Last news in Fakti

18 Ноември, 2013 18:28 1 050 0

Кунева повдигна въпроса за евросредствата по "Околна среда"

  • кунева-
  • повдигна-
  • въпроса-
  • реформатори-
  • евросредствата-
  • "околна среда"

Становища и за Южен поток и мораториума върху земята

Действията и поведението на правителството по управлението на европейските фондове и специално при спирането на парите по ОП „Околна среда“ (ОПОС) са неадекватни. Спешно да се представи на българското общество екшън-план за възстановяване на спрените средства по ОПОС. Причина за спирането на парите е както незнание, неадекватно поведение и липса на приемственост с тежки последици за страната, така и нерешението проблеми с корупцията и обществените поръчки. Това каза днес на технически брифинг на групата по външна политика на Реформаторския блок Меглена Кунева в качеството си на координатор на групата.

По думите й, правителството демонстрира вредно недоверие към българските одитиращи органи, считайки ги за „органи на другите, не на нашите хора“, което в крайна сметка вреди на репутацията на страната. Тя каза, че това е лош знак и за доверието на Брюксел при отпускането на пари и за бежанците, тъй като страна е вече известна с тежките си корупционни практики и нарушаване на общестевните поръчки, поради което са спрени и парите по ОПОС. Юлияна Николова от Гражданския съвет добави, че евросредствата са въпрос на доверие на Европа към България и ако през няколко години българско правителство казва в Брюксел, че предходното правителство е лошо, страната ще изгуби напълно репутацията си на надежден партньор. Николова призова да се спре политическият натиск и партийните назначения и да се остави администрацията да работи спокойно.

Меглена Кунева коментира, че България следва да обяви, освен екшън-план за мерки по възстановяваване плащанията по ОПОС, но и позицията си за Украйна, с оглед на това, че предстои сключване на споразумението на Украйна с Европейския съюз в края на ноември. Украйна е наш съсед през Черно море и с важно значение за нашите стратегически интереси. Украйна пое по проевропейски път и България трябва да я подкрепи. Къде е позицията на българското външно министрество?, попита още тя.

По думите на Димо Бечев от Гражданския съвет Украйна е важна за Евразийския съюз на Путин, чийто гръбнак са Казахстан, Русия и Белорус, а Евразийския съюз трябва да се противопостави на ЕС. Бечев допълни,  че  „Газпром“ и Кремъл използват „Южен поток“ за натиск върху Украйна и участието на България в проекта ни превръща в техен инструмент.. Властта в Кремъл, каза Бечев, рекетира Украйна, както правеше с Аремния. Сега пак размахват газовото оръжие. За ЕС газът е въпрос на бизнес и това гарантира интересите на потребителите. Но за Русия газът е политическо оръжие. Ако Украйна направи завой в проевропейския си път, това ще е негативно за България, анализира още Бечев, като добави, че Блокът има подозрения, че близки до КТБ фирми ще получат поръчки по „Южен поток“, което, по думите му, е путиновския клиентелистки модел.

Владимир Кисьов добави, че целта на „Южен поток“ е да направи Украйна по-слаба и тройно по-високата цена на проекта обслужва тази цел. Не е добре да се използва „Южен поток“ като натиск над демократичните сили в Украйна, каза още Кисьов и напомни, че през 2018 години България ще председателства Европейския съюз и трябва да започне задълбочена подготовка по приоритетите си, както и да преосмисли обвързаността си с Русия.

На въпрос за гласуваното от НС удължаване на мораториума върху земята, Владимир Кисьов отговори, че ако парламентът и правителството имаха целенасочен проевропейски подход, нямаше на първо място като притежатели на земя в страната да са фондове с руски капитали. По думите му, 320 хил. жилищни сгради и апартаменти са купени от руснаци, но нито депутатите, нито упарвляващите демонстрира тревожност от този факт, а манипулират хората с популистките тези за земята. Меглена Кунева разясни, че мораториумът, гласуван от НС, не е само за забрана за купуване на земя, но и за забрана на български граждани да продават земята си. Тя определи като лицемерно  хората, гласували този текст в нарушение да Договора за присъединяване на България към ЕС, да купуват земя и имоти в Гърция например, докато не оставят възможност на българските граждани да продават своите земи и имоти тук. Юлияна Николова от Гражданския съвет добави, че България е с най-дългия преходен период за търгуване на земя от всички страни. Тя коментира, че референдум по въпроса би бил в нарушение на Договора за присъединяване и ако има референдум, той трябва да е за промяна на конституцията, тъй като през нея се урежда собствеността на земята, както и чрез Общностното право, което странат ни е длъжна да прилага.

В състава на групата по външна политика на Реформаторския блок влизат Владимир Кисьов (СДС), ген. Димо Гяуров (Синьо единство), Виктор Лилов, Димитър Бечев и Юлияна Николова – членове на Гражданския съвет към Реформаторския блок, Корман Исмаилов (НПСД), Николай Василев (БЗНС), Милен Керемедчиев и Прошко Прошков (ДБГ), и евродепутатите Светослав Малинов и Надежда Нейнски.

Групата ще прави технически брифинги поне два пъти в месеца по актуални външно-политически и европейски теми, експортна политика, политика на разширяването на ЕС, европейски фондове и инициативи, приоритети на председателството на ЕС, източно разширяване, европейски потребителски теми, бежански въпроси и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове