Last news in Fakti

23 Септември, 2023 08:07 4 312 85

След протеста и меморандума с Николай Денков: Арендаторите на ниви май ще свалят рентите

  • ниви-
  • рента-
  • арендатори

Средният наем е стигнал 63 лв. за декар миналата година

След протеста и меморандума с Николай Денков: Арендаторите на ниви май ще свалят рентите - 1
Снимка: БГНЕС

Всяка есен агробизнесмените, които обработват чужди земи, усилено обясняват колко трудно се изкарват парите и как едва плащат наемните цени. Сега към обичайните оплаквания - от суша, градушки, прекомерни валежи, скъпи торове и посевни материали, ниски изкупни цени - арендаторите добавят и засилената конкуренция на вноса от Украйна.

На фона на последните протести зачестиха предупреждения, че няма как да се плащат високи ренти. Тон даде и самият земеделски министър Кирил Вътев, който заяви: „Сегашната стопанска година е тежка и със, и без забрана на вноса от Украйна. Имаше суша, наводнения, срив на пазара на зърно, а откакто започна войната, нищо не е същото“.

Факт е, че агресията на Русия - не само на фронта, но и икономическите войни, с които отвръща на санкциите, от миналата година тревожат пазарите на храни и на горива и създават глобални ценови трусове и несигурност, а непредвидимостта е най-пагубното нещо за всеки бизнес.

Но черногледството в българското земеделие не е отсега. Ако питате собствениците, които разчитат на доход от нивите си, рентите са обидно ниски, а арендаторите неизменно твърдят обратното - че наемането им излиза прекалено скъпо. Още преди три години от Асоциацията на земеделските производители обявиха, че рентите са стигнали "тавана на поносимост". А всъщност рентите продължиха да растат, като средната стойност се качи от 44 лв. за декар годишно през 2020 г. до 63 лева през 2022 г.

В медиите все по-често се чуват минорни прогнози. Стопани се оплакват, че ако запазят размера на рентите, не само ще останат без оборотни средства, но и няма да могат да обслужват кредитите си. В репортаж по Нова тв Александър Сабанов, който обработва 10 000 дка земя в района на Силистра, обясни, че миналата година заради добрите цени за зърното в региона рентите са били 70-80 лв. на декар, но заради спада на цените с над 30% тази есен рентите няма да стигнат и 60 лв. на декар.

От Тракийския съюз на зърнопроизводителите пък описаха следната картина за Старозагорско: На фона на задоволителните добиви от пшеница първите резултати от жътвата при слънчогледа показват около 30% спад. Заради жегите добивът от декар при царевицата ще бъде наполовина по-нисък от миналата година. Цените на пшеница, рапица, слънчоглед и царевица напоследък спадат, а рентите се качват и на места достигат 90-100 лв. за декар.

Тези прогнози не са меродавни. А тъй като търсенето на земеделски земи е голямо и конкуренцията между арендаторите е сериозна, очакваната "стагнация" на рентите може и да не се случи.

Посоки

През 2022 г. средната цена на сделките с ниви в България е достигала 1428 лв. за един декар, а средната цена на рентата - 63 лв./дка, показват официалните данни на Националния статистически институт. НСИ събира информация за реалните сделки. Спрямо предходната година средната цената на нивите е нараснала с 21.6%, а платената рента - с 21.2%.

Спрямо предходната година има повишение в цената на сделките с ниви и на средната цена за наем/аренда на един декар ниви във всичките шест статистически района на страната.

Огромни разлики

През 2022 г. най-висока e била цената на сделките с ниви в Североизточния район - 2 043 лв. на декар, което е с 32.1% повече спрямо предходната година. "Златна Добруджа" наистина е златна - само там има цени над 3000 лв. декар (в селата край Добрич и около Балчик) .

Макар и не с такива проценти, земеделските площи са поскъпнали и в другите статистически района на страната. В Северозападния район средната цена на декар е достигала 1525 лв. на декар (ръстът е с 18.8% за година), в Северния централен район цената е 1575 лв. на декар (23.5% увеличение спрямо 2021 г. ), в Югоизточния район - 1096 лв. на декар (17%).

В другите два района нивите не само са много по-евтини, но и се отдалечават от другите, защото цените им се качват много слабо. В Южния централен район средната цена е пораснала през миналата година с 3% и е 643 лв. на декар, а в Югозападния район е достигнала 705 лв. на декар след символично повишение с 0.7%.

При наемите на земя отново най-скъпо е в Североизточния район - средната цена за наем/аренда на един декар се е увеличила с над 16% до 93 лв. Специално в осемте добруджански общини средната стойност е била 125 лв./дка.

В Южния централен район средната рента е скочила с 33.3%, в Югоизточния район - с 30%. В Северозападния и в Югозападния район повишението е с 16.7%, а в Северния централен район - със 17.2%.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    70 6 Отговор
    Има лесно. Разваляме договорите. Ако искат. Масово хората имат 10-20 декара от които получават 400-500 лева НА ГОДИНА. С тях и без тях все тая. Така че арендаторите да внимават. По добре пуста от колкото без пари.

    Коментиран от #5, #24, #27, #31, #58

  • 2 Сопата

    60 7 Отговор
    Коалицийката пак противопоставя хората есни на други. Само и само да изпълни заръките на НАГЛОсакСонците.

    Коментиран от #45

  • 3 рада дълбоката

    45 18 Отговор
    "Факт е, че агресията на Русия - не само на фронта,...."
    Агресията на Русия е следствие на американските цветни революции по целия свят и като конкретика в Украйна . С такива ЕС подлоги известни с корупционни скандали (имена няма да споменавам , всеки ден ги показват ) в Брюксел нищо добро .

    Коментиран от #33

  • 4 И ко прайм ся ?

    57 5 Отговор
    Звмеделците да не останат без земя. Договорите се развалят за 1 ден с анекс. С тия 300 лева аз мога и с тях мога и без тях. Само да добавя че тия 300 лева са за госината НЕ на месец.

    Коментиран от #7

  • 5 Айде сега

    12 40 Отговор

    До коментар #1 от "Иванчо":

    Глупости. Посочената аренда е справедлива. 3% годишна доходност от празна земя е нормална норма. Който си мисли, че може да изкара повече като я обработва нека да се пробва. Несериозно й "по-добре пуста отколкото без пари" - а данъците?

    Коментиран от #25

  • 6 ОСТАВКА

    46 2 Отговор
    Аман от НАВЕДЕНИ политици. Оставкааа
  • 7 Айде сега

    6 30 Отговор

    До коментар #4 от "И ко прайм ся ?":

    Ами продай я като не ти носи доходността, за която мечтаеш и си купи... или почни да я обработваш
  • 8 Пенсионер

    35 6 Отговор
    КОЛКО Е СУБСИДИЯТА НА ДЕКАР, А РЕВЛЬОВЦИ-НАГЛИ? В НЯКОИ РАЙОНИ Е РАВНА НА РЕНТАТА!!!

    Коментиран от #11

  • 9 СЛОНА

    25 6 Отговор
    ДА ГИ СВАЛИМ ТЯХ ОТ ВЛАСТ!!!....?
    КАКВО ГИ ЧЕКАМЕ ОЩЕ!!!

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Айде сега

    11 10 Отговор

    До коментар #8 от "Пенсионер":

    Хм, субсидията не е ли на тон реализирана продукция а не на площ?
  • 12 Ами...

    35 3 Отговор
    И накрая пак бедния българин е ощетен.
    Оставка!
  • 13 СЛОНА

    21 3 Отговор

    До коментар #9 от "СЛОНА":

    НЕ НИ ТРЯБВАТ ЯЛОВИ МИНСТРИ
  • 14 МДААА БЪРА БЪРА ДВА ЧАДЪРА И

    37 4 Отговор
    КОЙ ША ОПЕРЕ ПЕШКИРА ПАК НАРОДЕЦА. ТРОЙНИ ЦЕНИ НА МАГАЗИНА ЗАПЛАТИТЕ ПАК СЪЩИТЕ ИЗРЯЗВАНЕ НА СТРАНИЧНИЯ ДОХОД ОТ АРЕНДИ ЕЙЙЙЙЙ КОРАВ ТОЯ НАРОД НИ ЗНАМ КО ТРЯА ДА МУ ЗЕМАТ/НАЦ. Празник му взимат.... Ефект зеро/ ЧИ БЕЛКЕМ са събуди
  • 15 Заради Денков

    33 5 Отговор
    Рентите ли ще ни свалят ?

    Коментиран от #16

  • 16 Е па

    17 5 Отговор

    До коментар #15 от "Заради Денков":

    Каквото кажат от козяк, това ще бъде
  • 17 соломон напасания

    38 5 Отговор
    Сега идеята каква е . Сваля се рентата и съответно падат цените на земята а след това купуват фирми от рода на Мосанто и т.н като в Украйна

    Коментиран от #20, #66

  • 18 РУСКА 👊🐻👊®

    12 0 Отговор
    НА ТОЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО ГАЩИТЕ МУ СВАЛЯТ
  • 19 Миризлив пор

    9 17 Отговор
    Само не мога да разбера нещо. Лошите зърнари с бентлитата са толкова лоши, че дават 125 лева рента! Естествено щом рентата е висока и цената на земята е висока! Май бентлито е изработено а не е получено даром.

    Коментиран от #30, #55

  • 20 Откъде ви намира

    9 16 Отговор

    До коментар #17 от "соломон напасания":

    Копейката толкова глуупави, бе?

    Коментиран от #35

  • 21 Костя

    9 7 Отговор
    Трябваше да стана зърнар.

    Коментиран от #47

  • 22 Ха сега де?!

    20 2 Отговор
    "А тъй като търсенето на земеделски земи е голямо и конкуренцията между арендаторите е сериозна..."Значи хем ривът тия арендатори,че едвам свързвали двата края и виждали зор с кредитите и рентата от 60 лвна декар им идвала по нанагорнище,хем лакоми за още земя!За Майбасите нема да отварям приказка....
  • 23 Не се

    21 1 Отговор
    плашете, не навсякъде ще окастрят рентата, защото си вкарват автогол.
  • 24 Гост..

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Иванчо":

    СПОКОЙНО ще прокарат закона за пустеещите земи ,или обработваш??? или плащаш глоба.Те са го измислили не се кахари.

    Коментиран от #53

  • 25 Абе луд

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Айде сега":

    На земеделска земя ниви, пасища не се плащат данъци... аре малко да се образоваме. Имам земи, една нива от 10 декара съм я дал на един на декар ми дава 50 килограма картофи а добива от декар е 2500 килограма картофи. Не ми обяснявай, ако сам си я обработвам какво и колко ще изкарам. Бай Кольо с трактора взима 100 лева на декар да я изоре и насее, а сега сметни 2500 кг. по 1,20 лв. труда си е мой не го плащам.

    Коментиран от #34, #41

  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    16 3 Отговор
    Айде сега да кажат,какви пари получават от ЕС,Наемателите на земи.какви торове ползват за тези високи добиви и какви ниски Ренти плащат.Имам земи в най-богатият край на бг,Плиска и в Северна бг,Драганово.ЕС им плаща по 100€ и отгоре на Декар ,а те плащат зар заман по 50-60лв.Покрай Плиска земята ми е унищожена от торовете им за високи добиви,но я държа за Внуччки иправнуци,ако даде съдбата.В Драганово земята е по добре ,но гората ми е унищожена от циганора,както и всичко в къщата на МАйка ми.Тези охранени земеделци,ако не дадат минало годишната рента ,хаир няма да видят!С лека ръка държавата реши "Безплатни" учебници от миналата година....Някой помисли ли за търговците какви загуби от нов останал учебник ще имат-Не!Но понеже и печатниците и власта техни те решили....На зърнарите дават пари ,а на книжарите ще вземат ли обратно новия учебик....Безплатни учебници,а работна тетрадка за 7 клас на Анубис по Биология 13,90......Не ви ли омръзна,управници да дерете хората,които ви хранят като костури?????
  • 27 Дааа

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иванчо":

    Измислиха закон, ако една земя пустее се събира общината и я дава на арендатор да я купи.... Земята трябва да се обработва, но не и тея мошеници да си правят каквото искат.
  • 28 СЗО

    11 9 Отговор
    Който не му харесва арендата, да правят ТКЗС и да си обработват земята сами. А на когото му е висока, да спира да прави земеделие. Така всичко ще се регулира по естествен път.
  • 29 Начо Пидала

    2 1 Отговор
    Козлодуя е г€й
  • 30 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 1 Отговор

    До коментар #19 от "Миризлив пор":

    Кой дава 125лева рента ,та да отида да му дам той да обработва земите ми??????Що лъжеш????

    Коментиран от #37, #38, #44

  • 31 Тъй ли?

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Иванчо":

    "По добре пуста от колкото без пари".Ако имаше данък,друго щеше да мислиш.На часа щеше да продаваш
  • 32 Като

    17 2 Отговор
    Не плащат нека работят на козяк земите. Аз ще отглеждам био бодили няколко години. Лошото е, че вместо да изринем тея продажници, ние си чепкаме … във факти. Винаги ще си останем РАЯ!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Миризлив пор

    3 13 Отговор

    До коментар #25 от "Абе луд":

    Ммм 100 лева на декар? Ти в кой свят живееш бре човек? Трактора ти е 6 цифрена сума, харчи 35-40 литра дизел на час а тракториста ти е със заплата 2500 лева чисти. Според теб кой ще ти изоре за 100 лева?

    Коментиран от #52

  • 35 до третополовия

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Откъде ви намира":

    Тебе умния забравих да питам !
  • 36 Нека публично се даде отговор на въпроса

    14 0 Отговор
    Каква субсидия на декар получават от ЕС земеделските производители в България? Тя по-голяма ли е от даваната рента и ако да с колко? Каква е срената борсова цена на отделните зърнени култури по световните борси за съответния разглеждан период и какъв е РЕАЛНИЯТ среден добив у нас? И като се отговори вярно на тези въпроси картинката става ясна!
  • 37 Миризлив пор

    9 3 Отговор

    До коментар #30 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Зърнарите, зърнарите дават. Толкова ми е рентата в Добруджа от поне 10 години. Там обаче всичко се обработва за разлика от северозападна България например.

    Коментиран от #57

  • 38 Аз взех

    9 1 Отговор

    До коментар #30 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    120 миналата година, така че дават. За Добруджа става въпрос.

    Коментиран от #48

  • 39 Брадвата

    20 0 Отговор
    Не съм чул арендатор на над 10к декара да се е отказал. Все е трудно, все пари няма, фалират, а не се отказват. Що тъй?!
  • 40 Ха сега де?!

    16 1 Отговор
    "След протеста и меморандума с Николай Денков: Арендаторите на ниви май ще свалят рентите".Нали според тоя меморандум поради забраната на внос на евтина продукция от Украйна,демек липсата на конкуренция,единствения резултат ще е най-високи цени в света у нас,демек максимална печалба за зърнарите!От къф зор ще свалят рентите?Напротив,би трябвало да се вдигнат още!
  • 41 Айде сега

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "Абе луд":

    Луд за връзване даже :) Знам, че няма данък за необработвана земя, но се върти от поне 10 години и рано или късно ще се появи. Остави една земя необработвана за няколко години и след това ще имаш "входящи" разходи за да я направиш отново годна за сеитба, които ще ти се сторят зловещи. И още веднъж - айде вземай мотиката и отивай с Бай Кольо с трактора да изкараш 2,5 тона от декар де... Стига сте гледали в паницата на другия

    Коментиран от #50

  • 42 на народ а ......

    13 1 Отговор
    Спокойно , пак ни вземат "мярка " нои ние вече свикнахме с всичко - златото , ядрените реактори , чуждите магазини , и пр и пр . Явно дойде ред и на земята а в България кервана си върви кучетата си лаят .........
  • 43 Денков и правителството

    14 1 Отговор
    Са вредни за хората. Щета и финансово и морална са. Долу Украйна. Няма заради нея да страда българина. Оставка на всички Атлантически боклуци
  • 44 има разлика

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    На Връшка чука или на Вихрен и 5 ст на декар не дават !

    Коментиран от #49

  • 45 За пореден път

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сопата":

    Това е целта, колега - или да влезем пряко във войната, или да се изтрепем взаимно. На амбасадата очевидно ѝ трябва територията, но и населяващия я матрял. Нарочени сме за анихилиране и няма значение как ще бъде постигнат този резултат.
  • 46 Те го казаха земеделците

    11 2 Отговор
    Ще ходите хора да си търсите рентите от Денков, МС и парламента. От тях ги търсете. Или от Зеленски
  • 47 кюмюра от Драгалевци

    5 4 Отговор

    До коментар #21 от "Костя":

    По добре зърбар от колкото американска подлога !
  • 48 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "Аз взех":

    Земята ми в Плиска на Декар миналата година ,дадоха най-много.Чакай да ги сметна,около 75лева.Субсидията на декар им е двойно по голяма.А драганово е на 50лв има някакъв договор че не може под 50лв и те си стоят на 50....Понеже не съм там и селяните си правят каквото си искат с мен.Като не разчиташ на тези пари ,като основа и те използват.Ако имам как да си обработвам земята,мога да ти кажа,че от Декар ще вадя по 6 тона Домати и то не такива в магазина!

    Коментиран от #62

  • 49 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 0 Отговор

    До коментар #44 от "има разлика":

    Не ми обяснявай на мен,за земи ,пари и коли и за гоблени не ми обяснявай,а за шахмат -просто млъкни.В Плиска земята е Като тази в добруджа,но явно парите до 120 са ги гепили,майбасите много години.....

    Коментиран от #56

  • 50 геобразен соросоид

    7 0 Отговор

    До коментар #41 от "Айде сега":

    Кажи му го ! То и тол тракси нямаше ама се появиха..... а сега си растат на всеки 6 месеца . Едно време при "влизането" ни в ЕС нашите се изплашиха че няма да има кинти в хазната защото подат митата от вноса на автомобили .Та баба Меркел ги успокои , няма страшно вдигате акциза на горивата и всичко ще си дойде на мястото и так до ден днешен когато пък почнаха да реват много били високи горивата . Овце , овце още имате за стригане , това !
  • 51 гфдс2

    9 0 Отговор
    Нали им отпуснаха милиони?! Сега и собствениците на земя ли ще изнудват? Високи ренти има само в Добруджа. В други части рентите са ниски. Никой не дава 100 лв. на декар. Това са нагли лъжи.
    Да връщат земеделците земята на собствениците! Разваляме договорите. Не искаме да използват земята ни безплатно.
  • 52 Ти не го

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Миризлив пор":

    мисли бай Кольо щото като почне сутринта на обяд е готов и е със стар британски мини трактор, не знаеш за какво става въпрос, тук не съм по субсидия за да изпълнявам задължителните изисквания за марки семе, пестициди, отделно GPS карта за трактора за милиони която струва хиляди левове и която си задължен да купиш и използваш и още много други неща, но за това ги има тези изисквания когато получаваш субсидия, за да покриеш тези неща с тези пари и после да ти остане печалбата от стоката и да дадеш една стотна от всичко това на собственика на земята. Я ми обясни как няма пари за ренти а има пари за Майбах, щото аз в мобилен Майбах под 1 милион не виждам, да не говорим, че имат още един куп лични коли и "играчки" за още сумата пари. И да не обсъждаме, че зърнарите прецакват бабичките и дядовците като им предлагат да им изкупуват нивите за по 500 лева на декар. Половината от земите дето обработват са ги изкупили. Илчовски защо каза в новините, че няма да протестира, щото всички земи дето обработват ги е изкупил и вече са негова собственост. Светни се малко... ако имаш нива единственото което правиш ти с нея е май да си държиш главата заровена в земята.

    Коментиран от #60

  • 53 Случаен

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гост..":

    Хубаво, нека измислят закон за пустеещите земи, но в същото време ще трябва да го използват и за пустеещите имоти, изоставени или лошо поддържани сгради и стана тя една.......ще падат правителства и парламенти! Що!? Щото у нас безхаберието е своеобразно и всеобхватно, а политиците ни държат на "стабилно управление" и творческите си амбиции.
  • 54 Ренти или атлантически слугинаж

    2 1 Отговор
    И двете не може !
  • 55 гфдс2

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Миризлив пор":

    Кой дава 125 лв. рента, бе? От 50 лв. нагоре никой не дава, с изключение на Добруджа. Ама Добруджа не е цяла Бг. За цяла година подхвърлят едни мизерни 600 лв., което разделено на 12 месеца е по 50 лв. на месец. Подигравка!
  • 56 Миризлив пор

    3 6 Отговор

    До коментар #49 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Въпроса е в друго, с какво се обработва! Ако ползваш стари трактори и комбайни то и производителността е малка и печалбата е малка. Имаш ли идея колко струва един нов трактор? Колко е заплатата на тракториста? Не за друго ами докато не му програмираш компютъра не тръгва! Един нов комбайн със целия прикачен инвентар струва повече от Ролс и има 3 компютъра. Моите земи са при зърнар, който кара Бентли но преди това е вложил не малко пари за техника, производителността е голяма, добивите са добри и рентата ми е добра.

    Коментиран от #59, #61

  • 57 гфдс2

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "Миризлив пор":

    Щом 120 лв. рента на декар ти е много, върни парите на арендатора! Остави арендатора да ти работи земята безплатно, а?
  • 58 Споко

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Иванчо":

    При тая лоша година и фалити на земеделци,ще Ви върнат земята.Е,тогава ще Ви питам ,какво ,аджеба,ще правите с нея?

    Коментиран от #64, #78, #81

  • 59 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор

    До коментар #56 от "Миризлив пор":

    А,знаеш ли какви торове се използват за тези добиви.Земите в добруджа и моята земя в плиска им трябват 30г да не се пипат за да се въстановят.Тези нови трактори са същите като новичките ви коли.Ще дойде време когато ще дайдете на моя акъл.Много мехаика ,а малко електроника.Това,че имаш климатик в трактора не означава,че производителноста му е по голяма!
  • 60 Миризлив пор

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "Ти не го":

    При мен арендатора е с обикновен Мерцедес не е Майбах. Предложението за изкупуване е 3000 на декар до 10 декара, при парцели над 10 декара 3500. Пак казвам, това че се обработва и се дават ренти вдига цената на земята. Ако никой не обработва или разчита на някаква измислена техника, нормално е да има ниски добиви и да има малка печалба.

    Коментиран от #63

  • 61 гфдс2

    5 0 Отговор

    До коментар #56 от "Миризлив пор":

    Не купуват нови машини. Всичките им машини са 2-ра употреба. И не плащат цялата сума. Кандидатстват по разни програми, пишат проекти и им отпускат пари за машините. Всичката им техника е по проекти с подарени пари. Че и пари за наемане и поддържане на помещения им дават.
  • 62 1234

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Понеже нищо не разбирам , един въпрос , тези пари за година рента ли са , или за месец?

    Коментиран от #65, #82

  • 63 гфдс2

    7 1 Отговор

    До коментар #60 от "Миризлив пор":

    Арендаторите не излизат от казината и игралните зали. Не знаеш какъв алкохол пие твоят арендатор и какви папируси пуши, нито в коя държава ходи на почивки по няколко пъти на година, нито как живеят децата му, жена му и внуците му, които не работят никъде цял живот. Твоят арендатор ходи по нивите и се показва пред хората с една кола, ама другите коли в автопарка му не си ги виждал даже.
    Моят арендатор даже не се показва пред хората. Има си подуправители, които са шефовете за пред хората. Толкова си е надвил на масрафа.

    Коментиран от #67

  • 64 1212

    5 0 Отговор

    До коментар #58 от "Споко":

    Ще я оставя да пустее една година. Ще се завъди балур. Комшията с трактора има косачка и балирачка. Взема по 25 лева на декар да коси и по 50 стотинки на бала. От един декар излизат около 80 бали. А животновъдите ги купуват веднага за 8 лева.
  • 65 гфдс2

    5 0 Отговор

    До коментар #62 от "1234":

    Това е на декар. Ако имаш 10 декара земя, арендаторът ти дава 50 лв на декар или общо 500 лв. за цялата година. Пиша примерно. Някъде плащат по 30 лв. рента на декар, другаде по 100 лв. на декар. Според категорията земя. В статията са написали само най- високите ренти, които се плащат в добрите райони, но не са споменали районите с ниски ренти.
  • 66 Хммм

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "соломон напасания":

    В статията сценария е различен. Сваля се рентата цената на земята леко се вдига за да те подлъже да продадеш и идват едни любезни американчета и уж ти правят услуга да не беше грижа за този имот. Нали така , нищо да нямаш и да си щастлив. Ама аз съм решил да си я държа 50 лв са си 50 лв които получавам без да съм правил нищо. Пък и в бъдеще не се знае, по-добре да оставя нещо в наследство.
  • 67 Миризлив пор

    1 4 Отговор

    До коментар #63 от "гфдс2":

    Колкото и да ти е странно не ми пука! Докато вземам една от най-добрите ренти в страната и цената на земята е една от най-добрите и най-важното е, че като искам да я продам има кой да я купи в кратки срокове говорим за около месец и да и плати цялата цена аз съм ОК. Ако пустее нито цена мога да взема нито рента. Колкото до трактора че бил пълен с електроника и т.н. има значение повярвай ми, старите трактори оряха с 5 км/ч сегашните влачат двойно по голям плуг с 40 км/ч.

    Коментиран от #69

  • 68 60 лв. за декар ли?

    6 0 Отговор
    Къде са тия 60 лв. В селата между Тополовград и Елхово от 2 години "вдигнаха" на 30 лв.Арендаторът на 27 години си купи лукс апартамент в Стара Загора, карат 2 нови коли с жена си, а в селото на улицата пред къщата имат покрит навес с още 5 коли, не знам защо са им.Техниката и складовете в стария стопански двор.. Булката по козметични процедури, подмладяване, сякаш вече на 35 е престаряла.Дават ти мизерната рента и договор за 2 години напред. Ама останали само стари селяни прости и на 30 лв. се радват и никой не може да им отвори очите.
  • 69 гфдс2

    3 1 Отговор

    До коментар #67 от "Миризлив пор":

    Не е вярно, че не ти пука. Защитник си на зърнарите.

    Коментиран от #70

  • 70 Миризлив пор

    0 2 Отговор

    До коментар #69 от "гфдс2":

    И защо да ги защитавам? Фактите говорят сами за себе си. Гледам хората обявяват ренти 30-50-70 лева на декар аз последните 10 години вземам над 100, цена на земята около 1000, на мен ми предлагат 3-но. Истината е, че за да имаш трябва да вложиш в техника и да си платиш наема. Мисля е нормално след като си вложил и да печелиш, аз не мога да обработвам земята.
  • 71 Като извадим

    5 0 Отговор
    От "рентата" европейската субсидия и националното доплащане дали "средната рента"
    Ще е 63 лв на 1 дка. Ганюююююювска работа.
  • 72 Бойко Коунът

    3 0 Отговор
    Украинците или по-скоро даже американците печелят за сметка на българите. Вредното предателско правителство работи срещу България. Колко трябва да си прост, за да не го разбереш?
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Минувач

    3 3 Отговор
    Тези цени, които се пишат тук за Добруджа не са адекватни. Цената на земята там в добрите землища, вкл. тези от варненско (добрите имам в предвид) е около 4100-4500 лв/дек, рентите миналата година бяха около 140 лв/дек. В Балчишко са най-скъпите земи, където в момента са към 5000 лв/дек. Там рените миналата година бяха около 160-180 лв/дек. Към момента има задържане на цените на земята, не виждам спад, но ако има ще е малък. Очаквам тая година да се дадат по-ниски ренти, което и може да свали цената на земята леко надолу. Добро време да се накупи земя, стига да имаш средства.

    Коментиран от #76, #80

  • 75 М3 голд

    4 0 Отговор
    Първо, кое е много или малко и колко да бъде рентата, се решава в диалог: между арендаторите и собствениците на земята. Арендаторите си имат организация. Собствениците на земя си нямат такава. Аз от месец пиша по темата, че трябва да се създаде асоциация на собствениците на семя, за защита на интересите им. Сега, арендаторът дава договор, с описани клаузи и собственикэт на земя подписва. Какво подписва понякога не е на ясно.
    Второ: Има разписани договори за ползване на земята и съответно рента за това. Не може арендаторите да променят договорите. Те и без това манипулират отчетите. Наскоро четох, че до вземанията, за които се борят сега, те са на печалба стотици милиони лева. А собствениците на земя не реагират на промени. Просто не знаят как, а и за дребни пари не искат разправии. А са неорганизирани.
    Трето: в случая държавата трябва да се намеси. Да се стимулира създаване на такава защитна структура на собствениците на земя. Да върши ефективни ревизии на земеделските фирми за показване на истината.
  • 76 Миризлив пор

    2 1 Отговор

    До коментар #74 от "Минувач":

    На мен често ми се налага да пътувам, местата където цитираш са с напълно обработени земи. Много рядко може да видиш "парцел в парцела", уедряването на земята и новите машини си казват думата. Ако тръгнеш на запад картинката се влошава, земята е на парчета, поддържа се като пасища и ливади т.е. коси се 1-2 пъти без обработка и торене за да се вземе субсидията, спорно е дали се продава сеното. По монтанско съм се нагледал на несъбрани продукция или направо изоставени ниви, виждал съм обработване с трактори на по 20-30 години. Няма как при това положение да разчиташ на добра печалба и да можеш да плащаш ренти.
  • 77 комунистче

    0 2 Отговор
    който си мисли, че може да купи земи в Северозапада за 1500 лева на декар, е в грешка, ценита са като в Добруджа, 2500 лева на декар, ако искаш
  • 78 Има лесно

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Споко":

    Ще я даваме на украински арендатори, те вече се появиха тука
  • 79 комунистче

    4 1 Отговор
    когато продаваш и определяш цената, базираш се на най добрата година от последните десет, а не на най лошата, това че тази година е лоша и сушава, не значи че цената на земята трябва да спадне автоматично, земята е дълготраен актив
  • 80 Ти брокер ли си

    1 1 Отговор

    До коментар #74 от "Минувач":

    При това добруджански, от тия най-наглите

    Коментиран от #85

  • 81 гфдс2

    4 0 Отговор

    До коментар #58 от "Споко":

    Някога моят прадядо с волове е работил тая същата земя. Изкарвал е зърно за цяла година, изхранвал е преспокойно семейството си без лишения и животни е хранел пак от тия земи. Освен това по задължение е сеел памук, цвекло, тютюн и др., защото държавата изисквала да плаща данък в натура. Пък имал и работници, на които плащал. И е бил смятан за богат човек в селото. Как ли се е справял с тая земя, а сега арендаторът реве всяка година, че едвам ми изплащал рентата?
  • 82 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "1234":

    сега имам малък прозорец.ЗА ГОДИНА НА ДЕКАР!миналата година за декар ми платиха около 75 лв в най-плодородната част на бг,около ПЛиска!В Драганово за година на декар ми Плащат по 50лв.Кой ти плаща на месец??????????Тене искат за година да ти платят,а ти искаш на месец.......Ако сега хвърлим топа,децата ми са далеч и няма и да разберат,че държавата им дължи пари....Парите ще ги гушне някой друг.

    Коментиран от #83, #84

  • 83 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор

    До коментар #82 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    говоря ти за пенсията ми,а и тези ще се крият,макар децата да знаят за земите!
  • 84 Миризлив пор

    0 2 Отговор

    До коментар #82 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Сега, нещо не разбирам? Имаш вземане-даване с някой дето те лъже, но вместо да се оправиш с него предпочиташ да оплюваш някой, който е успял? Поне си оправя сметките на време, инвестира в нова техника и явно печели от това?
  • 85 Минувач

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "Ти брокер ли си":

    Не, аз съм собственик на земя, също и купувам всяка година земя. Купувам земя само в посочените землища и затова знам цените и рентите. А ти, ако искаш просто отвори сайта земи.бг и виж цените във Вълчидолско от варненските землища и цените в Добруджа и Балчик. Там има и по-евтини землища, които не са хубави, някои имат и необработваеми площи, затова и цената някъде може да е малко по-ниска. Вместо да злословите на парче, да отваряте приказка без да имате грам представа, по-добре проверете първо нещата и тогава пишете. Както казах - не съм компетентен и не казвам нищо за другите райони в България, а конкретно за споменатите. Знам, колко получавам като рента, знам и какви са цените и когато купувам , колко най-много може да се отбие цената, много рядко до 50-100 лв/дек да отбиеш, повече - не, друг я купува, купувачи има.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове