Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 08:41 2 764 20

Експерт: Средната стойност на поземлената рента у нас е сред най-високите в Европа

  • рента-
  • земеделска земя

Ако през 2010 г. са били изплащани средно по 23 лева на декар, през миналата година сумата вече е 61 лева, казва доц. д-р Мария Станимирова от Икономическия университет във Варна

Експерт: Средната стойност на поземлената рента у нас е сред най-високите в Европа - 1

Средният размер на поземлените ренти у нас е сред най-високите в Европа, каза за БТА доц. д-р Мария Станимирова, преподавател към катедра "Аграрна икономика" при Икономическия университет във Варна. Тя има повече от 80 научни и практически публикации в специализирани издания в страната и чужбина. Участвала е като експерт и ръководител в над 25 изследователски и бизнес проекта, част от които свързани с арендния модел на земеделие и поземлените отношения в селските райони. Тя представи свое изследване за актуалните тенденции в развитието на пазара на земеделска земя в България по време на международна конференция, чийто домакин бе университетът. Проучването ѝ обхваща периода 2000-2022 година.

През всичките тези години цената на земеделската земя у нас непрекъснато се повишава, разказа Станимирова. По думите ѝ увеличението е средно с 15 процента на година. Особен тласък за повишението на цените дава присъединяването на страната ни към ЕС и започналото след това изплащане на помощи по т.нар. схема за единно плащане на площ. Така докато през 2000 година декар земеделска земя у нас е струвал средно 137 лева, то през миналата година сумата вече е надхвърляла 1300 лева. Станимирова подчерта, че цената е различна в отделните райони на страната. Най-висока е в Североизточния регион, в Добруджа, където вече достига близо 2000 лева за декар. Най-скромни са цените в Югозападния и в Южен централен район.

Изследването на доц. Станимирова показва, че въпреки ръста на средната цена на земеделската земя у нас, тя все още е по-ниска в сравнение с останалите европейски държави. По този показател страната ни е под средата на класацията, в дъното на която са Естония и Хърватия. Най-скъпа е земеделската земя в Нидерландия, следвана от Люксембург и Италия. Ако се погледнат разликите в цените в отделните райони обаче, става ясно, че в най-скъпия район – Добруджа, стойността на декара е по-висока от Унгария, Хърватия, Словакия, посочи експертът.

През всичките години, обхванати от изследването на доц. Станимирова, се е увеличавал и средният размер на изплащаните поземлени ренти или наеми на собствениците на земи. Тя уточни, че увеличението е с около 10 процента на година, така че ако през 2010 г. са били изплащани средно по 23 лева на декар, през миналата сумата вече е 61 лева. За рентите също е валидно, че са различни в отделните райони на страната, допълни експертът. По думите ѝ най-ниските са в Югозападния район. Най-големи суми получават собствениците на земи в Североизточния регион, в части от който рентите вече надхвърлят 93 лева на декар.

Дори и средната цена на земеделската земя у нас да е сред по-ниските в Европа, това не е валидно за рентите, допълни Станимирова. Тя уточни, че по последни данни в това отношение страната ни изпреварва дори Франция, Испания, Унгария. Средната стойност на поземлената рента у нас е равностойна с тази във Финландия, Полша, и е много по-висока в сравнение с Румъния, разказа още Станимирова, като уточни, че сумите са значително по-високи само в Гърция, Нидерландия и Италия.

Всъщност, размерът на поземлената рента е основен фактор за определяне цената на земята, допълни Станимирова. Според нея на национално ниво у нас ключовите култури, които също имат значение при формирането ѝ, са пшеницата, слънчогледът и царевицата. Там, където се отглеждат масово, и рентите са по-високи. Другият фактор за непрекъснатото повишение на цените на земеделската земя е инфлацията.

Една от причините в Добруджа стойността на един декар да достига европейските цени е фактът, че там стопанствата са по-големи и с ефективно производство, конкурентоспособността им е по-висока, каза още Станимирова. Тя подчерта, че това им позволява да инвестират в модерна техника и в различни иновации. В другите региони, включително около столицата, стопанствата са по-дребни и с по-малки възможности.

Според Станимирова хубавото е, че проблемът с наличието на пустеещи земеделски у нас вече не съществува. Тя посочи, че земеделците, подобно на предприемачи от други сфери на икономиката, също се борят с недостига на кадри. Според нея държавна политика на диверсификация, на по-сериозно подпомагане на по-малките производства, би помогнала младите хора да се върнат в земеделието и да се даде тласък на иновациите и образованието и в сектори като зеленчукопроизводството, и в другите сектори от селското стопанство.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Благой

    6 0 Отговор
    Тия дето имат земи...направо са забогатели да знаете..
  • 2 Истината

    18 1 Отговор
    Голям смях е тази.
    Да защитаваш наууучно феодалите,експлоататорите по селата е обидно.
  • 3 доктора

    21 0 Отговор
    Само да кажа на госпожата университетски преподавател , че цената на земята в Добриджа не доближава 2000лв , а надхвърля 4000 лева

    Коментиран от #15

  • 4 ЧОЧО

    15 1 Отговор
    В България всичко е най-високо от ЕС,затова сме последни по всичко.
  • 5 Порно

    15 0 Отговор
    То отдавна има натиск за сваляне на рентите, с цел принуда за продажба на по евтини цени.
  • 6 Поредната

    20 0 Отговор
    Калинка манипулаторка, защищаваща зърнарите
  • 7 Един трудов човек

    5 0 Отговор
    Преди две години и половина продадох земя за 2000лв.декар а сега ми дават 3.500 за декар.Рентата ми е 110лв.район северозапад Лом..................
  • 8 Пешо

    4 0 Отговор
    Абе тези ,арендатори не си плащат рентата.Какво става?
  • 9 Голям зор

    3 0 Отговор
    Експерта,ти колко земя си наел
  • 10 Графата

    7 0 Отговор
    Долна ЛЪЖА. Средната големина на стопанствата в Западна Европа е 2500 декара. А при нас 100 човека държат 90% от земята на България.
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор
    Ако рентата тръгва от 23лева 2010г и се увеличава с 10%,през 2023г тя трябва да бъде79,40лв или седемдесет и девет лева и четиридесет стотинки ,а не както е написано за миналата година 61лв.За миналата трябваше да е 69лв и стотинки....Следя движението защото имам 20дк и търся да купя земеделска земя ,но в северна бг .Само за миналата година взех прилична рента от земите си средно около 71лв.Останалото бе около 50лв,като говорим за земя около Плиска и Драганово!
  • 12 но ВИНА, не ЙЕС ВИНА

    5 0 Отговор
    Медиите правят всичко възможно България и българската земя да не е бъде вече българска. Как се купуват души не знам, но писачите са до един чужди слуги. До един!
  • 13 инж. Ганчо Илков

    3 2 Отговор
    Тези Експерти работят със Средно Статистични Данни. Да, по-лесно е, но Информацията няма нищо общо с Реалността. В Сектор Селско Стопанство все още се ползват изключително не благоприятни Форми на Управление. Това показаха Протестите на "Зърнарите". Създаване свръх производство на определени продукти, задържането им в Хранилищата (с цел да се покачи цената им). На Стоковата Борса се явяват същите продукти, Пазарната Цена пада. Производителите губят и излизат на Протести - Държавата да ги Компенсира. Рентиерството е пагубни форма на обработка на Земята: 1. Арендният Договор е за една година (Арендадорът, е лишен от възможноста да използва Земята за Трайни Насаждения). 2. Арендаторът, е лишен от възможноста пълноценно да използва Сеитбообращението, а това води до изтощаване на Почвата. Стамболийски, чрез Кооперирането на дребните Земеделски Стопани, показа на Света,че Селското Стопанство е Система която се основава на Съвместното Развитие на Земеделие, Животновъдство, Хранителна Промишленост, Градинарство, Зеленчуко Производство, Пчеларство. Обединени Собственици на Земеделската Земя, създаващи Преработвателни Предприятия и Търговски Мрежи. Всяко едно Разпарчетосване води до загуби и Сомоунищожение. Не случайно (в резултат на порочните Практики) в България се преобразува Земеделската Земя в Терени за ВЕИ и Фотоволтаици. Такава Политика Унищожава България (не само Българската Хранителна Система, но и Социално Битовата Среда - общо обедняване поради скъпите Х

    Коментиран от #18

  • 14 добруджа

    4 0 Отговор
    В Добруджа земя се продава само ако на някой му трябват пари за нещо много важно . В момента никой не продава . Ако търсите земи в Добруджа трябва да сте готови да извадите поне 4500 лева за декар , но въпреки това не е много сигурно дали има за продажба .Рентите миналата година са средно 120 лева за декар , на места достигайки 150 лева . има Земеделски кооперации , който са платили 180-200 лева на декар .Съгласен съм само в едно твърдение в статията , че земята само ще поскъпва .

    Коментиран от #16

  • 15 Настев

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "доктора":

    Само на определени места. Чети...пише ти за средна цена...чети и после пиши
  • 16 Настев

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "добруджа":

    Миналата година, да, ама не и тази. Паднаха на 100 лева...и не обобщавай за цяла Добруджа...балчишко е едно, Тутракан е друго, Силистра е трето

    Коментиран от #17

  • 17 добруджа

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Настев":

    Така е , прав си . В Добруджа , арендаторите се наддават , само и само да вземат още малко декари .В едно землище не рядко има по 5 арендатора , а землището не е разтегателно , затова единия дава повече от другия и които оцелее .ще от сега казват че рентите ще падат , но има арендатори които категорично казват , че пак ще дават хубави ренти .Колкото до цената , излезели терен , веднага се купува , не знам откъде ги вадят тези пари , но се купува буквално в рамките на деня .
  • 18 един

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "инж. Ганчо Илков":

    Дай си ти земята под аренда за 5-10 и повече години и ходи после да гониш михаля с нашта правосъдна система!Недей дава акъл ако си далеч от действителността!
  • 19 комбайн

    1 0 Отговор
    Аз чувам , че ще има ниски ренти , но има арендатори които само това чакат и са приготвили по 180 лева на декар за да придобият още земи .Не знам кое е истина и не знам откъде имат толкова много пари , може би от минали години .През Декември като раздават рентите ще се види .
  • 20 Цената на земята е

    2 0 Отговор
    БАЛОН, в съседна Румъния е на половина по-евтина, тука групировки движат "пазара"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове