Last news in Fakti

29 Септември, 2023 13:53 4 413 12

Уволниха училищен директор заради написани оценки на починала ученичка

  • мон-
  • училищен директор

Според МОН основното съмнение е, че нарушението е направено, за да се получава държавна субсидия за съответния ученик

Уволниха училищен директор заради написани оценки на починала ученичка - 1

Директорът на СУ "Найден Геров" Диана Гавазова е уволнена дисциплинарно, а решението да я освободи от поста е на началника на Регионално управление на образованието Иванка Киркова, съобщи БНР.

Припомням, че министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди цялостна проверка в СУ "Найден Геров", пълен одит на училището, Регионалното управление на образованието в Пловдив и дирекция "Организация и контрол" в МОН.

Повод за това бе скандалният случай за писани оценки на ученичка, която е загубила живота си. Практиката продължавала с месеци и в нея са се включвали няколко учители. Според МОН основното съмнение е, че нарушението е направено, за да се получава държавна субсидия за съответния ученик и/или, за да не се допусне разформироване на паралелката.

Пред Радио Пловдив Иванка Киркова уточни, че проверката, извършена от РУО, е потвърдила скандалните факти и това е дало основание за уволнението на директора. Обясненията, дадени от нея, "не се смислени и не са логични". Според Киркова учителите, писали оценките, също заслужават наказание. Да бъде наложено такова вече е в прерогативите на назначения нов директор - Сашка Кръстева.

Сред останалите нарушения е липсата на контролна дейност както от страна на ръководството на училището, така и от РУО, което тогава се ръководи от Антоанета Пакова. По думите на настоящия началник Пакова също подлежи на наказание. Още през месец март проверка в училището е установила 62% отсъстващи ученици. По нея е подаден доклад и назначена последваща проверка, която обаче въобще не е извършена. Допълнително от това - в продължение на две години не се правени графици на екипите за обхват. В момента Пакова е оглавява правна и административна дирекция в РУО, но поради навършването на пенсионна възраст е Иванка Киркова е дала предложение до министъра на образованието за пенсионирането ѝ.

"Взела съм трудно решение, но съм убедена в правотата му, "защото тези практики минават всички граници", категорична е Киркова.

Според нея това компрометира целия механизъм за връщане на децата в училище. В тази връзка се подновяват постоянните проверки на присъствието за всички училища в най-голям риск.

Освен направената вече проверка от РУО, скоро се очаква да излезе и подробната проверка на МОН по случая.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И какво

    20 0 Отговор
    Нищо ново на хоризонта. И да ходят и да не ходят на училище, всички завършват. Ако пишеш двойки - си лиш учител, не си научил децата. А директите ги интересува да има ученици и да носят пари. Няма оправия. Тия дилигирани бюджети съсипаха тотално образованието.
  • 2 Малиии

    13 0 Отговор
    И защо ще го уволняват човечица. Тъкмо се е позахлебил. Тия директори са несменяеми - не до пенсия, а 10 години след пенсия. Незаменими са! Ама като погледнем, то един милион умрели гласуват на избори. Защо да нямат и оценки в училище и в университета!
  • 3 Ако

    3 0 Отговор
    Беше гласувал от негово име, вече друга работа..
  • 4 Боруна Лом

    12 0 Отговор
    ТЕ И УМРЕЛИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГЛАСУВАТ С ГОДИНИ
  • 5 Селянин

    15 0 Отговор
    Масово в училищата е така. В класа на сина ми не лоша гимназия от 27 деца идваха 5 до 10. Останалите получаваха служебно оценки и присъствия заради делегираните бюджети. На родителските срещи само родителите на тези дето идват и се гледаме умно. В на наши познати училищата на децата е същото. Не се явяват а ги водят на училище. Супер демотивиращо за тези които ходят и за свестните учители. Знае се от всички в системата, но на никой не му дреме защото сме кофти маТрял. Ако не беше починало детенцето, светла му памет, нищо нямаше и да се разбере, вероятно щеше и да завърши.
  • 6 Некромансер

    3 2 Отговор
    Що бе, оформили са й оценките със задна дата
  • 7 Злати Минкова

    12 1 Отговор
    Аз ви казвам, че и куче да запишете на училище или университет, ще завърши, ще вземе диплома и на заплата ще ви бие.
  • 8 НЕПОЗНАТА

    9 0 Отговор
    Четете Чудомир!

    Коментиран от #12

  • 9 лкйхг

    6 0 Отговор
    Трябва да се разчистят всички учители в пенсионна и предпенсионна възраст. Те имат право да се пенсионират по- рано, да се махат!
    Има млади безработни учители в провинцията.
  • 10 лкйхг

    7 0 Отговор
    Директорите- пенсионери да се отстранят още по- бързо. По селата е пълно с директори е пенсионна възраст. Третират училищата като своя частна собственост.
  • 11 Активист

    3 0 Отговор
    Ама тя тази леличка, дето са я сложили за директор, беше директор на сина ми в училище "Пейо Яворов". Май вече е прехвърлила 70-така. Ми тя тази жена ще вземе да се гътне. Малиии, ДИРЕКТОР-ВЕТЕРАН.Е той ще оправи системата. Нямам думи. Ама пращате ги тези хора да си гледат старините, не да оправят образованието. То затова сме на този хал.
  • 12 дядо поп

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "НЕПОЗНАТА":

    Там даскала беше писал шестица , за Бог да прости!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове