Last news in Fakti

14 Ноември, 2022 13:58 10 786 103

Ядем "българско" сирене, произведено в Полша с мляко от Косово

  • цени на млечни продукти-
  • кашкавал-
  • сирене

Хора от бранша прогнозират цена на кашкавал "Витоша" над 30 лева до Коледа

Фермерите у нас масово отказват да отглеждат животни за мляко - особено крави. Негативната тенденция вече дава резултат - от няколко месеца и особено с настъпването на есента прясното мляко в България драстично намалява. Това се е случвало и в предишни години през есенните месеци, но този път производителите на млечни продукти са изправени пред почти пълната липса не само на краве мляко, но също и овче и козе1 пише "24 часа".

По данни на земеделското министерство от април, когато у нас са произведени 62 хиляди тона краве мляко, до септември, когато количеството е вече 52 хиляди тона, има непрекъснато намаление. Спадът за тези месеци е с 16% и според прогнозите в бранша суровината ще продължи да липсва още повече, защото има процес по масово отказване на фермерите от това да отглеждат животни за мляко, особено крави.

Според председателя на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров в момента, фермерите масово колят крави и овце, защото не издържат икономически.

Подпомагането за селекционни животни в предходния програмен период беше 600 евро годишно за крава, но в новия са заложени 200 евро на животно годишно и това според Зоров гарантира още повече откази.

При животновъдите е вече страшно, масово се закриват ферми, защото никой не иска да работи на загуба

"Продължават да работят само такива, които са теглили кредити и няма как да се отърват от задълженията си, предимно средни по размер стопанства. Или такива, които имат и мандри, и се надяват да изплуват на повърхността, но това все по-рядко им се удава”, Димитър Зоров.

Проблемът далеч не е само в субсидиите, защото фуражите поскъпнаха с около 100% в сравнение с миналата година по това време. Дори онези, които имат възможност сами да си произвеждат фуражи, усещат натиск, защото торовете също са поскъпнали, а ако не торят, добивите са по-малки.

През лятото, когато могат да се ползват пасища, също има проблеми, тъй като у нас от години не се решава въпросът с ползването на общинските пасища.

“Определено има недостиг на мляко, не съм смятал с колко е паднало производството, но за млекопроизводителите като нас това е пагубно. Не е въпросът само до цената му, която неминуемо се покачва. Но когато не мога да натоваря мощностите си докрай, себестойността на продукцията ми се увеличава, защото имам и постоянни разходи, а продукцията е по-малко”, обясни и Димитър Маджаров, собственик на едно от най-големите млекопреработвателни предприятия в България.

Единият изход за някои производители е да поръчват определени количества млечни продукти за производство навън. Това се прави от години в такива периоди, в които млякото у нас намалява, но този път тенденцията се е засилила.

Обикновено се поръчва производство на родни млечни продукти в Полша, по-рядко в Румъния и доскоро се е правело с местно мляко. Напоследък обаче има дефицит в почти цяла Европа и продуктите се приготвят с мляко, откъдето се намери.

“Колегите са изпаднали в безизходица напоследък да обикалят близките държави в търсене на прясно мляко. Ходят с цистерните в Косово, Северна Македония, Сърбия, Румъния, но и там млякото започна да намалява. Само в Гърция има достатъчно, но е много по-скъпо”, каза Зоров.

Цената на пастьоризираното прясно мляко по магазините напоследък се доближава до 3,50 лв. за литър, а видовете с по-висока масленост, дори са още по-скъпи.

Поскъпването на транспорта и войната в Украйна са нанесли допълнителен удар върху млекопроизводството. Повишените транспортни разходи надуват крайните цени, дори всичко останало да беше останало както преди. А след отварянето на Европейския съюз за внос от Украйна оттам у нас са внесени големи количества сухо мляко. То се влага вече масово в производство и това не е тайна, каза Зоров.

И прогнозира, че докато трае войната в Украйна, сегашното положение ще се задълбочава и нищо чудно до Нова година кашкавалът тип “Витоша” да стигне и до 40 лв. за килограм.

Неговата цена всъщност вече се приближава до тази цифра. Има градове като Враца, Пловдив и Сливен, където цената на този тип кашкавал на едро вече минава 21 лв. и няма как по магазините да не стига почти до 30 лв.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симов

    75 4 Отговор
    Не купувам нищо на Първенеца (Зоров)
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    61 1 Отговор
    ГМО Е ТОВА
  • 3 Про митак

    117 12 Отговор
    За това скачаха дедите ни по площадите - за да имаме вносни стоки. Двата пръста горе!

    Коментиран от #9

  • 4 Венци

    98 12 Отговор
    Бачкат про стите. На майка ми близък роднина втори братовчед, който ми се пада практически чичо, работи ГЕРБ-аджия и има бентли. А къщата му е като прогимназия.

    Коментиран от #7, #100

  • 5 Фарс

    91 4 Отговор
    Уж фалират пък имат по няколко коли последен модел и по няколко имота
  • 6 хаберих

    90 1 Отговор
    Ядем "български" домати, произведени в Норвегия от семена от Гърция.
  • 7 гост

    44 13 Отговор

    До коментар #4 от "Венци":

    И моя вуйчо Бенчо Бенчев има Бентли,и аз съм кумунист като него,ама нямам Бентли..

    Коментиран от #32

  • 8 Въпрос?!

    120 14 Отговор
    А защо Иван Костов и Филип Димитров унищожиха екологичното НАШЕ-БЪЛГАРСКО производство на тези продукти...!И защо никой от тях още не е в затвора.. !А ми издават измислени книги и са гости по разни АнтиБългарски студиа...!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 234

    91 3 Отговор
    Големи глупости. Нямало мляко, търсели в Косово...пхахаха. Вижте в Папуа Нова Гвинея, може да има. Кажете си, че на Ес класата са вдигнали цената и трябва да наваксате. Измамници!

    Коментиран от #102

  • 11 сиреч

    78 14 Отговор
    Кой не скача е червен сега яжте гуменото сирене и кашкавал
  • 12 инж технолог по хранене

    68 3 Отговор
    "Хора от бранша прогнозират цена на кашкавал "Витоша" над 30 лева до Коледа." Не знам да ли ще е 30 лева до 24-ти 12-ти 2022-ра г.,но сега го гледам зад стъклата на хладилните витрини в магазина за бедни-"Кауфланд" по 36 лева за килограм. Свинско филе по 56 лева за килограм,кашкавал по 42 лева и още и още смахнати цени. За киселото мляко ,бисквитите и шоколадите да не говоря! И аз по професия съм от тия браншове,но съм от производствения бранш,а не от търговския.

    Коментиран от #16

  • 13 Народът на Бг

    79 2 Отговор
    Нашенци свикнаха с малко труд и материали - Много печалба...
    А това е много опасно!
  • 14 Ще си

    49 5 Отговор
    минеме и без сирене. Който иска да я купува тази смрад.
  • 15 стоян

    91 1 Отговор
    Млякото го изкупуват кравето млеко 1 лев за литър - как така кашкавала ще е 30 лв като от 8 литра се получава 1 кг - и от 6 литра 1 кг сирене - тоя ако пасе крави ние трева не пасем

    Коментиран от #54

  • 16 До12

    25 2 Отговор

    До коментар #12 от "инж технолог по хранене":

    Малко помощ за киселото мляко -
    Елена, овче кисело мляко - 400g. 2.60 лв.
  • 17 ъгъл

    64 10 Отговор
    Иван Костов и Филип Димитров унищожиха екологичното НАШЕ-БЪЛГАРСКО производство на тези консервирани продукти. Унищожиха професионални консервни заводи,унищожиха почти всички хранителни предприятия,унищожиха селското ни стопанство. И съвсем не ги е срам от това. А един комбайнер унищожи българската армия.
  • 18 шампиона

    79 12 Отговор
    Яжте банани, нали затова се борехте :)

    Коментиран от #20, #78

  • 19 Глупости

    89 2 Отговор
    Това което четем са пълни глупости. Истината е че сухото мляко което се прави в Китай спря или идва в много малки количества. От 20 години никой не прави от българско мляко сирене и кашкавал, а цените вървят нагоре спекулативно. Същото е и с вината и ракиите. Правим големи производства , а лозови масиви няма. Как става това?
    Да живее етиловия спирт !!! Ние сме страна на лъжата и хората се мамят с ментета.
  • 20 ....

    8 7 Отговор

    До коментар #18 от "шампиона":

    Ти си шампион по обикаляне на форуми май.
  • 21 Вчера си купих

    38 1 Отговор
    " български" обувки произведени в Китай!
  • 22 Некой си

    39 1 Отговор
    Дудна си аз, че в млякото на Бай Васил от Глого е истината.
    И сиренето на леля Елка от Оградище.
    Ама, не! Важно е да ни видят с пълната количка у Кауфланд на касата. Щото в Жилава падина най-много некой глиган да ни забележи. Глеган - диво прасе, а не анаболист от сусурлево с изтърбушена Е-класа.
  • 23 Аааааа

    41 10 Отговор
    Виждам, че много "граждани" коментират ситуацията, но ще Ви светне, като се наредите на щанда в магазина. Кой какво кара/се вози вас какво ви топли!? Човек с голям бизнес да не може да си купи нова кола ли? О не, само висшист ковящ пирони, като общ работник има право на лачен автомобил. Тиквеници....
    Всички официални данни сочат отказване от производство на голям брой производители в животновъдство, плодове и зеленчукопроизводство. Изводът е един: там където няма условия и перспективи за работа, желаещи да работят няма. А па "вие", развивайте кафеджийници и бакалии, и чакайте да паднат цените.
  • 24 Чарлз Дарвин

    43 2 Отговор
    Остава учените просто да изчислят, кога ще се дръпне шалтера на тази държава

    Коментиран от #36

  • 25 Не вярвам

    52 0 Отговор
    В момента в България се произвежда зърно и се изнася за долари..после се изнасят и доларите..с нашите милиционери стигнахме дотук..сега остава да измъкнат и камъните от земята и да закриваме панаира

    Коментиран от #41

  • 26 бобошен

    10 0 Отговор
    "Или такива, които имат и мандри, и се надяват да изплуват на повърхността, но това все по-рядко им се удава.”-КАЗА Димитър Зоров.
  • 27 Исторически парк

    36 2 Отговор
    Косово произвежда повече мляко от гербава България!
  • 28 Имигрант

    49 0 Отговор
    Спрете да купувате от магазините и ще видите разликата.
    Аз купувам от производителя който познавам и пия мляко и ям качествено сирене.

    Коментиран от #89

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ели Енчева

    26 5 Отговор
    На пазара в Д-град намерих качествен, турски кашкавал на приемлива цена и си купих от него. Туркинята ми направи отстъпка от цената.
  • 31 Горно Уйно

    7 0 Отговор
    И защо, защото не ви харесва истината. Какво обидно съм казал?
  • 32 самарянин

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    ми кажи му да ти го подари пък той да си кара ролс-ройса.
  • 33 Сух

    26 7 Отговор
    Ядете.. ядете на чичо Сам кравайчето. Вие, същите къде пишете и в момента тази статия сте до пренесли за това, българина да яде боклуци. Обслужващи кликата бирджии..
  • 34 Могат но не искат щ

    18 3 Отговор
    Проблема може да се реши много лесно
    Ако се каже че на 10 000 декара земя трябва да имаш отгледани 1000 крави
    Хем братята по селата няма да си гледат в обувките ами ще ходят да им ринат
  • 35 Подробност-

    22 0 Отговор
    Собственикът на кварталният ни супер,за една седмица залепи ТРИ пъти нова цена на опаковката от сирене.Нагоре!.Даже не е махнал старите лепенки.
  • 36 честен ционист

    18 0 Отговор

    До коментар #24 от "Чарлз Дарвин":

    Деди Едмон го изчисли още 70-те - до 2030г си обирайте крушите.

    Коментиран от #49

  • 37 Грабеж посред бял ден

    34 1 Отговор
    На запад мандраджиите не карат последни модели мерцедеси,и затова там кашкавала е 15 лева,най много някоя високо проходим джип който ползват по работа щото често фермите са из Алпите
  • 38 Ивелин Михайлов

    10 1 Отговор
    В отговор на кризата най-големия Исторически парк в света до Варна утрои своята натурална био земеделска продукция, включително и млечната!

    Коментиран от #72

  • 39 1111

    0 1 Отговор
    +++++
  • 40 кУмУнист

    44 1 Отговор
    Прекупвачи и мандри изкупуват литър мляко от фермерите на 70 80ст и го продават за 2,50 3лв, от около 6 литра мляко става кило сирене, а разходи и всичко да калкулираш излиза 7 7,50 и го продават 15 20лв, кашкавала да излиза 10лв те го продават 20 30лв, кофичка кисело мляко излиза 40ст те я продават за 1,50 и това говорим за абсолютно чист продукт, а те добавят и куп химия и вода и мандраджиите стават милионери , фермерите фалират а хората ядът боклуци.

    Коментиран от #95

  • 41 ПЕТКО ЛИЛОВ ОССЕ български пед-ас

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Не вярвам":

    Вашите точно ,а дали са милиционери или комбайнери е едно и също . Пт гена не можеш избяга - да открадне , да завиди , да се хвали

    Коментиран от #44

  • 42 Бойко Българоубиец

    14 2 Отговор
    Хехе матриала ше ги праа вегани! ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!
  • 43 От чужбина

    37 0 Отговор
    Във Великобритания по големите магазини най-голямата туба с мляко от 6 Пинти /3.408 Литра/ струва 2.15-2.19 Паунда. Пресметнато това прави 1.45 Лв/Литър. Толкова е най-евтиното мляко и е хубаво. Въпроса е ЗАЩО изобщо някъде по света може да се произвежда мляко, а в България да НЕ може??? А преди година или две си бях купил консерви "Русенско варено" за из път. Оказаха се произведени в Румъния. Абе явно е, че в България НЕ се създават добри условия за бизнес и за каквото и да е производство. Явно е крайно време управляващите да се замислят.

    Коментиран от #56

  • 44 Не вярвам

    8 0 Отговор

    До коментар #41 от "ПЕТКО ЛИЛОВ ОССЕ български пед-ас":

    Точно милиционери са щото в един по- голям град бая народ измря по неестествени причини..гешеф да ти каже кой как и защо
  • 45 Българин

    17 14 Отговор
    ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!

    Коментиран от #48, #99

  • 46 Аааааа

    27 3 Отговор
    Прогнозата за покачване на цените и отказ/спиране отглеждане на животни за мляко имаше още Юли месец. Не е нужно да питаш врачка, анализатор или министър. Обикновени, малки производители споделяха, че не издържат. Ни помощ, ни защита, нито равноправие получиха от държавата. Още тогава, споделяха масови фалити/затваряне на малките ферми.
    Парламентарните престъпления не свършват. Хартиената бюлетина и помощта за Укр са жизнено важни за нацията. Чакаме чужди инвестиции да насеят фотоволтаици по полетата ни, а говедата ще пасат в офисите.
  • 47 кУмУнист

    28 0 Отговор
    Преди 5 години мой познат който продава лагери ме покани да се разходя с него до мандрата на бор чвор , носеше лагери за една от машините и на плажа и какво да видя 4 цистерни с палмово масло, а рекламите по същото време вървяха за най истинските млечни продукти.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 деда ти Демон

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "честен ционист":

    да ми еде сиреньето...
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Бай тодар

    19 2 Отговор
    МИ КАТО НЯМА МЛЯКО И КАШКАВАЛ СИРЕНЕ МИ ДА ЯДАТ БАНАНИ БЕ!
  • 52 Бойко Българоубиец

    8 8 Отговор
    Аз тука имам много мирене около главичката ще ядете него хехе ГЕРБ ПОБЕДА!
  • 53 Българин

    20 2 Отговор
    Искахте боко.. на ви боко!
  • 54 Бай той Толстой

    8 13 Отговор

    До коментар #15 от "стоян":

    Пише се мляко,а не млеко бе,т.ъ.п.с.е.л.я.н.д
    У.р.
  • 55 Жо суи тюркие

    23 5 Отговор
    Ние купуваме от одрин. Квф ти краве, кеф ти козе, кеф ти овче. Истинско, не имутация, и на цени по ниски от нашите.
  • 56 Кой да МИСЛИ?

    6 7 Отговор

    До коментар #43 от "От чужбина":

    Копейката не тряя работи.Взима 2 милиона от субсидията.Или по 200 000 на месец.тоя ,ли ще се ЗАМИСЛИ?!?!!!
  • 57 Цар Симеон

    26 1 Отговор
    Няма страшно, скоро няма да ядем никакво сирене ...
  • 58 Некой друг

    15 1 Отговор
    Като няма мляко ще пием ракия
  • 59 Факт

    9 7 Отговор
    Аз не ям бе ге сирене ям само бри камембер синьо сирене рокфор моцарела и тн
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Нямаааа

    21 0 Отговор
    Баща ми се занимава от 25 години с крави.Една мандра от Русе ни изпържи 90бона ,в Нови Пазар 1бона,Калипетрово 25бона.Сега дава на Алфатар на цена за литър от 0,90ст. ,а колко като баща ми приключиха.Скоро и ние и повечето му авери в тая сфера ще се откажат.

    Коментиран от #65, #71, #82

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 как може

    30 1 Отговор
    Може, може. В България всичко може. Хората в сибир, в пустинята, в джунглата и къде ли не, използват всякакви възможности, всякакви ресурси, правят възможното и невъзможното, за да имат свое производство.
    А ние ? Дори малкото хора, които се захващат с трудоемкото животновъдство, ще се откажат. Днес по новините видяхме млади хора, на които, някой злодей е завидял и е запалил храната за кравите, които отглеждат. Храна, която са събирали цяло лято, за да имат спокойна зима.
    Нещо ни пречи. Има хора, които получават огромни заплати, за да движат страната напред. Време е да викаме, да крещим дори, че искаме българското мляко и месо, българските плодове и зеленчуци, да се завърнат на нашата трапеза.
  • 64 Тома

    25 1 Отговор
    А казват изберете българското.Откакто махнаха стандарта ядем само боклуци а цените хвърчат нагоре.И най лошото е че не спират да им дават държавни помощти
  • 65 16 бона Нови Пазар

    1 1 Отговор

    До коментар #61 от "Нямаааа":

    ....
  • 66 Яжте им уровете на ястребите в нс-то

    6 2 Отговор
    И задните им ареали
  • 67 Хе хе хе хе

    7 1 Отговор
    Извод : Войната в Украйна влияе на цените на млякото и кара българите да не гледат крави. Ха ха ха, хо хо хо. Някой да ми обясни как в някой млекарници цените бяха до три пъти по ниски от големите хипермаркети, продаващи вакумирани млечни продукти на големите млекопреработващи предприятия. Сега цените и на малките се качиха, пък големите не ги вдигнаха кой знае колко и правят промоции с цени по ниски и от преди войната. Как става това а? Само горивата и заплатите на служителите са основание за вдигане на млечните продукти с до 30 %, а не сегашните 100%., защото кравите спират да дават мляко и изчезват, понеже няма кой да ги гледа след започването на войната!!!!
  • 68 а защо във Полша

    11 1 Отговор
    не колят. И техните субсидии са не по големи от тези у нас...
  • 69 МММ

    7 0 Отговор
    С палмово и кокосови масла.
  • 70 РЕалиста

    10 0 Отговор
    на Фермера му запалиха Плевника, как да има крави, как да има мляко ??
  • 71 Ключа от бараката

    12 1 Отговор

    До коментар #61 от "Нямаааа":

    Как се пали мандра, кола, къща или човек да ти казвам ли, или сам ще се сетиш? У врачанско за 2-3 бона знаеш ли какво правят?
  • 72 Дидо

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Ивелин Михайлов":

    Ивелине, върна ли се борчовете на съселяните от Полски Тръмбеш? Хората от години чакат едни 9000 лева да им върнеш!

    Коментиран от #86

  • 73 гост

    15 0 Отговор
    Рев на феодалите, че няма кой да им продава евтино мляко.

    Тъпанари, кой си убива кравата която му носи млеко бреееееее!!!

    Иначе на модерните халета за търговия им дреме. Както ядем германски картофи, така ще пием и германско мляко. И то по-скъпо отеклото купуват германците
  • 74 редник

    10 0 Отговор
    "...цената на този тип кашкавал на едро вече минава 21 лв. и няма как по магазините да не стига почти до 30 лв."
    Браво на магазините - 30% надценка - къде е държавата?
  • 75 един

    12 1 Отговор
    Искаме да ядем българско сирене,обаче само с искане не става!Комунистите си отглеждат чиновници за да ги ползват за гласоподаватели,а никой не иска да отглежда животни за без пари!Хората се научиха да търсят на хляба мекото и на работата лекото!Човек така е устроен,че от трудното на лесното свиква бързо,обратното да накараш хората да работят в мизерни условия е мисия почти невъзможна!

    Коментиран от #77, #79, #80

  • 76 Само, който разбира знае, че

    3 15 Отговор
    прясното мляко е истинска отрова за човешкият организъм!
    Четете бе хора!

    Коментиран от #81, #92

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 един

    15 1 Отговор

    До коментар #18 от "шампиона":

    Хората и банани ядат и сирене произвеждат,и най-важното комунистите им не крадат!Това е проблема ни,ако имаше държавници в България които да чуват проблемите на фермерите,тоя отрасъл отдавна трябваше да бъде дотиран,а не да подаряваме милиарди на Русия и да храним една армия от чиновници/която нищо не произвежда/,и за капак да храним и едни тролове дето манипулират народа!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Про митак

    11 5 Отговор

    До коментар #75 от "един":

    тоа па, пак куму нистите му виновни. Като бяха комон истите, ядохте истиско мляко и парното на шест. Яжте сега на демократите к уйр ука
  • 81 Курадо Катани

    12 0 Отговор

    До коментар #76 от "Само, който разбира знае, че":

    пия по литър на ден откакто се помня и съм доживял на съвсем прилична възраст. Чети ти
  • 82 От чужбина

    10 0 Отговор

    До коментар #61 от "Нямаааа":

    Кажи е коя е мандрата, как се казва, какво е името на продуктите които произвежда? Когато хората купуват ще се сетят и ще се замислят дали да купуват крадено. ДА, практически това е крадено ако не ви е платено. И не разбирам ЗАЩО и как са успели да ви завлечат с толкова много? Че вие колко време и от колко крави млекото сте им давали???Не разбирам, ако не ви е плащано РЕДОВНО, защо сте допуснали толкова голямо задлъжняване.

    Коментиран от #90

  • 83 Ирена

    8 0 Отговор
    Съвременните еманципирани провинциалистки - " кучки" не ги вълнува кво ядат. Важното е друг да им сервира и да са на розе, също толкова пълно с химия и боклуци.
  • 84 Красимир Петров

    15 0 Отговор
    Зоров прави и продава едни от най-големите ментета представени за млечни продукти.
  • 85 От чужбина

    12 0 Отговор
    Тези дето гледат крави и други животни за мляко да започнат повече да излизат по пазарите и да го продават директно. А държавата да създаде условия за по-лесен достъп на тези хора до пазарите.

    Тук, във Великобритания често хората си купуват мляко от фермите директно. И ние си купихме няколко пъти. Млякото е по-скъпо отколкото по магазините, но е много силно маслено. Пресметната цената е около 2.80Лв/Литър, докато в магазините най-евтиното е около 1.45 Лв/Литър. В фермата е поставен един метален контейнер, това е "магазина". Вътре има машина и тубички. Взмаш тубичка, пускаш монетите в машината и точиш млякото. Машината се "зарежда" като се докарва и свързва един голям гюм, /вероятно ...200 литра!?/ Гюма се докарва с един мотокар от краварника от около 200-300 метра. Непосредствено до металния контейнер има истински фермерски магазин който е една дървена барака. Вътре се продават и яйца, сирене и т.н.

    Коментиран от #88

  • 86 Ивелин Михайлов

    5 0 Отговор

    До коментар #72 от "Дидо":

    върнати са отдавна
  • 87 един

    9 0 Отговор

    До коментар #62 от "Иво":

    Някои искат пак да са по-хотелите,ама кашкавала да е евтин/други да бачкат за без пари/!

    Коментиран от #97

  • 88 един

    15 0 Отговор

    До коментар #85 от "От чужбина":

    У нас с дървена барака не може!Хеи ще трябва да ти издаде санитарно разрешение,искат течаща топла и студена вода,мивка,тоалетна и т.н.!Продавача трябва да има здравна книжка,с две думи бюрокрация на макс!
  • 89 Другият един

    10 2 Отговор

    До коментар #28 от "Имигрант":

    Сакън не казвай че утре от ЕС ще им разпоредят на дюнметата и ще хукнат по проверки на краварите Всичко за цените се диктува от там Важното е да си пръснат българите парите от банките и буркани те щото другият вариант е да слагат на лева нули А от къде на къде ще овеличават цените на мекото като още хранят животните с фуражи от миналата година торени с евтини торове Всичко се прави по нареждане от Брюксел и за горивата и за Ел енергията уж в името на грижите за човека и екологията И нашите слушат иначе ще има санкции и няма мъни за крадене А на онези девизът им е колкото по зле толкова по послушни
  • 90 Аззз

    12 0 Отговор

    До коментар #82 от "От чужбина":

    Тая русенската фалира и прекараха много честни хора.Даже един познат на баща ми се обеси човека.Беше ги съдил за 140бона дошли мутри и го пребили.Човека си сложил въжето от страх за децата си.Тая в Нови Пазар и там пералня.2 години активна ,а после "фалит".В Калипетрово изкарват млечните продукти в Гърция и в Румъния.В тая сфера няма почивен ден.А се е.... с човешкия труд.Ние имахме 80 бройки е вече са 25.Скоро и толкова няма да са.Няма ли редовно плащане от страна на мандрите.дефакто работиш на 0 или минус.Тия животни искат здраво хранене.Разходи всеки ден и накрая да се молиш за честно спечелените си пари ,и да се гаргарят с теб.Държавата е виновна за разпада на българското животновъдство.
  • 91 комунобизнесмен

    11 0 Отговор
    "Ходят с цистерните"
    Някой от вас скоро виждал ли е българска мандра, в която "млякото" влиза не в найлонови чували, а с цистерни?
  • 92 нов

    4 0 Отговор

    До коментар #76 от "Само, който разбира знае, че":

    Значи от как се рдим ни тровят?
  • 93 така каза

    15 3 Отговор
    Бях в болница в София, заедно с няколко други жени. В стаята имаше и една много възрастна жена от Благоевград. Говорихме за цените, храните, за вноса. Ядосвахме се. По едно време тази жена каза : "Млади сте, не знаете. Едно време с бой отнеха животните и земите на земеделците. Децата им се запътиха към градовете да търсят препитание. Зорлем ги направиха граждани. Когато внуците им идваха на село не знаеха кое е овца, кое коза. Не знаеха кое е мотика, кое лопата. Човек свиква с лесното. Закопаха селата, отучи се народа да работи. Сега златната ни земя е подарена и дедите ни се обръщат в гроба, че ядем чужда храна, сякаш сме некадърни и прости ". Помня те, лельо Руске.
    Колко права си била.
  • 94 бл.134 в Zап. парк

    5 0 Отговор
    Ще ядете и за 100 лева догодина .Теглете заем след заем и стройте блок , след блок!Господарско племе !
  • 95 И тъй става

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "кУмУнист":

    Сметката но ако си го правиш у вас.
  • 96 Гост

    1 0 Отговор
    Дядо ми ,ако може да стане от гроба ,и види ,какво месо купувам (пилешко,свинско ) да консумирам,какви бели буци ,които наричаме сирене (сирене ама минало покрай сиренето )жълта гума ,която наричаме кашкавал ,и че си купувам вода за пиене от магазина ,ще вземе не дряновица за да ме претрепе ,ами направо ловната си пушка ,и ще ме изстреля веднага на място въпреки ,че съм кръстен на него .После ,сме били на челно място по ракови заболявания ,инфаркти,и инсулти.
  • 97 Какъв кашкавал ,и какво сирене ,важна е

    2 0 Отговор

    До коментар #87 от "един":

    До ,,Един, тези по хотелите ,не само ,че искат да им е евтин кашкавала ,ами той им е евтин а трябва да им е скъп ,а тези за които трябва да е евтин не могат даже вече да го помиришат.За нашите ПАРЛАМЕНТЬОРИ ,които се изпокараха ,и се карат за ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА ,нали им е евтин ,и сигурно по истински ,и специален .А като се хранят с по специални неща ,на по специална цена могат с гордост да заявят ,че вече нещата в Бг са тръгнали на добре .....но за да им променим мнението, трябва да влезем в парламента ,да ги натрепем хубаво ,белким усетят малко каква е реалността,но самите ние сме страхливи ,и не става нищо от нас
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Пеевски

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Българин":

    Защо го рекламират всички медии на Пеевски щот е на каишка за това
  • 100 Пребоидисан

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Венци":

    Аз не съм комунист / родата ми е партизанско коляно / Нямам кола но имам три апартамента наследствени /По 300м2 без терасите на шумно място са за СУ на Оборище Малко цехче \около200души работят за износ/и има служебни коли с шофьори Да я жива и здрава приватизацията
  • 101 УМНИ ЛИ СМЕ

    1 0 Отговор
    Не.
    Комасация.
    Продадохме си земите.
    Няма за какво да се връщаме на село.
    Окрупняването на земята(комасацията) беше планирана много преди да започне масовото изкупуване на земите , върнати на народа . Земи които бяха откраднати от комунистите след втората световна война.
    Насила изтръгнаха земеделската жилка на народа ни.
    Сега земята в България се владее от шепа хора. Те садят само няколко култури само за субсидии.
    Държавата я няма. Няма - план , квоти , стратегия , тактика.
    Всичко е оставено на самотек.
    И резултата е саморасляци и бурени.
    Вижте съседите ни. Пълно е с дребни и средни фермери.
    Като видите по тяхните пътища сервизите за малки транторчета и малка селскостопанска техника и имате логическо мислене ще разберете разликата.
    Какво е бъдещето на народ който си натиска парцалите.
    Розово.
    Изхода е - не сваляйте розовите очила и ползвайте розови хапчета с рецепта.
    Руския бензинджия не плащал данъци в България. Щях да падна като чух.
    Абе , едрите земевладелци у нас плащат ли данък за хилядите декари земя която са накупили ???
  • 102 Няма го

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "234":

    Мляко наистина няма, защото няма достатъчно глави добитък. То не пада от SpaceX, а си трябва оборски труд.
  • 103 Миро

    0 0 Отговор
    Колбасите на Маджаров са с едни от най- високите цени на пазара, което не съответства на тяхното качество. Само да припомним за резултатите от проверките в завода и мандрата му, когато се установи, че в саламите му се влага месо от умрели животни, а млякото от болните овце, лекувани с антибиотици, се смесва с другото мляко и така отива на пазара. От тогава до днес няма промяна в качеството на продукцията му. Хората се чудят как се е оправил тогава при проверките Димитър Маджаров и с какъв гръб разполага, след като има смелостта да продължава да трови хората по същия начин.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове