Last news in Fakti

14 Август, 2023 11:08 1 976 24

Млякото-евтино, млечните продукти-скъпи. Има ли виновни?

  • цени на млечни продукти-
  • агенция по храните

Не е логично Агенцията по храните да прави разследване на цените на млечните продукти и не смятам, че ще има някакъв резултат от подобна акция, смята Богомил Николов

Млякото-евтино, млечните продукти-скъпи. Има ли виновни? - 1

В цената на млечните продукти влизат няколко компонента – суровина, транспорт, производство и търговска надценка. Статистиката показва, че през последните 4-5 години цената е скочила с близо 50%. Това е нормален процент на завишение на цената - каза в студиото на БНТ Симеон Присадашки - заместник-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

„Не е логично Агенцията по храните да прави разследване на цените на млечните продукти и не смятам, че ще има някакъв резултат от подобна акция“, смята Богомил Николов от Асоциация “Активни потребители”.

Според председателя на Националната асоциация на млекопреработвателите Владислав Михайлов, проверка трябва да има.

„Още от февруари месец алармирахме за ненормално високите цени на млечните продукти в големите търговци на дребно“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    37 0 Отговор
    Малка държава, големи картели. Резил.
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 0 Отговор
    Спекула а Храните са Вече Гмо
  • 3 Знаем

    19 5 Отговор
    ВСИЧКИ ЗНАЕМ,КОЙ Е ВИНОВЕН- ИЗМИСЛЕНОТО ПРОДАЖНО ПРАВИТЕЛСТВО!
  • 4 подигравка

    18 0 Отговор
    32 лв. за килограм кашкавал. Преди дни си купих опаковано сирене Бр-Чр от 24лв. за килограм - меко е, а ужасно кисело и пресолено, не се хапва. Сложих го във вода и дано като постои малко да става за ядене.

    Коментиран от #5

  • 5 Хмм

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "подигравка":

    Най много да се смие
  • 6 тока,

    9 0 Отговор
    данъците, работно облекло, материал,нишесте, палмово масло - резултата 1 л мляко 80 ст 1 кг кашкавал 10х80+фтвърдител + кашкавален прах = 90 лв . Викат му Ементал и Гауда . Крадци . Като стане война и армията няма да храни войниците, а ще ги изхвърля да мрат, че няма храна
  • 7 Мухаа,хаа!

    14 0 Отговор
    Никой ,нито ще промени нещо,нито има такива правомощия.ПАЗАРНА ИКОНОМИКА! Всички тези,комисии са единствено за успиване на добитъка,който от време на време,почва да мучи и рие с копита,че цените растат главоломно.Какво ще направят на лидълчо,ксуфчо,билчо? Ще им наложат ценови таван- абсурд.От Европа,начело с акушерката ще ги разкъсат.Да ги обвинят в скрито споразумение ( картел) отново абсурд.Как ще го докажат,ако примерно даден вид продукт от една и съща фирма, цената му в три вериги ,е с разлика-3-до 5 стотинки.Всичката пара във свирката.И всичката Пара- но български левчета,изтичат като огромна река към запада.Ти пусни чужди магазини да ти превземат цялата търговия на дребно,след това питай защо цените са такива.Правят су каквото искат, със самия местен производител...Плащам толкова! Ако искаш.Иначе ,ще купя от другия,или ще внеса отвън! Ето и порочнив кръг! Млекаря му извиват ръцете онези- от мандрата.Който знаят,че веригите ще им извият ръцете,и си калкулират минимум 50% надценка.И лъвския пай го прибира лидлчи, кауфчи,билчи.Готова стока с гарантирана доставка ( мандраджията им е достая до техни складове) ,разфсова и на щанда.Печалбя на лев- лев.Плащана разбира се,от добитъка.Същия добитък,който отрича плановата икономика,защото само при нея има фиксиране и таван на цената.Затова плащай и млък!

    Коментиран от #19

  • 8 САЩ

    10 0 Отговор
    240 костюмари....не им др.....е
  • 9 Некой си

    13 0 Отговор
    Стигнах до 50% покъпване и бях дотук.
    За последната една година едни и същи млечни продукти, на едни и същи производители, в едни и същи търговски вериги, поскъпнаха с между 70% и 110%.
  • 10 ⚜️Просветен⚜️

    20 0 Отговор
    Виновни са потребителите! Един месец всички на хляб и сол и като им изчезне оборота, веднага ще клекнат мародерите! Но не може победа без усилие! Малко лишение трябва!
  • 11 БУНТар

    5 1 Отговор
    Така е пълна мизерия... Ама вместо да се оправи нещо от тъ.пата държава и продажниците, по отношение на абсурдните цени, само се говори за кафявски и уср.ай.на аман вече...
  • 12 Професор

    8 0 Отговор
    Аз си купувам мляко от производител от село. Човека гледа крави и продава литър мляко за 1 лев и 20 стотинки. Истинско мляко. Правя си кисело мляко и сирене. За 10-15 лева имам кисело мляко и сирене за един месец. В магазина литър мляко което е с ниска масленост струва 3 или 4 лева. Не купувам.
  • 13 Виновни

    5 1 Отговор
    са политиците в България. Само погледнете цената на горивата за последния месец +10 %. И каква въобще ще е печалбата ако държавата си вземе пристанище "Росенец", при условие, че ще трябва да плаща десетки ако не и стотици милиони неустойка ? Ситуацията с тока е подобна. Държавните дружества в сектора направиха огромни печалби, за сметка на Българските граждани. Намаляващо население, повишаващи се разходи и заплати. Едни хора искат да стоят и вземат по минимум 10-15 хил. лева заплати на месец, а останалите да им ги плащат.
  • 14 Безпристрастен

    9 0 Отговор
    Разликата между чех и българин.Началото на 90- те. У нас- търговците се разпищолват на пазарите.Цените- галопират като побеснял кон
    .Премиер- Д .Попов( светла му памет).В интервю по БНТ,човека казва: За бога,братя! Не купувайте! - след тази фраза започва една масирана,медийна атака( сещате се от кого и защо) срещу него.И най ганъовското- самия народ , който уж негодуваше,го хулеше него- Който ,като Премиер,не можеше да говори директно срещу Пазарната икономика,а ни подсказа- скрит бойкот,бе българино.Скрит бойкот,като просто не купуваш! При чехите-1994 г.Търговците на хр.стоки " уведомяват" през медиите,че поради сушата- кишата,инфация,стагнация( еднакви трикове навсякъде) ще вдигнат цените с 30% Народа- пълно мълчание.Но на следващия ден,без протести,закани цяла Прага не влиза в нито един магазин,пред нито една сергия по пазарите.Цяла Прага! Ядат каквото имат в хладилника,или като налични продукти.След една седмица,цените във всички вериги ( те ги имат преди нас) магазини,бакалиийки, не само че не скачат с обявените 30%,а има спад с 15 % от предишните.Това е официално инфо на тяхната статистика.Но там са нация- бивша Австроунгарска империя.Тук- сбирток от уста- куфари.Всеки сам,за себе си.

    Коментиран от #18

  • 15 Аз съм от ссср

    5 0 Отговор
    Путин и Русия са виновни!!!
  • 16 Стилян

    0 2 Отговор
    Произведените сирена и кашкавали в България са некачествени затова си купувам качествено сирене(моцарела),храна падано
  • 17 умен

    1 0 Отговор
    аз си купувам от държавната компания мляко и сирене. Кофичка във фирмения магазин е 1,20, в хранителния 1,75. Сиренето(в опаковка) е към 10 лв килото мисля. Всичко е хубаво и вкусно.
  • 18 умен

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Безпристрастен":

    аз си бойкотирам най-редовно. Олио купувам на стек като е на промоция под 3 лв в някой магазин. Сирене, кашкавал и мляко от държавната компания само. Гориво също откъдето е по-евтино. Преди зареждах в една бензиностанция от голяма верига ама вдигнаха цената, сега зареждам от друга голяма верига 50 метра по-надолу от нея и с 10 стотинки по-евтино. Като вдигнат навсякъде цената почвам да зареждам от по-евтиното гориво без добавките и като цяло ограничавам пътуванията.
  • 19 Стилян

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Мухаа,хаа!":

    ЕС ни ограби окраде и ни докара до просяшка тояга.

    Коментиран от #23

  • 20 Мандра

    3 1 Отговор
    Че купувайте мляко и си правете кашкавал и сирене като ви е скъпо. Що не го правите? Все в чуждата копанка гледате. Никой не ви кара да купувате.
  • 21 Сценарий

    3 0 Отговор
    Кажете най-после истината. Ченгето Зоров, най-великия млека в България, есъбрат на ченгето Борисов от милиционерската школа в Симеоново тероризират българското население с цените на млякото, от което се нуждаят всички от бебе до баба, за да разбере народа кой решава съдбата му- ченгетата. В същото време кражбите от народа им осигуряват охолния живот по света и у нас. Всичко друго са празни приказки от добре платени от нас глашатаи в наречените регулаторни органи.
  • 22 КАЗВАМЕ ИСТИНАТА

    0 0 Отговор
    ИМАШ КРАВА - ПИЕШ МЛЯКО.
    Всеки работи ЗА ДА ИЗКАРВА ПАРИ.
    Никой НЕ Е ДЛЪЖЕН да продава на евтинията. Ако искаш купуваш, ако не - не. Ако ми се продава стоката - качвам цената, а ако не - намалям я. ТОЧКА. Хайде стига сте ми обяснявали как да си върша работата. Аз не ви се меша във вашата.
    Писнаха ми разни диршл..... пушещи като комини и пиещи като смокове хвърлящи пари по трошляка си и за гориво щото не могат да отидат до магазина на 500м пеша да обясняват как сиренето им било скъпо. Ми СИРЕНЕТО Е С ПАРИ. ТОВА Е. НЕ го купувайте като не искате. За цигари и алкохол пари има, ама за сиренето ви било проблема.
    ХА СЕГА СМЕТНЕТЕ КОЛКО ДАВАТЕ ЗА ЦИГАРИ И АЛКОХОЛ НА МЕСЕЦ И КОЛКО ЗА СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ и МАСЛО !!!!!!!
  • 23 умен

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Стилян":

    фейк!
  • 24 Тома

    4 0 Отговор
    Млякото евтино ама водата в сиренето е още по евтино
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове