Last news in Fakti

1 Декември, 2013 18:10 2 966 5

6 стъпки за излизане от кризата: Край на третата българска република

  • реформаторски блок-
  • криза-
  • стъпки-
  • кунева

Реформаторският блок за алтернативата, от която България се нуждае днес

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Повече от 10 месеца управляващите показаха, че са неспособни да решат острата политическа криза. Недоверието в политиците и институциите заплашва основите на обществото ни. И предишните, и днешните управляващи се провалиха, се посочва в разпространена до медиите позиция на Реформаторския блок.

Последните 5 години доказаха, че политиците на власт не намират път за извеждане на  България от икономическата депресия. Провалиха се в доходите, заетостта, образованието и здравето, в демографската политика и в гарантирането на демокрацията. България и българите сме изправени пред фалит. Властта обрича гражданите на бедност или емиграция.

Това не е бъдещето, което искаме за нашата нация.

Ние, от Реформаторския блок, заявяваме, че само нови правила и законност могат да осигурят по-високи доходи, нови работни места и приток на инвестиции. Днешните управляващи не могат да осъществят тези промени. Липсва им политическа воля и обществено доверие.

Нужна е дълбока промяна на политическата система, която да върне доверието на гражданите и да намери пътя за преодоляване на бедността. Ние знаем, че участието ни във властта не е достатъчна гаранция. Но като основна политическа сила извън компрометираното 42 НС имаме смелостта да започнем промяната от себе си и да поемем отговорност, като предложим път за излизане от кризата и реформи, от които България се нуждае днес: 

1. Незабавна оставка на правителството. 

Правителството на БСП, ДПС и „Атака“ няма доверието дори на избирателите, подкрепили тези политически сили. То няма доверието на българите и на Европа.

Кабинетът „Орешарски“ е неспособен да осъществява основните си функции по събиране на данъците и осигуряване на гражданския мир и сигурността. Той не може да подобри живота на българските граждани.

 2. Приемане на спешни промени в Изборния кодекс, предложени от Реформаторския блок и съобразени с международните препоръки.

3. Разпускане на 42 НС и насрочване на нови избори

Днешният парламент връща България назад. Доказа го с погазването на законите и правата на гражданите, с нарушаването на Конституцията и на Договора за присъединяване към ЕС. Да се търси възможност за нов кабинет в рамките на 42 НС е   само би задълбочило кризата.

Партиите и протестиращите да постигнат съгласие за дата за провеждане на парламентарни избори най-късно заедно с изборите за ЕП и назначаване на служебен кабинет.

4. Провеждане на нови избори. Постигане на съгласие в 43 НС за програма за спешни мерки за излизане от кризата.

5. Съставяне на реформаторско правителство с ограничен мандат.

Задача на  правителството и мнозинството в следващия парламент е приемане на спешни и краткосрочни решения за подобряване на живота на българските граждани и оптимизиране на дейността на държавните институции чрез:

А. Прилагане на икономическите мерки, предложени от Реформаторския блок, които ще доведат до  ограничаване на корупцията, особено в обществените поръчки и енергетиката. Ще насърчат кредита и установят справедливи отношения между банките и кредитополучателите. Ще подобрят бизнес климата, ограничат монополите и създадат условия за съживяване на малкия бизнес, нови работни места   и повишаване на доходите.

Б. Осъществяване на промени в администрацията, които ще спрат незабавно партийните назначения, ще гарантира независими държавни регулатори и институции, които да работят в интерес не на партиите, а на гражданите – за нашето здраве, образование и социална защита.  

В. Радикална реформа в съдебната система, МВР и прокуратурата, която ще даде възможност за начало на операция „Чисти ръце“.

Г. Приемане на изцяло ново изборно законодателство, съобразно предложенията на Реформаторския блок, неправителствения сектор и международните препоръки, което да гарантира честни избори и край на купуването на гласове.

Д. Приемане на нови медийни регулации, които да осигурят действителна независимост и прозрачна собственост на медиите, да предотвратят монопола и да създадат честна среда за обществен дебат.  

6. Обществен дебат за промени в  Конституцията и националните приоритети на България, който да положи основите на Третата българска република и да завърши с решение за свикване на Велико народно събрание.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Общо взето на очи се набива само едно. Сваляне на правителството и сваляне на народното събрание. Е добре , ще ги свалим и после какво? Отново избиране на стари комунистически кадри щото няма никакви други и пак по същия път още 25 год.Според мен трябва да се свика ВЕЛИК НАРОДЕН СЪД и да бъдат осъдени на смърт всички виновници за сегашното състояние на държавата и след това да се приемат спешни промени на законите в държавата както и връщане на смъртното наказание .Чак след това можем да се надяваме на резултати!

    Коментиран от #2, #3, #4

  • 2 Miglena Minkova

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    1= STAPKA SVALQNE NA PRAVITELSTVOTO 2- RAZPUSKANE NA PARLAMENTA I NAZNNA4AVANE NA SLUJEBNO PRAVITELSTVO OT EKSPERTI I PROFESIONALISTI I PREDSTAVITELI NA GRAJDANSKI ORGANIZACII.TOVA PRAVITELSTVO STE RABOTI DO KATO NE SE RAZ4ISTAT VSI4KI DALAVERI DOVELI DO ZAGUBI NA DARJAVATA. 3=ZATVARQNE NA GRANICATA I VRASTANE NA VSI4KI BEJANCI. BALGARIQ OBQVQVA NEOTRALITET SPRQMO TOZI VAPROS. 4=IZLIZANE OT EVROPEISKIQT SAUZ 5=OTNEMANETO NA LICENZA NA VSI4KI MONOPOLI OSTETILI BALGARIQ I HARODA I IZGONVANE OT STRANATA. 6=SLUJEBNOTO PREVITELSTVO STE RABOTI DO TOGAVA DO KATO STRANATA ZAPO4NE DA SE STABILIZIRA. 7=STE IMA SAMO PREZIDENT I SLUJEBNO PRAVIELSTVO 8=IZBORI STE IMA TOGAVA KOGATO BALGARIQ BADE RAZ4ISTENA OT KORUPCIQTA I MAFIQTA.
  • 3 Miglena Minkova

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    SLED KATO BADE SVALENO TOVA PRAVITELSTVO SE HAZNA4AVA SLUJEBNO OT NEZAVISIMI I BEZPARTIINI SPRCIALISTI OT VSI4KI OBLASTI.SAMO PREZIDENT I SLUJEBNO PRAVITELSTVO......NIKAKVI IZBORI...TOVA PRAVITELSTVO STE IMA MNOGO RABOTA ZASTOTO STE TRQBVA DA IZPRAVI PRED SADA VSI4KI DO SEGA OSTETILI BALGARIQ I DOVELI BALGARITE DO PROSESHKA TOQGA.ZA NACIONALNO PREDATELSTVO STE IMA SMARTNI PRISADI,ZA KORUPCIQ SASTO......IZORI STE IMA KOGATO BALGARIQ SE RAZ4ISTI OT MAFIQTA I KORUPCIQTA.
  • 4 Miglena Minkova

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    MIGLENA KUNEVA NQMA RABOTA V TOZI REFORMATORSKI BLOK,TA STE E PODSADIMA.

    Коментиран от #5

  • 5 Бай Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Miglena Minkova":

    Миглена, или пиши на БЪЛГАРСКИ или по добре не пиши изобщо! Нищо не се разбира!