или повече други дето ги следели 2 години и половина . Аз нямам Т-м
  • 11 Ами

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Начи, само да ви светна":

    как си с параноята ?
  • 12 Уточнение

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Начи, само да ви светна":

    лично Путин публикува.
  • 13 то сигурно

    3 0 Отговор
    SEO се маскират, като Анонимоус онес и ни водят за носа с гугле . Прави, пиши
  • 14 Всички мобилни доставчициразпространяват

    9 0 Отговор
    ....порно вечер , къв телеграма на , поне 10 канала вече излъчват порно цяла нощ, аз съм към Виваком...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 деде дуду

    14 0 Отговор
    Аз май съм я виждал тая експертка по групите
  • 17 Коментаторски клишета

    5 0 Отговор
    Успяха да привлекат млади състезатели в състава иноваторите от Телеграм и вече дишат във врата на водачите във временното класиране Гугъл и Фейсбук.
  • 18 Хаха

    7 0 Отговор
    Уеуеуе! Преди месеци излезе за канали за педофилско съдържание в Инстаграм, ние сега пишем за Телеграм.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 хаха по тази логика излиза и фатки

    6 2 Отговор
    пускат разголени снимки на жени от мичето и павката а пишат по тази тема....
    Експерт: В Telegram е пълно с групи, които разпространяват порнографски материали на деца и жени
  • 21 Лаврентий Берия

    2 7 Отговор
    Е, не! Как така - в "братския" Телеграм - порнографии?! Не! Абсурт! Никога Русия не би го ползвала за пропаганда, педофилия и мърсотии. Те са чисти като сълза "братушките". Как съ изненадах!

    Коментиран от #25

  • 22 Енгелс

    13 0 Отговор
    При капитализма е така. Самата му природа е такава. Няма морал! Има пари и интереси. Другото е приказки, като тези на госпожата от НПО „Център за безопасен интернет“.
  • 23 Мнение

    11 0 Отговор
    Проблемът на тая е,.че телеграма не може да се следи и подслушва лесно. Руснаците бяха подготвили създателя на телеграма да им даде сурс кода ама не стана. Истината е че.искат всичко да следят и наблюдават. В крайна сметка има си приложения които могат да забраняват това или онова приложение на децата. Но не лелката иска да могат да гледат личните комуникации на хората. Абсолютни извратеняци са тези да знаете. Като искаш без телеграма отивай да живееш в Камбоджа.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хайде, хайде

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Лаврентий Берия":

    Телеграмния бос е в Дубай, а това, че руснак е собственика няма нищо общо с политическата обстановка. Има добър продукт, продава се, ICQ като е еврейска разработка и се прослушваше от техните военни да не би да не е бил популярен; само си чешеш езика неподготвен.
  • 26 дядото

    1 0 Отговор
    затова ли сме лишени от достъп до телеграм-ти да ми разказваш с какво е пълен.без мозъчни наглеци.
  • 27 Пожара

    1 0 Отговор
    Кой има кво да си пази да се пази! Место да праштаме каски и желетки на Окрайна- по един "корсет" и по една каска на допарата и те така баце!
  • 28 Русенец

    3 0 Отговор
    Сред юношите сега е модерно, благодарение на новите привнесени ценности.
  • 29 743773733736

    1 0 Отговор
    На НПО-та ,Телеграм не помага,иначе си бачка със службите ама сериозните служби дето са тайни или специални.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове