Last news in Fakti

10 Септември, 2023 16:26 1 481 21

Фалшиви дарителски кампании заливат социалните мрежи и крадат хиляди левове от доверчиви хора

  • фалшиви дарителски кампании

Използват се откраднати снимки на болни деца от други държави, с цел да се въздейства емоционално върху обществото и да бъдат откраднати огромни суми

Фалшиви дарителски кампании заливат социалните мрежи и крадат хиляди левове от доверчиви хора - 1

Новините за фалшиви дарителски кампании стават все по-често явление в последните месеци. Разкриват се десетки кампании, в които се използват откраднати снимки на болни деца от други държави, с цел да се въздейства емоционално върху обществото и да бъдат откраднати огромни суми, съобщи БНР.

Последният такъв пример бе със страница във Фейсбук, където бяха качени снимки на детенце от Румъния, което се представяше за българче с името Давид. Създателите на страницата се представяха за майката на детето, която разказва, че то е болно от диагнозата "Булозна епидермолиза" и има спешна нужда от средства за лечението му. Публикацията беше споделен над 10 000 пъти в социалните мрежи, а десетки хора бяха подведени и дариха пари. Един от първите, които се усъмняват в кампанията е Павел Андреев - учредител на едноименната фондация. Той коментира темата с фалшивите кампании за предаването "Сюжети от деня" в ефира на Радио Благоевград.

"Започнах да търся белезите, важните неща, които всеки дарител трябва да гледа. Първото нещо, което направих е да прочета историята. Не ми звучеше автентично и не звучат по този начин историите, когато разказва майката. След това ми направи впечатление, че сметката, която беше поставена е във Франция, а всъщност събираме пари за дете в България. Това беше отново червен флаг. Задължително, когато човек прави дарение за медицинска кампания, трябва да потърси медицинска документация - дали епикриза, дали друг вид документи, които са подписани, подпечатани от позната болница. В този случай медицинска документация липсваше", разказва пред Радио Благоевград Павел Андреев.

"Аз съм в благотворителността от години, но тук в последните половин, до една година, изключително много зачестиха опитите за кражба на дарителски средства. Измамниците явно усещат, че хората са добри, състрадателни, искат да направят своето дарение, усещат, че има част от дарителите, които не обръщат внимание на документите, не са подозрителни, и чрез снимки на дете в безпомощно състояние целят да откраднат даренията", казва Андреев и допълва, че благотворителността в медицинските кампании е именно въпрос на въздействие чрез емоция и често има хора, които се възползват от нея.

Учредителят на фондация "Павел Андреев" подчертава, че най-важното нещо в една кампания е дарителите да търсят повече информация и медицинска документация и да не бързат с превода на средства. Дарението винаги е по-сигурно, когато е чрез фондация, а не по лична банкова сметка на нуждаещия се, защото във втория случай дарителите няма как да бъдат сигурни къде и за какво отиват, преведените от тях средства.

"Измамните кампании, които виждаме тук, в другите държави, на които искаме да приличаме, също са се случвали. Това е необходимото зло, за да може обществото да узрее и да започне да използва фондациите и сдруженията за своята благотворителност. Когато дарителят пусне своето дарение във фондация, тази фондация, тя е регулирана от българското законодателство, регулирана е от други законодателства, които са наднационални. Там, когато пуснеш едни пари, ти можеш да потърсиш отговорност", убеден е Андреев.

"Призовавам дарителите да бъдат внимателни, да търсят документи и най-важното нещо - да не спират да помагат, въпреки всички тези неща, които виждат и чуват, защото дарителят е единственият начин огромен брой хора да удължат своя живот и да осъществят своето лечение", завършва Павел Андреев.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОЧНИ КАТО

    18 6 Отговор
    ПП-ДБ ФАЛШИВИ ПАРТИИ СЪС ИЗЛЪГАНИ ИЗБИРАТЕЛИ

    Коментиран от #14, #20

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 заспала държава

    10 3 Отговор
    така е като държавните институций спят и не хващат крадците , на наще даи им само на бюро да дремят по цел ден и констатаций да правят а да си размърдат малко задните части и да арестуват някой?

    Коментиран от #6, #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ха ха

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "заспала държава":

    да бе , ще вземат да арестуват накой роднина на политик та после да им изстине мекото столче
  • 7 Емигрант

    15 2 Отговор
    Думата "доверчиви" не е употребена правилно по отношение на българите, точната дума е "ПROSTИ", защото ако българите бяха умни нямаше да са на този хал - НАЙ-БЕДНИ В ЕС ! Останалите в България комунисти довършиха стадото овче и все още в този шарлатански парламент всичките вътре са комунисти БИВШИ НАСТОЯЩИ И НАСЛЕДНИЦИ НА ТАЗИ ЧЕРВЕНА ПРЕСТЪПНА ИZМЕТ, а медиите -СЛУГИНАЖЪТ НА ТАЗИ SГАН !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Корго

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    За протокола-съощи,че бтат ти е присъствал !
  • 10 Роза

    9 0 Отговор
    Хубаво е,че има добри и състрадателни хора,но има и много наивни!Лично аз съм дарявала храна и дрехи на хора,които познавам лично и нямам съмнения,че те ще ги ползват.Пари избягвам да дарявам,защото не съм сигурна къде ще отидат и за какво.Дори и фондациите не са сигурни!Не си давайте парите на измамници,които сега ги има в изобилие!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хасковски каунь

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "левскар":

    Аз не съм ходил на никой. И съм от СЛАВИЯ. Ама кой знае.
    Дали ще дадат и на мене пийсе лефа и бира? Пък съм и от Възраждане
  • 13 Стиилииян

    6 1 Отговор
    Г-н Андреев можеш ли само помогнеш и аз да си направя една фондацийка и аз да припечелвам поне по50000 лв на месец
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тррябва да си много тъп да се хванеш

    9 1 Отговор
    Тези измами ги има от както го има фейсбук. Чудя се как все още има хора щоито се хващат на подобни глупости
  • 17 Всички

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "заспала държава":

    тези глупости ,телефонни измами и дарителски и всякаква друга престъпност я организира държавата за да има хаос и страх сред населението защото този страх носи огромни пари на държавата
  • 18 Опа

    4 0 Отговор
    Всички дарителски компании лапат пари и фалшиви и нефалшиви. Ако искаш да даряваш трябва лично и на сметката на нуждаещите се, иначе част от парите отиват във фирмите . Дори и през оператора и те взимат, а остатъците се превеждат. А държавата нищо не дава , тя трябва да храни държавен апарат.
  • 19 шааа

    8 0 Отговор
    "Дарението винаги е по-сигурно, когато е чрез фондация..."

    Да си спомним за Фондация "Хелп Карма" и да да имаме едно на ум всеки път, когато собствениците на дарителски фондации ни убеждават в каквото и да е.
  • 20 Точно

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТОЧНИ КАТО":

    Всеки, който на практика дарява гласа си на Сглобката ПП+ДБ+ГЕРБ+ДПС го дарява на измамници и шарлатани!
  • 21 ДМС

    1 0 Отговор
    Здравната каса е същата работа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове